Tujina

93-letni Mugabe se trdno oklepa oblasti, vladajoča stranka bo zato sprožila postopek za njegovo odstavitev

Harare, 20. 11. 2017 17.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Robert Mugabe ni odstopil, kot je to od njega zahtevala vladajoča stranka. V parlametu bodo zato sprožili postopek za njegovo odstavitev. 93-letni predsednik Mugabe je sicer vse odkar je vojska prevzela oblast v državi v hišnem priporu.

Naslov časopisa iz Zimbabveja: 'Arogantni Mugabe ne upošteva Zanu PF'
Naslov časopisa iz Zimbabveja: 'Arogantni Mugabe ne upošteva Zanu PF' FOTO: AP

Zimbabvejska vladajoča stranka ZANU-PF bo v torek v parlamentu sprožila postopek za odstavitev predsednika Roberta Mugabeja, je danes dejal poslanec stranke Paul Mangwana. Odločitev o sprožitvi postopka so sprejeli, potem ko Mugabe ni upošteval ultimata stranke.

Opoldne po zimbabvejskem času se je namreč iztekel rok, ki ga je vladajoča stranka postavila Mugabeju, da odstopi s položaja predsednika države. Mugabe ultimata ni spoštoval.

Vojska je sicer pozneje sporočila, da je Mugabe začel pogovore z Mnangagwo, ki je po odstavitvi zbežal v Južno Afriko. Načelnik generalštaba vojske, general Constantino Chiwengathe je v televizijskem nagovoru dejal, da je pogovor potekal v "vzdušju medsebojnega spoštovanja in da je bilo danih več zagotovil". Dodal je, da so opogumljeni ob razvoju dogodkov in da se bo Mnangagwa kmalu vrnil v domovino. Ljudi je pozval k miru in potrpežljivosti, potem ko so v soboto na ulicah množično podprli vojaški udar in pozivali Mugabeja k odstopu.

ZANU-PF je v nedeljo Mugabeja odstavila s položaja predsednika stranke in mu postavila ultimat, da do danes opoldne odstopi tudi s položaja predsednika države. Predsednik v nedeljskem televizijskem nagovoru ni omenjal odstopa. Tudi danes ni pokazal pripravljenosti, da bi po 37 letih vladanja zapustil svoj položaj.

Zato se je stranka odločila, da bo v torek v parlamentu zahtevala začetek postopka za odstavitev. Zahtevo morata z navadno večino podpreti oba domova parlamenta. Nato imenujeta skupni odbor za preiskavo postopka odstavitve in če ta priporoči odstavitev, jo morata oba domova parlamenta potrditi z dvotretjinsko večino.

"Upamo, da bo zahteva potrjena v torek," je povedal Mangwana, pri čemer je mislil na zahtevo za začetek postopka. Dodal je, da se že pogovarjajo z opozicijskim Gibanjem za demokratične spremembe (MDC) za zagotovitev potrebnih glasov poslancev. Drugi poslanec Vongai Muperer je medtem že zagotovil, da imajo dovolj glasov.

Robert Mugabe ni odstopil.
Robert Mugabe ni odstopil. FOTO: AP

93-letni Mugabe je od srede, ko je vojska prevzela oblast v državi, v hišnem priporu. Že ves čas vztrajno zavrača odstop.

Na srečanju ZANU-PF v Harareju so v nedeljo za novega predsednika stranke imenovali Emmersona Mnangagwo, ki ga je Mugabe 6. novembra odstavil s položaja podpredsednika Zimbabveja. Kasneje je neimenovani predstavnik stranke sporočil še, da bo Mnangagwa kandidat ZANU-PF za predsednika države na splošnih volitvah, predvidenih za prihodnje leto.

Mugabejevo soprogo Grace, ki si je obetala, da bo na položaju predsednika države nasledila 93-letnega soproga, je ZANU-PF v nedeljo izključil iz svojih vrst.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BPGC
20. 11. 2017 18.56
+6
Tale afriski revolucionar je naredil ze zdavnaj svoje, kasneje se je izrodil v prvovrstnega avtokrata in rasista, znanega po mucenju belcev in politicnih nasprotnikov. Od nekdaj cvetice Rodezije je ustvaril tipicno banana republiko, kjer vladata diktatura, korupcija, brezposelnost in lakota. Ze dovolj je, ce se omeni, da je marksist, ki so ga podpirali trdi komunisticni rezimi.
dostojevski II
20. 11. 2017 17.53
+17
Slovenija 2055. Čeprav je že pred leti napovedal umik iz politike, je danes 97 letni Janez Janša to zanikal. Namerava se še vsaj 10 let boriti proti murglam.
Arabo Hest
20. 11. 2017 18.05
+1
Borci se rodijo in umrejo v borbi. Kaka je borba, s kom se bojuje, v čemu je bistvo borbe pa sploh ni pomembno, ali je sploh borba nujna, potrebna, smiselna ter ali je sploh zagotovljen uspeh? Za pravega borca to ni pomembno. S tega vidika: Vsaka mu čast. Je pa res, da je včasih potrebno tudi povedati: Stop! Drugače pa tudi velja: kdor se bori ali kaj dela, tudi greši.
nikhrast
20. 11. 2017 22.02
-3
Nehaj biti obseden z Janšo, res bi moral že zdavnaj odstopiti, desnica potrebuje novo kri, samo ni pa diktator kot Tito, Mugabe, Asad... ki bi celo življenje sedeli na prestolu.