Tujina

Ženska, ki je prva osvojila vse osemtisočake

Seul, 28. 04. 2010 17.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Južnokorejka Oh Eun Sun je prva ženska, ki je splezala na vseh 14 osemtisočakov na svetu. Zadnja ovira pred njenim rekordom je bila Annapurna. Njena tekmica pa v uspeh Korejke dvomi.

Južnokorejka Oh Eun Sun
Južnokorejka Oh Eun Sun FOTO: Reuters

Pred nekaj dnevi je Južnokorejka Oh Eun Sun postala prva ženska, ki je se je povzpela na 14 najvišjih vrhov sveta. "Hura!" je vzkliknila, ko se je povzpela na 8.091 metrov visoko Annapurno, ki je bil njen zadnji neosvojeni osemtisočak. "Srečna sem in hvala vam," je povedala ob prihodu na vrh, ki ga je predvajala tudi južnokorejska televizija. Za vzpon je porabila 13 ur, pri tem pa se je borila z močnim vetrom in pomanjkanjem kisika.

Ohova je uspela prehiteti svojo najbližjo tekmico Španko Edurne Pasaban, ki mora osvojiti le še 14. vrh Šišapangma, to pa naj bi storila v prihodnjih dneh. 36-letna Španka trdi, da so ji šerpe, ki so spremljale Južnokorejko povedale, da njeni tekmeci prazaprav vzpon na najvišjo točko gore Kangčenjunga lani ni uspel. "Vse, kar želim, je, da ljudje govorijo resnico. Takih stvari pa ne maram," je še dodala Pasabanova. Ta je vrh osvojila le nekaj dni za Korejko, Annapurno pa pred desetimi dnevi.

Bodo dvomi dobili potrditev?

Španka je o dvomih, da je Korejka res osvojila omenjeni vrh, obvestila tudi 86-letno Američanko Elizabeth Hawley, alpinistično zgodovinarko, ki živi v Katmanduju že od leta 1960. Poznavalci jo obravnavajo kot človeka, ki ima pri prznavanju  alpinističnih rekodrdov zadnjo besedo. Hawleyjeva je povedala, da vzpon Korejke na Kančenjungo že preiskujejo, ob tem pa bo opravila tudi pogovore s tremi himalajskimi nosači, ki so jo spremljali.

Španka Edurne Pasaban ob osvojitvi Annapurne.
Španka Edurne Pasaban ob osvojitvi Annapurne. FOTO: Reuters

"Sicer pa menim, da je to velik uspeh in se že veselim srečanja z Ohovo, s katero bi se rada pogovorila tako o njenem zadnjem podvigu kot seveda tudi o njem dvomljivem vzponu na Kančenjungo," je povedala ameriška strokovnjakinja. Pri tem je opozirila, da ima Annapurna štiri vrhove, a le eden šteje za najvišjega. Zato naj bi se, da bi bila prepričana v svoj uspeh, Španska alpinistka povzpela kar na dva vrhova na Annapurni.

Korejska alpinistka zvezda v domovini

Predsednik nepalske alpinistične organizacije pa je povedal, da priznavajo dosežek Ohove in da so nanj ponosni. Ohova za zdaj na pripombe njene tekmice še ni dala izjave. Kljub dvomom je v svoji domovini, kjer je alpinizem zelo popularen, prava zvezda. Čestital ji je celo predsednik Li Mjung Bak.

Prvi moški vse osemtisočake osvojil pred 24 leti

Prvi moški, ki je splezal na vse osemtisočake, je bil Italijan Reinhold Messner, ki je svoj podvig končal že leta 1987, hkrati pa je tudi prvi izmed 17 moških, ki jim je do zdaj ta podvig uspel. Tako je korejska plezalka postala 18. človek na svetu, ki se lahko pohvali z nenavadnim in zelo nevarnim podvigom.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolivar
29. 04. 2010 23.02
Tonček Dober komentar.
Tonček Balonček
29. 04. 2010 17.51
Mi Slovenci tej gori s petimi vrhovi (Jaliing Kang, spomnimo s Česnovih afer ter dogodivščin ....) rečemo Kangčendzenga - "gora usode" in ne po angleško Kančenjunga! No, tudi Slovenci smo imeli tam svoje, Tone Škarja je pred leti celo napisal knjigo o tem!
mzagar17
29. 04. 2010 04.14
LOL. 18.000 mikronov je 1.8 cm :)
Abacus
28. 04. 2010 20.56
Vsa cast njej in podobnim!
freelancer
28. 04. 2010 17.59
Baba ima jajca ;) hec