Erdogan: Med protestniki so tudi pripadniki terorističnih organizacij

Turški premier Erdogan je dejal, da v obsežnih protivladnih protestih v Turčiji sodelujejo pripadniki terorističnih organizacij. Ob tem pa vztraja, da ne bo odstopil od spornega urbanističnega načrta za Istanbul, ki je bil povod za proteste.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Med protesti na jugu Turčije je umrl policist Mustafa Sari. Podlegel je poškodbam, ki jih je utrpel po padcu s pet metrov visokega mostu, medtem ko je preganjal protestnike. Ti so se v velikem številu tudi minulo noč zbrali predvsem v Ankari.

Poleg njega so življenje na protestih doslej izgubili še trije protestniki. Poškodbam je podlegel aktivist Ethem Sarisuluk, ki je bil poškodovan na protestih v Ankari. Prva uradno potrjena žrtev protestov, ki so se začeli 28. maja, je bil 20-letni Mehmet Ayvalitas, ki je umrl v Istanbulu, ko je taksi zapeljal v skupino protestnikov. Druga žrtev pa je 22-letni Abdullah Comert. Sprva se je poročalo, da je Comert umrl pod streli neidentificirane osebe, a obdukcija je pokazala, da je bil zanj usoden udarec v glavo. Ranjenih je bilo več sto ljudi.

Nasilje med protesti v Ankari - 5

(Foto: Reuters)

Erdogan: Med turškimi protestniki tudi teroristi

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je v Tunisu, kjer se mudi ob koncu svoje severnoafriške turneje, novinarjem dejal, da majhna skupina ekstremistov manipulira z nečim, kar se je začelo kot okoljevarstveni protest. V potrditev svojih besed je poudaril, da so bili pridržani številni tujci, vpleteni v proteste. "Med protestniki so ekstremisti, nekateri vpleteni v terorizem," je dejal. "Podporniki te teroristične organizacije so bili prisotni na istanbulskem trgu Taksim, središču protestov," je dodal.

Erdogan se danes vrača v Turčijo, namestnik turškega premierja Huseyin Celik pa je njegove podpornike pozval, naj se ne zbirajo na letališču, da bi ga pozdravili. "Premier ne potrebuje dokazovanja podpore," je dejal.

Narodnosti tujcev, ki naj bi bili pridržani, Erdogan ni razkril, na vprašanje novinarja pa je poudaril, da ni nobeden od njih diplomat. V nemire je bilo po njegovih besedah vpletenih sedem tujcev, od tega so šest primerov predali tožilstvu, eden pa je aretiran. "Teče preiskava o tem, kako so bili vpleteni v nasilje," je dejal.

Medtem turški mediji poročajo, da je bilo v okviru protestov v Turčiji aretiranih enajst tujcev, med njimi tudi en Nemec. Tujcem naj bi očitali, da so se kot provokatorji pomešali med protestnike, nemški državljan pa je v Turčijo pripotoval kot turist.

Grški časnik Ekathimerini pa na spletni strani izpostavlja potrditev grškega zunanjega ministrstva, da je bil v turških protestih aretiran grški študent, ki naj bi bil v Turčiji v okviru programa študentske izmenjave Erasmus. Aretirani pa naj bi bili še štirje Američani, dva Britanca, dva Francoza, dva Iranca in poleg enega Nemca še en indijski državljan.

Sicer pa je Erdogan danes poudaril, da spornega projekta, v okviru katerega naj bi na mestu sedanjega parka Gezi zraslo nakupovalno središče, ne bo ustavil. "Projekt spoštuje turško zgodovino, kulturo in okolje. Delamo, kar je potrebno za zaščito pravic večine in za ohranitev lepote Istanbua," je še poudaril.

Erdogan ob tem z aktualnimi nemiri ne povezuje okoljskih aktivistov. "Zelo dobro vemo, kdo je vpleten v težave, in izključujem vse državljane, ki jih skrbi ohranitev okolja."

Protesti v Turčiji

Ženska v rdečem je Ceyda Sungur. (Foto: Reuters)

Ženska v rdečem Ceyda Sungur: Nič drugačna nisem od drugih protestnikov

Minuli teden je Ceyda Sungur iz službe odkorakala v turški park Gezi, v katerega so pripeljali buldožerje, da bi ga spremenili v gradbišče. Ko je prišla do parka, je tam že stal policijski kordon. Eden od policistov jo je neposredno v obraz poškropil s solzivcem. Po neizzvanem in tudi nepričakovanem odzivu policista so dekle in drugi protestniki lovili sapo, Sungurjeva se je nato sesedla in skušala iz oči vzeti kontaktne leče.

Dramatične trenutke je v svoj objektiv ujel Reutersov fotograf Osman Orsal. Fotografije ženske v rdečem so se po družbenih omrežjih razširile kot požar. Sungurjeva, sicer zaposlena na istanbulski tehnični univerzi, je postala simbol turških protestov.

Fotografije poosebljajo bistvo turškega upora, hkrati pa prinašajo tudi univerzalno sporočilo. Prikazujejo namreč mirno protestnico, oblečeno v poletno obleko, ki se zavzema za človekove in okoljevarstvene vrednote in stoji nasproti arogantni vladi oziroma državi. 

Fotogalerija (7)

  • Protesti v Turčiji
  • Protesti v Turčiji
  • Ženska v rdečem v Turčiji
  • Protesti v Turčiji
  • Protesti v Turčiji
  • Protesti v Turčiji
  • Protesti v Turčiji
 

Sungurjeva naziva, da je simbol protestov, ni vesela. V kratkem odzivu za turške medije je povedala, da drugi protestniki niso nič drugačni od nje, saj so tudi oni morali požreti solzivec in trpeti nasilje.  ''Vsak državljan, ki je zagovarjal svoje človekove pravice, vsak delavec, vsak študent, ki je zagovarjal univerzalne pravice, je doživel policijsko nasilje, ki sem ga doživela tudi jaz,'' je dejala.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 37
 
HooplaToopla 07.06.2013 02:11:26
Turški oblastniški lopovi si sami vzgajajo rod "teroristov", ki jih bo odstrelil s prestola in iz zgodovine.
Podobno, kot se bo brez dvoma zgodilo tudi pri nas.
čeprav si večina naših oblastniških kriminalcev še vedno domišlja, da so hitrejši od metka. Oziroma o tej temi sploh ne razmišljajo. Se jim ne zdi vredno ....
PolitKomisar` 06.06.2013 20:48:48
Erdogan je samooklicani Sultan, in si misli da je celotna Turčija njegova in da so ljudje njegovi podložniki. Turki so dali lepo vedeti da Turčija ne bo muslimanska Severna Koreja! Z VAMI SMO!
 
kkkkkkkyfgfdhfsdgd 06.06.2013 18:15:02
zdej so pa teroristi krivi, da lahko civiliste preganjajo kot vedno!
appollyon 06.06.2013 18:47:09
Tako kot v siriji! Kaj niso tudi tam terroristi protestiral?!?
yarrick 06.06.2013 19:41:18
a niso tudi v siriji TERORISTi zalagani s strani Eu držav, UAE in katarja ter TURČIJE? kako slepomišje !!!
 
šiptarjanez 06.06.2013 16:32:23
Pogumno srce!
EnterTheTruth 06.06.2013 15:23:39
ocupy wall street, je imel enake izpade policajev, ko so protestniki sedeli na pločniku medtem jih je policaj šprical iz bližine 20 cm nato so proteste razglasili za ilegalne....mimogrede v Sarajevu poteka množični protest
 
škrge 06.06.2013 14:50:20
zato so pa šli za policaje ker so navadne reve .Kolk je takih, cel življenje posranci pol pa za policaja da se lahko znaša nad šipkejšim .Nej da čelado dol pa nej sam šprica pa bomo vidli.Bi jih fasu z uno torbico bi šel takoj na bolniško 100% se ve .kot pri nas saj so isti.
Leonardo09 06.06.2013 11:32:03
vidi se da je predstavljala ogromno grožnjo policajem,se vidi da so policaji v večini primerov primitivci ali kangleri
Navadna-misel 06.06.2013 14:34:39
sem uspel spoznati ogromno policisto.Imas take, ki se ti guzijo, da pokazejo svojo pistolo na boku.Imas pa tudi take, ki so fenomenalni ljudje. Dejansko je clovek, ki ga obcudujem zaradi razgledanosti in moralnih vrednot ravno nek upokojen policist.
hihiho 06.06.2013 11:29:45
vse za ohranitev moči političnih elit bi tudi lasten narod streljali... just kill politiks propaganda
Rastafarianist 06.06.2013 13:46:48
političnih elit ni.... so samo une z ogromno keša.... politika je "kupljena". vsak politik je nadomestljiv in tega se dobro zavedajo.... zato pa serjejo....
mcc 06.06.2013 11:24:57
Te proteste organizirajo turški tajkunu ki jim je erdogan ukinil naziv( elita)erdogan ne daj se tem elitam.. Vsi enakopravni brez izjem!nekomu gre na nos njegov uspeh ! Bravo erdogan!!
yarrick 06.06.2013 19:43:40
erdogan ap uspeh? mogoče je uspeh to, da pomagaš pri ZLOČINIH proti človečnosti eh? A boš rekel, da ista teroristična organizacija na enenm koncu sveta predstavlja sovražnika, ko pa je na drugem koncu in se bori pod TVOJO zastavo, so pa zavezniki ?!
 
ODSLUŽILDOB 06.06.2013 11:17:06
pamet 5 letnika z vodno pištolo v roki se je čist uživel norc policajski blesav
Več komentarjev