Tujina

Zelena luč za homoseksualce

Bruselj, 02. 12. 2005 16.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Belgijski parlament je po vroči diskusiji o posvojitvi otrok istospolno usmerjenih parov zakon podprl z minimalno večino.

V Belgiji so poroke istospolno usmerjenih parov dovoljene že od leta 2003
V Belgiji so poroke istospolno usmerjenih parov dovoljene že od leta 2003 FOTO: Reuters

Za novi zakon o posvojitvi otrok istospolno usmerjenih parov je glasovalo 77 poslancev, 62 jih je bilo proti. S tem pa sta se socialistična stranka in Flamski Liberalci (slednji so zakon tudi predlagali) uspešno ubranili vseh napadov Ekstremne desnice, ki je skušala preprečiti sprejetje kontraverznega zakona. Razlika v glasovih je bila sicer zelo tesna. O novem zakonu lahko sedaj v 60 dneh odloča še zgornji dom, piko na i pa bo dodala še poslanska zbornica.

Kljub številnim amandmajem pa je večina vladnih poslancev le našla čudežno formulo, z zelo enostavnim predlogom. In sicer, da v sedanjem zakonu zbrišejo le besedi "različnih spolov". To pa pomeni, da lahko otroke posvajajo vsi pari, ne glede na svojo spolno usmerjenost.

Še pred začetkom obravnave so pred komisijo spregovorili tudi psihologi. Povedali so, da ni nobene možnosti, da bi gejevski starši slabo vplivali na otrokovo počutje in razvoj le zato, ker so spolno drugače usmerjeni. Poleg tega, že sedaj okoli 12 odstotkov otrok v Belgiji živi v gejevskih družinah. Je pa tudi drugače država zelo liberalna.

Poroke med istospolno usmerjenimi pari so v Belgiji dovoljene že od začetka leta 2003. Samo v prvem letu po sprejetju zakona se je poročilo okoli 300 homoseksualnih parov.