Tujina

Želi Schettino sedaj krivdo zvaliti na podjetje Costa Cruises?

Giglio, 15. 04. 2014 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na sojenju kapitanu Coste Concordie Francescu Schettinu je pričal krizni koordinator podjetja Costa Cruises Robert Ferranini, ki ga je sodišče že obsodilo. Trdi, da ga je Schettino prosil, da kot vzrok za tragedijo navede izpad električne energije na ladji.

Sodišče v Grossetu je pet ljudi že spoznalo za krive uboja 32 ljudi. Najvišjo kazen – dve leti in deset mesecev zapora – je prisodilo kriznemu koordinatorju podjetja Costa Cruises Robertu Ferraniniju.

Na sodišču v italijanskem Grosettu se je nadaljevalo sojenje Francescu Schettinu, kapitanu nesrečne ladje Costa Concordia, ki je januarja 2012 nasedla ob obali otoka Giglio.

Na sedež za priče je sedel krizni koordinator podjetja Costa Cruises Robert Ferranini, ki ga je sodišče že dosodilo dve leti in deset mesecev zaporne kazni. Dejal je, da ga je Schettino prosil, da mu pomaga zakriti sledi, in sicer tako, da na sodišču priča, da je izpad elektrike povzročil trčenje. Ferrarini pravi, da je njegovo prošnjo odločno zavrnil.

Francesco Schettino
Francesco Schettino FOTO: Reuters

Schettino se mora na sodišču zagovarjati zaradi obtožb večkratnega uboja iz malomarnosti, predčasne zapustitve ladje in povzročitve okoljske škode. Proces bi se lahko končal še pred poletjem, Schettinu pa grozi 20 let zaporne kazni.

Costa Concordia je 13. januarja 2012 zadela ob greben pred otokom Giglio. Od 4229 potnikov na krovu jih je v nesreči umrlo 32.

Schettino je ladjo zapustil, preden so se rešili vsi potniki, zaradi česar ga je javnost označila za revo. Kasneje je trdil, da mu je ob nagibu ladje spodrsnilo in da je v rešilni čoln dejansko padel. Prav tako trdi, da je v preiskavi nesreče spregledana odgovornost drugih članov posadke in lastnika ladje.

Razbitino ladje so septembra lani dvignili s čeri in jo postavili v pokončen položaj. Ostanke križarke naj bi junija končno odvlekli s prizorišča nesreče.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?????iww
15. 04. 2014 07.22
-2
Najboljši je telefonski posnetek takoj po nesreči: hja primili smo majhno skalo :) 75m dolga luknja na ladji, majhno skalco :D .