Tujina

Zlovešča napoved prijaznega fanta: Mislijo, da sem slaboten ... Ti psi ne vejo, da lajajo v leva

Boston, 23. 04. 2013 16.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Tamerlan Carnajev je umrl, s tem pa tudi možnost, da bi sam povedal, zakaj so morali umreti trije ljudje, nekateri drugi pa bodo za posledicami eksplozije trpeli do konca življenja. Strokovnjaki menijo, da je vzroke tragedije mogoče iskati v čečenski vzgoji, v kateri moški poraze zelo slabo prenašajo.

Družina je boljše življenje iskala v ZDA. Psihologi menijo, da bi bil lahko neuspeh na poti do tega cilja kriv za tragedijo.
Družina je boljše življenje iskala v ZDA. Psihologi menijo, da bi bil lahko neuspeh na poti do tega cilja kriv za tragedijo. FOTO: Reuters

V ZDA je bil zabaven, karizmatičen boksar, ki je oboževal črne usnjene čevlje s konico in bele majice. V Dagestanu, južni ruski regiji, polni nasilja, kjer je živel nekaj časa kot najstnik, nato pa spet v prvi polovici lanskega leta, pa je bil druga oseba – dneve je preživljal ob računalniku in na spletu študiral najbolj ekstremne oblike islama. S številom prebranih strani je naraščalo sovraštvo do "nevernikov".

Zakaj je to sovraštvo tako zraslo, da je na koncu izdelal bombi in ju ob pomoči brata razstrelil v cilju znamenitega bostonskega maratona, s tem pa ubil tri ljudi in jih ranil več kot 180, nekatere tako zelo, da so ostali brez okončin, svet morda ne bo vedel nikoli, a več dni po tragediji se koščki sestavljajo v sliko 26-letnega Tamerlana Carnajeva.

Kažejo podobo ponosnega, a jeznega mladeniča, ki ni nikoli povsem dosegel ameriškega sna, uteho pa na koncu našel v radikalnih idejah islama, ki ga gojijo skrajneži v njegovi domovini.

Kot vse kaže, je njegove morilske misli res zaznamovala domovina, kjer so "zlikovci in policaji" skoraj edina otroška igra, bombni in strelski napadi pa del običajnega dneva. "Njegov radikalizem bi lahko nastal v Dagestanu," meni dagestanski sociolog Zaid Abdulagatov. "Islam, ki ga imamo danes v Dagestanu, je zelo ekstremen, spolitiziran in mračen," pravi.

Vendar pa je po mnenju psihologa Rafaella Pantuccija zelo težko ločiti verske in politične motive od osebnih demonov, ki tovrstne storilce poženejo čez rob: "Jasen profil je skoraj nemogoče izdelati, še najbolj dojemljivi pa so mladi muslimani iz nasilnih območij, ki s težavo uspevajo v življenju."

Omenjeni profil se precej ujema z bratoma Carnajev. Njun oče je bil v Kirgizistanu ugleden državni uradnik, ki je družino v iskanju boljšega življenja odpeljal v ZDA in v Massachusettsu nato garal kot avtomehanik, medtem ko se je mati Zumeidat zatekla k veri.

Ameriškega sna niso zares nikoli živeli, zakon je počasi razpadal in na koncu so se starši vrnili domov. V ZDA sta brata obiskovala javno šolo Cambridge Rindge in šolo Latin High School, ki med nekdanje učence štejeta tudi zvezdnika Matta Damona in Bena Afflecka.

V šoli se je precej bolje znašel Džohar, ki je bil tudi priljubljen med sošolci kot prijazen fant, sicer pa strasten kadilec marihuane. Njegove ocene so bile vedno odlične, zato se je tudi brez težav vpisal na univerzo v Massachusettsu. Iz zapisov na Twitterju je mogoče razbrati, da je Džohar tipičen 19-letnik, poln energije, obožuje cheeseburgerje, me mara MTV-ja in domačih nalog, se pa rad šali s prijatelji, osvaja dekleta in gleda nadaljevanko Game of Thrones.

Lov na bostonska bombaša se je končal s strelskim obračunom med policisti in osumljencema.
Lov na bostonska bombaša se je končal s strelskim obračunom med policisti in osumljencema. FOTO: MSP/Twitter
Je pa v zadnjem času vse bolj razmišljal o vrnitvi v domovino. Na Twitterju je med drugim mogoče najti zapisa "Moč Čečeniji" in "Desetletje v Ameriki je bilo dovolj. Hočem stran." Njegovi zapisi so v zadnjem času postajali vse bolj jezni. "Mislijo, da sem slaboten ... Ti psi ne vejo, da lajajo v leva" in "Nikoli ne podcenjujte upornika z razlogom," je med drugim zapisal.

Na Twitterju je objavljal tudi, ko so bili Bostončani še v šoku zaradi eksplozij. "Sem človek brez skrbi," je zapisal. Prijatelju pa naj bi v pogovoru po napadih dejal, da ti niso bili nič posebnega: "V Iraku in Afganistanu se ves čas dogajajo."

Na drugi strani je Tamerlan v šoli žel manj uspehov, se ga pa njegov sošolec Luis Vasquz spominja kot "prijaznega velikana, ki ni nikoli povsem izgubil naglasa". "In vedno je hodil za skupino deklet, v kateri sta bili tudi moja punca in njegova sestra Bella. Bil je jezen, ko sem mu omenil, da ni nič narobe, če Bella flirta s fanti. Ni hotel, da bi se zapletla v težave," se spominja Luis, ki je s Tamerlanom ostal v stikih, tudi ko je šolski zvonec še zadnjič odzvonil. "Bil je zelo dober poslušalec, sogovorniku se je posvetil, ga gledal v oči, resnično je bil zainteresiran za življenje prijateljev," je še dejal Luis, ki pravi, da je bila Tamerlanova izjava, da v ZDA nima prijateljev, ker jih ne razume, napačno interpretirana. "Ni bil samotar, le raje se je družil z drugimi priseljenci. Bil je samozavesten mlad športnik, ki so mu bila všeč svetlolasa dekleta. Kot boksar je bil včasih celo ošaben, a kateri športnik pa ni. Bil je dober in tega se je zavedal," še razlaga Luis.

Potem pa je pred tremi leti Tamerlan nenadoma prekinil stike s prijatelji in znanci, zbrisal je svoj profil na Facebooku. Njegovi znanci so predvidevali, da se je vrnil v Rusijo, nihče od njih ni vedel, da se je poročil in imel otroka.

Njegova soproga je bila Katherine Russell, študentka in hčerka zdravnika in medicinske sestre. Zaradi Tamerlana je pustila študij in se spreobrnila v islam. Njuna hči Zahara je danes stara tri leta.

Kljub temu Tamerlanovo življenje nekako ni našlo stabilnosti. Zaradi boksa je pustil šolo, a tudi boksarska kariera v odrasli dobi ni cvetela, kot bi si želel. Redne zaposlitve ni dobil, zaradi prijave o družinskem nasilju pa ga je obravnavala policija.
Soseda družinice je povedala, da sta se Tamerlan in Katherine pogosto prepirala, ker pa ni bilo fizičnega nasilja, ni klicala policije, čeprav se je ob nekoliko čudaškem paru, kot ga je opisala, počutila nekoliko neprijetno.

Russellovi so po tem, ko je Tamerlan umrl v spopadu s policijo in je postalo jasno, da je bostonski bombaš, poslali izjavo za javnost, v kateri so zapisali, da ga očitno nikoli niso poznali. Kljub temu se besu in obsojanju javnosti niso mogli izogniti. Katherinini starši prodajajo hišo, po ulici pa redno patruljira policija, da bi jim zagotovila varnost.

Integracija v novo skupnost je težava večine emigrantov, meni raziskovalec Oliver Ballough, še posebej v skupini moških, ki pridejo v pozni adolescenci.

Ballough, ki je več let raziskoval čečensko diasporo v ZDA, pravi, da je težava v tem, da čečenska družba zaradi zatiranosti s strani Rusije moške vzgaja kot zelo odločne, samozavestne. "Imajo se za večvredne, kar pomeni, da jih neuspehi zelo prizadenejo."

Ko se je Tamerlan lani vrnil v Dagestan, je bil spremenjen človek, pravijo sorodniki, ki ga več let niso videli. Njegova mati je bila zadovoljna, da je našel vero. "Ves čas je bral, nehal je hoditi v nočne klube, študiral je Koran. Bral ga je v izvirniku, ni želel prevoda, čeprav bi bilo lažje," je povedala.

Čeprav brata nista nikoli od blizu videla vojne v Čečeniji, so kot druge pripadnike ljudstva tudi njiju zaznamovale zgodbe o vojnah, ki so terjale na tisoče življenj.

Ko se je torej Tamerlan desetletje po tem, ko je Vladimir Putin zatrl vstajo separatistov v Čečeniji, vrnil v Dagestan, je tam že delovala skupina ekstremistov, ki je tja prišla iz Čečenije. Vrnil se je v bolj verno in mnogo bolj nasilno mesto, kot ga je zapustil, ustvarila pa ga je kombinacija strogega političnega režima, korupcije in brezposelnosti.

V ZDA še žalujejo za žrtvami. Krystle Campbell so pokopali včeraj.
V ZDA še žalujejo za žrtvami. Krystle Campbell so pokopali včeraj. FOTO: Reuters

Ali se je Tamerlan dejansko pridružil taborom, ki delujejo v kraju, namenjeni pa so urjenju "vojščakov", ni znano, se je pa v ZDA vrnil še bolj veren. Redno je obiskoval obrede in med enim izmed njih celo povzročil škandal, ko je pridigarja ozmerjal, da je premalo dosleden.

Njegov brat Džohar priznava, da ga je v kruto dejanje na maratonu napeljal Tamerlan, a zanj mnogi še zdaj ne morejo verjeti, da bi bil sposoben takšnega grozodejstva. Niti moški, ki mu je Tamerlan pred kratkim pomagal, ko je njegov avto sredi ceste ostal brez goriva. Spominjal ga je na prijaznega soseda, ne pa na zlobnega terorista.

Je pa temnejšo Tamerlanovo plat očitno od blizu doživljala njegova soproga Katherine Russell.

Russellova doslej javno ni govorila o soprogu, je pa kmalu potem, ko je bil Tamerlan v soočenju s policisti usodno ranjen, je njena družina objavila sporočilo za javnost.
Katherinin odvetnik je povedal, da jo je dogajanje močno prizadelo. V jutranji izjavi za javnost je zapisal, da Katherine o moževih dejavnostih ni vedela nič. poročila sta se leta 2010 in skupaj vzgajala otroka, Katherine pa je delala v domu za ljudi, ki ne morejo sami poskrbeti zase.

"Kot mati, sestra, hčerka in žena, Katie močno sočustvuje z držinami umrlih, ranjenimi in drugimi žrtvami. Ona in njena družina se le težko soočajo s to realnostjo," je zapisal in dodal, da Katherine skrbno sodeluje s preiskovalci.

O zakonu Američanke, ki je za voljo moža sprejela islam, in Tamerlana Cernajeva je sicer precej malo informacij, razen tistih, da sta se veliko prepirala. A kljub temu naj bi Tamerlan želel ženo in hčerko preseliti v Dagestan.

Russellova se je s Tamerlanom sicer poročila, ko je bila stara 21 let. Zaradi soproga ni le spremenila vere, ampak je tudi opustila študij, od takrat pa naj bi delala skoraj cele dneve, saj je bil Tamerlan brezposeln.

"Odšla je na fakulteto, nato pa smo jo pomonovno videli, ko se je brnila po enem letu, oblečena v burko," je medijem povedal sosed družine in dodal, da se je nekoč povprečna ameriška najstnica po poroki povsem spremenila.
Še bolj direktna je njena nekdanja sošolka, ki pravi, da ji je Tamerlan "opral možgane".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (141)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rakica80
25. 04. 2013 13.24
+4
Lahko vas je sram, ker širite strah in laži med ljudi. Ta dva fanta nista nič kriva. Pravi krivci se prosto sprehajajo okoli.
Sara Brglez 1
24. 04. 2013 19.32
-20
BigLebowski
24. 04. 2013 10.23
-13
24 ur sramota ste, prišel bo vaš čas, ko boste odgovarjali za laži in manipuliacijo, s katero hlapčujete ameriškemu gospodarju.
Ksenofont
24. 04. 2013 10.16
-4
bla bla bla laži laži laži propaganda nima ne konca ne kraja
Nagasaki
24. 04. 2013 09.21
-14
Da vas ni sram, da toliko forsirate novice o tem! Na kitajskem 200 mrtvih v potresu, pa je komaj kdo kaj omenil! In res so bogi ti, ki bodo imeli travme zarad tega lonca, ki je počil! kaj vse pokajo Američani vsak dan po svetu pa nikogar preveč ne zanima!
zetta
24. 04. 2013 10.14
+1
delno imaš prav, vendar ne moreš govoriti o temu, da ta tri življenja niso nič vredna...vsako življenje si zasluži spoštovanje, zlasti če je prekinjeno na silo...
aaaaaa122121
24. 04. 2013 09.01
-31
Opazovalci na strehi za »vajo« pred eksplozijami na bostonskem maratonu. Kljub temu da policija ne želi priznati, da so imeli kakršnokoli opozorilo o bombnem napadu na bostonskem maratonu, očividec Ali Stevenson pravi, da so oblasti »morale vedeti«, da obstaja nevarnost, saj so vnaprej napovedali vajo in imeli opazovalce na strehi na začetku maratona. Stevenson je podal podrobnosti o tem, kaj je doživel zjutraj na začetku teka, ko je policija povedala udeležencem maratona, da naj ostanejo mirni, ko so po zvočnikih napovedali bombno vajo. »Na štartu zjutraj so bili policijski psi in bombniška enota,« je dejal. »Tekače so nagovarjali, naj ne bodo vznemirjeni, ker je v teku vaja,« je povedal Stevenson. Na tiskovni konferenci pa je bostonska policija povedala Infowars reporterju Danu Bidondiju, da ni bilo »nobene informacije« glede napada in da niso potekale nobene vaje poleg običajnih varnostnih ukrepov. Ko je Bidondi ponovno poskušal vprašati policijo o tem, zakaj je bilo ljudem rečeno, naj ostanejo mirni predno so bombe eksplodirale, ni bilo nobenega odziva. »Nenehno so nagovarjali udeležence “Ne skrbite, to je samo vaja”,« je dejal Stevenson, ki je trener na univerzi Mobile Cross Country. »Jasno je, da ne verjamem, da šlo samo za urjenje, morali so vedeti,« je povedal Stevenson za Local15 News. »Morali so prejeti neko vrsto grožnje ali sum,« in dodal, da so bili na strehah stavb prisotni opazovalci in da so policijski psi, ki so iskali eksploziv, hodili gor in dol na ciljni črti. Stevenson je dodal, da takšni stopnji varovanja v večjih mestih kot maratonski tekač še ni bil priča. Fotografski dokazi potrjujejo trditev Stevensona, da so na strehi bili opazovalci pred eksplozijo. Kot poroča Daily Mail, »slika, objavljena na Twitterju kaže posameznika, ki hodi po strehi z neposrednim pogledom na eno od eksplozij na bostonskem maratonu«. Dejstvo, da je posameznik v taki neposredni bližini eksplozije, jasno kaže, da je bodisi eden od storilcev v ozadju napada ali policist, ki opravlja nalogo nadzora v okviru bombne vaje. Mike Adams pojasnjuje druge nedoslednosti v uradni razlagi, ki prav tako kažejo, da eksplozije niso bile nepričakovane. »Nemogoče je, da bi protibombna ekipa locirala, analizirala, opremila in sprožila tretjo bombo v manj kot eni uri, saj se je ta nahajala več kot kilometer stran,« zapiše. Bostonska protibombna ekipa je očitno bila vnaprej obveščena o prisotnosti bomb na maratonu in o lokaciji bombe pri knjižnici Kennedy Presidential Libary.«
tao3
24. 04. 2013 08.59
+7
Kako prikladno za Američane, da je umrl. Čudno, da je bil nepoškodovan, ko je ob aretaciji sam zlezel iz čolna in se predal ... Čuda se dogajajo ... ne samo na Brezju ;)
Feinstein
24. 04. 2013 08.50
+2
Abrams
24. 04. 2013 08.36
+23
Čečenija, žal ni vzorna dežele. Kar pomeni, da tudi ljudje niso pretirano vzorni. Smer toka reke je odvisna od povprečja smeri vseh delcev v njej. Ker niso sposobni drugega nastavljajo bombe. Ne trpijo skrajneži ampak peščica poštenih ljudi, katerim lahko še kaj ukradejo. Vprašanje je, ali ste vsi, ki tako goreče komentirate dogodke, že kaj naredili za nerazvite dežele ???? Zgradili kakšno tovarno, zaposlili kakšnega človeka, ga izobrazili ????????????????????????????????
nikhrast
24. 04. 2013 05.33
+39
Polno fovšarije do Amerikancev na tem forumu.
aaaaaa122121
24. 04. 2013 08.32
+13
hehe fovšašrija:) na kaj že na njihov dolg:) na njihovo politiko:) drugače nihče ne sovraži ameriške raje, le njihovo politiko:) aja otroci ki jih vsakodnevno ubijejo ameriške bombe v iraku, afganistanu pa niso ljudje, a ljudje tut ni tistih 200 ki jih je umrlo v potresu na kitjaskem, ker pop je komaj omenjal to, proameriške ofce ste bolane:)
Abrams
24. 04. 2013 08.38
+1
Kdo nima iPhone v žepu ??? Pa ne se pretvarjati da je komu za kakšno smrt mar. Poglejte na slo ceste in boste videli, da skoraj nihče pred šolo ne zmanjša hitrosti !!!!!!!!!!!
aaaaaa122121
24. 04. 2013 09.02
+3
baje je ta zadnj jabuček skret od skreta, iz škatel opraskani, a na to fovš:)? moraš bit malo oz ornk bolan da daš 700 eurov za čišk že iz tovarne.
nsiirhilnil
24. 04. 2013 00.39
-22
PRO uSA UZAMTE SI KOVČKE PA HOPA V OBLUBLJENO DEŽELCO, cE ne pa s CULCO i MAGARACOM!!! aj chiao majmuni........... MuSA ili HuSA ili PUSSA
Abrams
24. 04. 2013 08.25
+4
Ja res je, za nekatere je bil komunizem lepa reč. Primer poštenega komunizma so izbrisani, ki so 5 let sedeli doma in bodo sedaj bogatejši vsak za 20 000 eur. Jaz sem pa tistih 5 let garal in plačeval davke, ki jih bodo sedaj razdelili. Obljubljena dežela ni kaj ???!!!!!
tao3
24. 04. 2013 09.00
-13
d1d2d3
23. 04. 2013 23.16
-9
Še danes ni pojasnjeno kdo ga je ranil v vrat,da ne more govoriti??? Zgleda,da novinarji postajajo ameriški glasniki. Pa koga briga Amerika!
lolipoly
24. 04. 2013 02.45
-2
Rana na vratu je zarez,in ni od strela , tako so povedali zdravniki. verjetno dobil od bombe, ki je eksplodirala 10 sekund za tistim, ko je odlozil nahrbtnik, tudi brat je imel poskodbe od eksplozije na roki...Govoriti ne more , ker ima polna usta aparotov.
aaaaaa122121
24. 04. 2013 08.59
+3
rakica80
25. 04. 2013 13.29
+3
lolipoly..... nobeden od dveh fantov ni kriv. To so manipulacije medijev in slike so fotošopirane. Folk....razmišljajte vsaj 1x v življenju s svojo glavo. Pustite vsakemu, da si SAM ustvari svoje mnenje in ne vsiljujte svojega (ki itak sploh ni vaše, ampak od pokvarjenih voditeljev sveta), ko sploh ne veste zakaj prihaja do teh KAO terorističnih napadov.
KlubPravilnoPretepenihŽena
23. 04. 2013 23.02
+5
amerosi, bolje, da vas človek neposredno ubije, kot pa, da se vam na nebu pojavi posrednik z imenom Predator, ki vam redno pošilja projektile v dvorišče, čečeni so vam pred atentatom pogledali v oči pri predatorju je dovolj že anomalija ki se premika po obzurju in te ni
andrejandreja
23. 04. 2013 22.54
+23
Najbolj žalostno je to, da slovenski mediji kot ovce sledijo ameriškim in po njihovem vzoru napihujejo takšne objave. Po pravici povedano se mi obrača, ko vsak dan dajejo na 24ur nove in nove novice o čečenskih "bombaših" ter jih napihujejo. Kje so pa ostale novice? Recimo kakšni prispevki kaj se dogaja v Afriki, Aziji? O tem pa nič? Kaj tam pa življenja, politika, niso pomembni? Še Korejo so omenjali zgolj samo zato ker je bila v povezavi z Ameriko. Ne vem ali 24ur.com sploh premore novinarje ali le prepisovalce??!
Na Slovenskem
23. 04. 2013 22.28
+10
Joj folk dejte že nehat pljuvat po Ameriki pa se sprijaznite z realnim svetom oni so prva velesila sveta in normalno ,da nobene od teh v naši zgodovini ni igrala "fair play"... Kera država pa je postala velesila z deljenjem rožic in ne izkoriščanjem soljudi ?? Sama ideologija vas je to je pač človeška rasa ni kej ....
master69
24. 04. 2013 00.48
-1
Kruta je človeška rasa ja. Vse mora biti idealno, če ne te družba po "defaultu" izloči. Takšno razmišljanje ima mladina ki ti je potalala minuse, žal napačno !!
xelA
24. 04. 2013 02.28
+1
bravo @Na Slovenskem, bravo.. pridna ovčka.
žaušel
23. 04. 2013 22.09
+14
ja bogi ameri 3 mrtvi pa nevem okol 200 ranjenih kaj pa potres nekaj dni nazaj 300 mrtvih nč o tem sama publiciteta
mcc
23. 04. 2013 22.02
-23
kaki lažnjivci so tile ameri ...vse so zrežiral ..in na koncu še njih ubil!! će kdo misli da je res to kar nas filajo že par dni je mal .. dva dni nazaj je american pobil 5 ljudi u ameriki nikjer nić...???
mcc
23. 04. 2013 22.02
+3
Na Slovenskem
23. 04. 2013 22.35
+0
sry ampak trenutno ne vidim zakaj bi naredili kaj takega za 11 november je bilo videti da se pripravlja vojna ... Če bi hoteli ljudi filati da se naj pripravijo na vojno nebi rekli , da nista bila del širše organizacije teroristov ...
Na Slovenskem
23. 04. 2013 22.51
+0
extradeluxe
23. 04. 2013 21.48
+4
bogi vi ki še zdaj verjamete da je v pentagon priletel model letala. A žalujoče družine so pa podkupljene da žalujejo al kaj? Danes so ovce tisti, ki verjamejo da je vse zarota. Pa saj je cel svet ena velika zarota.
tisitisti
23. 04. 2013 21.54
+1
Strinjam. To je zrežirano Vse je na internetu!!!
spuko
23. 04. 2013 21.45
+15
eh v USA bi morali spucat vn z države vse islamiste.
tisitisti
23. 04. 2013 21.55
+10
To je zrežirano. No saj če bi šli islamisti ven, bi pa druge sovražnike dobili... mogoče Slovenceljne..
Red racoon
23. 04. 2013 22.24
+3
draghci
23. 04. 2013 21.37
+15
Tole je kr neki in če nekateri verjamete kar tu piše, potem res lahko vsakdo z vami manipulira. Zbudte se porkaflik
tisitisti
23. 04. 2013 21.56
+1
Naj POP tv naredi prispevek o zaroti dogodka. Na internetu je toliko dokaznega gradiva, za en prispevek bo.
Red racoon
23. 04. 2013 22.26
+2
na posnetku sploh ni ta tip, kaj a pol je ona ženska v rumeni jakni tud teroristka ker ima ruksak na hrbtu