Znan vzrok nesreče letala

Viri, seznanjeni s preiskavo nesreče letala v Libiji, so razkrili, da je bila za strmoglavljenje kriva slaba vidljivost, ki je pilota spodbudila k odločitvi, da izključi avtopilota.

Neimenovani viri blizu preiskave, ki jih povzema CNN, so razkrili domnevni vzrok nesreče letala airbus A330 družbe Afrikijah Airways v Tripoliju. Zaradi megle in peska v zraku naj bi bila namreč zmanjšana vidljivost, zaradi česar je pilot med približevanjem letališču izključil avtopilota. Upal je, da bo med pristajanjem lažje in varneje, če bo ročno upravljal z letalom.

Posledice letalske nesreče v Libiji - 4

(Foto: Reuters)

Vendar pa je kmalu ugotovil, da je naredil napako, zato je poskušal letalo spet dvigniti in ponovno vključiti avtopilota, da bi poskušal še na ta način pristati. Za manever je bilo očitno prepozno in letalo je treščilo ob tla. Na to, da ga je pilot poskušal v zadnjem trenutku dvigniti, kaže tudi velika škoda, ki je nastala na zadnjem delu letala.

Uradna preiskava sicer še vedno poteka in oblasti pregledujejo podatke, ki jih je shranila črna skrinjica.

Na letalu, ki se je ponesrečilo v sredo v Tripoliju, so bili 104 potniki, preživel pa je samo eden, devetletni deček Ruben z Nizozemske. Airbus je sicer letel iz Johannesburga v Južnoafriški republiki. Vseh žrtev še vedno niso identificirali, med njimi pa naj bi bili potniki iz Libije, Južnoafriške republike, Belgije, Avstrije, Nemčije, Francije, Velike Britanije in Zimbabveja. Nizozemsko zunanje ministrstvo je napovedalo, da bo v Tripoli poslalo skupino strokovnjakov, ki bodo libijskim oblastem pomagale pri identifikaciji.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 10
 
Luis Rezelj 16.05.2010 21:05:55
Ja, dajte se že zmeniti! Akli je bil lep vreme ali megla?
Več komentarjev