Tujina

Trump: Kim ima talent kot mogoče le eden na 10.000 ljudi

Singapur, 12. 06. 2018 06.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Predsednika Donald Trump in Kim Džong Un sta zaključila zgodovinski vrh med ZDA in Severno Korejo. Voditelja sta podpisala dogovor, s katerim bodo "začeli reševati velik svetovni problem". Kim je dejal, da bo "svet videl veliko spremembo", Trump pa je napovedal, da se bo proces razorožitve začel zelo kmalu. Dogovor o denuklearizaciji je zelo podoben tistemu, ki sta ga aprila podpisala predsednika obeh Korej.

Več videovsebin
  • Rokovanje Kima in Trumpa
    01:04
    Rokovanje Kima in Trumpa
  • Kosilo na vrhu med ZDA in Severno Korejo
    00:43
    Kosilo na vrhu med ZDA in Severno Korejo
  • Prihod ameriškega predsednika Trumpa
    00:39
    Prihod ameriškega predsednika Trumpa
  • Prihod severnokorejskega voditelja Kim Džong Una
    00:57
    Prihod severnokorejskega voditelja Kim Džong Una
  • Trump in Kim podpisujeta dogovor
    00:50
    Trump in Kim podpisujeta dogovor
  • Odhod Kima in Trumpa
    01:59
    Odhod Kima in Trumpa
  • Iz SVETA: Ferfila o zgodovinskem srečanju
    02:43
    Iz SVETA: Ferfila o zgodovinskem srečanju
  • Iz SVETA: Zgodovinsko srečanje Kim Džong Una in Donalda Trumpa
    02:32
    Iz SVETA: Zgodovinsko srečanje Kim Džong Una in Donalda Trumpa
  • Iz 24UR: Bo dogovor obveljal?
    02:25
    Iz 24UR: Bo dogovor obveljal?

Ameriški predsednik Donald Trump je pred srečanjem s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom za zaprtimi vrati dejal, da ima zelo dober občutek, da bosta imela odličen pogovor in izjemne odnose. Predsednik Severne Koreje pa je dejal, da pot do tega trenutka ni bila lahka. "Bile so ovire, vendar smo jih prestopili in smo tule," je dejal Kim.

38 minut sta preživela na samem

Predsednika sta se po rokovanju in nastavljanju fotografom pred zastavami ZDA in Severne Koreje v singapurskem hotelu Capella umaknila na zaseben pogovor. 38 minut sta se pogovarjala sama na štiri oči brez sodelavcev, ki so se jima pridružili kasneje. Ob ponovnem prihodu pred novinarje je Trump izjavil, da se veseli sodelovanja s Kimom, s katerim sta imela zelo dober pogovor in imata odlične odnose.

Predsednik Severne Koreje pa je povedal, da izzivi bodo, vendar bodo sodelovali, ker je to dobro za mir. Dodal je, da so doslej že prestali vse vrste nejevere in špekulacij glede samega vrha. 

Trump in Kim sta bila zelo zadovoljna s srečanjem.
Trump in Kim sta bila zelo zadovoljna s srečanjem. FOTO: AP

Vsi najpomembnejši predstavniki obeh administracij na kosilu

Sledilo je kosilo, kjer so se predsednikoma pridružili člani njunih delegacij za širšo bilateralo. 

Na seznam udeležencev so Američani dodali še tiskovno predstavnico Bele hiše Sarah Sanders, veleposlanika ZDA na Filipinih Sung Kima in namestnika pomočnika predsednika ZDA za azijske zadeve Matthewa Pottingerja.

Sprehod po vrtu

Voditelja sta se sprehodila po vrtu hotela Capella, kjer je Trump pred zbrano množico novinarjev srečanje ocenil kot fantastično: "Dosegla sva velik napredek. Zelo pozitivno, boljše kot bi kdorkoli pričakoval."

Ameriški novinarji so spraševali še o denuklearizaciji in o odprtju severnokorejskih zaporov, a sta voditelja le odkorakala stran.

Trump in Kim sta se sprehodila po vrtu hotela Capella.
Trump in Kim sta se sprehodila po vrtu hotela Capella. FOTO: AP

Trump in Kim podpisala "pomemben" dogovor

Ob koncu srečanja sta predsednika podpisala, po Trumpovih besedah, "zelo pomemben in celovit dogovor".

Kim je ob tem dejal: "Danes imamo zgodovinsko srečanje. Odločili smo se pustiti preteklost za sabo in podpisali smo pomemben dogovor. Svet bo videl veliko spremembo. Rad bi se zahvalil predsedniku Trumpu, da se je ta dogodek zgodil."

Trump Kimu pokazal limuzino
Trump je Kimu na hitro dovolil pokukati še v notranjost razkošne predsedniške limuzine, s katero se je pripeljal. Fotografi so namreč ujeli trenutek, ko varnostnik odpre vrata limuzine, Trump pa Kimu razkaže notranjost.

Trump je na vprašanje jedrske razorožitve odgovoril, da se bo ta proces začel "zelo, zelo kmalu." Kim je isto vprašanje ignoriral, Trump pa je novinarje pomiril, da bodo kmalu videli, kaj sta podpisala in da je dokument zelo pomemben.

"Oba želiva nekaj narediti in tudi bova. Razvila sva posebno vez in ljudje bodo navdušeni in srečni, ker bova rešila velik in nevaren problem za celoten svet," je bil vzhičen Trump. Zahvalil se je Kimu in dejal, da je srečanje potekalo veliko bolje kot je marsikdo pričakoval: "Bilo je mnogo bolje od tega, kar se je v zadnjem času napovedovalo v medijih."

In kaj sta podpisala?

Z dogovorom se je Severna Koreja zavezala k ukrepom za popolno jedrsko razorožitev korejskega polotoka, ZDA pa ji bodo v zameno zagotovile varnost. Dokument še razkriva, da se bosta voditelja zavzemala za vzpostavitev novih ameriško-severnokorejskih diplomatskih odnosov.

Kimova obljuba denuklearizacije je podobna tisti, ki jo je aprila podpisala z Južno Korejo. V deklaraciji, ki sta jo 27. aprila letos podpisala predsednika obeh Korej, Kim in Moon, je namreč "potrjen cilj, da se bodo skozi proces denuklearizacije zavzemali za Korejski polotok brez jedrskega orožja."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po podpisu voditelja zapustila hotel

Voditelja sta skupaj zapustila prizorišče podpisa dogovora in se še enkrat rokovala pred zastavami, nato pa se odpravila vsak svojo pot.

Trump se je za hip še ustavil pred novinarji in na vprašanje, ali bo Kima povabil v Belo hišo odgovoril, da bo to zagotovo storil.

Voditelja sta zapustila hotel, Kim se je odpravil proti domovini, Trump pa se je pred večernim odhodom iz Singapurja udeležil še novinarske konference. 

Odziv slovenskega predsednika Pahorja
Srečanje je pozdravil tudi predsednik republike Borut Pahor in ob tem zapisal, da sta oba voditelja ugotovila, kakšno tveganje za svetovni mir je bilo pred njima. Dodaj je, da sta smelo storila zgodovinski korak v dobro miru in varnosti v svetu.

Trump na novinarski konferenci: Sankcije ostajajo

Trump je na novinarski konferenci najprej znova pohvalil srečanje in se zahvalil gostiteljem v Singapurju ter vsem državam, ki so pomagale, da se je srečanje zgodilo, tudi kitajskemu predsedniku, kljub temu, da so odnosi zaradi Trumpove uvedbe carin zoper Kitajsko zelo napeti.

O srečanju s Kimom je znova poudaril, da sta preživela čudovite trenutke in da lahko po srečanju ljudem po svetu preda "sporočilo miru". Srečanje je bilo po njegovih besedah iskreno in neposredno ter dokaz, da so spemembe možne. Pravi, da sta 70 let po koncu krvavih spopadov na korejskih tleh spisala novo poglavje. "Preteklost ne rabi definirati prihodnosti," je dodal.

V zvezi s  podpisanim dogovorom, s katerim se je severnokorejski vodja zavezal k postopni denuklearizaciji in ki so ga kritiki označili kot milega, je Trump povedal, da bi moral biti podpisan že davno prej in da sankcije ostajajo dokler ne bo jedrsko orožje uničeno do te mere, da povratek ne bo več mogoč. "Severna Koreja je že uničila poligon za jedrske poskuse," je dodal Trump. To po njegovo dokazuje, da so resni glede podpisanih zavez.

Po Trumpovih zagotovilih sta se dotaknila tudi stanja človekovih pravic v Severni Koreji in da bodo poskusili nekaj narediti tudi na tem področju. 

Trump kaže podpisan dogovor.
Trump kaže podpisan dogovor. FOTO: AP

'Vsakdo lahko naredi vojno, redki pa so sposobni zagotoviti mir.'

Na vprašanje, zakaj je dejal, da se mu zdi Kim talentiran je Trump odvrnil, da je redko kateri mladenič pri 26. letih sposoben prevzeti tako težko situcijo kot jo je Kim. To je po njegovo sposoben le mogoče eden na 10.000 ljudi: "Vsakdo lahko naredi vojno, redki pa so sposobni zagotoviti mir."

Verjame, da bo Kim takoj po povratku v domovino začel s postopkom jedrske razorožitve, ki bo mnogo ljudi na svetu naredil varnejše. Denuklearizacije si po Trumpovih besedah želi tudi Kim: "Verjetno si tega želi še bolj kot jaz."

Ameriški predsednik je še pojasnil, da ameriške vojaške čete zaenkrat ostajajo v Južni Koreji, da pa tam ne bodo več izjavali vojaških vaj, saj da so vojaške vaje tako daleč od doma so neprimerne, drage in provokativne: "Severna Koreja bo to cenila, mi pa bomo prihranili veliko denarja." Tudi sam si sicer želi vseh 32.0000 vojakov čimprej spraviti domov, a to ni bilo del tokratnega dogovora, je še odgovoril.

Koliko časa bo potrebno za denuklearizacijo?

Trump se do konkretne časovnice razorožitve ni želel opredeljevati: "Poslušam grozne zgodbe, da bi vse skupaj lahko trajalo tudi 15 let. Temu ne verjamem." 

Vseeno trdi, da bi se tak dogovor moral zgoditi mnogo prej, o denuklearizaciji pa da se je veliko pogovarjal s svojim stricem, inženirjem Johnom Trumpom: "Znanstveno to zahteva veliko časa, a ne glede na to, ko začneš postopek je vsega praktično konec. Potakalo bo, kolikor bo tehnično najhitreje možno." 

"Govorimo o tem prvem obdobju. Po 20 odstotkih povratek ni več mogoč. To bo zelo kmalu," je še dodal.

Pri razoroževanju naj bi pomagali predvsem Južna Koreja in Japonska, ZDA pa ne.

Severnokorejski državni mediji na veliko o vrhu

CNN piše, da je glavni severnokorejski časopis Rodong Sinmun objavil fotografije Kimovega obiska v Singapurju, tudi njegov sprehod po glamuroznem mestu. Poročevalec CNN-a Will Ripley, ki je že vsaj 20-krat obiskal Severno Korejo, je to potezo komentiral kot izredno. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"To je izredno, saj ponavadi njihovi mediji počakajo vsaj 24 ur, preden objavijo take dogodke in tako njihovi državljani izvedo za njih za preostalim svetom," je komentiral Ripley.  

Gospodarskega svetovalca Kudlowa zadela kap

Bela hiša je pred srečanjem sporočila, da se pogajanja med državama premikajo naprej hitreje od pričakovanj, kar naj bi bil razlog za krajše bivanje Trumpa v Singapurju. Predsednik ZDA je sprva nameraval ostati še kakšen dan.

Z ameriške strani je najpomembnejša tema prvega vrha med predsednikoma ZDA in Severne Koreje jedrska razorožitev slednje, vendar nihče ne pričakuje, da se bo to zgodilo kmalu. Trump je dejal, da gre za začetek procesa.

Tik pred začetkom vrha je Trump uporabil Twitter za obvestilo, da je njegovega glavnega gospodarskega svetovalca Larryja Kudlowa zadela kap in se zdravi v bolnišnici Walter Reed, torej tam, kjer so pred kratkim operirali prvo damo ZDA Melanio Trump.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (439)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dule Med
13. 06. 2018 12.28
-2
Moje zaznavanje je bilo že od vsega začetka, da je Kim zelo zanimiva oseba.
Dule Med
13. 06. 2018 13.41
-1
Chatefucio
13. 06. 2018 10.33
Se ne vpletam v politiko, mi zato lahko nekdo razloži kako je Korejec na to pristal?
Dule Med
13. 06. 2018 12.31
+0
V ozadju je kar nekaj milijonov keša v igri, Koreja bo še dalje imela svoje jedersko in vodikovo orožje, ne bodo pa več vsaj za enkrat razvijali, ubijalski program. Vse kar so razvili, dosegli je dobro za Severno Korejo, za samoobrambo.
SDS_je_poden
13. 06. 2018 08.17
+1
A je Trump hotel odlomit en šalo? Talent? Tud komedija mu ne gre....
komarec
12. 06. 2018 20.33
+1
Trampetar pa prav ve kaj je talent.
penintheass
12. 06. 2018 18.11
+2
Kaksna sreca, da ima Trump strica Johna!
Neutrin
12. 06. 2018 18.03
-3
"...Trump: Kim ima talent kot mogoče le eden na 10.000 ljudi ..." ----- S tem je hotel povedati, da je v ZDA vsaj 30.000 takšnih. Seveda, najbolj talentiran pa je on, veliki Donald. Da crkneš od smeha ...
penintheass
12. 06. 2018 18.12
+1
1Tone
12. 06. 2018 17.04
-1
A znate brat kakšen je podpis KIMA? On je tam napisal spet sem vas nategnil!!
BUONcaffee
12. 06. 2018 16.35
+1
Komaj čakam da bodo v severni Koreji imeli volitve.
Kalymero
12. 06. 2018 17.28
+7
Mi bi jim pa lahko nekaj strank podaril. To bi bila tudi za nas rešitev.
komarec
12. 06. 2018 20.38
+0
CyberWorm90
12. 06. 2018 16.03
+4
slowenija rabi eno resno desno stranko : ))) ne pa janšota pa komunistično partijo sds k majo wsi skup 5 sekund delawne dobe w realnem sektorju itd : ))) janšot s to izobrazbo pa iskušnjami bi lohka šu sam za warnostnika al pa wratarja na kako priwat firmo : )))
CyberWorm90
12. 06. 2018 16.05
-1
rozinant bo zdej reku da je pač janšot rojen za woditelja k kim đong un hahaha
Janez_53
12. 06. 2018 17.07
+6
Saj ti dam prav pri tvoji trditvi, ampak za božjo voljo - nauči se že enkrat pisati vsaj kolikor toliko slovensko!!! A res ne poznaš slovenske črke "V"???, Pa velikih začetnic in pike na koncu stavka? Kako hudiča si lahko tako polpismen? Vprašaj kakšnega starejšega, ki je napravil vsaj štiri razrede osnovne šole. Zagotovo ti bo lahko pomagal.
BUONcaffee
12. 06. 2018 16.02
-7
Ponosen sem ker sem Slovenec in ker sem volil SDS.
penintheass
12. 06. 2018 18.14
+2
Gremo vsi skupaj: Zdravo Playstation! Dobrodosel med nami! Povej nam svojo zgodbo!
Infraping
12. 06. 2018 15.44
BUONcaffee
12. 06. 2018 15.43
+14
Tudi Gadafi je uredil odnose z Evropo in Ameriko, na koncu pa slabo končal.
nebel
12. 06. 2018 15.54
+5
komarec
12. 06. 2018 15.58
+1
Playstation ja na zelo pošten ameriški način
BUONcaffee
12. 06. 2018 16.01
antilevi?ar
12. 06. 2018 15.42
+8
Kim, zapomni si dan, ko si karkoli podpisal z babilonom. Verjamem, da ti bo še žal. Garfild pa kar ne neha hvalit Kima, očitno ima mnogo za bregom.
BUONcaffee
12. 06. 2018 15.38
+1
Obama je pošiljal denar v severno Korejo. Očitno jo je potreboval. Si pa predstavljam, da je sedaj razočaran.
BUONcaffee
12. 06. 2018 15.36
+5
Clintonova še ni komentirala uspehov Trumpa. Sem pa siguren, da ji politična rešitev ni všeč kot nekaterim tu pri nas.
Rde?iAlarm
12. 06. 2018 15.35
+0
ko janoš pogleda kima mu je takoj žal da so ga vrgli iz ZK
Skunk Works
12. 06. 2018 15.33
+5
Sedaj vidim, da bi tudi slovenija potrebovala za normalizacijo in sinhronizacijo z ostalim svetom, nekaj kosov atomskega orožja,....tako nas pa nihče niti povoha ne in rdeči kmeri harajo dalje........
CyberWorm90
12. 06. 2018 15.36
-2
Julijann
12. 06. 2018 15.31
+3
Drugače pa, tole je samo en majčken, čisto majčken korakec na poti izboljšanja razmer...ne bodimo veliki optimisti, čeprav upam, da zmaga zdrav razum nad nespametjo, ki jo je na svetu že tako preveč....škoda, da se jo ne da izvoziti v vesolje ali na morsko dno, kamor človek že tako neodgovorno odlaga in nalaga svinjarije...
BUONcaffee
12. 06. 2018 15.30
+4
Reagan je bil skoraj tako inteligenten kot Trump.
antilevi?ar
12. 06. 2018 15.44
-2
A misliš tisti norc, ki je pri OZN fantaziral o alienih in vesoljskih napadih,.vse z namenom korak bliže NWO.
CyberWorm90
12. 06. 2018 15.29
+7
kok so kle eni lewaki razočarani na forumu : ))) pa tko so hotli jedrsko wojno zdej pa nebo nič : ))) pa še putin je tiho k miš hahaha
Julijann
12. 06. 2018 15.34
+2
....Putin je tako izrazil željo po čimprejšnjem srečanju s Trumpom....sicer pa sedajle Putin živi in diha za nogometno prvenstvo, katerega gostitelj je Rusija....so imeli že veliko dela in ga bodo imeli še, samo, da se predstavijo kot najboljši gostitelji...
komarec
12. 06. 2018 16.03
-1
Cyber ne ne trampulin se je pok...l, glede na obljube ki jih je dajal še pred pol leta in ko ste desničarji pisali kako bo v dveh urah zbrisal S. Korejo iz zemeljske oble. S. Koreja še stoji nedotaknjena in trapetarju ni preostalo drugega kot, da seže Kimiju v rokco.