Zločinska francoska novoletna 'tradicija': zažiganje avtomobilov

Na silvestrovo so nepridipravi zažgali 1193 parkiranih avtomobilov. Neslavna tradicija se je rodila v začetku 90. letih prejšnjega stoletja v okolici Strasbourga, ko je mladina v revnejših predelih začela tekmovati, katere skupine bodo naredile več škode.

Zažgan avtomobil

Zažgan avtomobil v Neuhofu v Strasbourgu (Foto: Reuters)

Če bi imeli svoj avtomobil za silvestrovo parkiran v Franciji, vas bi lahko bilo strah, da bo postal tarča v neslavni francoski novoletni ''tradiciji''. Letos so tako razgreteži zažgali 1193 avtomobilov, je sporočil notranji minister Manuel Valls. Zadnji primerjalni podatki so iz leta 2009, ko so zažgali 1147 avtomobilov.

Sarkozyjeva vlada namreč podatkov ni želela objavljati, da bi tako zmanjšali to zločinsko tradicijo, nova Hollandova vlada pa stavi na transparentnost. Številni menijo, da je odločitev o razkritju podatkov napačna.

Valls se brani, češ da če je zločin skrit, še ne pomeni, da ne obstaja. Tudi zaradi te zločinske tradicije so število policistov in varnostnikov v novoletni noči močno povečali, a nepridipravov jim ni uspelo ustaviti.

Zažig avtomobila je tudi v Franciji, podobno kot v nekaterih drugih državah, znak zločinskih skupin, prav tako pa so avtomobili predmet zavarovalniških prevar. Je pa Franciji to postala še tradicija ob prihodu novega leta. Vse se je začelo v začetku 90. let prejšnjega stoletja v okolici Strasbourga, ko so skupine mladih v revnejših predelih začele tekmovati, katera bo naredila več škode.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 12
 
kordiljere 02.01.2013 18:21:46
Revnejsi predeli?
Le kdo bi tam ziveli?
Mi lahko kdo to obrazlozi.
Več komentarjev