Tujina

Znanstveniki opozarjajo na podnebno katastrofo

Pariz, 20. 06. 2009 10.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Temperature oceanov in zraka se zvišujejo, prav tako gladine morij, ekstremni klimatski dogodki so vse bolj pogosti, arktični led pa se pospešeno topi, ugotavlja medvladni odbor za podnebne spremembe.

Zaradi vse močnejšega globalnega segrevanja ozračja znanstveniki opozarjajo pred nepopravljivimi podnebnimi spremembami. Temperature oceanov in zraka se zvišujejo, prav tako gladine morij, ekstremni klimatski dogodki so vse bolj pogosti, arktični led pa se pospešeno topi, ugotavlja medvladni odbor za podnebne spremembe (IPCC).

Nevihta nad Domžalami-3
Nevihta nad Domžalami-3 FOTO: Zoran Hrovat

Opozorilo znanstvenikov prihaja manj kot pol leta pred konferenco, na kateri naj bi na mednarodni ravni sklenili dogovor, na podlagi katerega bi planet rešili pred uničujočimi posledicami globalnega segrevanja ozračja. Znanstveniki so pred podnebno katastrofo opozorili v 36-stranskem dokumentu, ki povzema marca na konferenci v danskem Koebenhavnu predstavljene študije in bodo delovno gradivo za decembrsko konferenco.

Kot navajajo v dokumentu, so emisije toplogrednih plinov in drugih podnebnih kazalcev na zgornji meji. Velike količine toplogrednih plinov, kot je denimo metan – ta je še nevarnejši kot ogljikov dioksid –, ki je zgoščen v arktičnem permafrostu, bi lahko začele uhajati v atmosfero, kar bi proces segrevanja ozračja še pospešilo. Zaradi uporabe fosilnih goriv je ogrožena tudi naravna sposobnost oceanov in gozdov za absorbcijo ogljikovega dioksida.

Toča v Zgornji Kungoti-1
Toča v Zgornji Kungoti-1 FOTO:

Z novim poročilom znanstveniki, združeni v IPCC, pozivajo vlade, da se lotijo urgentnih ukrepov, s katerimi bodo preprečili nadaljnje naraščanje temperature zraka. "Takojšnji, trajnostni in učinkoviti ukrepi so potrebni, da se bo svet izognil podnebni katastrofi," opozarjajo v IPCC.

Kot pravijo znanstveniki, je treba preprečiti, da bi se temperature zraka zvišale za več kot dve stopinji Celzija. To je sicer zahteven cilj, ki bo najverjetneje povzročil številne razkole in bi od industrijsko razvitih držav terjal zmanjšanje emisij toplogrednih plinov za 25 do 40 odstotkov v primerjavi z letom 1990.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (220)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
23. 06. 2009 12.27
+1
Spaparnas1="Veliko je znanstvenikov, kateri se ne strinjajo z ugotovitvami IPCC, pravzaprav se večina zanstvenikov z njimi ne strinja, saj IPCC ne upoorablja znanstvenih raziskav ampak računalnike, ki so programirani, da kreirajo katastrofe" Kreirajo res, oz predpostavljajo, vprašanje pa je na osnovi katerih in kakšnih parametrov pa to počnejo, katere parametre vse upoštevajo. Vseh gotovo ne, zlasti ne človeškega faktorja. Skratka rezultati so toliko zanesljivi, kot ljudje, ki se ukvarjajo z njimi.
Ramzess
23. 06. 2009 12.26
Jessie84="Priporočam, da si pogledate dokumentarca Zeigeist in Zeitgeist Addendum pa vam bo vse jasno! Dokler bo na svetu monetarni sistem se ne bo nič poravlo, ampak bo šlo vse samo na vzdol! Na svetu imamo toliko naravnih bogatstev in obnovljivih virov, da ne bi bil noben lačen in vsi bi imeli vsega na pretek, ter čisto okolje, tako nas, pa ta izmišljeni monetarni sistem samo zatira in zasužnjava!" Tako je, tega se malokdo zaveda. Lila.ayla="SERAPHIM, nism mislila "konec sveta", pač pa da se Majem konča koledar, ker se bo pač spremenilo... niti oni niso vedeli kaj, niti mi ne moremo." Res je, da tudi Maji niso povsem točno vedeli kaj sledi, niti danes se neve. Zanimivo je, da razni poskusi gledanja čez mejo 21.12.2012 niso bili uspešni, niti prakticiranja potovanja v ta čas, tako slednji kot prvi, jasnovidni, gledanje na daljavo, ipd, so namreč naleteli na ti. temo, ne gre za temo kot tako, pač pa zato, ker jim enostavno ni bilo dano, dovoljeno videti stanje tega časa. Mnogi tako pravijo, da po datumu 21.12.2012, ne 'vidijo' ničesar, ni jim dovoljeno. Zakaj ne tudi ni več tajna, kajti takratni svet je tako drugačen, višji nivo bivanja, da pač ljudjem danes še ni dovoljeno videti tega, ne bi nujno ugodbno vplivalo na današnje ljudi, na njihovo pomankljivo znanje, prepričanja, tudi verska, itd. Sicer bo prehod po tej plati tako ali tako šokanten, predvsem pa spoznanje o naši zmotah, ter namernih ali ne, zmotah današnje znanosti, in ja nezemljani so v tem novem svetu nekaj vsakdanjega, prav njihov uradni kontakt bo 'porušil' in spremenil mnogo znanj in prepričanj, tudi verskih. Ljudje danes se ne zavedajo koliko tega kar verjamejo in čemur sledijo je potvorjenega in napačnega. Če ne poznate resnične zgodovine planeta in človeštva (šolska verzija je velik fuš), kako boste njuno prihodnost. Ko smo že ravno pri letu 2012, še tri leta in spremljajočih spremembah in katastrofah, je treba morda omeniti, da po več virih, bi jih naj preživela četrtina človeštva, verjetno gre za večino ti. novodobnih otrok, mnogi so odrasli, ki bi jih veljajo poslušati, kajti ti vedo veliko o tem kaj nas čaka. Denis212="Človeška brezobzirnost v odnosu do NARAVE in SOLJUDI, je tista, ki je VZROK sedanjemu stanju. Če lepa beseda ne pomaga, potem je BOLEČINA edina pot k SPAMETOVANJU." Spametovanje. Drugače rečeno, kot vprašanje, kolikšna mora biti moč in razsežnost naravne katastrofe (pri čemer narava kombinira različne elemente, klimatske, seizmološke), da spametuje vso človeško populacijo, da povzroči premik zavesti. Razmislite o tem, kajti to nas namreč čaka, več ali manj.
Ramzess
23. 06. 2009 12.25
Problem, ki bo terjal drago plačilo. Stevilka28="Če bi hoteli bi planet postal v roku treh let za 60% čistejši. -obstaja tehnologija za "avto na vodo" (naš planet pokriva 70%vode) -obstaja tehnologija za čisto energijo (sončne celice), koliko puščav je na planetu, to je čisto ne iskoriščenje, vsaka tovarna bi lahko pridelala energijo za sebe" Nekateri ste še krepko zadaj, obstaja precej naprednejša tehnologija od te, za energijo in pogon tehnologije in prevoznih sredstev. Uporabo le te pa zavirajo tisti, ki se bogatijo od nafte in drugih fosilnih goriv. Slednje bi lahko že opustili pred več 50 leti, pa določeni močniki tega ne pustijo. Syn="Zakaj se noben ne vpraša zakaj med drugim tudi na Marsu prihaja do globalnega segrevanja, ki je procentualno identično kot na Zemlji? To je znanstveno dokazano. A je folk res tako nerazgledan da ne vidi pet metrov pred seboj kaj se dogaja v naši galaksiji??" Folk je zelo nerazgledan, pač krivda omejenega in nadziranega šolskega sistema, ter sistema nasploh. Spremembe, ki jih opažamo na Zemlji so del večjih sprememb, ki se dogajajo v našem osončju, kar so astronomi opazili na vseh planetih, ter soncu, z majnšimi razlikami, staro, kar poznamo, se umika, prihaja novo, tako Zemlja, kot vse osončje prehaja na višji nivo bivanja, obstoja, govorimo o transformaciji, mejnik je leto 2012. Marsikaj se ve, a se javnosti ne posreduje vse. Svet kot ga poznamo se končuje, sistema kot ga poznamo, zatiralnega in uničevalnega bo konec, nakar se zače nov svet, in nov sistem ureditve, prave demokracije, itd. Izgube bodo velike, a zgolj navidezno. Za leto 2009 in 2011 napovedujejo katastrofi velikih razsežnosti, zaradi klimatskih sprememb in taljenja ledu. Mnogi ljudje se ne zavedajo kaj se dogaja, njihovi primitivni odzivi jim ne pomagajo veliko, prej nasprotno. Priznati si je treba, da je prepozno, za kaj večjega, delati je treba na majhnih stvareh, na pravih stvareh, to kar se počne, ti poskusi za ohranitzev narave, in razni ekološki projekti, s katerimi zaposlujejo že najmlajše, so zgolj metanje peska v oči, in jalovo zaposlovanje naivne in nerazgledane raje. Raje bi razmišljali o pomebnejših rečeh, pred nami so burni časi. Kdor prepočasi dojema in razumeva bo težko držal korak s tistimi, ki to počnejo hitreje. Dandanašji je tudi vprašanje komu verjeti, komu ne, eno je jasno, politikom gotovo ne, niso znanstveniki, pač pa le znastvenikom, pa še to bolj tistim svobodnimi, ki niso ujeti v omejene okvire uradne znanosti, kot pa uradnim znanstvenikom, ki vodeni, da krojijo resnico. Treba je dobro znati ločiti dobro zel od plevela.
spaparnas1
22. 06. 2009 09.22
+1
oooo admin, tule pa komentarji v spominsko luknjo izginjajo hitreje kot v Orwelovi knjigi 1984
izbruh@gmail.com
22. 06. 2009 09.08
Konec civilizacije; čez 50 let bo po Zemlji hodilo tistih nekaj sto tisoč preživelih, ki bodo spet bivali idili plemenskih skupnosti. Kot je rekel Einstein: "Pojma nimam, kakšna bo 3. svetovna vojna, ampak zagotavljam vam, da bo 4. SV s kamnitimi sekirami!"
Prvo Borec
21. 06. 2009 21.55
Komu se plačujejo davki za onesnaževanje okolja ?? To je največje vprašanje !!
fonzika
21. 06. 2009 21.49
+1
bla,bla,bla.....
zefa20
21. 06. 2009 15.09
spaparnas1, glede antarktičnega ledu pa toliko, če ti verjameš da je ledu vsak dan več in ne manj, povej to eskimskim plemenom ki so se morali preselit zaradi taljenja ledu
zefa20
21. 06. 2009 15.05
tisti ki ne verjamete v te stvari in napovedi se delate glupi ali pa dejansko ste glupi, kajti dogodki nas iz dneva v dan opozarjajo na to da je z zemljo nekaj prekleto narobe, in da bo treba rešiti kar se še rešiti da, čeprav dvomim v to da še lahko karkoli rešimo ker mislim da smo kakšnih 50 let prepozni
spaparnas1
21. 06. 2009 10.00
lila.ayla Veliko je znanstvenikov, kateri se ne strinjajo z ugotovitvami IPCC, pravzaprav se večina zanstvenikov z njimi ne strinja, saj IPCC ne upoorablja znanstvenih raziskav ampak računalnike, ki so programirani, da kreirajo katastrofe poguglaj si po članku: World News Antarctic ice is growing, not melting away By Greg Roberts The Australian April 18, 2009 11:52am
spaparnas1
21. 06. 2009 09.48
lila.ayla Vse naprave za zmanjšanje izpustov in vse te stvari, ki si jih omenila plačaš ti z davkoplačevalskim denarjem. In konec koncev ne poznam resnice samo jaz ampak je resnica več kot očitna. Če bi jim na IPCC res bilo kaj mar za lljudi in naravo, bi napadli gensko spremenjeno hrano, katera je res taprav problem za okolje(prenese 7x več pesticidov kot naravna rastlina), ali pa bombe z osiromašenim uranom, katere dnevno odmetavajo po celem sveti (osiromašeni zran potrebuje 4,5miljarde led za svoj razpad). Ampak ne IPCC je napadel male ljudi Janeza pa Micko in njun moped, pa metan jih moti, češ da krave preveč prdijo. Če ne vidiš absurdnosti v vsem tem....
lila.ayla
21. 06. 2009 09.12
spaparnas1, saj ti vrjamemo no... vse miljarde evrov, ki jih vlagajo v razne naprave za manjši izpust plinov, čistilne naprave in druge izume, zapravlajo kar tako, da bodo vsi na zamlji vrjeli, da gre za globalno segrevanje. miljon oddaj, filmov, prispevkov, knjig, esejev in drugih stvari tudi pišejo kar tako, ker jim je dolgčas. in konec koncev samo ti poznaš resnico. bo zdaj držalo?
djdj
21. 06. 2009 02.53
Tovarne in avtomobili pa tudi bodo še naprej izpuščali CO.
spaparnas1
20. 06. 2009 21.03
Večina bi verjela tudi tej zgodbi, saj bi se na TV pojavilo par svečenikov v belem in hudo znanstveno podprli svojo tezo
spaparnas1
20. 06. 2009 21.02
"Oh foolish man, what can't you be made to believe?" Adam Weishaupt Vreme HA HA, če bi na medijih povedali, da smo krivi za izumrtje dinozavrov, kateri so storili skupinski samomor pred 60 mio leti ker so vedeli da bo v kratkem planet poselil človek in povzročil VREMEups klimatske spremembe
spaparnas1
20. 06. 2009 20.59
Ni čudnega, da povprečne ljudi vladajoča oligarhija prezira iz dna duše, kajti neumnosti, ki jih kupijo nimajo nobene meje. Klimatske spremembe HA HA HA od nekdaj so bile in na veke vekomaj bodoin nekoč smo jim rekli preprosto VREME. Kako pa kaj nova gripa HA HA
spaparnas1
20. 06. 2009 20.51
In tule nam kažejo točo, kot da je včasih ni bilo. Sploh pa se spomnim, da so, ko sem bil še otrok točo razstreljevali z raketami, katere pa so očitno popolnoma izginile. Še vedno se spomnim polemik po takratni TV, češ zakaj niso preprečili toče kadar je padla.
spaparnas1
20. 06. 2009 20.48
Od leta 2003 dalje se temperatura znižuje torej se zemlja ohlaja. Prav tako se ohlajajo ostali planeti v osončju. Iz tega sledi, da je za toplejša oziroma hladnejša obdobja krivo predvsem sonce
spaparnas1
20. 06. 2009 20.45
Počeg vsega se pa povprečna temperatura že kar nekaj let znižuje in zvišuje in IPCC je bil več kot enkrat dobljen ko je lažno prikazoval podatke članek za poguglat: IPCC Scientists Caught Producing False Data To Push Global Warming
mc_burek@email.si
20. 06. 2009 20.45
18. stoletja si lahk iz aljaske pršov v rusijo in iz skandinavskih držav na severni tečaj, pa dej dons probat :)