Tujina

Znanstvenike skrbi velika ozonska luknja nad Arktiko

London, 03. 10. 2011 13.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
33

Nad Arktiko je spomladi zazevala velikanska ozonska luknja. Izguba ozona nad Arktiko je tokrat prvič primerljiva s tisto nad Antarktiko, pojavu pa naj bi botrovale predvsem izjemno nizke temperature minulo zimo.

Sončenje na Arktiki (Slika je posneta na norveškem fjordu.)
Sončenje na Arktiki (Slika je posneta na norveškem fjordu.) FOTO: Reuters

Znanstveniki so na rekordno stanjšanje ozonske plasti nad Arktiko sicer opozorili že spomladi, zdaj pa so v britanski znanstveni reviji Nature predstavili tudi natančnejše s tem povezane meritve in ugotovitve. Kot poudarjajo, se je na območju tokrat ozonska plast prvič stanjšala v tolikšni meri, da pojav lahko opišejo kot ozonsko luknjo.

"Kemijsko uničevanje ozona nad Arktiko letos spomladi je tokrat prvič od začetka meritev primerljivo s tistim v ozonski luknji nad Antarktiko," je v članku zapisala skupina znanstvenikov.

Ozonska luknja
Ozonska luknja FOTO: Reuters

Tanjšanje ozonske plasti nad Antarktiko je namreč ponavadi zaradi bistveno nižjih temperatur na območju veliko bolj očitno, medtem ko je bila izguba ozona nad Arktiko doslej bistveno manjša.

Ozonska luknja je spomladi zazevala nad severno Rusijo ter deli Grenlandije in Norveške, kar pomeni, da so bili tam živeči ljudje izpostavljeni visoki stopnji ultravijoličnega sevanja. To lahko vodi do razvoja raka na koži in očesne sive mrene.

Med razlogi za nastanek ozonske luknje naj bi bilo neobičajno dolgo hladno obdobje minulo zimo. Izjemno nizke temperature v stratosferi so tako na višini okoli 20 kilometrov vodile v povečanje količine klora, ki uničuje ozon.

Glede na meritve se je ozonska plast nad Arktiko v začetku leta stanjšala za okoli 80 odstotkov, in sicer na dolžini med 18 in 20 kilometri. Pojav je nevaren, saj lahko brez zaščitnega sloja na Zemljo prodre več ultravijoličnih žarkov. V mesecih, ki so sledili, se je sicer plast znova nekoliko odebelila.

"Naše ugotovitve kažejo, da so ozonske luknje mogoče celo pri bistveno milejših temperaturah kot na Antarktiki," so še zapisali znanstveniki, ki pa ne morejo predvideti, kdaj bi lahko vnovič prišlo do tolikšnega stanjšanja plasti ozona. V večini zim ljudem ni treba skrbeti, mirijo, a opozarjajo, da podnebne spremembe vendarle vodijo k hladnejšim temperaturam v stratosferi.


 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimivseeno
04. 10. 2011 13.12
Ozonska luknja ni problem, ozon sam nastaja iz kisika pod vplivom UV žarkov. Problem bi bil, če bi še proizvajali CFC-je. Efekt luknje bo po 50 letih zbledel. Problem ogljikovega dioksida je napihnjen in nima veze s trenutnim segrevanjem. Veliko veze pa ima z denarjem, ki se pobere na ta način od taks na onesnaževalce. Denar gre v privatne žepe.
dannyer
04. 10. 2011 13.08
lolipoly03.10.2011, 22:465 ne vem od kot tebi takšne podatke o kanadi kanada ima težave na severu če še ne veš in to kar precej zaradi segrevanja naj bi kr neki gozda izgubili št škodljivcev narašča ,kanada je bila zelo čista država dokler ni pohlep zmagal zdaj pa pridobivajo umazano nafto in s tem onesnažujejo bolj kot kdaj koli ,praV TA POSTOPEK JE ZELO ŠKODLJIV če še ne veš od kot tebi takšne podatke meni ni jasno a to si izmišljuješ ali so te prijatelji zlagali ali kaj če še ne veš ima kanada problem z enim škodljivcem saj imajo ogromno količino gozda prizadetega za velikost ene države se mi zdi teksas voda okolje eko sistem na enem delu kanade tam ko pridelujejo nafto kanada je izjemna država sam imajo probleme z segrevanjem s škodljivci in seveda onesnaževanje samo da nafta je bolj pomembna kot okoliški prebivalci živali itd preberi si kaj pa bo ne pa na pamet kvasati veš tisto kaj kvasajo eko teroristi pa tudi ni vse res sam ta drugi način pridobivanje nafte pa ni črpanje ampak kemijski postopek iz zemlje v kateri je nafta potem jo ločijo in s tem spustijo ogromno co2 za 1 sodček ,za to se reče umazano pridobivanje nafte ta sistem meni ni všeč ker tisto vodo potem spotijo v potoke in ta voda je strup kaj tebi ni jasno plus da je že kar neki podtalnice zastrupljena joj joj joj nekdo je vprašal če je nad evropo ozonska luknja nad španijo in francijo je nekaj podobnega samo da deluje kontra reče se podnebno mračenje zaradi tega v afriki ne dobijo dovolj vode in je tudi suša natančne podatke se pa ne spevnem bom pogledal v čem je štos
majorb
04. 10. 2011 09.57
Na n obeni sliki ni videti ozonske luknje, pač pa je na eni sliki prikazana 1/2 neba prekritega z kemičnimi oblaki ki jih izpuščajo US Air Force letala na višini 6 km z namenom hranjenja ciklonov, na drugi strani pa je čisto nebo, kakršno bi moralo biti.
jerry75
04. 10. 2011 08.19
+1
Mati Zemlja ni nikogaršnja lastnina, ljudje se tega premalo, ali sploh ne zavedamo. Ko nas bo imela dovolj, bomo preprosto......izginili.
hotchilipoper
04. 10. 2011 07.58
+1
Sama panika vas je Tako vreme se skoz dogaja,samo včasih niste vedeli,ker niste imeli časa za take brezvezne stvari
Skeletor
04. 10. 2011 07.08
Hitro takoj uvesti ene par ekološkoh davkov pa bo!
Jeanus1
03. 10. 2011 23.00
Mene pa skrbi ozonska luknja v slovenskem proračunu!
Trapist
03. 10. 2011 22.48
Zna bit, da bo WR 104 rešila ta problem v celoti.
lolipoly
03. 10. 2011 22.46
@ Dannyer Joj, clovek dragi, pridi in si poglej crpanje nafte v Kanadi in gozdove in potem komentiraj tisto kar je res, ne pa propagando, kar je na netu. Gozdove podirajo, a ne ves da za njimi takoj nove sadijo? Tam kjer je pred 30,leti bilo na golo posekano, so danes debele smreke in , spet skoraj za posek. Ni vse tako kot Greenpeace zavaja po svetu.
dannyer
03. 10. 2011 22.07
baje termiti ki jih je ogromno pa še vse pojejo oz so požrešni naj bi če se spovem prav tako onesnaževali z vetrovi kot produkt svoje požrešnosti to so raziskali tuji znanstveniki ,avstralski britanski pa še američani so bili zraven v današnjem času je krivo to da si določene države preveč dovolijo z naraščanjem onesnaževanja se zemlja hitreje topli med tem ko bi na marsu to prav prišlo prej sem hotel samo za pregled in razumevanja napisal ker je nastala verižna reakcija vsa naša industrija spusti 7 milijard ton ker se je začelo topliti se je začel taliti led v sabiriji oz tla ta pa lahko spustijo 100milijard ton številke niso točne ker se spreminjajo hočem pokazati razmerja kaj so ušpičil kaj sem prej napisal na podnebje lahko vpliva asteroid meteorid komed sonce udarni vali nevtronske zvezde vulkani ali sami z co2 ali jedrskega orožja vseh astronomskih podatkov se ne da dobiti kader sonce ne bruha se mo zmanjša aktivnost temo rečemo mirovanje ta pojav nam je ne znan pričajo samo iz zgodovine ko so v evropi davke plačali vsako drugo žetev ali celo tretjo edino na kaj sem zasledil zdjle je da se sonce močno zbuja oz svoje aktivnosti veča nekaj drugega se še dogaja nič na varnega neki ko se ne znajo razložiti ta podatek bom napisal ko ga najdem o čem se gre za tiste ko zanima naše sonce zvezda mir ki je podobna našemu soncu je v zadnji fazi življenja je znanstvenikom veliko pomagala do razumevanje in moči naše male zvezde . vesolje je res skrivnostno ni kej
dannyer
03. 10. 2011 21.52
rekord nizkih temperatur v zadnjih 130 letih na Grenlandiji je -83 Antarktika med -90 ali -92 Sibirija -77 potem naj bi bile himelaje ,alpe , južno ameriške alpe
yarrick
03. 10. 2011 21.50
dannyer 03.10.2011, 19:29 a veš da so znanstveniki nekako dokazli, da človeško onesnaženje z CO2 pripomore točno 2.5% k globalnemu segrevanju? Od kej pa potem ostalih 97.5%? Se pa strinjam, da je že skrajni časa da gremo na bolj ekološka goriva in pogonske vire.
Skeletor
03. 10. 2011 21.29
+1
jaz pa imam luknjo na TRR-ju, kaj naj naredim?
mac4_m
03. 10. 2011 21.22
nizke temperature, kakšn moronizem. V preteklih desetletjih in stoletjih so bile še veliko nižje. Uničevanje planeta in smo tik pred tem je posledica bedakov, ki so v ozračju zmetali več sto atomskih bomb, zastrupljanja z industrijo, letali in pohlepom naftnih lobijev. Ko se bo narava odločila, ne bo poti nazaj. In vsi pohlepneži, ki so te nesmisle povzročili bojo izgubili največ..
MatijaKiller
03. 10. 2011 20.50
+1
lenoritis03.10.2011, 20:03-1 mene pa skrbi velika luknja v zobu LOL :D
lenoritis
03. 10. 2011 20.03
-1
mene pa skrbi velika luknja v zobu
dannyer
03. 10. 2011 19.59
SuXuS03.10.2011, 19:30 da to je res kot sem rekel zemlja je muhasta ima svoje fore hehe
SuXuS
03. 10. 2011 19.30
a ste vedel da Ozon nastaja tud sam od sebe, pa da tut brez človeškega onesnaževanja bi prej ko slej nastala velika luknja?
dannyer
03. 10. 2011 19.29
hehe narobe ste razumeli Sestavine ozračja Dušik 78,08 % Kisik 20,94 % Argon 0,93 % Ogljikov dioksid 0,038 % Vodna para V sledovih (odvisno od podnebja) Zaradi velike količine ogljikovega dioksida v atmosferi je na Veneri velik učinek tople grede, ki dvigne temperaturo preko 400 °C. Zato je Venerino površje bolj vroče od površine Merkurja, čeprav je Venera skoraj dvakrat bolj oddaljena odSonca in prejme samo 25 % sončnega obsevanja. naše ozračje ujame toploto problem na stane ko se poveča njegov obse s tem naše ozračje ujame več toplote in s tem se pojavi učinek tople grede planet se začne segrevati , da se segreva zaradi premikov plošč itd lolipoly03.10.2011, 18:43 ne vem kje ti živiš kanada ko je začela pred nekaj leti proces umazanega pridobivanja nafte , s tem je poskočila na 5%, imajo pricej problema z gozdovi saj ga bo precej izginilo zaradi segrevanja so se pojavili škodljivci na drugi strani pa močno onesnaževanja potem spuščanja umazane vode v potoke celo iz neba se vidi črne reke umazane ki prihaja v podtalnico itd jas ne vem od kot vam da je kanada tako čista ka vi gledate stare knjige jou tub filmčke ali kaj kanada je bila čista toda zdj imajo probleme in v 50 letih naj bi izgubili 50%gozda ????? do leta 2100 naj ne bi več imeli gozdov oz v takšnem obsegu nafto ki jo pridobivajo iz zelje jih nekako pridelajo in s tem izpuščajo ogromno co2 nafto ne črpajo ampak z neko metodo tisto vodo pa rafinerije spuščajo v obtok v ekosisteme itd Hesus_Hristus03.10.2011, 16:51
tinetone
03. 10. 2011 18.45
@Hrcek_teka_teka potem se pa to precej spreminja... mene se učili 78% dušika 21% kisika 0,003% co2 ter okoli 1% žlahtnih plinov...