Tujina

20 podob zgodovinskega srečanja: od prečkanja črte, do držanja za roke in prijateljskega objema

Seul, 27. 04. 2018 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Voditelja Severne Koreje Kim Džong Un in Južne Koreje Mun Džae In sta se sestala na demilitariziranem območju med državama, ki še nista uradno sklenili vojne iz 50. let prejšnjega stoletja. Zavezala sta se k denukearizaciji polotoka in končanje vojne. To je bilo doslej šele tretje srečanje predsednikov obeh držav v zgodovini.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Mir na Korejskem polotoku?
    03:21
    Iz 24UR: Mir na Korejskem polotoku?
  • Iz SVETA: Srečanje voditeljev minilo v prijateljskem vzdušju
    02:30
    Iz SVETA: Srečanje voditeljev minilo v prijateljskem vzdušju

Na pobudo Kim Džong Una sta se voditelja najprej sprehodila čez mejo v Severno Korejo, nato pa vrnila v tako imenovano hišo miru na južni strani črte prekinitve ognja iz leta 1953.

Južnokorejski predsednik je najprej okleval, ko ga je severnokorejski voditelj povabil, naj prestopi mejno črto, a ga je Kim prijel za roko in popeljal čez črto. Nato sta se državnika z roko v roki sprehodila nazaj na južnokorejsko ozemlje.

Predsednik države, ki je zadnja desetletja razburjala svet s svojim jedrskim programom, Kim, je dejal, da je prišel na srečanje odločen, da pošlje signal za začetek nove zgodovine. Mun Džae In je odgovoril, da upa na pogumen dogovor, ki bo veliko darilo celotnemu korejskemu ljudstvu in vsem, ki si želijo miru.

Popolna denukearizacija Korejskega polotoka

Voditelja sta se zavezala k popolni denukearizaciji Korejskega polotoka. Dogovorila sta se tudi, da bosta državi našli mirovni režim za končanje vojne, da bo južnokorejski predsednik še letos obiskal Pjongjang in da bosta organizirali srečanje ločenih družin.

"Severna in Južna Koreja potrjujta skupen cilj, da Korejski polotok preko popolne denuklearizacije postane polotok brez jedrskega orožja," je zapisano v skupni izjavi, ki sta jo po srečanju podpisala voditelja. V njej med drugim piše, da na Korejskem polotoku ne bo več vojne. "Ni razloga, da bi se borili drug proti drugemu, saj smo en narod," je dejal Kim.

Kim je po srečanju obljubil, da bo spoštoval danes sklenjeni dogovor in da se "ne bo ponovila nesrečna zgodovina" prejšnjih dogovorov med Korejama. "Na poti so lahko trpljenje, frustracije in koraki nazaj, a brez bolečine zmaga ni mogoča," je dejal.

Kim je kot prvi severnokorejski voditelj stopil na južnokorejska tla, sicer pa je bilo to šele tretje srečanje voditeljev obeh Korej doslej. Severnokorejski voditelj je tudi izrazil pripravljenost kadar koli obiskati Južno Korejo, "če ga bodo povabili".

Kima sicer na srečanju spremlja sestra Kim Jo Jong, ki je tudi njegova svetovalka in je bila februarja v severnokorejski delegaciji na zimskih olimpijskih igrah v Južni Koreji.

Vrh predsednikov obeh Korej služi kot podlaga za veliko bolj pričakovani vrh med Kimom in predsednikom ZDA Donaldom Trumpom, ki naj bi bil v začetku junija.

Trump si je po seriji žalitev s Kimom premislil in se je odločil za diplomacijo, ki naj bi pripeljala do denuklearizacije Korejskega polotoka.

Korejska voditelja sta se srečala na črti prekinitve ognja.
Korejska voditelja sta se srečala na črti prekinitve ognja. FOTO: AP

Svet pozdravlja srečanje obeh voditeljev

Ameriški predsednik je danes tako pozdravil zgodovinsko srečanje voditeljev Severne in Južne Koreje. V Moskvi so dogovore voditeljev Korej označili za zelo pozitivne novice, pozdravljajo jih tudi na Japonskem, kjer pa opozarjajo, da morajo slediti konkretna dejanja. Srečanje je pozdravil tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

"Po besnem letu izstreljevanja raket in jedrskih poskusov zdaj poteka zgodovinsko srečanje Severne in Južne Koreje. Dobre stvari se dogajajo, ampak čas bo povedal svoje," je na Twitterju zapisal Trump.

Že 15. avgusta, na dan osvoboditve, ko se Korejci spominjajo japonske kapitulacije v drugi svetovni vojni, pa naj bi potekalo novo srečanje družin, ločenih od korejske vojne. Okoli 57.000 južnokorejskih družin ima člane na severu, to pa je eno najbolj čustvenih vprašanj v odnosu med državama.

V drugem tvitu je zapisal, da se bo korejska vojna končala in da morajo biti Američani ponosni na to, kar se zdaj dogaja v Koreji.

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina, Dmitrij Peskov je v Moskvi dejal, da je dialog med Korejama obetaven, sicer pa je korejski vrh in dogovore na njem označil za zelo pozitivne novice. Kot je dejal, je na obeh straneh opaziti voljo za dialog, kar je pozitivno, Moskva pa pozdravlja tudi morebitna prihodnja srečanja.

Zgodovinski vrh so pozdravili tudi na Japonskem, vendar je premier Šinzo Abe opozoril, da mora Pjongjang storiti konkretne korake v zvezi z denuklearizacijo Korejskega polotoka in drugimi vprašanji. Opozoril je, da bodo še naprej budno spremljali dogajanje v Pjongjangu.

Tudi slovenski predsednik Pahor je v sporočilu za javnost pozdravil pripravljenost za dialog in mirno rešitev vseh odprtih vprašanj. "Zgodovinsko srečanje predsednikov obeh Korej in z njim povezani obeti za trajen mir in spravo na Korejskem polotoku so dokaz več, da je mogoče celo najbolj zapletena vprašanja rešiti po mirni poti, če za to obstaja premočrtna politična volja," piše v sporočilu.

Zgodovinsko srečanje voditeljev Korej je zelo pomemben in spodbuden prvi korak, a potrebnega bo še veliko trdega dela, pa je danes v Bruslju poudaril generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. "Nato popolnoma podpira politično rešitev napetosti v regiji," je izpostavil Stoltenberg, ki se je o veliki razsežnosti napetosti prepričal sam ob nedavnem obisku Južne Koreje in demilitariziranega območja.

Generalni sekretar tako pozdravlja današnje srečanje voditeljev Korej, napredek, ki sta ga dosegla, in njuno zavezanost mirnemu reševanju razhajanj. A obenem izpostavlja, da bo po tem "zelo pomembnem" in "spodbudnem" prvem koraku še veliko trdega dela.

Stoltenberg je tudi ponovil, da je treba ohraniti mednarodni pritisk gospodarskih sankcij, dokler ne bo pravih sprememb. Prepričan je, da je prav močan mednarodni politični, diplomatski in ekonomski pritisk ustvaril pogoje za današnje srečanje.

To je šele tretje srečanje voditeljev Korej po koncu korejske vojne (1950-1953). Prva dva korejska vrha leta 2000 in 2007 sta potekala v Pjongjangu.

KOMENTARJI (759)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

encijandupli
28. 04. 2018 11.43
+1
Luka Mesca, Svetlano Makarovič, Violeto Tomic... Bi bilo potrebno dati za eno leto živeti v S Korejo, kod navadne, ne privilegirane državljane! Po enem letu, pa jih za en mesec poslati v J Korejo, pa bomo videli če bodo šli živet nazaj v svoj komunistični raj!
baldahin
28. 04. 2018 08.10
+6
Nasmejano srečanje Kima in Muna je največja zaušnica Trumpu, ki je alergičen na besedo mir.
encijandupli
28. 04. 2018 11.34
+1
Ha ha ha ti pa si ta prav! Trum je zagrozil Kitajcem, da so tega vola S. Korejskega spravili k pameti! Trum je hotel uvesti gospodarske sankcije proti Kitajski, če ga bo še naprej podpirala! TO JE POLITIKA, ki jo ti ne boš nikoli razumel, ker misliš, da je svet črno- bele barve! Vladar (Machiavelli) piše SVARI NISO NIKOLI TAKŠNE, KOD SO VIDETI NA ZUNAJ!
motorist_mb
28. 04. 2018 07.02
+4
Bravo Trump...lepo si ga umiril!
AntiNATO
28. 04. 2018 11.15
+2
ajoj uboge ofce...kaj ga je pa umiril...kim ma jedrsko orozje...zdej se bo pa na prefinjen nacin znebil se americanov, k bodo sli sam dolgih nosov domov ce se koreji zdruzita.
Pikabalonca
27. 04. 2018 22.29
-7
Severni Korejci in Vzhodni Nemci so primer kaj naredi sistem iz Države, človeka in naroda..( Samo Slovenci so še ostali z svojimi rdečimi rekviziti, miselnostjo in gonjo po svojem idolu Kultu osebnosti ) Samo Komunisti pardon LEVIČARJI SO TISTI ki uničijo državo, narod in človeka do konca..to je Kuga, to je bolezen..FDV in Ljubljana pa širi ta VIRUS..
VolkBrenin
27. 04. 2018 22.34
+6
V južni koreji je bila do nedavno predsednica Park Geun- hye - desničarka in kriminalka, ki že sedi b arestu ' trajno . ...Pod njeno 10 letno vladavino so šli odnosi med korejama strmo navzdol...
Apostol1
27. 04. 2018 22.38
+8
Pikabolanca a ti misliš, da te sploh kdo jemlje resno, bolje da greš za štedilnik pa še tam ne verjamem, da si kaj prida koristna.
Aijn Prenn
27. 04. 2018 22.39
-1
@pika..: Fotr bil v Bileči na trenaži, hčerko pa zaneslo čisto nekam drugam. Pri vas doma ste imeli matriarhat, kaj? ;-)
Qualisvirtalisoratio
28. 04. 2018 09.02
+2
pikica a ne razumeš zakaj je politika? Je orodje vladanja določene skupine ljudi. Skozi zgodovino se je samo različno imenovala. Tako tudi tukaj napačno označuješ ljudi kot komuniste. Princip komunizma načeloma ni bil tako napačen, vendar tudi ni bil idealen. Vsak političen sistem je bil in je zlorabljen. kar se pa tiče levičarjev komunistov desničarjev, se pa motiš. Niso pripadniki ne ene ne druge strani usmeritve oz. nazora, temveč so vsi navadni oportunisti, ki zlorabljajo sistem. Generacija, ki je študirala pravo med leti 88 in 91 je tudi sodelovala pri pisanju zakonov. Ti isti zakoni so bili pisani s strani kroga ljudi, ki jih danes imenujemo tajkuni in imajo svoje lovke v sedanjem sistemu. Pošten diktator je boljši kot pokvarjena demokracija v razmislek. ZATO JE ČAS, DA SE NEHATE DELITI, KER STE ISTI! GENERACIJE, KI SMO STARI 30 IN MANJ NAS NE ZANIMAJO VAŠIPREPIRI IN ZAMERE. DOL NAM VISI, ZA ZGODOVINO PO LETU 45 KAJ STE IMELI MED SABO! MENE ZANIMA KAKO BOM JAZ ŽIVEL IN KAKO BOM MORAM GARATI ZA PENZIJE VAŠE GENERACIJE IN GENERACIJE PRED VAMI, SAM JE TAKO ALI TAKO NE BOM IMEL OZ. BO TO MILOŠČINA...
AntiNATO
28. 04. 2018 10.29
+2
od kdaj je zvon levicarski...tezek kr 2 milijardi:)
Kliko7
27. 04. 2018 22.25
+3
baje so jutri spet normalno odprte trgovine
Darth-Vader
27. 04. 2018 22.25
+3
Ubistvu ta kin đon un je kar pametn. Naredi par fejk jedrskih raket cel svet nori zaradi tega a najverjetneje je njigova najbolj mocna bomba tko mocna kot ena raudi tipo c in sedaj jih je vrgu na finto da bo ukinil jedrski program katerga itak nikoli niso imeli ampak v zameno bo izsilil kaksne ugodnosti najverjetneje kake subvencije mednarodno pomoc zastonj nafto itd itd... kar pametn je ta de be lin ko...
Aijn Prenn
27. 04. 2018 22.35
+7
Prav smešno je kako se cel svet v zvezi s SK zaganja zdaj v eno zdaj v drugo skrajnost. Ko je v zrak spuščal rakete je bil svetovni sovražnik št. 1, ko je zastrupil brata so ga razglašali za neprištevnega. Zdaj, ko se je pa začel nekaj smukati okrog JK in USA, pa ne manjka dosti, da bi ga nominirali za Nobelovo nagrado za mir. Zame je človek kot je ta kim zgolj in samo morilec, ki je sejal smrt med ljudmi, ki so si drznili podvomiti v njegove sposobnosti. Pa sploh ni pomembno kako se bodo razvijali odnosi med Korejama, on je zločinec. Seveda, če še velja načelo, da je morilec tisti, ki umori sočloveka.
Apostol1
27. 04. 2018 22.43
+6
Ne bom ti ugovarjal v oceni Kima, vendar taki ljudje so potrebni za ravnovesje v svetu velesil in nikar si ne predstavljaj, da je Trump kaj boljši, če bi bil na Kimovem mestu bi bil ravno tak ali pa še veliko slabši, drugače si pa vseeno zaslužiš plus za komentar, ker razmišljaš s svojo glavo.+++
AntiNATO
28. 04. 2018 10.31
+2
pol so tut vsi ameriski predsedniki navadni kriminalci...eni so obsojeni za metanje bomb pa drugim pa talajo nobelove nagrade...dejte no lepo vas prosim.
AntiNATO
28. 04. 2018 11.17
+1
fake raket...pa sej to ne mores verjet....slovnske ovcke so naibolj obvescene ovcke ..vse vedo:)
Mladen sir
27. 04. 2018 22.21
+2
Naj prenehajo že z totim jederskim orožjem če imajo malo pameti .Pa kaj eu bi mi lahko nakazali.
BUONcaffee
27. 04. 2018 22.21
+2
ZDA ugašajo , tu se lahko vsi strinjamo. Kak preobrat v politiki, noro zanimivo. Zanimivo bo spremljati dogajanje v Evropi, sploh Trump lahko zavozi cel NATO, če se bodo skregali zaradi carin.
VolkBrenin
27. 04. 2018 22.36
+6
Preden bo ugasnil...se lahko zgodi marsikaj...upamo lahko le ...da nas ne bodo zaradi tega vse ugasnili ...za vedno...
VolkBrenin
27. 04. 2018 22.38
+5
S carinami se Trump že vleče v rikverc...očitno le ni tako enostavno...on je v prvi vrsti biznismen...in popolni politični analfabet...sploh pa v zunanji politiki ...
BUONcaffee
27. 04. 2018 22.07
+5
Dragi fantje to vam je politika. To kar se gredo naši nesposobneži ni nobena politika, ha, ha, naši niso nobeni politiki, so nesposobni amaterji....no ja vajeni smo nesposobnežev, lopovov in lažnivcev.
BUONcaffee
27. 04. 2018 22.02
+3
Iran ni sposoben take politike in tudi ne more zaradi sosed. Je pa odlična poteza Kima in tudi za red in mir v tem delu sveta lahko zapremo eno poglavje temne zgodovine.
MaršalPerez
27. 04. 2018 21.59
-11
evo Trum zrihtal mir med korejci....dvakrat twitnil , poslal hrano lačni severni koreji in to je to...
BUONcaffee
27. 04. 2018 22.05
+4
Severna Koreja z podporo Kitajske lahko gospodarsko hitro dohiti Južno Korejo.
VolkBrenin
27. 04. 2018 22.07
+7
VolkBrenin
27. 04. 2018 22.08
+2
VolkBrenin
27. 04. 2018 22.08
+2
VolkBrenin
27. 04. 2018 22.09
+3
VolkBrenin
27. 04. 2018 22.09
+4
VolkBrenin
27. 04. 2018 21.59
+3
Rozi in nekateri desni trdijo...da komunisti odrekajo ljudem dobrine - ki jih uporabljajo " vodilni komunisti " ...Torej lahko pričakujemo...da bodo ameriški prebivalci dobili vsak svoj boeing predsedniškega ranga ...Saj veste - v usa pač nikoli ni bilo komunistov ...torej ni problema..
beware1
27. 04. 2018 21.57
+7
Se bodo ze zmenili, brez nasih komentarjev. The show, must go on.
BUONcaffee
27. 04. 2018 21.48
-1
Jaz gledam na zadevo brez da bi navijal za Kima ali Trumpa. Gledam nekako neutralno in zato so pač moji komentarji taki kot so.
BUONcaffee
27. 04. 2018 21.51
+3
Je pa res dobro videti kako se vodi politika. Samo poglejte Kima, kako bo ZDA poslal domov iz tistega dela sveta. Res ni zabit, je pa genij v primerjavi z našimi mlahavimi, kateri se imajo za popolne. Veste kot naši politiki krivijo za svoje poraze Hrvate, vam povem, da za svoje poraze so sami krivi, plačujemo pa državljani. Žalostno pa, da jih vedno volimo in jim podaljšujemo nesposobnost.
frako
27. 04. 2018 21.48
+6
Mau pred svetovno vojno so tud s hitlerjem podpisal sporazum, kdo bi si mislil mir v našem času so se hvalil.
BUONcaffee
27. 04. 2018 21.44
+4
Barbika nesposobnež ni znal z Hrvati podpisati en sporazum o arbitraži in vstopu HR v EU, Kim bočno obrača Američane domov. Dajmo SLO politiki niste vi za politiki. Samo plače in denar pobirate.
BUONcaffee
27. 04. 2018 21.39
+6
Politika je politika. HAHAHA,....MI SMO PAČ VAJENI NAŠIH NESPOSOBNEŽEV, ROKO NA SRCE TAKO JE. A PRAVA POLITIKA SE VODI TAKO KOT SMO PRIČA V KOREJI!
mackintosh
27. 04. 2018 21.38
+5
gledam film sutjeska. ena zanimivost nemški avioni so odeti v SĐS barve. kljun rumen trup pa plav. morda je kriva slabša barvna kopija ampak veliko je resničnih podobnosti :)
BUONcaffee
27. 04. 2018 21.40
-6
mackintosh
27. 04. 2018 21.45
+1
je pa vseeno zanimivo.mogoče zgleda film res kot o rambu ampak rezultat kljub temu ni izmišljen tako kot v rambu. se ga da zgodovinsko preverit kar nekaterim tu na portalu ni všeč :). SĐS svečkarjem komu drugemu.
BUONcaffee
27. 04. 2018 22.24
-2
Pač nisem svečkar, ne maram pa takih filmov.
mackintosh
27. 04. 2018 22.33
+4
ti jih kar o rambu glej so veliko boljši. ha ha ha
dragan krstic
27. 04. 2018 21.38
-7
Ko bereš komentarje levičarjev na kurah je popolnoma razumljivo da imamo leve vlade in zgleda da jih bomo še imeli. Vi ste podn od homo sapiensa, predstavljam si vas kot tista bitja ki skačejo iz drevesa na drevo iz veje na vejo. Zgleda da se je Darwin precej zmotil ko je napisal evolucijsko teorijo. Za precej Slovencev se je zmotil.
mackintosh
27. 04. 2018 21.40
+7
za to da to vidiš moraš samo na sestanek na trstenjakovo :)
mackintosh
27. 04. 2018 22.10
+2
in ni tako veliko slovencev kot ti praviš. vas je precej manj :) samo svečkarji
mackintosh
27. 04. 2018 22.13
+2
pa še od vas tukaj na portalu vam večim slovenščina ni materin jezik
BUONcaffee
27. 04. 2018 21.36
+2
Smo priča izjemni politiki, kjer na koncu Američani pokasirajo gol, kot v odličnemu nogometu. Res neverjetna poteza Kitajcev v ozadju.
VolkBrenin
27. 04. 2018 21.51
+7
Vsaj nekaj pametnega od tebe Buble...čeprav ameri ne bodo odšli tako zlahka od tam ...je pa res - da bi bila združitev obeh korej največji udarec za usa / in japonsko..Če bi ta združitev uspela / in se usa seveda umakne- kar dvomim / ...bi v nekaj letih tam dobili ekonomski gigant ranga japonske...
VolkBrenin
27. 04. 2018 21.53
+8
In ravno danes z nekimi letalskimi vajami usa dela zdraho v južno kitajskem morju in proti tajvanu ...Baze se ve kje so ..
VolkBrenin
27. 04. 2018 21.53
+5
BUONcaffee
27. 04. 2018 21.56
+1
Ja, če realno gledamo in se damo v kožo Japoncev in Južnih korejcev kjer ne vedo kdaj bo kaj priletelo v njihovo morje ali hišo, bodo v zameno za mir z Kimom spravili Američane domov, pa še prišparali bodo milijarde dolarjev katere plačujejo za varnost. Ameriška vojska bo pač postala sam največji problem v regiji in se bo umaknila postopno po sporazumu stran. Ja za ZDA bo boleče. A to je politika, tu nimamo kaj.
BUONcaffee
27. 04. 2018 21.58
+2
Ali se bosta Koreje združile to ne vemo. Je pa verjetnost, da se bo Severna Koreja odprla svetu in začela poslovat po vzoru Kitajske.
VolkBrenin
27. 04. 2018 22.05
+4
Buble...dvomim da bodo ameri odšli od tam ...
BUONcaffee
27. 04. 2018 22.11
-1
Bodo boš videl. Enako kot so Rusi odšli iz vzhodne Evrope. Leta 90. svet ni mogel verjet. Sedaj svet tudi ne verjame, da se bo to zgodilo.
VolkBrenin
27. 04. 2018 22.41
+3
Usa ima precej razlogov da je tam . ..težka bo ...Pred svojim propadom bi na vsak način radi sprovocirali vojno / na večih koncih sveta ...in to jim je pravzaprav zadnja bilka za preživetje...
Qualisvirtalisoratio
28. 04. 2018 08.31
+1
EL dvomim sicer, da bo kaj kmalu prišlo do združitve. Spomni se koliko je Nemce stala združitev. Če se gre dobro čez dokumente in denarne konverzije je zahodno nemčijo v 10 letih to stalo 1000 miljard. Tako se je lahko vzpostavilo ravnovesje v gospodarstvu. Zato je še vedno opaziti razdor med zahodnimi in vzhodnimi nemci... Ne verjamem, da je J.K. zmožna ta finančni zalogaj...