Tujina

Znanstveniki opozarjajo: Igre je konec. Zemljo spreminjamo v Venero

Potsdam/Honolulu, 16. 11. 2016 10.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

460 stopinj Celzija, nobene vode, ozračje pa pretežno sestavljeno iz CO2. To je Venera. Pri Nasi ugotavljajo, da je bila nekoč primerna za življenje. Podobna usoda čaka Zemljo, če se ozračje segreje za več kot šest stopinj Celzija. Najnovejša predvidevanja znanstvenikov kažejo, da se bo celo za več kot sedem.

Izgleda znano? Ne, to ni Zemlja. Tako je bila morda v preteklosti videti Venera. Danes so razmere na njej peklenske. Zemlja gre po isti poti.
Izgleda znano? Ne, to ni Zemlja. Tako je bila morda v preteklosti videti Venera. Danes so razmere na njej peklenske. Zemlja gre po isti poti. FOTO: NASA
Nova raziskava o segrevanju Zemljinega ozračja je pokazala, da smo se doslej motili in da je prihodnost, ki nas čaka, še veliko bolj črna (in vroča), kot smo menili. Če bomo še naprej spuščali v ozračje toliko toplogrednih plinov, kot jih danes, se ne bomo uspeli izogniti dvigu povprečne temperature za od 4,78 do 7,36 stopinj Celzija v primerjavi s predindustrijskimi časi do leta 2100. To pa je zgolj eno življenjsko obdobje.

Visoki predstavniki držav so na konferenci pozvali k ohranitvi ambicije iz Pariza ter k pripravi kakovostnih tehničnih navodil in pravil za učinkovito izvajanje sporazuma po letu 2020. Sama sem v svoji izjavi poudarila, da pri promociji podnebne politike potrebujemo čim več pozitivnih sporočil in zgodb navdiha. /.../ Vse države vabimo ZDA k ohranitvi in krepitvi podnebne politike, ambicij in ciljev, ki si jih je zastavila administracija sedanjega predsednika Baracka Obame. Evropska unija in države članice vključno s Slovenijo delimo optimizem in pričakovanja, da bodo ZDA ohranile cilje pariškega sporazuma. Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen ob podnebni konferenci v Marakešu
Doslej je za najbolj katastrofalnega veljal scenarij, ki ga je v poročilu iz leta 2014 predvidela Medvladna skupina za podnebne spremembe (IPCC). Ugotavljali so, da se bo povprečna temperature, če se ne zganemo in začnemo ukrepati, do leta 2100 dvignila za med 2,6 do 4,8 stopinje Celzija. A dopuščali so možnost, da ta trend še obrnemo. Zdaj pa so znanstveniki glede tega vprašanja postali veliko bolj črnogledi, njihovo delo, objavljeno v reviji Science Advances, povzema britanski Independent. Pariški dogovor sicer predvideva omejitev dviga temperature na največ dve stopinji Celzija. 

Pod raziskavo se je podpisala skupina nemških in ameriških znanstvenikov (Tobias Friedrich, Axel Timmermann, Michelle Tigchelaar, Oliver Elison Timm in Andrey Ganopolski), ki je iskala vzorce segrevanja in ohlajanja ozračja v Zemljini preteklosti.  Rekonstruirali so gibanje temperature na površju oceanov za skoraj 800 tisoč let nazaj in ugotovili, da je Zemlja bolj občutljiva na toplogredne pline, kot smo verjeli doslej. Večje, kot so količine ogljikovega dioksida v atmosferi, hitreje se ozračje segreva.

"Na podlagi dobljenih rezultatov ugotavljamo, da se občutljivost Zemlje na spremembe v atmosferskem ogljikovem dioksidu povečuje, ko se podnebje segreva. Naš planet je trenutno v topli fazi, v interglacialnem obdobju, in s tem povezano povečanje občutljivosti je treba upoštevat v prihodnjih projekcijah segrevanja zaradi človeške aktivnosti," je izsledke povzel Tobias Friedrich z Univerze na Havajih.

To nas čaka, če ne ukrepamo. In to takoj in drastično. Tehnično je to izvedljivo, pravi eden od avtorjev raziskave, politično pa ...
To nas čaka, če ne ukrepamo. In to takoj in drastično. Tehnično je to izvedljivo, pravi eden od avtorjev raziskave, politično pa ... FOTO: Thinkstock
Njegov kolega Andrey Ganopolski s postdamskega Inštituta za raziskovanje vpliva podnebja pa je dodal, da to pomeni, da bo dvig povprečne temperature toliko težje obdržati pod kritično mejo dveh stopinj Celzija. To sicer ni nemogoče, a če imamo prav, potem bodo potrebni večji rezi v izpustih toplogrednih plinov, je pojasnil. "Ali je to politično izvedljivo, ne vem. Verjamem pa, da tehnično je. Res dobro pa bi bilo ostati pod 1,5 stopinje. Ali je to politično izvedljivo? Skeptičen sem," je dejal.

Donald Trump je grožnja za planet

"Pridružite se boju. Zaščitite planet pred Trumpom," na svoji spletni strani opozarja ena največjih okoljevarstvenih organizacij v ZDA Sierra Club. Na ta način podpornike pozivajo k donacijam in te so se po zmagi Trumpa na volitvah res zelo povečale.
"Pridružite se boju. Zaščitite planet pred Trumpom," na svoji spletni strani opozarja ena največjih okoljevarstvenih organizacij v ZDA Sierra Club. Na ta način podpornike pozivajo k donacijam in te so se po zmagi Trumpa na volitvah res zelo povečale. FOTO: AP

Ugledni klimatolog Michael Mann z univerze Penn State, ki sicer v raziskavi ni sodeloval, je bil še bolj pesimističen. Igre je konec, je dejal za Independent. S tem mislim, da nimamo več možnosti, da bi rast temperature ustavili pod nevarnima dvema stopinjama Celzija, je pojasnil. Razlog za njegov pesimizem je izvolitev Donalda Trumpa za naslednjega ameriškega predsednika. To najbrž pomeni, da se bodo Združene države umaknile iz pariškega sporazuma, v njem predvidenih ciljev pa brez ene od največjih onesnaževalk preprosto ne bo mogoče doseči.

Mark Lynas, avtor večkrat nagrajene knjige Šest stopinj: Naša prihodnost na toplejšem planetu, se ne bi mogel bolj strinjati. "Izsledki so na apokaliptični strani slabega, hkrati pa so realistični, saj je zdaj, ko namerava Trump obnavljati naftovode in načrtuje popolno fosilizacijo države, postalo še bolj verjetno, da bomo nadaljevali tako kot doslej," je dejal. "Igre je konec pri šestih stopinjah Celzija. Zdaj Zemljo spreminjamo v Venero," je še dodal.

Nasa je pred kratkim objavila, da je bila naša planetarna soseda nekoč primerna za življenje, potem pa jo je nebrzdano globalno segrevanje spremenilo v neprijazno pečico s temperaturami nad 460 stopinjami Celzija, brez vode in z ozračjem, v katerem prevladuje ogljikov dioksid.

Pozivi znanstvenikov ne eni strani: Zmanjšati je treba izpuste toplogrednih plinov. Na drugi pa Trump, ki pravi: Kurili bomo premog.
Pozivi znanstvenikov ne eni strani: Zmanjšati je treba izpuste toplogrednih plinov. Na drugi pa Trump, ki pravi: Kurili bomo premog. FOTO: AP
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (293)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
16. 11. 2016 20.02
+13
Mediji pa še naprej ignorirajo prave znanstvenike in klimatologe. vmes pa ne berejo nič samo tisto kar jih zanima za svojo propagando. Cilj dobijo denar za to. Ljudje pa plačajo davke za neko ne konkurenčno tehnologijo. Napolnjeno z lažjo .
dannyer
16. 11. 2016 19.59
+9
Igre je konec dobili smo vas na še eno manipulacijsko laž in čas je da začne nekdo za to odgovarjati . tudi novinarji če nehajmo z to ekonomski in skrajno ideologijo dokazi govorijo eno laži pa drugo . dokazi in dejstva prosim in ne laži sramota .
frako
16. 11. 2016 19.12
+8
the age of stupid bi priporočal komentatorjem ogled.
NiVseRes
18. 11. 2016 09.04
Entropy
16. 11. 2016 19.08
+9
Nihče ne omenja SONCA.Ali se vam ne zdi to absurdno.SONCE,ki že vsaj 20 let sveti z intenzivnejšo svetlobo bolj belo,kot je svetilo pred tem.Kolikor se spomnem je SONCE včasih svetilo z bolj rumeno svetlobo sredi dneva,celo tekmovali smo kdo dlje zdrži z široko odprtimi očmi,danes je njegova svetloba,ko je najvišje na obzorju prav intenzivno moteča,pogled nanj je danes nevzdržljiv. Prikrivajo resnico o soncu in nam ponujajo to lažno propagando o globalnem segrevanju,mogoče zato,ker v starih spisih piše,da bo sonce v "zadnjih dnevih zemlje"močneje sijalo,nočejo da se ljudje vračajo nazaj k starimi spisi,kjer je opisano VSE. Tisti,ki ste preučevali veste o čem govorim!
kameltrajbar
16. 11. 2016 19.52
-2
dannyer
16. 11. 2016 19.59
+4
Tisti znanstveniki če so sploh ,ki to govorijo o veneri in jo primerjajo z zemljo bi morali izgubiti doktorat takoj .
frako
16. 11. 2016 20.02
+3
predoug si u sonce gledou, lej če bi mel sonce tak velik efekt bi vidl nihanja na vsakih 11 let ko gre iz najmanjše aktivnosti do največje. Sprjaznt se bo treba zafural smo zemlo do kraja krivi smo si pa sami.
Transformerji
17. 11. 2016 14.31
Je znano; na Soncu izgoreva vodik v helij. Posti ga zmanjkuje, v notranjosti bo nastal ogromen pritisk, sonce se bo širino po pogalo vse planete, potem se bo pogreznilo samo v sebe-je premajhno, ni supernova.
lnterReflections
16. 11. 2016 19.00
+6
Do tega ne bo prišlo, saj bodo naravne katastrofe poskrbele za zmanjšanje prebivalstva in s tem zmanjšanje onesnaževanja.
MajstaAles
16. 11. 2016 18.55
+3
Še to: ne narediti isto napako kot nemci, tik preden je vdrla rdeča armada. Večina jih je šla v maloro na avtocestah in v okolici, ko je zmanjkalo bencina. Pa še ena v tolažbo: veliki vodje vedo zelo dobro v kaki godlji smo se znašli. Vsak po svoje bo poskušal to urediti. Edina rešitev je seveda hitro zmanjšanje človeške populacije, tako da bo vojna pred huricani v Sloveniji ;)
Ramzess
16. 11. 2016 21.57
+3
Veliki vodje, elita, si delajo mesta po zemljo, misleč da bodo tam varni.
Ramzess
16. 11. 2016 21.57
+1
Veliki vodje, elita, si delajo mesta po zemljo, misleč da bodo tam varni.
kolbek460
16. 11. 2016 18.52
+5
Narava razpolaga z ogromno silo ,bo udarila in človeštvo se bo prepolovilo ,in polovica od polovice bo pa v vojni ,,
MajstaAles
16. 11. 2016 18.50
-5
Samo tri dejstva vam še povem: 1. v naslednjih 10 letih se bo morje dvignilo med 3 do 20 m. 2. Veliko nuklearnih elektrarn sveta stoji v tem pasu. 3. Za razgradnjo nuklearke si je treba vzeti med 20 do 50 let časa. Dobrodošli v kruti realnosi, ki smo si jo ustvarili. Upam, da bo vsak od vas dvomljivcev dobil vsaj eno klofuto od nekoga, ki mu je to napovedal. Jaz vem, da jih bom razdelil kar nekaj.
zdrava.pamet
16. 11. 2016 18.42
+16
Vsi dvomljivci prešaltajte španske nadaljevanke in nogomet na national geographic in si poglejte kakšno znanstveno oddajo...pa tudi na lastni koži že čutimo spremembe...v bistvu je veliko človek kriv z svojim onesnaževanjem, oz. veliko preveč nas je in uboge živali nimajo miru več pred nami in našimi odpadki....
ONniON
16. 11. 2016 18.42
+4
z digitalno prihodnostjo kot lahko marsikje že slišimo in vidimo bo vse še slabše pa robotizacija, avtomatizacija, pomeni da bo na milijone ljudi po svetu odvečna delovna sila in kaj to pomeni višja brezposelnost in z tem upad dohodkov , vse večja revščina pa smo zadeli v polno , na rugi strani pa bo ljudi vse več, naravni viri so omejeni to vemo, res nisem optimist
bu?e24 1
16. 11. 2016 19.27
+6
Preteklost nikoli ne izgin ampak se samo maskera use kraljeve familije in grofske familije majo čez korporacije ki vladajo ekonomiji saj se bogastvo kopiči pri njih in posledično se mau pa sploh naujo rabl ljudi ker bojo mel tehnologijo dovolj razvito da bojo kontroleral use .nas ze ubistvu in nakoncu bomo mi sužnji ljudem ki so nas okradli skupnega napredka z sožitjem tehnologije ker se ze zdej uporavlja korist posamezikov namesto u korist civilizacije saj tehnologija naj bi olajsala cloveska zivljenja in evuntalno clovek nebi rabiu delati in bi se lahko posvetiu familiji in drugim hobojom ki bi koristili družbi ampak seveda prej bi morau monotarni sistem denarja biti popovnoma zraderan in unicen saj bi bogastvo moralo biti kit oziljni sistem ki rasporeja kri po telesu enakomerno saj imamo nase telo za primer popovnega sistema ki usak organ upravlja neki ne pa ta nas sistem ki en organ povn židov pije kri celemu svetu to je večna tema in o tem bi lahko debaterali še in še ampak priznajmo si da nekaj ne štima na tem svetu negdo bremza napredek clovestva zarad čistega profita in želje po moči
SLOKILL
18. 11. 2016 10.34
buče24 kdor ne reskEra ne proftEra čudak
c00kies
16. 11. 2016 18.42
+5
Ja, tega se bojimo že več kot 150 let pa nam še vedno dol visi in vse kaže, da bomo uresničili svoj najbolj črn scenarij. Sami se bomo pokopali, v kolikor Zemlji to ne uspe že prej naravno. Venera nam je vsebolj neizbežna in na to opozarjamo v znanstveni sferi že prav vsi, tudi tisti manj in povsem nerazgledani. Dokler je koorporacijam samo za denar in nič za okolje, je milo rečeno konec z nami in lahko jočemo kolikor želimo. Žal, takšna je naša etika in morala. Škoda le, da bomo vse ostale za sabo potegnili v to naše brezno. Za moje pojme smo daleč daleč od neke inteligence, če že več kot 150 let opazujemo kako se nam konec bliža pa vse kar naredimo je, da jamramo kako je vroče. Večini se odkrito J, le redkim pa je mar za ta planet, zato pa smo kjer smo.
bu?e24 1
16. 11. 2016 19.31
+1
Ce bi se jim slo za to kar pravijo da se gre bi resil svet cez dan nebi dreves selal in konc sadil bi jih vec za paper bi pa uporabljal kasne bolj obnoljive vire kot so konoplja ali kopriva ce vam knoplja ne sede karkoli ki hitro zraste
bu?e24 1
16. 11. 2016 19.32
+1
Ampak se jim gre za profit nic drugega ni to tko k pr terorizmu vec se bojujejo proti terorizmu več ga ustvarijo in evuntalno je vec vojn in vec denarja
Dejan Babi? 1
16. 11. 2016 18.39
+5
MajstaAles
16. 11. 2016 18.39
-2
Saj bi si želel biti okoli, čez dve do tri leta, ko bodo posledice tako boleče očitne, da vas bodo vse grizle v rit. Ker pa imam načrte, da bom takrat drugje kot vi, vam že sedaj sporočam: Sem vam rekel!
bu?e24 1
16. 11. 2016 19.36
+1
Tomvojo
16. 11. 2016 18.38
+0
Folka je PREVEČ, trejo zalaufat in zdesetkat žival človeka. Amen.
pankration
16. 11. 2016 18.33
+18
Zemlja bo le izbrisala parazite (ljudi), in spet bo postalo normalno. Vsakih par milijonov let vklopi gumb reset in začne vse na novo.
zdrava.pamet
16. 11. 2016 18.38
+2
Dule Med
16. 11. 2016 20.49
-1
A ta reset gumb imajo v rokah bitja, ki že 350 milijonov let vodijo ta svet to so Orijonci ter bitja iz Sirijosa B, to so Satanovi hlapci .
igorli
16. 11. 2016 21.19
+2
Klimova
16. 11. 2016 18.31
+5
Tudi Zemlja ima svoje cikle, ker je del vesolja. Za segrevanje ozračja na Zemlji ni kriv samo človek. Verjetno bomo samo pripomogli, da se bomo malce prej skuhali
felixkp
16. 11. 2016 18.40
-1
Kdo pa je po vašem kriv za segrevanje, če ne človek. Zemlja sama?
NiVseRes
16. 11. 2016 18.13
+1
Samo da spomnim naše lopove tajkune in politike..ko bo gorelo bo zgorel tudi vaš nakraden denar..haaaahahahahaa
Racio
16. 11. 2016 18.16
+2
a ti se se že kaj spametoval in nehal bluziti o ravni zemlji ali še kar blodiš?
felix59 drugič
16. 11. 2016 18.12
+4
O ti šment Trampov , nehaj segrevati ozračje.
Dule Med
16. 11. 2016 18.01
+9
Nakladanje v prazno najbolj onasnažuje naš Slovenski zrak zemljo človeški um z gensko spremenjenimi semeni, z škropivi, nato z nanodelci itd..... .vse je namensko .
Racio
16. 11. 2016 18.06
+7
marjeticaas
16. 11. 2016 17.59
+2
vsekakor kurjavo na drva in premog ne odobravam, ker v naseljih kjer se kuri na drva je zvečer prav neprijetno iti na sprehod, prav peče v pljučih od trdih delcev p10, čeprav marsikdo zaradi denarja druge poti nima