Tujina

3,2 milijona Britancev zahteva nov referendum, pobudnik peticije pa ga noče

London, 26. 06. 2016 11.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Škoti se ne nameravajo kar tako odpovedati EU. Njihov parlament bi lahko poskušal blokirati izstop Velike Britanije, vlada pa izpogajati obstanek Škotske v povezavi. Peticija za nov referendum ima medtem že 3,1 milijona podpisov, kar prav nič ne veseli njenega pobudnika, ki podpira brexit, a ni verjel, da bo izglasovan.

Britanci se nikakor ne morejo sprijazniti z odločitvijo, da zapustijo Evropsko unijo, in bi radi znova šli na referendum. Peticijo, naj ga razpišejo, je podpisalo že 3,2 milijona ljudi. Ker ima več kot 100.000 podpisov, bo moral o njej razpravljati parlament.

Zbiranje podpisov se je začelo že 24. maja, vendar pa jih je bilo do objave izida četrtkovega referenduma le 22. Nato pa se je vsul plaz. Z razvojem dogodkov je še najmanj zadovoljen pobudnik peticije William Oliver Healey. Je namreč zagovornik izstopa iz EU, peticijo pa je začel, ker je bil prepričan, da bo njegova stran izgubila. V njej zahteva ponovitev referenduma v primeru, da bi zmagovalna stran zbrala manj kot 60 odstotkov glasov ob manj kot 75-odstotni udeležbi. Oba pogoja sta izpolnjena.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Healey je na Facebooku objavil dolg zapis, v katerem je priznal, da je bila njegova pobuda za peticijo "preuranjena odločitev", ter potožil, da so mu peticijo "ugrabili". Po njegovem mnenju 75-odstotne udeležbe tudi vnovič ne bodo dosegli, če ne bo udeležba obvezna. Tiste, ki so bili proti in jim je zdaj žal, pa poziva: "Ohranite vero, vse bo v redu z nami, samo držite se svoje odločitve."

Brexit
Brexit FOTO: AP

Bodo Škoti sami ostali v EU?

Na referendumu je za obstanek Otoka v EU glasovalo 62 odstotkov Škotov, medtem ko se je 52 odstotkov vseh britanskih volivcev odločilo za izstop.

Škotski parlament bi lahko poskusil z blokado izstopa Velike Britanije iz EU, je dejala prva ministrica škotske vlade Nicola Sturgeon. Če bo dobila takšno zahtevo, jo bo upoštevala, poslance pa pozvala, naj odhod Velike Britanije iz EU zavrnejo, je povedala za BBC. "Če bo škotski parlament presojal na podlagi tega, kar je prav za Škotsko, obstaja možnost, da rečemo, da ne bomo glasovali za nekaj, kar je v nasprotju z interesom Škotske. In to mora biti na mizi," je dejala.

Napovedala je tudi, da bo njena vlada prihodnji teden začela pogovore z Brusljem, na katerih bodo razpravljali o obstanku Škotske v uniji. "Naš argument je, da ne želimo oditi. Ne gre za to, da želimo oditi in se vrniti," je poudarila. 

Poleg tega se je škotska regionalna vlada v soboto zavzela za ponoven referendum o neodvisnosti Škotske od Velike Britanije. "Velika Britanija, za katero se je Škotska leta 2014 odločila, da ostane v njej, ne obstaja več," je danes dejala Sturgeonova, ki vztraja, da so se okoliščine popolnoma spremenile.

Leta 2014 je proti neodvisnosti Škotske glasovalo 55 odstotkov volivcev. Današnja javnomnenjska raziskava, ki jo je za britanski časnik Sunday Times opravila agencija Panelbase, je pokazala, da bi se danes za neodvisnost odločilo 52 odstotkov Škotov, medtem ko ostali temu nasprotujejo.

Zaradi brexita kriza v laburistični stranki

Izstop VB iz EU
Izstop VB iz EU FOTO: Thinkstock

Po odločitvi Britancev, da zapustijo EU, se poglablja kriza v opozicijski laburistični stranki. Potem ko je njen vodja Jeremy Corbyn zaradi nezaupanja odstavil zunanjega ministra v vladi v senci Hilaryja Benna, naj bi svoj odstop napovedala že skoraj polovica od 28 članov vlade v senci.

"V telefonskem pogovoru sem Jeremyju dejal, da sem izgubil zaupanje v njegovo sposobnost vodenja stranke, in on me je odstavil," je povedal Benn. "Če bo Jeremy še naprej vodja, ni upanja za zmago na naslednjih volitvah," je še izpostavil.

Potem ko je Corbyn odstavil Benna, je odstopila tudi ministrica v senci, pristojna za zdravje Heidi Alexander. "S težkim srcem sem davi izstopila iz vlade v senci," je na družbenem omrežju Twitter zapisala Alexandrova.

Četrtkova odločitev za izstop iz EU je Veliki Britaniji prinesla izzive, ki jih ta še ni doživela, je zapisala v pismu, v katerem je Corbynu sporočila svoj odstop. 

"Čeprav te kot načelnega človeka spoštujem, ne verjamem, da lahko oblikuješ odgovore, ki jih zahteva naša država," je zapisala v pismu. Velika Britanija po njenem mnenju potrebuje opozicijo, ki bo sposobna razviti verodostojno in navdihujočo alternativo čedalje močnejši desnici in konservativni stranki, ki se ozira nazaj.

Dva poslanca laburistične stranke sta sicer že v petek vložila predlog za glasovanje o nezaupnici Corbynu, o kateri naj bi razpravljali na ponedeljkovem srečanju poslanske skupine laburistov. Vodja stranke je v soboto zatrdil, da ne namerava odstopiti.

V Nemčiji od Londona ne zahtevajo naglih odločitev

Berlin in Bruselj glede začetka pogajanj o izstopu Združenega kraljestva iz EU ostajata na različnih bregovih. Medtem ko si v prestolnici EU prizadevajo za čimprejšnji začetek pogajanj, v Nemčiji od Londona ne zahtevajo naglih odločitev. 

Za čimprejšnji začetek pogajanj in izstop Velike Britanije iz EU so se v soboto zavzeli zunanji ministri ustanovnih članic EU - Nemčije, Francije, Italije, Nizozemske, Belgije in Luksemburga.

"Če upočasnimo proces samo zato, da bi popustili zavlačevanju britanskih konservativcev, bomo škodovali vsem," je za nemški časnik Bild dejal predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz. "Dolg proces bo vodil samo še k večji negotovosti, ogrožal pa bo tudi delovna mesta," je še poudaril. "Zato od britanske vlade pričakujemo, da bo sprožila postopek. To bi lahko storila že na vrhu v torek," je še povedal Schulz.

Medtem pa nemška kanclerka Angela Merkel sporoča, da ne želi pritiskati na Britance. Tudi vodja njenega kabineta Peter Altmeier je danes izrazil pričakovanje, da britanska vlada zahteve za izstop ne bo podala že na torkovem vrhu v Bruslju.

"Nič ne kaže, da bi se to zgodilo. Mislim, da je bolj verjetno, da bo zahteva vložena v prihodnjih tednih oziroma mesecih," je v pogovoru za nemški radio Deutschlandfunk izpostavil Altmeier. "Morda se to pred prihodom nove vlade sploh ne bo zgodilo," je dodal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (484)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VolkBrenin
26. 06. 2016 21.49
+5
Zakaj v članku ne napišete tudi tega ..da bi angleški parlament o tej peticiji in zahtevi po ponovitvi referenduma odločal šele čez leto dni ....če se za to sploh odloči ( ima pravico da zahtevo peticije preprosto zavrne ) ..po domače - roma v koš ....
aaaaaa122121
26. 06. 2016 21.48
+1
Slovenske ofce bi vso odlocanje prepustile nekomu v bruslju oz washingtonu, oz ce smo natancnejsi na wall streetu. Samo ne vem kaj se potem kurte, ko ti ljudje vabijo sirijce v drzavo, ce ste za eu bi jih morali lepo sprejeti pa to.
VolkBrenin
26. 06. 2016 21.49
-1
Kollerik
27. 06. 2016 10.24
-1
aaa, dej ne bluzi... v globalnem svetu se mega pomembne odločitve pač ne morejo realizirat iz Ljubljane. EU je še vedno manjše zlo za nas, kot pa da smo zunaj in izpostavljeni čedalje bolj fashistični sosedščini... Upam, da bo VB brexit streznil Bruselj do te mere, da bo hitreje uvedel potrebne spremembe, npr. da bo pospešil nastajanje skupne vojske za obrambo zunanjih meja EU, nevarna in razdiralna za EU je tudi prevelika ekonomska razlika med periferijo in centrom, nadalje velika svojeglavost posameznih članic..
VolkBrenin
27. 06. 2016 13.21
+1
Kolerika. ...a je to sarkazem ??? Da bo brexit streznil Bruselj ??? ....in česa za vraga te je strah da želiš pojačitve na mejah ? Teci. ..Rusi te bojo ...Svašta. ...
aaaaaa122121
26. 06. 2016 21.43
+7
Kot je napisal Nobelov nagrajenec za ekonomijo Franco Modigliani: "Ni sprejemljivo, da neka centralna banka, izolirana in brez odgovornosti, lahko še naprej ustvarja brezposelnost, in to ob popolnem molku svetovnih vlad." Evropa prihodnosti, če seveda želi preživeti, mora voditi preobrazbo socialnega in gospodarskega sistema, v katerem svoboden trg ne bo le demagoško kritje za kriminalna dejanja določene finančne elite. Vir (tukaj) "Rešitev ni formalni ali kvazi parlamentarni ameriški demokraciji, ki jo imamo tudi pri nas in jo promovira preko EU tudi evropska birokracija, ampak neposredni demokraciji, kjer imajo ljudje neposredni nadzor nad vsem, kar se dogaja v njihovem okoju !!!" "Spremembe so nujne, vendar jih tisti, ki vladajo in na tuj račun živijo, ne želijo" 
VolkBrenin
26. 06. 2016 21.50
-1
Aven
26. 06. 2016 21.39
+4
Združena Evropa je odlična ideja - ne sme propasti. Vsi tisti ki hočejo neodvisne države - so nacisti. Brez sodelovanja v Evropi bo kmalu prišlo do vojne.
aaaaaa122121
26. 06. 2016 21.41
-4
odlicna ideja za kapitaliste in koorporacije, za rajo pa najslabsa do sedaj.
Tone 12345
26. 06. 2016 21.36
+5
Kam pelje ta nori svet kaj mislite!!
.jest
26. 06. 2016 21.11
+5
Tudi Slovaška desna stranka je danes začela z zbiranjem podpisov za referendum o izstopu iz EU. Zbrati morajo 350.000 podpisov. Za razliko od Britancev je rezultat referenduma pravno obvezujoč. Admin, so vpisane besede sedaj primerne?
Ofca1A
26. 06. 2016 21.24
+4
Ofca1A
26. 06. 2016 21.24
+0
Maday
26. 06. 2016 21.08
+1
Evropa je propadla, Evrope ni več tam v BRISLJU nekaj sirjejo ne hebe jim nihče VEČ.
Jožajoža
26. 06. 2016 21.03
-4
osel gre samo enkrat na led. tudi mi slovenci upamo, da bo jeličiču uspelo razpisat referendum za izstop iz EU in ustanovit nazaj konfederacijo jugoslovanskih republik in dveh pokrajin. vse akterje, ki so nas pa pahnili v bedo in evropsko integracijo pa poslat na sodišče v hagg
Aleta
26. 06. 2016 21.10
+2
Konfederacijo jugoslovanskih republik??????? Se ti blede??????
Jožajoža
26. 06. 2016 21.18
+4
juge ne bo več, konfederacija je pa možna. Mcdonals nas bo združil.
Maday
26. 06. 2016 20.55
+3
Evropa je Prdec, Evropa je duh..iz Bruslja prihaja ta smrdljivi DUH..
Maday
26. 06. 2016 20.54
+6
Nemci so hoteli mini Šengen, Višegrajci minsko polje, Turki milijarde zaradi migrantov, Grki prav tako če ne dobite to ruljo.. na meji zaradi migrantov..so Bolgari streljali na te migrante in otroke..Anlgeži pa so povedali nič več napada na naše socjalne ugodnosti..Nič prispevali nič dobili poberte se..To je Evropa propala zaradi investicija MIGRANTOV..
.jest
26. 06. 2016 20.37
+12
Kaj bodo sedaj Britanci ponavljali referendume dokler ne bo večina za ostati v EU. Ta demokratična volja ljudstva določeni politiki ne odgovarja in bodo zato razglasili nove volitve. Pa tudi če demokratično volijo petkrat za isto stvar ali pa vsak mesec.
AlternativeFacts
26. 06. 2016 20.36
+1
( aaaaaa122121 26.06.2016 18:04:47....cinibus kje lahko sam slisim tebesede iz njegovih ust, jst sm ti povedal naslov filma, seti gadaj, ali pa pozabi da bom verjel to kar pravis.)....@Vtipkaj v brskalnik "Why we shouldn’t let the fight against TTIP become a platform for UKIP", pa boš imel vse dokumentirano. tudi glede TTIP boš imel slikovni prikaz , kako je UKIP in sam Farage glasoval v EU parlamentu. No on sam, kot največji nasprotnik TTIP sporazuma sploh ni glasoval, pa razumi če lahko. Drugače pa je od 22 bil 1 proti, 2 sta se vzdržala, ostali pa se sploh niso prikazali. je to zate nasprotovanje TTIP sporazumu. Preveč populističnih filmov gledaš majster....
AlternativeFacts
26. 06. 2016 20.48
+2
Tukaj: "Our take on what Brexit might mean for TTIP and other trade deals" si pa preberi, kaj dejansko pomeni Brexit za TTIP ali NAFTA-o...Glede EU sta ta dva sporazuma praktično na nulti točki zaradi močne evropske civilne iniciative, ki brezkompromisno nasprotuje takim sporazumom. Farage in Johnson pa sta z Berexitom dosegla, da bosta implementirana na otoku...tega filma tud še nisi videdl a ne...Ti kar ploskaj Faragu, samo ne druge zmerjat da so ovce, ali brez pameti in možgan, ker si sam prvak v teh kategorijah.....
aaaaaa122121
26. 06. 2016 21.40
-3
kje sem mu pa ploskal,hehe me pa ne bos videl da ploskam politiku, sem samo dejal da je 100x boljsi politik kot pijanci na celu eu, kar pa se vedno ne pomeni da mu ploskam.
FaTa Albanka
26. 06. 2016 20.36
+2
Malo sm ze bil nervozn smmislo da jih bodo svabi pa ostali prosli da ostanejo , tak pa jih pohitevajo , vsaj nekaj pametnega .. ajmo gasa .......
ferencz 1
26. 06. 2016 20.30
+7
Naj se čimprej poberejo iz EU! Pa mi tudi, dokler misli EU podpisati TTIP in multinacionalke naskočiti naše vode!
Rolo956
26. 06. 2016 20.29
+3
glede na to da je v veliki britaniji skupno 60 milionov, in da jih je od tega 53.01 (source wikipedija) miljona samo v angliji mislim da je jasno da je 3.2 miliona manjsina tam. Kam bi pa prisli ce bi vse ponavljali ker bi zeleli ugoditi cisto vsakemu? ce jih je vec kot polovica glasovala za izhod potem je to se vedno dosti vec kot pa 3.2 miliona kar po moji logiki pomeni da se ne morejo lih nekaj prevec bunit.
pegomego
26. 06. 2016 20.06
+8
24ur se vedno zaluje za britanci
Kollerik
26. 06. 2016 19.18
+1
kot kaže, se jankovićev virus uspešno širi tudi na VB... :))
+2
Kriminal, spolno izsiljevanje, nesposobnost, korupcija, klijentelizem in kaos? Kjer gre tam trava več ne raste?! Bo London tudi doživel sivino Bukarešte izpred 40 let kot to sedaj gledamo v LJ?!
kraljicavesolja
26. 06. 2016 20.12
+1
Ja, a niso tri "državice", v Washingtonu, Londonu pa Vatikanu.
aaaaaa122121
26. 06. 2016 18.13
+7
Kot je napisal Nobelov nagrajenec za ekonomijo Franco Modigliani: "Ni sprejemljivo, da neka centralna banka, izolirana in brez odgovornosti, lahko še naprej ustvarja brezposelnost, in to ob popolnem molku svetovnih vlad." Evropa prihodnosti, če seveda želi preživeti, mora voditi preobrazbo socialnega in gospodarskega sistema, v katerem svoboden trg ne bo le demagoško kritje za kriminalna dejanja določene finančne elite. Vir (tukaj) "Rešitev ni formalni ali kvazi parlamentarni ameriški demokraciji, ki jo imamo tudi pri nas in jo promovira preko EU tudi evropska birokracija, ampak neposredni demokraciji, kjer imajo ljudje neposredni nadzor nad vsem, kar se dogaja v njihovem okoju !!!" "Spremembe so nujne, vendar jih tisti, ki vladajo in na tuj račun živijo, ne želijo" 
Ov3r9000
26. 06. 2016 19.08
-2
Razumem furstriranost samo neposredna demokracija nebi delovala, že zdaj se ljudje za politiko ne zanimajo pretirano, kako lahko pričakuješ da se ob vseh obveznosti ki jih imajo imeli še čas pozanimati o vsem kar bi potrebovali vedeti da bi lahko sprejemali prave in dobre odločitve. Pa teh odločitev bi bilo kar veliko, vsak dan. Tako da bi bilo ogromno človeških ur stran vrženih.
aaaaaa122121
26. 06. 2016 18.01
+1
Estulin denimo citira pokojnega šefa Fiata Giovannija Agnellija, ki naj bi nekoč dejal: »Naš cilj je evropska integracija, in če je že politikom spodletelo, upam, da bo nam poslovnežem uspelo.« Vendar ni se nam niti treba nujno opirati na pravkar omenjeni citat; kaj EU pravzaprav v resnici je, je jasno razvidno predvsem iz poznavanja mrežne lobistične organizacije, ki se imenujeEuropean Roundtable of industrialists – ERT. Ustanovljena je bila 1983 ob tesnemu sodelovanju med največjimi evropskimi korporacijami (ki so redno vabljene na konference Bilderbergov) ter takratnim podpredsednikom Evropske komisije s posebno odgovornostjo za industrijo. To pa je bil nihče drug kot Etienne Davignon. Tako pač potekajo te stvari, ki jih Davignon sicer označuje za »naključja«.
Juhu HU
26. 06. 2016 17.36
+19
450 tisoč upokojencev vsak košta povprečno 700 eur mesečno 140 tisoč javnih vsak stane 1600 eur,, 100 tisoč brezposelnih vsk stane 250 eur, še 350 tisoč ki vsak prejme 120 eur raznih državnih subvencij. Ni čudno, da ima vsak pameten podjetnik eden račun v slo za minimalce in eden nekje v varni državi izven EU. Do pred kratkim sem imel podjetje celotno v SLO ampak NE GRE za enega delavca s 2000 neto, ki ima visoko izobrazbo in veliko dodano vrednost ti država pobere 2300 eur, to ni normalno. v Nemčiji samo 13%. Zdaj mu plačam minimalca v SLO in preostalo razliko mu nakažem v Hong kong. na račun. Zakaj bi podpiral toliko penzionistov Brezdelnežev in ostalo bando, TAKO NE GRE SLOVENIJA bo takrat zaživela, ko bomo imeli vsaj 2/3 delavcev in ne 2/3 priseskov. Tako NE verjemite politikom Da bo kdaj bolje. Dokler bo vsak delavec podpiral še enega do dva NE BO BOLJE kvečjemu slabše... TO kar sem nspisal 100% drži in si ne delajte utvar o lepši BODOČNOSTI. Zakaj EU zato. ker vsakemu podjetniku odpre za cc 15% tržišča.
Juhu HU
26. 06. 2016 17.41
+16
Še to, ni važno katera vlada Janševa ali Cerarjeva sodišča morajo opraviti svoje pravično in obsoditi tiste, ki so nam UKRADLI 35 milijard. 5 SLO proračunov.
brsankovi 1
26. 06. 2016 17.55
+1
Juhu HU
26. 06. 2016 19.30
+16
No minusi so verjetno od penzionistov in javne uprave, penzionisti pri 50 ih ali mlajši so šli v penzijo PIZDU MATER mi bomo pa garali do 65 ali še dlje NO TO IMATE od ODSAMOSVOJITVE
Rokovnjac
26. 06. 2016 19.31
+2
Rokovnjac
26. 06. 2016 19.34
+0
Nekateri pa le kritizirajte Yenki land.Res sem garal do 65 ali imava s tastaro just under $4000 pokojnine
Juhu HU
26. 06. 2016 19.34
+1
Vsem hvala ki me podpirate 850 tisoč delavcev pomota 660 javno upravo sem pozabu.vštet.
Juhu HU
26. 06. 2016 19.37
-2
schlossar uživaj v penziji po moje si jo zalužiš.
pegomego
26. 06. 2016 20.10
-1
pa kaj jokas, kdo ti je pa kriv da si kradljiv privatnik. Tu je problem v Slo vsi samo kradete, pa se nekaj, najvec denarja je gospodarstvo pokradlo, poglej Tovsak, Bavcar, Zidar,... Ti pa jokas pa jojas. Ce ti kaj ne pase se pa v javnem sektorju zaposli
Aleta
26. 06. 2016 21.12
+3
NLB direktor.... Upokojencem ni šenkano! So vsak mesec dali del dohodka za to. Kapiš?
jebivoje
26. 06. 2016 21.13
+5
upokojenci so si sami plačevali, če pa je ta denar pokraden ni njihova krivda zato ne piši da so upokojenci priseski