Tujina

Znane Francozinje napovedale boj proti spolnemu nasilju. Vsaka druga žrtev spolnega nadlegovanja

Pariz, 06. 11. 2017 12.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Okoli sto znanih Francozinj je predsednika Macrona pozvalo, naj pripravi nov načrt za boj proti spolnemu nadlegovanju in nasilju nad ženskami. Namreč, več kot polovica Francozinj je vsaj enkrat v življenju izkusila spolno nadlegovanje. Svoje izkušnje so žrtve nadlegovanja začele deliti pod oznako 'BalanceTonPorc' oziroma 'razkrij svojega prašiča'.

Poziv, ki je bil v soboto zvečer objavljen na spletu in v francoskem časniku Journal de Dimanche, so med drugim podpisale režiserka Agnes Jaoui, pisateljica Marie Darrieussecq, pevka Imany in igralka Zabou Breitman. Naslovile so ga na predsednika države Emmanuela Macrona, v njem pa zahtevajo tudi podvojitev objektov za pomoč zlorabljenim ženskam. 

Francozinje so svoje zahteve izdale kot odziv na poplavo prijav spolnega nadlegovanja v Franciji. Prijave so se začele potem, ko so se v javnosti oktobra letos pojavile obtožbe o spolnem nadlegovanju in zlorabah, ki jih je zakrivil holywoodski mogotec Harvey Weinstein. Senca spolnega nasilja in nadlegovanja se iz Hollywooda po odmevnih primerih vse bolj seli tudi nad politiko. Potem ko so obtožbe že prejšnji teden odnesle britanskega ministra za obrambo Michaela Fallona, je v soboto zaradi spolnega nadlegovanja odstopil tudi minister v škotski regionalni vladi Mark MacDonald. Prav tako so ženske glasno spregovorile tudi o nadlegovanju v Evropskem parlamentu. Najmanj deset poslank naj bi namreč bilo žrtev spolnih zlorab.

Fotografija s protesta v Marseillu, 29. oktobra letos.
Fotografija s protesta v Marseillu, 29. oktobra letos. FOTO: AP

Žrtve spolnega nasilja v Franciji so pred dnevi na spletu začele deliti svoje izkušnje z uporabo oznake "BalanceTonPorc" oziroma v dobesednem prevodu - "razkrij svojega prašiča". Z njo pozivajo k javni prijavi nadlegovalcev. Francoska platforma je posledica prve kampanje na družbenih omrežjih, ki se je pod oznako #MeToo (tudi jaz) oktobra začela po razkritju spolnih zlorab, ki jih je zagrešil Weinstein.

Mirni protest kot glas vseh zlorabljenih žensk

Okoli 10.000 žensk je v soboto izrazilo svoje ogorčenje nad odnosom države do spolnih zlorab nad ženskami na mirnem protestu, ki je potekal v podporo kruto zlorabljeni in ubiti Alexii Daval

"Mnoge ženske več ne morejo na shode, da bi razkrinkale svoje rablje. Zato smo me njihov glas," so po poročanju Telegrapha v poziv zapisale znane Francozinje. 
Macron se zaenkrat še ni odzval, se je pa na poziv javno odzvala državna sekretarka za enakost spolov Marlène Schiappa. Francoski medij Journal de Dimanche piše, da je v nedeljo v televizijskem intervjuju ženskam zagotovila, da že pišejo nov zakon proti seksističnemu in spolnemu nasilju. "Po vsej državi potekajo tudi kampanje o ozaveščanju o spolnem nasilju, predsednik Macron pa se je že zavzel za žrtve," je v oddaji še povedala Schiappova.  

Anketa inštituta Odoxa je pokazala, da je spolno nadlegovanje vsaj enkrat v življenju doživelo kar 53 odstotkov Francozinj.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

appollyon
07. 11. 2017 08.22
+1
Z uvažanjem islamskih doktorjev inženirjev in znanstvenikov teh problemov ne bodo rešil.
kapljač1
06. 11. 2017 21.34
+3
Modna muha! Kr naenkrat so vse spolno nadlegovane. Vic Med vojno so Rusi posiljevali ženske vse po vrsti kot za stavo , ker so menili da so njihov vojni plen. V neki Berlinski kleti ujamejo staro mater in njeno vnukinjo in zahtevajo, da se obe takoj slečeta. Pa prosi vnukinja; mene dajte ruski , sam prosim prizanesite moji bolehni stari mami. Pa pravi ruski vojak; kar sem rekel, sem rekel. Pa gre vnukinja na kolena, delajte z mano kar hočete, samo stari mami prizanesite. Lepo prosim. Pa se končno oglasi babica in potegne vnukinjo k sebi, ter ji na uho zašepeta, Zdej pa samo nehaj, Kar je vojak rekel je rekel.
Jožajoža
06. 11. 2017 18.33
te francozinje nikoli ne bi bile znane, če ne bi dale.
Apostol1
06. 11. 2017 14.48
+7
Sem proti takemu vedenju vendar mislim da stvari uhajajo iz vajeti , kar naenkrat so pa vse posiljene in spolno zlorabljene neverjetno ali ne .
Ramzess
06. 11. 2017 16.40
Tudi jaz mislim, da pretiravajo, ... to lahko zapelje na slaba pota.
hepan22fgdfgdfgdfg
06. 11. 2017 14.10
+7
v bistvu bi jest STROGO prepovedal vsako javno objavo o domnevni žrtvi ali posiljevalcu, katera ni PRIJAVLJENA na POLICIJO in obravnavana, ker to se lahko kr zmišljujejo kako so bile v mladosti posiljene ipd. ponavadi s strani nekoga ki je skrajno nedoločljiv, tako pa bi MOGLE prvo podat prijavo šele PO TEM bi lahko lajnale kako so bile zlorabljene, ker bi bilo vse preverljivo. Tako pa kr laže ena bl k tadruga da kako ji je blo hudo pred 20 leti, a na POLICIJO pa ni šla pač tolk hudo ni blo, da je bla kr do danes tiho.
HorstWiesel
06. 11. 2017 14.06
+9
ja seveda pa kaj še, vsak druga, myass. Sam poznam en kup bab pa ni nobena bila posiljena
hepan22fgdfgdfgdfg
06. 11. 2017 13.43
+15
Sam res ne zastopim tele evforije, kot včasih piercingi in tatooji, zdej je modno biti posiljena in zlorabljena, al pa vse vsaj trudit na socijalnih omrežjih deklaritati se kot borka proti tem, zvečer pa najkrajša kiklca al pa oprijete hlačke prsi ven posekat par selfijev z postavnimi frajerji, če pa kdo mal samo požvižga za njo pol pa že upije kako je skor bila zlorabljema. hebe lud zbunjenog
User768643
06. 11. 2017 13.53
+4
klosar.
06. 11. 2017 13.38
+3
Za vse je kriva misoginistična moškost. Poslanstvo nas feministk in feministov je moške pomehkužiti, poženščiti do te mere, da ne bodo ogrozali več nikogar. Reeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!
HeroinHero
06. 11. 2017 13.30
+11
tole je že vseskup mal smešno...ene ženske se oblečejo kot pocestnice, pol pa jokajo da jih spolno nadlegujejo...ne razumem kaj jim ni jasno...
290ktober
06. 11. 2017 13.28
+13
ojoj feministke na pohodu ...ene bi samo lagale in kradle...nivo pocestnic!!
appollyon
07. 11. 2017 08.23