Film/TV

Konec nove zlate dobe televizije, dobrodošli v 'Preobilje TV'

Ljubljana, 22. 04. 2016 14.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min
Avtor
Jasna Simončič
Komentarji
53

Včasih smo se pretvarjali, da gledamo manj televizije kot v resnici, zdaj pa nas je sram priznati, da ne spremljamo vseh serij, ki orjejo televizijsko ledino in puščajo globok pečat v popularni kulturi. Na voljo jih je več, kot bi jih lahko pogledali v življenju. Se njihova produkcija lahko ohranja v takšni meri ali bo mehurček počil? In kam so se izgubili filmi?

Prek spletnih platform lahko do najljubših serij dostopamo kadarkoli in kjerkoli.
Prek spletnih platform lahko do najljubših serij dostopamo kadarkoli in kjerkoli. FOTO: Thinkstock
Ste sploh opazili, da se je v zadnjih letih pozornost vsakdanjih pogovorov o popularni kulturi začela osredotočati na televizijske serije in ne več na filme, ki so se človeka dotaknili?

Odkar so na televizijske zaslone prišli Sopranovi, ni nič več isto.

Od sredine dvatisočih let govorimo o novi zlati dobi televizije. Novi zaradi tega, ker z originalno zlato dobo televizije označujemo desetletje po letu 1950, ko se je višal življenjski standard, ljudje pa so imeli dovolj prostega časa, ki so ga pogosto posvetili gledanju televizije.

To seveda ne pomeni, da med letoma 1960 in 2000 ni bilo dobrih televizijskih serij ali da niso bile zelo gledane in popularne. Vsako desetletje je dalo kakšno klasiko, kultno serijo, ki je prevzela cel svet. (Kdo ne pozna znamenitega smeha Steva Urkla?)

A čeprav so bile v obdobju po zlati dobi serij, ki so bile izjemno popularne, jih nikakor niti približno ni bilo takšno število, kot jih je bilo na voljo v novem tisočletju. Izjemno se je povečalo število razpoložljivih ur na televiziji, pojavile so se nove mreže, televizijske serije so doživele razcvet in ponovno vzbudile zanimanje gledalcev.

Rob Sheffield se je v članku za Rollingstone.com pošalil, da zdaj prvič v zgodovini lažemo, da bi prikrili naš obupen sram, da televizije ne gledamo dovolj. Pravi, da živimo v obdobju malih ekranov, ki ga ne moremo več dohajati. "Ker je vsega prekleto preveč. Preveč dobega. Preveč odličnega. Dobrodošli v Preobilje TV," je zapisal.

Vsega so krivi Sopranovi ...

Prelomno točko, vstop v novo zlato dobo torej, sta predstavljali dve seriji mreže HBO: Sopranovi (1997-2007) in Skrivna naveza (The Wire, 2002-2008). Televizija je spet postala pomembna. Z rastjo števila televizijskih mrež se je razširil prostor za nove in nove serije, ki so ustvarjale nove in nove zveste privržence.

... in spletne platforme za ogled serij ...

Leta 2007 se je zgodilo nekaj bistvenega. Premik v dostopanju do televizijskih vsebin namreč. Za ogled serije ni bilo več treba točno določen čas sedeti pred televizijo. Pojavil se je Netflix, spletna platforma za ogled televizijskih serij in filmov, ki omogoča, da ima gledalec na enem mestu na spletu zbrane serije različnih mrež in lahko izbere, kaj in predvsem kdaj bo pogledal. Naenkrat "prime-time", torej najbolj gledan termin, med 20. in 23. uro, ni bil več pomemben. Prej je omejeno število televizijskih mrež lahko predvajalo omejeno število serij, gledalec pa je moral med njimi izbirati. S ponudnikom televizijskih vsebin na zahtevo pa se je vse spremenilo. Gledalec je lahko pogledal vse serije, ki so se na različnih televizijah predvajale sicer v istem času. In v različnem času. Lahko je pogledal vse. Netflix je ustvaril širok prostor za ogled serij, ki so gledalcu ves čas na voljo. 

... revolucijo pa so prinesli Oglaševalci in Kriva pota.

Nato sta se na temeljih, ki so jih zgradili Sopranovi in Skrivna naveza, zgodili Oglaševalci (Mad Man) leta 2007 ter Kriva pota (Breaking Bad) leta 2008.

Številke gledalcev so se povzpele v višave, gledalci niso bili le gledalci, temveč so postali kultni sledilci. Serije niso več nekaj, kar ti za par minut prežene dolgčas. Oživele so in dobile oboževalce, ki po vsakem delu na družbenih omrežjih padajo v razvnete debate, izražajo svoje navdušenje, všečkajo najljubše serije, odštevajo dni do začetka nove sezone. Serija ni le televizijska vsebina, je povsem nova razsežnost.

In ta razsežnost je za mnoge dokaz, da nismo več v novi zlati dobi televizije, temveč smo že lep čas v novi dobi, ki še nima enotnega imena. "Konec zlate dobe, pozdravljena nova," kličejo mnogi.

Sicer je težko neko dobo ocenjevati, ko smo sredi nje, a najbrž je jasno, da serije, kot so Hiša iz kart (House of cards), Oranžna je nova črna (Orange is the new black), Pravi detektiv (True detective), Transparent, Fargo, Louie, pomenijo bistven premik standardov. Oranžna je nova črna je ena izmed prvih Netflixovih serij, ki je pomagala spodbuditi trend raznolikih obrazov in glasov, kot jih prej na televiziji nismo mogli videti. Bi se lahko pred nekaj leti kot glavna (anti)junakinja pojavila Hannah Horvath iz Deklet (Girls)?

Lahko število serij raste še naprej?

V kinematografe prihaja vedno manj filmov, a večina tega ne opazi, saj je praznino zapolnila televizija.
V kinematografe prihaja vedno manj filmov, a večina tega ne opazi, saj je praznino zapolnila televizija. FOTO: Thinkstock
Predsednik mreže FX John Landgraf je avgusta lani v nagovoru Združenja televizijskih kritikov dejal, da nismo več v novi zlati dobi, temveč smo prišli v dobo "vrhunca". Naenkrat smo priča fenomenu, ko se naredi preveč serij, število je netrajnostno, je pojasnil. "Preprosto preveč je televizije," je dejal.

Po njegovih podatkih se je do konca leta 2015 predvajalo okoli 400 različnih televizijskih serij. Leta 2009 je to število znašalo 211. Res si je težko predstavljati, da bi to število še naraščalo, a na to bomo morali odgovoriti čez nekaj let.

Landgraf je dejal, da ta netrajnost pomeni, da bo mehurček, v katerem smo, kmalu počil. Pa bo res? Vendarle ne gre za neko omejeno dobrino, zato je ne bo "zmanjkalo". Mnogi so prepričani, da duha ni mogoče strpati nazaj v svetilko. Da ne gre za nek mehurček, temveč le za nov standard. Z nižjim se ne bomo več zadovoljili.

Kdo ima torej prav? Najbrž obe strani. Ali pa nobena. Same snovi ne bo zmanjkalo, rast serij je s tega vidika lahko neomejena. A mogoče je, da gre res za vrhunec, in da višje ne bo šlo - za vzdrževanje produkcije na sedanji ravni (ali še višji v prihodnosti) so potrebna finančna sredstva, ta pa so omejena. Zaradi tega se na določeni stopnji rast lahko ustavi.

Tukaj bomo morali za ohranitev kakovosti premisliti tudi gledalci. Najbrž ni težko uvideti, da ne moremo zahtevati vedno več, nato pa gledati piratskih verzij. Če je nekaj zastonj, težje ohranja nivo kakovosti, ki ga gledalci zdaj že povezujejo s televizijsko produkcijo in jo zahtevajo od nje. Nekdo mora plačati zanjo. Oglaševalce pogosto odvračajo vedno bolj iznajdljive tehnologije izogibanja predvajanja oglasov. Pa oglaševalski denar še zdaleč ni dovolj za serijo kalibra Igra prestolov (Game of thrones). Snemanje epizode te serije namreč stane vrtoglavih šest milijonov dolarjev (5,3 milijona evrov).

Zaradi teh dejavnikov lahko pride do upada produkcije, do tega poka mehurčka, če hočete. Ne pa zaradi pomanjkanja svežih idej in ekip. 

Prenasičenost?

Nekateri menijo, da je televizijski trg prenasičen. Res je, na voljo je veliko veliko več serij, kot bi jih človek sploh lahko pogledal v celem svojem življenju. Ampak je to res težava? 

Za gledalca je vsekakor dobra novica, saj bo za vsak odtenek svojega okusa našel ne le eno, temveč več serij, o čemer je lahko pred časom le sanjal. Poleg tega "eksplozija" novih serij od iskalcev igralske zasedbe zahteva, da iščejo nove in nove igralce, ki jih drugače ne bi spoznali, ne bi videli in slišali njihovih glasov. Bi lahko pred desetimi leti sveže, zabavne, prismuknjeno čudaške serije, kot je na primer Crazy Ex-girlfriend, dobile svoj čas na televiziji? Najbrž ne. In to bi bila velika škoda, saj je slednja že po nekaj delih prve sezone začela pobirati nagrade in ustvarila močno bazo oboževalcev, predvsem zaradi nepridigarskega pristopa do obravnavanja aktualnih tem, s čemer je navdušila tudi kritike. Čeprav je število serij nepregledno, tiste kakovostne hitro zasijejo in postanejo opažene ter prekosijo manj kakovostne tekmece. 

Kaj se je zgodilo s filmi?

Z nepredstavljivim razcvetom televizije pa se neizbežno povezuje vprašanje: kaj se dogaja s filmsko industrijo? Leta 2006 so največji hollywoodski studiji v kinematografe poslali 204 filme. Do leta 2014 je ta številka padla že na 136. A ljudje tega pravzaprav niso opazili, saj je to praznino zapolnila televizija.

Bryan Cranston in Aaron Paul, igralca serije Kriva pota (Breaking bad), ki je spremenila zgodovino televizije.
Bryan Cranston in Aaron Paul, igralca serije Kriva pota (Breaking bad), ki je spremenila zgodovino televizije. FOTO: AP
Zakaj je temu tako?

Po recesiji so se filmski studiji skušali pobrati tako, da so manj tvegali in zato vlagali v preizkušene recepte. A v resnici so začeli zapravljati svoj (že tako majav) ugled z neskončnimi nadaljevanji filmov o super herojih. Televizija je s serijami postala varno zavetje za raznovrstne zgodbe, ki bi jih morda pred recesijo pripovedovali neodvisni filmi.

Za zmanjševanje tveganja v Hollywoodu prav tako izbirajo preverjene igralce, ki bodo prinesli zaslužek, na televiziji pa si drznejo tvegati, zato predstavljajo sveže nove obraze. (Hollywood pravzaprav tudi, samo ti še vedno pripadajo istim igralcem, če smo malo zlobni in namignemo na junakinjo filma Dnevnik Bridget Jones in podobne kolegice in kolege.)

Vse kar ni visokoproračunska akcija, superherojski film ali fantastika, se težko prebije v Hollywood in tukaj ima televizija na široko odprta vrata.

V "Adam Sandler komedijah" stavijo na preverjeno karto "smej se, ko nekdo prdne", zato se tisti, ki iščejo dobro komedijo in smeh, zatečejo k televizijskim serijam, ki premorejo neprimerno več originalnosti, kreativnosti in predvsem ... no, so smešne. Dajejo misliti, zbodejo s črnim humorjem, premikajo meje, opozarjajo na nepravičnosti v družbi, ali le skrbijo za smeh, ki je na nekoliko višji ravni kot pogovarjanje o kakcu. Samo pomislite na Odbito rodbino (Arrested Development), It's Always Sunny in Philadelphia, Curb Your Enthusiasm, The Mindy Priject, Moderno družino (Modern Family), Pisarno (The Office), Šolo za prvake (Community), Parke in rekreacijo (Parks and Recreation), Novo dekle (New Girl) in nešteto drugih. 

Gledalci se čutijo kot del ekosistema. Včasih smo lahko le globoko zavzdihnili, ko so prenehali snemati našo najljubšo serijo. Danes serijo, ki ima strastno občinstvo, podaljšajo ali pa njeno produkcijo prevzame kakšna druga mreža oziroma ponudnik. Čeprav se to redko splača. Kot nas je učil že film Mačje pokopališče: nekatere stvari moramo pustiti mrtve. Najbrž ni oboževalca Odbite rodbine (Arrested Developement), ki se ob misli na zadnjo sezono s tem ne bi strinjal.
Serije lahko tudi bolj tvegajo, ker neuspešna epizoda ne bo uničila televizijske mreže, propadla uspešnica pa filmski studio lahko. Še en velik plus televizije pa je, da lahko ostaja aktualna. Ko film posnamejo, traja še leto ali dve, preden pride v kinematografe. Serije pa snemajo sproti, kar pomeni, da ko se nekaj zgodi v svetu, lahko to vključijo v zgodbo. Lahko se prilagajajo, filmi pa ne. Čez dve leti je že vse
pasé.

A kljub razcvetu televizije ne moremo govoriti o nekem popolnem zatonu filma. Da, morda v primeru visoko proračunskih hollywoodskih filmov, a ne, če govorimo o neodvisni produkciji po vsem svetu. Ta še vedno in vedno bolj streže s poslasticami. Če pa se producira kakšno komedijo, v kateri Jim Carrey v stanovanju goji pingvine, manj, pa tudi ne bo konec sveta.

Filmi so še vedno lahko bolj izzivalni, bolj eksperimentalni, bolj filozofski, dih jemajoči. Televizija mora vendarle v vsak del dodati nekaj drame, da gledalca pritegne, da pogleda nov del. Filmi tega bremena nimajo in zato lahko počno zanimive stvari, ki jih televizija ne more.

Govorimo o televiziji, a pravzaprav ne govorimo o televiziji

Tako v novi zlati dobi televizije kot v sedanji dobi govorimo o televizijskih serijah, a pravzaprav govorimo o serijah, ki jih producirajo Netflix, Hulu, Amazon, ki v osnovi niso televizije, ampak so se iz ponudnikov videovsebin drugih televizijskih mrež razvili tudi v producente lastnih serij, ki jih ustvarjajo z osupljivo hitrostjo. "Naš vstop v ustvarjanje svojih originalnih serij je začel nekaj, kar se kaže kot do zdaj največja eksplozija originalne televizijske produkcije v zgodovini medijev," je dejal Ted Sarandos, vodja vsebin na Netflixu.

Zlata doba je televiziji vrnila spoštovanje in prestiž

Kot smo poudarili, poimenovanje zlata doba ne pomeni, da v drugih obdobjih ni bilo dobrih serij, temveč gre za večjo razsežnost – z vidika igralcev in mesta, ki ga televizija zavzema v hierarhiji. Televizija se je v zadnjem desetletju hitro razvila, kar se tiče spoštovanja in prestiža. Prireditve podelitev nagrad so povečale število kategorij, posvečenim televizijskim vsebinam.

Še pred leti je bila televizija kraj, kjer obtičijo ljudje, ki niso dovolj dobri za filmska platna. Če se je filmski igralec pojavil na televiziji, je bil to jasen znak začetka konca njegove kariere. Pravzaprav kar konec. Biti televizijski igralec je bila slabšalnica, zmerljivka (Ti sodiš na televizijo! Ti si takšen televizijski igralec!). Temu primerni so bili tudi honorarji, ki so jih dobivali.

Danes mnogo uveljavljenih igralcev raje odide na televizijo, kjer so vloge bolj raznolike, izzivalne, nudijo večje umetniško zadovoljstvo in kreativnost. Ker za razliko od obdobja deset let nazaj predpisana dolžina sezone ni več 22 delov, temveč lahko sezona obsega tudi samo šest delov, lahko igralci sodelujejo tako pri snemanju filmov kot serij.

Sploh pa televizija privlači ženske, saj imajo tu več možnosti za vloge, ki nudijo umetniško izživljanje, v sodobnih filmskih uspešnicah so največ obsojene na igranje nevest, prav tako pa so plače glede na spol na televiziji veliko bolj izenačene.

In kakšne so plače? Kakšna je danes razlika med filmskimi in televizijskimi igralci?

Ameriška revija Forbes je za leto 2015 pripravila sezam najbolje plačanih igralcev, tako filmskih kot televizijskih.

Najbolje zaslužijo igralci serije Veliki pokovci.
Najbolje zaslužijo igralci serije Veliki pokovci. FOTO: AP

Najbolje plačani televizijski igralci leta 2015:

1. Jim Parsons, Veliki pokovci (The Big Bang Theory): 29 milijov dolarjev (25,8 milijona evrov)
2. Johhny Galecki, Veliki pokovci (The Big Bang Theory): 27 milijonov dolarjev (24 milijonov evrov)
3. Mark Harmon, Preiskovalci na delu: NCIS: 20 milijonov dolarjev (17, 8 milijona evrov)
3. Simon Helberg Veliki pokovci (The Big Bang Theory): 20 milijonov dolarjev (17, 8 milijona evrov)
3. Kunal Nayyar Veliki pokovci (The Big Bang Theory): 20 milijonov dolarjev (17, 8 milijona evrov)

Najbolje plačane televizijske igralke leta 2015:

1. Sofia Vergara, Sodobna družina (Modern Family): 28,5 milijona dolarjev (25,3 milijona evrov)
1. Kaley Cuoco-Sweeting, Veliki pokovci (The Big Bang Theory): 28,5 milijona dolarjev (25,3 milijona evrov)
3. Julie Bowen, Sodobna družina (Modern Family): 13 milijonov dolarjev (11,6 milijona evrov)
4. Ellen Pompeo, Talenti v belem (Grey's Anatomy): 11,5 milijona dolarjev (10,2 milijona evrov)
5. Mariska Hargitay, Zakon in red (Law & Order): 11 milijonov dolarjev (9,8 milijona evrov)

Vidimo lahko, da so plače glede na spol res precej izenačene, za občutek pa poglejmo še najbolje plačane filmske igralce. Seznam je prav tako pripravila revija Forbes.

Najbolje plačani filmski igralci leta 2015:

1. Robert Downey Junior: 80 milijonov dolarjev (71 milijonov evrov)
2. Jackie Chan: 50 milijonov dolarjev (44,5 milijona evrov)
3. Vin Diesel: 47 milijonov dolarjev (42 milijonov evrov)
4. Bradley Cooper: 41,5 milijona dolarjev (37 milijonov evrov)
5. Adam Sandler: 41 milijonov dolarjev (36,5 milijona evrov)

Najbolje plačane filmske igralke leta 2015:

1. Jennifer Lawrence 52 milijonov dolarjev (46 milijonov evrov)
2. Scarlet Johansson 35,5 milijona dolarjev (31,6 milijona evrov)
3. Melissa McCarthy 23 milijonov dolarjev (20 milijonov evrov)
4. Fan Bingbing 21 milijonov dolarjev (18,7 milijona evrov)
5. Jennifer Aniston 16,5 milijona dolarjev (14,7 milijona evrov)

Vidimo lahko (poleg tega, da filmski igralci zaslužijo neprimerno več od svojih kolegic, na kar mnogi neuspešno opozarjajo), da zaslužek najbolje plačanih televizijskih igralk precej presega zaslužek filmskih igralk, ki so se uvrstile na tretje, četrto in peto mesto. Kdo bi rekel, da Julie Bowen iz Moderne družine zasluži skoraj toliko kot Jennifer Aniston? To je tista nova zlata doba oziroma razcvet televizije, o katerem smo govorili. Zdaj se "Ti sodiš na televizijo" ne sliši več tako slabo. V dobi hollywoodskih neskončnih nadaljevanj Maščevalcev je pravzaprav kompliment.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lordslayer
17. 05. 2016 08.12
+1
dobro spisan prispevek, verjetno diplomska naloga enega izmed novinceljnev na tem portalu...
bojanpro
15. 05. 2016 08.36
+3
vsako leto slabši program na obeh proplus tv postajah
flojdi
14. 05. 2016 13.11
+1
. po pregledu trenutnega sporeda naših" mi je zanimivo le : rex, kobra, vem, sive celice .., pol pa je konc. / in : čakam , kdaj bodo v naših" knjižnicah zaPovedali, da moraš od 10ih knjig vzet samo 3 tuje avtorje 7 pa naših"
Rossi 46
13. 05. 2016 18.41
+1
Zame so najboljše bile Kriva pota, Beg iz zapora. Sopranovi in nekatere ki jih tv kanali Slovenije niso predvajali Vrnitev v paradiž, Delo na črno Uh pred kratkim pa je Tv Gold predvajal Gruntovčane ,škoda le da se pozablja na dobre slo.nadaljevanko kot je recimo Naša krajevna skupnost itd.
nevica
13. 05. 2016 16.29
-1
Občasno gledam kakšno serijo na Fox Crime. Vendar včasih tudi drugje, a je zelo težko, ker se vrtijo tudi po desetkrat na različnih programih in na koncu si videl že vse in nimaš česa gledati, novo je pa ob pozni uri. filmo je na svetu toliko dobrih, in na koncu pset enega vidiš petnastrkat letno na programu - najprej na vseh tujih potem pa še na slovenskih. 120 programov, ki jih plačuješ, gledam pa največ tri. Raje bi si izbrala 10 programov po svoje okusu in imela samo te, bi vsaj vedela kaj plačujem. Sedaj se je vrinila še Nova 24 ur, da je programsko sranje še večje, tu te pa že novice spravijo ob živce - same debilnosti.
Damir Secki
13. 05. 2016 12.03
+6
Malenkost pristransko, a fantasticno spisan clanek...pohvale... zal pa eden zelo, zelo redkih na 24ur (upam, da ni samo kak prevod in je dejansko avtorski, ker pol pohvalo jemljem nazaj).... Se kar strinjam, da v zadnjih 10ih letih TV (kot medij) dozivlja novi preporod in z veseljem gledam, kako se zvezdniki velikih zaslonov selijo na male. Vse vec jih je... nismo dalec od casa, ko bomo v serijah gledali Brad Pitta, DeNira, Samuel L. Jacksona, Scarlet in podobne. Sam v serijah neizmerno uzivam, filmov pa bolj malo gledam (mogoce 10 na leto)... Z veseljem odobravam, da dobivajo serije vedno vecje budgete in produkcijska vrednost izredno raste. Poglejte spektakle kot je Game of Thrones, kje je ze samo produkcja glasbe na izredno visoki ravni, kaj sele vse ostalo (igra, cinematografija, specialni efekti, lokacije, kostumografija in maska, etc, etc). Nisem pa ravno 100% podpornik remakov in rebootov (ok - Battlestar Gallactica je recimo izjema) Obuditev X-filesov, pa zdaj reboot baywatcha, pa Beverly Hillsa so pa, skor da ne, polomije. Kakorkoli, prenasicenost je... ampak to so sladki problemi.. kot bi rekli: "first world problems" :)
fosho
13. 05. 2016 20.41
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
?ampl
13. 05. 2016 11.39
+1
vsa ta kozlarija je odraz današnje družbe.Tisti ki smo odraščal med 60-80 letih prejšnga veka to dobr ve.Ne štekam folka kaku lohka gleda butasto produkcijo in iz zapitih in zadetih glumcev delajo zvezdnike ti pa mislejo da so že polbogovi.Men kot pokovcu je bil car Clint Eastwood sam ta je lohka res Bog vsem tem ki se dons grejo filmsko sceno
Damir Secki
13. 05. 2016 12.07
+4
mislim, da clanek govori o TV in ne Filmu... film je omenjen kot referenca... Sicer ima vsak svoje preference, ampak te prosim... CE je bil oz. se je, gospod svojega zanra... ni pa nek genij... vsaka generacija prinasa svoje mojstre... jaz zelo uzivam recimo ob gledanju Kevina Spaceya, Edvarda nortona, tudi Brada Pitta. So mojstri svojega poklica. Tudi produkcija je 100x boljsa kot v filmih iz pred 40 let. (Govorim o top filmih) Zal pa je tudi 99% crap-a.. in je tezko izvleci iz vsega tega bisere.... ampak so, in jih je def. vec kot 40 let nazaj... nostalgija pa dela svoje
nevica
13. 05. 2016 16.30
Seveda je več slabega, če je pa več vsega.
gapeeeeeeee
13. 05. 2016 10.56
+12
Letos ste prav na vaših tv kanalih šli čez vse meje dobrega okusa, program je milo rečeno brez rdeče niti, poln neposrečenih eksperimentov, bolje da ne govorimo v slonovelah....po osmi uri zvečer lahko gledaš le nebulozne realityshove, ki so eden slabše režiran kot drugi in gnetejo se eden ob drugem isto planet tv. Sramota redakcije ampak očitno živite s tem kičem!!
nevica
13. 05. 2016 16.32
Največja katastrofa naših programov so reality showi - te nadajevanjke so kot bi nekdo program z greznico polival iz tega pa nakoncu ustvarjajo še člnake tule gor, kot da že brez tega ni dovolj bedno. Izvzamem samo Znan obraz ima svoj glas, ki je narejen profesionalno.
Naveli?anec
13. 05. 2016 10.40
+3
Pravkar gledam Macgyverja in sem trenutno pri drugi sezoni. Je res da je notr velik tipičnih nesmislov 80tih in neki lesenega igranja, pa je vseeno zanimivo za gledat. Te špansko, hrvaško, bosanske fore ki so pa na naših programih so pa živ obup. Da ne omenjam fuzbala ki je praktično cel tedn na sporedu in absolutno antipatični Bigbrother ki nima nobenega slovenca not, vse pa obračajo samo na ku.barijo...
janezpodre
13. 05. 2016 10.31
+1
Vse je lepo analizirano, novinarka pa ne omenja treh bistvenih faktorjev 1.- napredek tehologije /rec.2o1 cm ekran TV aparata visoke resolucije, prori katerem je filmsko platno bedno in domač fotej proti trdi kinodvoranski plastiki/ 2. - kvalitetno vsebino je težko stlačit v 2 uri, nadaljevanke pa imajo neomejen čas, problem so jim edino odlični scenaristi 3. - na misel mi ne pade, da grem v kinodvorano, med tristo, povečini blesavih gledalcev, ko pa mam doma boljšo sliko in dobro družbo ,ker sem sam, s kakšnim psom,ki ne komentira. Pa še o "poplavi" nadaljevank. Ljudje smo različni, z različnimi okusi, izobrazbo, IQ itd., zato je navkljub poplavi težko najti nekaj, kar ti je res všeč /osebno raje gledam desetič Seinfelda, ko pa poplavo novokomponiranega ameriškega TV humorja ala Veliki pokovci/..
1MR
13. 05. 2016 10.29
+22
Ne vem zakaj ne pišete o tem zakaj je preveč Bigbrotherjev, usodih vin in ostalih bedarij na naših televizijah in kam so izginili filmi na POP TVju in kanalu A?? Je kar nekaj odličnih tujih serij ampak slovenske so pa obupne..
Naveli?anec
13. 05. 2016 10.36
+8
Tako slab program kot je letos na obeh kanalih, ga še ni bilo...sramota
gapeeeeeeee
13. 05. 2016 10.53
+1
nevica
13. 05. 2016 16.33
Oni pa tega že ne bodo pisali, to moramo pisati mi!!!! Potem se nas bodo mogoče usmilili in nehali trpinčisti slovenski narod. Slovenskih programov zaradi teh jajc sploh ne gledam.
Antropozofija
13. 05. 2016 10.24
+7
Problem je postala tudi Hollyvoodska produkcija, ki je zadnjih 10 letih postala izjemno nekvalitetna. Veliko raje gledam evropske filme, ki so bistveno kvalitetnejši od ameriške produkcije, Pogrešam kakšen Euro chanel za filme.
bullitt
13. 05. 2016 10.19
-1
vse te bedarije vrtite namesto staro klasiko Familly Maters, Cooper...je bilo vsaj smeha, ne pa to umetno shanje
tstilen
13. 05. 2016 10.24
+3
Problem je, da mladi nočejo gledati starejših filmov in serij. In ker niso gledali kakšnih kvalitetnih filmov, ki so večinoma starejši od 10 let, nevejo kako dobre serije so nastale pred njihovim rojstvom. In veliko jih je bilo 'ahead of its time'.
fosho
13. 05. 2016 10.30
+0
Jojojoj, "stare klasike" nimajo za burek proti vsem novim kakovostnim serijam, ki se snemajo zdej. Serij pač ne morš na tvju gledat.
bullitt
13. 05. 2016 11.21
+2
daj mi naštej kakovostne serije-novejše, sploh humoristične, ki sežejo Urklu vsaj do gležnjev, imaš kaj za ponudit? Da te vidim...
tstilen
13. 05. 2016 10.14
+3
Za mene, so overpaid vsi igralci v TBBT razen Simona Helberga. On je edini, ki zna nasmejat in ima nekaj pojma o igranju. Drugi so vsi... meh. Mogoče Jim še. Sedaj pa lahko pogledamo kdo so najbolj plačani in kdo je sploh dober igralec... Skoraj noben. Vin Diesel in Jackie Chan? Kaj je to?! Da te je groza. Okej Adam Sandler se je sam odločil, da bo snemal shitty komedije, ki jih bo večina gledala in mastno služil pri tem. In se skoraj nič mučil. Od ženskih televizijskihigralk je samo Julie kvalitetna, ostale so... ikone. Lepe ženske, ki nevejo igrat, ampak jim ni treba. Neda se mi še za druge govorit. Škoda živcev. :)
mokasinka
13. 05. 2016 10.13
+6
Tudi mene ni sram priznati, da teh bedarij na POP-u in KANALU A niti pod razno ne gledam. Večjih bedarij še nisem videl. Da o reklamah med filmi ali oddajami sploh ne govorim. Komaj čakam, da bodo uvedli programe, ki jih lahko naročiš. Kanala A in POP TV-ja sigurno ne bom naročil. Pa verjetno še katerega Slovenskega NE.
gremonadesno
13. 05. 2016 10.02
+3
Game of thrones ga itak zmaga.
Multipratik
13. 05. 2016 09.56
+8
Mene ni sram priznati, da ne gledam nobene. Tu in tam sem si pogledal Monka, a tega sedaj ni več. Predvsem mi je pa moteče, da se je v zadnjih letih vse spremenilo v eno veliko reklamo. Tako na TV in radijskih postajah, kot na računalnikih in pametnih telefonih. Pred časom sem iz radovednosti malo meril in ugotovil, da je približno polovica časa serije, nadaljevanke, ali filma namenjeno reklamam. Ura radijskega oddajanja pa oddaja glasbo (zaradi katere radio sploh poslušam) manj kot četrtino časa in še v tem času glasbo iz dneva v dan ponavljajo brez kakršnekoli domišljije. Pametni telefon je poplava reklamnih sporočil in 99% aplikacij zahteva nad mano totalni nadzor, če jo hočem uporabljati (ta podatek je zame zastrašujoč, a zgleda da za večino apatičnih uporabnikov nepomemben). Računalniški sistemi po Windows 7 pa so itak pisani bolj za tablice in pametne telefone, kot za resno delo in tudi z vsemi dodatki vred posvečajo vedno več prostora in časa za vdor v našo zasebnost in pranje možganov z reklamami. Po glavi mi roji moto: Pametne naprave (v ozadju multinacionalke) - neumni uporabniki (običajni ljudje, ki si zaradi nezavedanja in nekaj nepotrebnih ''zastonj'' aplikacij, pustimo prevzemati nadzor nad nami)...
Antropozofija
13. 05. 2016 09.52
+6
Televizije ne gledam skoraj nič. Prevladuje kvantiteta nad kvaliteto. Vrtijo 20-30let stare filme z ogromno reklamami. Vsakemu državljanu bi lahko država podarila vsaki 5 let nov TV. Toliko koristi imajo z oglaševanjem in pranjem možganov....
laznivec
13. 05. 2016 09.46
+2
Orjejo ledino??????????????? Kje, v neumnosti sodobnega malomeščana????????
pop greznica
13. 05. 2016 09.31
+23
Jaz popa ne gledam več, ker mi preveč časa ukradejo z reklamam. Če me pa že kaj zanima pa potem gledam za nazaj in preskakujem na vsakih 15 min. Bolani ste s tem oglaševanjem! Iz neta gledat serije je pa sploh milina- brez reklam in 1080p.
xyxyxyxyxyxyxy
13. 05. 2016 09.39
+12
se strinjam, kar ogabno postaja, vsakih 10 min 15 min reklam
Lakiluk
13. 05. 2016 09.42
+6
Pa itak noben ne gleda to v živo. Je škodljivo za linijo hodit 4 krat na uro v hladilnik ali za zdravje, če kadiš.