Tujina

Če Katla izbruhne, bo Evropo spet zajel kaos

Reykjavík, 14. 10. 2011 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dobro leto po tem, ko je zmedo povzročil vulkan Eyjafjallajokull, Islandijo in Evropo ogroža 'zlobni trol' Katla. Vulkan kaže znake 'nemira', tla pa tresejo potresi z magnitudo štiri, a težav za zdaj ni.

Islandijo ogroža vulkan Katla, ki je tik pred izbruhom, poročajo tuji mediji. Izbruh naj bi bili močnejši kot lanskoletni izbruh vulkana Eyjafjallajokull, zato strokovnjaki pričakujejo, da bo v Evropi povzročil veliko zmedo. Katla je sicer eden od najbolj nevarnih vulkanov na svetu.

V ognjeniškem kotlu naj bi Katla imela desetkrat več magme kot Eyjafjallajokull, ki je z oblakom pepela na tla spravil letala in evropsko ekonomijo oškodoval za dobro milijardo evrov. Izbruh je, čeprav je šlo le za manjši izbruh, povzročil težave, ki so trajale več tednov.

Pogled na Katlo, ki za zdaj ne povzroča težav, se pa 'obnaša' nenavadno, kar skrbi znanstvenike.
Pogled na Katlo, ki za zdaj ne povzroča težav, se pa 'obnaša' nenavadno, kar skrbi znanstvenike. FOTO: Reuters

Znanstveniki sedaj poročajo, da se je Katla tresla že julija, v zadnjih dneh pa so zaznali bolj zaskrbljujoče znake, ki kažejo na naraščajočo napetost. Območje je streslo več manjših potresov, ki imajo zdaj že moč štiri magnitude.

Profesor Pall Einarsson je opozoril na dvorezni meč, ki ga predstavljajo vulkani. Dejal je, da so lahko prav lepi, a da so lahko hkrati zelo uničujoči. Poudari je še, da Katla zagotovo kaže znake 'nemira'.

Oblasti imajo že oblikovan evakuacijski načrt za okoliške kraje, kot je na primer manjše naselje Vik, v katerem živi okoli 300 ljudi. A mnogi se bojijo, da bodo imeli manj kot uro časa za umik, ko bo vulkan izbruhnil.

Katla, ki je ime dobila bo zlobnem trolu, navadno izbruhne dvakrat v enem stoletju. Zadnjič je izbruhnila leta 1918, ko je pepel uničil ves pridelek in pobil vso živino. Po poročanjih naj bi bila reka, ki je nastala, ko je vulkan stopil ledeno prevleko, in poplavila okoliške kmetije, široka kot Amazonka, pišejo na spletni strani častnika The Daily Mirror.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Andres Ivanovic
27. 10. 2011 03.27
No, to me pa veseli, da je šlo vse gladko čeprav priznam, projekta Comenius1 ne poznam in sem tudi že sedel pri organu za osnovne šole Reykjavika. Vi bržkone mislite na višje šole in s tem Comenius. Mama zdaj že nekaj časa mirneje spi.
Mihaela222
21. 10. 2011 06.49
Andres: Hvala! V nedeljo so vsi naši otroci srečno prispeli, tudi naš! Star je 9 let in so bili s šolo na Islandiji, zaradi projekta Comenius1 Ni mi bilo vseeno! Strah me fejst tudi ni bilo, ampak... saj veste, kot mamo me je bilo strah... Videl je vulkan, gejzire, na kite niso šli zaradi vetra in valov... Imel se je fantastično! Najlepše pa je vseeno doma, :) Rekel je, da se bo še vrnil na Islandijo in potem mogoče res gremo vsi skupaj! Obiščem FB! Hvala
Andres Ivanovic
16. 10. 2011 03.18
Ogledal sem si še video tule na spletni strani. Pač imam pripombo, ki je verjamem vredna omembne. Močno se čuti ženski glas napovedovalke, ki govori panično in obenem tudi ustrahuje. Zakaj ne pove, da so na južnem (in ne le južnem) delu Islandije potresi vsak dan? Mobilizacija domačinov na določenih delih Islandije ni nič kar bi bilo nenavadnega, temveč se vsakdo, ki se tja naseli seznani s pravili, ki veljajo v primeru naravne katastrofe, v to pa se šteje v prvi vrsti izbruh vulkana. Skratka, vest v videu je predstavljen čudno, podpihovalno, manjka le še beseda da zaradi Katle Sloveniji grozi kataklizma. Ni res?
Andres Ivanovic
16. 10. 2011 03.13
Mihaela222. Nedelja je tu, Katla še ni začela delovati, kar pomeni, da bodo vaši ob življensko priložnost. Po eni strani škoda, po drugi strani, odvisno pač kakšni so po naravi. Vulkan so verjetno videli Heklo kajpak, oziroma če so šli dlje še kakšnega drugega, nobeden od njih pa ni aktiven. Nadalje sprašujete kako pridete do mene. Dovolj bo že če v Google vpišete moje ime Andres Zoran Ivanovic in bomo tako na vezi.
Mihaela222
15. 10. 2011 16.37
Ojej; ne delam panike; je rekel sin, da je videl vulkan, pa sem mislila OK, ni panike; ampak včeraj me je pa vseeno malo stisnilo; morda ne razumete, če so otroci daleč, mi pa doma! Aja; kako pa pridejo na Islandijo preko vas?! Če nam bodo vtisi všeč morda pa res gremo pobliže pogledati vse lepe stvari na Islandijo!
Andres Ivanovic
15. 10. 2011 00.14
Mihaela222. Za vaše bi bilo najbolje, če podaljšajo dopust. Možni izbruh Katle jim je lahko kot življenska atrakcija. Vsaj tako povem slehernemu turistu, ki na Islandijo pride preko mene. Množica med njimi mi tega ne oporeka, so pa seveda tudi taki, ki radi delajo paniko. Do nedelje Katle skoraj sigurno ne bo.
šala bajzer
14. 10. 2011 20.02
kaj pa el hierro
Mihaela222
14. 10. 2011 19.43
Andres hvala! A je res to kar pravite? Naši so na Islandiji v Reykjaviku in pridejo komaj v nedeljo domov!
Andres Ivanovic
14. 10. 2011 18.43
Bodite rajši pozorni kako vas mediji okrog obračajo. Spet bo panika predvsem po Evropi, medtem, ko na Islandiji gre vest o Katli mimo vseh. Pač objavijo in ker je vulkan oz. izbruh le tega dokaj navadna stvar se niti ne sekirajo. Je pa res, da ravno Katla ne bruha vsako leto temveč zelo poredko in Eyjafjallajökull je bil že v zgodovini oznanjevalec Katle. Vse to gre vprid neuvrščenim, saj na njihovem geo področju toliko prahu ne bo čutiti, zato bo paradižnik in kajpak paprika ter krompir od tam več kot užiten. Seveda se ob tem lahko postavi nova poslovna oblika v kar se šteje uvoz zelenjave in krompirja iz toplih gred ravno iz Islandije. Glede na to da v Reykjaviku živim več kot dve desetletji že vnaprej sprejemam naročila. :) :) Do takrat pa lahko bookirate izlete na Islandijo.
Booooooooooring
14. 10. 2011 18.26
ko bo rumeni kamen izbruhnu raj začnite razmišlat kak preživet 10 letno ali celo 100letno zimo. hvala bogu da rumeni kamenček ni blizu uzbruha. njegove erupcije so najredkejše ampak katastrofalne za človeštvo.
RoccoStarkStar
14. 10. 2011 18.14
pa joooj 1x vulkani 2ič meteoriti in konc sweta! itak, da se že kuha nekaj, ampak tolikokrat ste že objavl take novice pa ni bilo nič, še zmeri smo živi! smešno je tudi, eno tako pomembno novico objavite, next daj, je pa nekje, da jo komaj opaziš ali pa jo kar odstranite!! npr : tak kaos je bil glede padajočega satelita, za njim ste pisali o še enem!!! kam je pa zdaj to poniknilo??? še vedno ne vem nič o tem in pa al morm slučajno še vedno z čelado na glavi spat ponoči, ker ne vemo kje bo spet kej udarlo!! ((:
Matjaž Zvan
14. 10. 2011 18.07
Katla ni bil trol, 24 ur.
janez6b
14. 10. 2011 17.52
Andreas ce se to zgodi niti izbruh ni nakljucje?
DeBill
14. 10. 2011 17.13
Ne o katli ampak nek drug čudotvor 24ur.
Andres Ivanovic
14. 10. 2011 16.35
Potemtakem ni računati pridelka v Evropi in Amerika bo imela še več možnosti prodaje genetsko pridelane hrane ravno na našem tržnem območju. Veter se seveda da regulirati, tako je skoraj izključeno, da bi le ta pihal proti Ameriki, temveč bo proti Evropi, tudi proti Sloveniji. Eyjafjallökull se v tem primeru lahko ponovi, vulkanski prah pa je pri Katli še bolj fin, mehek.
anon001
14. 10. 2011 14.43
Sem pozabil napisati, da je Katla v kategoriji VEI 6
anon001
14. 10. 2011 14.40
ljx 14.10.2011, 11:13 2 A ni Katla že v kategoriji supervulkana,tako kot Yellowstone? --------------------------- Ne ni super vulkan, super vulkani so v kategorijaj VEI 8 in VEI 7 in katla ni med njimi. Je pa res, da tudi ni majhen vulkan in bi lahko povzročil kaos za EU, temparature bi padle, pač bi bila hujša zima.
mihael119
14. 10. 2011 14.28
Eyjafjallajokull?!??!?! hahah jezik sem si zlomu :P
hulkica
14. 10. 2011 14.13
ah sj ni čudno,da celo svet kipi od jeze...ni čudn...zdj je prilika za krast dnar ,ajmo....
kameltrajbar
14. 10. 2011 14.08
d4d0 ...če bo Yellowstone ...nas nebo več neč skrbelo...gotovi smo...:)