Tujina

FOTO: Zimbabvejski predsednik Mugabe potrdil, da je v hišnem priporu

Harare / Conakry / Bruselj / London, 15. 11. 2017 07.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Eksplozije in tanki na ulicah Zimbabveja so sprožili ugibanja o tem, da se v državi odvija vojaški udar. A vojska je zanikala, da prevzema oblast. Tarča naj bi bili po zagotovilih predstavnika vojske 'kriminalci okoli Mugabeja'. Predsednik Mugabe je potrdil, da je v hišnem priporu, njegova žena pa naj bi pobegnila v bližnjo Namibijo.

Zimbabvejski predsednik Robert Mugabe je danes v pogovoru z južnoafriškim kolegom Jacobom Zumo potrdil, da je v hišnem priporu, je sporočil Zuma. Voditelja sta se pogovarjala po telefonu, potem ko je v Zimbabveju oblast prevzela vojska. Zuma je še dejal, da je Mugabe dobro.

Južnoafriški predsednik je še dejal, da želi Južna Afrika prispevati k mirni rešitvi krize v sosednjem Zimbabveju. Zato bosta v to državo odpotovala južnoafriška obrambna ministrica Nosiviwe Mapisa-Nqakula in minister za varnost Bongani Bongo, ki se bosta pogovorila tako s predsednikom Zimbabveja kot z vojaškim vrhom, je pojasnil Zuma.

93-letni Mugabe sicer že izgublja podporo med dosedanjimi privrženci. Tako ga je vplivno združenje veteranov osvobodilnega boja danes pozvalo, naj odstopi tako s položaja predsednika države kot s položaja predsednika vladajoče stranke. Kot je na novinarski konferenci v Harareju dejal generalni sekretar združenja Victor Matemadanda, zahtevajo tudi preiskavo vseh kaznivih dejanj, ki jih je Mugabe zagrešil v svojem 37-letnem vodenju države.

Nekdanji finančni minister Tendai Biti je Mugabeja danes označil za "starca, ki bi mu morali dovoliti, da si odpočije". Za afriško televizijo eNCA je še dejal, da je Mugabe zelo inteligenten človek, ki najverjetneje ve, da je kocka padla. Dodal je, da državljani Zimbabveja upajo, da se bo sedanja kriza končala brez prelivanja krvi.

Zimbabvejska vojska je v torek zjutraj prevzela nadzor v prestolnici Harare

V torek zvečer so iz zimbabvejske prestolnice Harare poročali o eksplozijah po tistem, ko je bilo podnevi videti tanke, ki so se napotili proti njej, na ulicah pa je bilo videti znatno okrepljeno prisotnost vojske.

Na ulicah glavnega mesta Zimbabveja so odjeknile eksplozije po tem, ko je bilo ves dan v torek zaslediti okrepljeno prisotnost vojske.
Na ulicah glavnega mesta Zimbabveja so odjeknile eksplozije po tem, ko je bilo ves dan v torek zaslediti okrepljeno prisotnost vojske. FOTO: AP

Zimbabvejska vojska je danes zgodaj zjutraj nato v mestu prevzela nadzor, med drugim v parlamentu, predsednikovem uradu in na letališču. Nadzoruje tudi glavne prometnice v mestu.

Vojaki so zasedli tudi sedež državne televizije ZBC, od koder je bilo slišati močno obstreljevanje. Namesto poročil so nato predvajali video posnetke. 

Constantino Chiwenga, predstavnik vojske Zimbabveja.
Constantino Chiwenga, predstavnik vojske Zimbabveja. FOTO: AP

Vojska sicer zanika, da je izvedla vojaški udar in poudarja, da je le začasno prevzela oblast. Tiskovni predstavnik vojske je v nagovoru zagotovil, da je 93-letnemu predsedniku Mugabeju in njegovi družini zagotovljena varnost, saj so tarča vojske "kriminalci okoli predsednika Mugabeja", ki povzročajo družbeno in gospodarsko trpljenje. "Takoj, ko bomo končali nalogo, pričakujemo, da se bodo razmere normalizirale," je še dejal.

Se je 'krokodil' vrnil v domovino in prevzel vodenje države?

Na Twitterju je Mugabejeva stranka Zanu-PF sporočila, da je bil za začasnega predsednika države postavljen bivši podpredsednik Emmerson Mnangagwa, ki ga je Mugabe minuli teden odstavil zaradi nelojalnosti, veljal pa je za njegovega morebitnega naslednika.

Vojaška akcija v prestolnici Harare ne pomeni prevzema oblasti, je danes v televizijskem nagovoru zagotovil tiskovni predstavnik vojske, medtem ko se širijo bojazni, da v državi poteka vojaški udar.

Mnanagagwa naj bi že odpotoval iz Južne Afrike, kamor je odšel po odstavitvi. Vrstijo se ugibanja, da se Mnanagagwa, zaradi svoje nepopustljive politične drža znan tudi pod vzdevkom 'krokodil', vrnil v domovino ter prevzel vodenje države.

Stranka Zanu-PF je tvitnila tudi, da je vojska prijela finančnega ministra Ignatiusa Chomboja ter vodjo podmladka stranke, oba podpornika predsednikove soproge Grace Mugabe. Po neuradnih podatkih naj bi vojska prijela še več ministrov.

Grace Mugabe je po tako poročanju časnika The Independen in BBC-ja pobegnila iz države, po nekaterih ugibanjih pa naj bi bila trenutno v bližnji Namibiji.

Robert in Grace Mugabe.
Robert in Grace Mugabe. FOTO: AP

75-letni Mnangagwa je bil v minulih mesecih v vse ostrejšem v konfliktu z Mugabejevo soprogo. Z njegovo odstavitvijo je 52-letna Grace Mugabe postala verjetna naslednica ostarelega predsednika, ki se oklepa oblasti.

Mugabe, ki Zimbabve vodi že 37 let, je v Afriki cenjen kot starosta politike, na Zahodu pa velja za despota, ki je s porazno gospodarsko politiko in zatekanjem k nasilju za ohranitev oblasti uničil to najbolj obetavno afriško državo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Napetosti v Zimbabveju so naraščale od minulega tedna, ko je predsednik Robert Mugabe odstavil podpredsednika Emmersona Mnangagwo, ki je veljal za njegovega morebitnega naslednika.

V ponedeljek je visok general Constantino Chiwenga, tesen zaveznik Mnangagwe, opozoril Mugabeja, da bo posredovala vojska, če bo predsednik nadaljeval z izključevanjem bivših borcev za osvoboditev, ki podpirajo odstavljenega podpredsednika. "Čiščenje v stranki se mora končati," je opozoril general, obkrožen z visokimi vojaškimi predstavniki.

Mugabejeva stranka Zanu-PF pa je v torek nato sporočila, da ne bodo popustili pod pritiski, izjavo generala pa so označili za "izdajalsko ravnanje".

Nad dogajanjem v Zimbabveju zaskrbljena tudi EU, ki poziva k mirni rešitvi

Evropska unija je izrazila zaskrbljenost nad dogajanjem v Zimbabveju, ob tem pa pozvala k mirni rešitvi krize v tej južnoafriški državi.

"Vse vpletene strani pozivamo, naj od konfrontacije preidejo k dialogu, da bi dosegli rešitev po mirni poti," je na opoldanski novinarski konferenci v Bruslju dejala tiskovna predstavnica Evropske komisije Catherine Ray in dodala, da razmere "skrbijo EU".

Mugabe in njegova soproga Grace sta na seznamu tistih, proti katerim je EU uvedla sankcije. Te veljajo še za več drugih članov zimbabvejske vladajoče elite, obsegajo pa prepoved potovanja v EU in zamrznitev premoženja v uniji. EU je sankcije proti Zimbabveju prvič uvedla leta 2002 zaradi kršenja človekovih pravic.

Povedala je še, da EU pozorno spremlja dogajanje na terenu ter poudarja nujnost spoštovanja temeljnih človekovih pravic ter ustavnega reda in demokratične vladavine.

Za mirno rešitev krize se je zavzela tudi nekdanja kolonialna sila na tem območju Velika Britanija."Razmere se še spreminjajo. Vse strani pozivamo k zadržanosti in izogibanju nasilju," je v govoru v britanskem parlamentu poudarila britanska premierka Theresa May.

Vodja britanske diplomacije Boris Johnson pa je dejal, da je težko reči, kako se bodo razvijale zadeve v Zimbabveju. "Najpomembneje je, da vsi želijo stabilen in uspešen Zimbabve. Vse pozivamo, da se vzdržijo nasilja," je poudaril.

Usode predsednika Mugabeja Johnson ni napovedal, je pa dejal, da zdaj obstaja upanje, da se bodo razmere v Zimbabveju spremenile. Ob tem je posvaril pred "prenosom oblasti z enega neizvoljenega tirana na drugega".

Mayeva je še povedala, da je glede Zimbabveja trenutno njena najpomembnejša skrb varnost okoli 20.000 britanskih državljanov, ki živijo v tej južnoafriški državi.

Dogajanje v Zimbabveju je obsodila tudi Afriška unija.
Dogajanje v Zimbabveju je obsodila tudi Afriška unija. FOTO: AP

Več držav, med njimi ZDA in Velika Britanija, so svojim državljanom, ki so trenutno v zimbabvejski prestolnici, svetovali, naj se zaradi politične negotovosti ne zadržujejo na prostem. Veleposlaništvi ZDA in Nizozemske v Harareju pa sta danes zaprti.

Afriška unija obsodila dogajanje v Zimbabveju

Afriška unija (AU) je obsodila dogajanje v Zimbabveju, ki je po besedah trenutno predsedujočega povezavi, gvinejskega predsednika Alphe Condeja, "videti kot državni udar".

Conde je dejal, da gre v Zimbabveju "očitno za vojake, ki hočejo s silo prevzeti oblast". "Afriška unija izraža resno zaskrbljenost glede razvoja dogodkov v Zimbabveju," piše v sporočilu AU, ki izraža podporo "zakonitim institucijam" v južnoafriški državi.

Povezava tudi poziva zimbabvejsko vojsko, naj preneha s svojimi operacijami in nemudoma ponovno vzpostavi ustavni red v tej članici unije, vse vpletene strani pa poziva k zadržanosti in odgovornosti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

leond1
15. 11. 2017 20.07
+2
kaj pa če bi hanžka poslali za predsednika
nikhrast
15. 11. 2017 16.23
-4
Ubogi narod, še koloniolisti jih niso tako izkoriščali. Kaj češ, univerza v Moskvi je Mugabeja odlično izučila.
valjhunsinkajtimara
15. 11. 2017 15.53
+1
Afrika potrebuje kondome in kontracepcijske tabletke.
Fifi 24
15. 11. 2017 19.00
NOP RKC trdi da je to greh pa tisti v SA isto
appollyon
15. 11. 2017 15.43
-2
Levicarji kjer koli pridejo na oblast sledi sraje. Tudi afrika ni izjema
Fifi 24
15. 11. 2017 19.00
+0
o ofca kako kaj.. mugabe pa je komunist ja hahah drgač pa ja kitajci so total propadli
appollyon
16. 11. 2017 12.53
Nauvi se brat, levicar, inne obracaj besed levicarjem v prid. Mugabejeva stranka je leva stranka, ce bi bil pismen bi znal prebrat.
puspan
15. 11. 2017 14.23
+4
Končno nekaj pozitivnega.
VonFaust
15. 11. 2017 09.48
+14
A nebi mogoce napisali kako so americani v siriji izpustili 4000 ISIS borcev????
appollyon
15. 11. 2017 15.38
-4
Smo videli ruske posnetke iz mobilne igrice, veliko so jih izpustili ja.
nikhrast
15. 11. 2017 16.18
-4
Kam so pa šli, v Zimbabwe, zato omenjaš to.
SenecaLucius
15. 11. 2017 09.11
+2
Tito se pa v grobu obrača. Še njegov zadnji prijatelj z lestvice največjih morilskih režimov se poslavlja in se bo pridružil Idi Aminu, Bokassi, Kim il Sungu...
HorstWiesel
15. 11. 2017 09.25
+4
... ostalim liderjem kolonialističnih, imperialističnih režimov, konkviste, inkvizicije,...
appollyon
15. 11. 2017 15.38
-3
Jihadistom. Si pozabil, tej je imel stalin nadvse rad.
paracelsiuss
15. 11. 2017 08.27
+18
....kako je pa kej s "kriminalci" okrog Cerarja....?....
Žiga82
15. 11. 2017 08.08
+11
Po tujih medijih je že konec vojska je zaključila z udarom oziroma so naredili kar so hoteli