Tujina

Zmago za župana Srebrenice razglasil bosanski Srb, dosedanji župan pa: 'To lahko pripelje do resnih problemov'

Sarajevo, 03. 10. 2016 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Mladen Grujičić, srbski kandidat za župana Srebrenice, je razglasil zmago na lokalnih volitvah. Dosedanji župan Duraković je izrazil sum v nepravilnosti na volitvah, češ da je bilo preveč avtomobilov iz Srbije in ljudi, ki so samo prišli glasovat in nato odšli. Zmage srbskega kandidata se boji, saj to ne bo dobro za bošnjaške prebivalce, ki so preživeli genocid.

Mladen Grujičić, srbski kandidat za župana Srebrenice, doslej edine občine v srbski entiteti BiH Republiki Srbski z bošnjaškim županom, ki je bila med vojno prizorišče genocida sil bosanskih Srbov nad Bošnjaki, je razglasil zmago na nedeljskih lokalnih volitvah.

Če bo Grujičić zmagal, bo prvi srbski župan Srebrenice od leta 1999.

34-letni Grujičić, prvi skupni kandidat srbskih strank v Srebrenici, je svojo zmago razglasil na podlagi rezultatov s 15 od skupno 27 volišč. Po lastnih besedah je prejel 3534 glasov, protikandidat in sedanji bošnjaški župan Ćamil Duraković pa samo 650. Osrednja volilna komisija je sicer objavila delne izide le z dveh volišč, po katerih vodi srbski kandidat.

Grujičić je ocenil, da so volivci pokazali, da si želijo sprememb, in zagotovil, da bo občina še naprej organizirala spominsko slovesnost 11. julija ob obletnici genocida več kot 8000 Bošnjakov. "Želim obrniti nov list v Srebrenici, gledati naprej, razviti Srebrenico na vseh področjih, zagotoviti, da ljudje tam ostanejo, ne glede na vero ali narodno pripadnost," je dejal.

lokalne volitve v BiH
lokalne volitve v BiH FOTO: AP

Duraković izrazil sum v nepravilnosti

Dosedanji župan Duraković je sicer izpostavil, da je še prezgodaj za razglasitev zmage, saj je treba počakati na več tisoč glasov po pošti in tistih, ki ne živijo več v Srebrenici. To, da so Srbi v mestu že začeli proslavljati zmago Grujičića, je označil za provokacijo. Izrazil je sum v nepravilnosti na volitvah, saj je bilo, kot je dejal, preveč avtomobilov iz Srbije in ljudi, ki so samo prišli glasovat in nato odšli.

Zmage srbskega kandidata se boji, ker to po njegovi oceni ne bo dobro za bošnjaške prebivalce, ki so preživeli genocid. Meni, da bi lahko prišlo do resnih problemov in odhoda velikega števila Bošnjakov iz Srebrenice, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Izetbegović: Izguba Srebrenice bi bila največje razočaranje volitev

Vodja glavne bošnjaške stranke v BiH Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je ocenil, da bi bila izguba Srebrenice največje razočaranje volitev. Izrazil je prepričanje, da bo župan ostal Duraković.

V Veliki Kladuši na severozahodu BiH je zmago razglasil zaradi vojnih zločinov obsojeni 77-letni Fikret Abdić. Abdić, ki je znan tudi kot bivši direktor v nekdanji Jugoslaviji znane družbe Agrokomerc, je bil leta 2002 na sodišču v Karlovcu obsojen na 15 let zapora zaradi vojnih zločinov kot vodja samooklicane avtonomne pokrajine Zahodna Bosna. Po prestani tretjini kazni je bil leta 2012 izpuščen.

Prvi neuradni izidi lokalnih volitev v BiH sicer kažejo, da so zmagale že sedaj vladajoče nacionalne stranke.

lokalne volitve v BiH
lokalne volitve v BiH FOTO: AP

Predsednik Republike Srbske in v tej srbski entiteti BiH vladajoče Zveze neodvisnih socialdemokratov (SNSD) Milorad Dodik je dejal, da je njegova stranka v entiteti zmagala v 26 občinah, to je v 11 občinah več kot na volitvah pred štirimi leti. Med drugim v rokah Dodikove stranke ostaja tudi Banjaluka. Vodja opozicijske Srbske demokratske stranke (SDS) Mladen Bošić je izrazil razočaranje zaradi slabega rezultata stranke.

V Sarajevu je zmagala Izetbegovićeva stranka SDA. Po podatkih iz stranke je zmagala v vseh občinah v prestolnici BiH, tudi v občini center, kjer je leta vladala SDP BiH.

Glavna stranka bosanskih Hrvatov HDZ BiH pa je po lastnih navedbah v bošnjaško-hrvaški entiteti Federaciji BiH dobila 18 županov, štiri več, kot jih je imela doslej, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Volitev se je v BiH udeležilo 53,8 odstotka volivcev, v Federaciji BiH 50 odstotkov, v Republiki srbski pa skoraj 60 odstotkov.

Izetbegović je dejal, da je bošnjaška koalicija njegove stranke in Zveze za boljšo prihodnost (SBB) na volitvah dosegla zmago, čeprav ne veliko. Zmagala je v najmanj 33 od skupno 74 občin bošnjaško-hrvaške entitete. Izetbegović je priznal poraz v nekaj občinah, a kot pomembno izpostavil, da je SDA zmagala v Sarajevu in v glavnem kantonu. Po delnih izidih volilne komisije je sicer zmagala v 34 občinah v federaciji.

Predsednik SDP Nermin Nikšić pa je potrdil, da je stranka ohranila oblast v Tuzli, kjer jo ima že od leta 1992. V federaciji je stranka skupno zmagala v sedmih občinah.

Konflikti zaznamovali Stolac

V nedeljo je sicer prišlo do več konfliktov v mestu Stolac na jugu države, kjer so morali volitve prekiniti. Med drugim je prišlo do pretepa na volišču med bošnjaškim kandidatom in hrvaškim predsednikom volilnega odbora zaradi obtožb o volilnih nepravilnostih. V kraju s 14.500 prebivalci so bili trije ranjeni.

Lokalne volitve v BiH po oceni volilne komisije in opazovalcev potekale pravilno

Nedeljske lokalne volitve v BiH so potekale pravilno in brez posebnosti z izjemo konfliktov v mestu Stolac, kjer so morali volitve prekiniti, je danes ocenil predsednik osrednje volilne komisije Ahmet Šantić. Tudi po oceni opazovalcev Sveta Evrope so volitve potekale mirno z izjemo nekaj nasilnih incidentov in nepravilnosti.

Koalicija nevladnih združenj Pod lupo je pred tem objavila, da je med glasovanjem prišlo do več primerov telesnega nasilja oz. napadov na člane volilnih odborov, opazovalci pa so posredovali v več kot 90 kritičnih primerih, poroča Hina. Direktor koalicije Dario Jovanović je ocenil, da nasilja na volilnih mestih niso zabeležili verjetno že več kot deset let.

Predsednik osrednje volilne komisije Šantić je povedal, da gre za netočne in pavšalne ocene, ki ne odražajo dejanskih razmer na nedeljskih volitvah. Ob tem je izpostavil, da je komisija dobila najmanj uradnih pritožb na potek volitev do zdaj.

O tem, kaj se bo zgodilo v Stolcu, je pojasnil, da policija vodi kazensko preiskavo, hkrati pa še vedno ugotavljajo dejstva. Šele potem se bo komisija odločila, ali bodo morda ponovili glasovanje.

Opazovalci Sveta Evrope so danes predstavili uvodne ugotovitve. Z izjemo nekaj incidentov v Srebrenici in Stolcu ter nekaterih nepravilnostih so volitve potekale mirno in pravilno, večinoma v skladu z mednarodnimi standardi. Ob tem so izrazili obžalovanje, da tudi tokrat ni bilo volitev v Mostarju. Poleg tega so opozorili na ponavljajoče težave volitev v BiH in potrebo po spremembah, še posebej glede kakovosti list volivcev, preprečevanja volilnih prevar in zaščite tajnosti volitev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja