Tujina

Znanstveniki v Cernu uspešno 'ujeli' antimaterijo

Ženeva, 18. 11. 2010 17.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Znanstvenikom v velikem pospeševalniku delcev v Cernu je uspelo ujeti več antimaterije vodikovih atomov, kar naj bi pospešilo raziskave ene največjih ugank fizike delcev.

V britanski znanstveni reviji Nature so zapisali, da so uspešno za desetinko sekunde ujeli 38 atomov antimaterije, zdaj pa bodo preučevali rezultate tega dosežka. Glede na teorijo iz leta 1931 se ob spreminjanju energije v materijo ustvari delec in njegova zrcalna podoba – antidelec z nasprotnim električnim nabojem. In če se delca združita, se izničita in ustvarita energijo.

Znanstvenikom v Cernu je uspelo že nekaj poskusov (simbolična fotografija).
Znanstvenikom v Cernu je uspelo že nekaj poskusov (simbolična fotografija). FOTO: Reuters

To naj bi se dogajalo tudi ob rojstvu vesolja, le da je bilo delcev materije več kot delcev antimaterije. Sicer vidno vesolje ne bi obstajalo, saj bi se vse izničilo; obstajala bi le energija.

Toda kako je prišlo do tako velikega neravnotežja med materijo in antimaterijo, obstaja velika uganka za znanstvenike ter tudi velika tehnična težava. Do zdaj jim je sicer že uspelo doseči antimaterijo, predvsem antiatome vodika, vendar samo v prostem stanju, ki pa so takoj trčili z navadno materijo in se izničili, s tem pa onemogočili tudi kakršne koli raziskave.

Zdaj je znanstvenikom v Cernu uspelo, da so jih za nekaj časa vendarle "ujeli". Kot pojasnjujejo v novi številki revije Nature, jim jih je uspelo od navadne materije ločiti z uporabo močnih in kompleksnih magnetnih polj in vakuumom. Na ta način so jih ujeli 38, ki so "preživeli" desetinko sekunde.

"To nas zdaj navdušuje, da bomo nadaljevali delo še bolj zavzeto, da bomo ugotovili, kakšne skrivnosti skriva antimaterija," je dejal fizik Jeffrey Hangst iz Cerna.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

orehov.burek
19. 11. 2010 15.00
joooj, kaj vse naštevate... - Darwinova teorija drži, pa tudi NE drži. - Newtnovi zakoni o gravitaciji držijo, pa tudi NE držijo. - Einsteinova teorija relativnosti drži, pa tudi NE drži. - naše razumevanje "materije", ki to sploh ni, drži, pa tudi NE drži. - naše razumevanje antimaterije je enako ničli. drži. skratka - ne vemo nič. no, skoraj nič. kdor trdi drugače, ve še manj.
DEMOKRAT007
19. 11. 2010 13.19
hiccup 18.11.2010, 22:13 hvala! sem jo že prebral v angleščini.upam da se kdaj srečava in "udariva" kašno zanimivo debato.če te mogoče zanimajo stvari v zvezi z religijami, ti svetujem da si prebereš hitchensovo delo, god is not great oziroma the end of faith, ki jo je napisal sam harris. slovenska naslova ne vem, ker berem vedno v angleščini. lp in prijetno branje! schutzstaffel tvoji komentarji so še bolj blazni, bizarni in nesmiselni kot so od komentarja X, . on vsaj skuša nekaj agumentirati, ti neveš kaj je pojem argumentazato ne bom izgubljal časa z replikami. na podlagi tvojega dogmatičnega norčevanja iz skeptikov in znanosti pa verjetno tudi nič ne bi spremenila.
loonateek
19. 11. 2010 09.44
Resnica je v znanosti. Vse ostalo je šarlatanstvo, ki ga je treba zatreti v kali.
schutzstaffel
19. 11. 2010 08.51
Nič, samo po tvojem pisanju sodeč, te dojemam kot tista dva lika iz oddaje. Smešna sta mi....
lila.ayla
19. 11. 2010 08.14
schutzstaffel, kaj ima pa ta oddaja tukaj veze?
schutzstaffel
19. 11. 2010 07.51
lila.ayla 19.11.2010, 07:43 Mythbusters?
lila.ayla
19. 11. 2010 07.43
Jules_Verne, vrjetno sem se mal narobe izrazla pri parih trditvah... pozna ura. mislna sem prevsem da je med newtnovo in kvantno fiziko ogromna razlika in se jih niti ne da obravnavat skupaj. seveda vem da se obe iz fizičnega sveta. ampak newtnovo nekako "vidiš", kvantno si težko že predstavljaš. mislna sem predvsem tehnologijo, ki bo omogočala kvanten prenos podatkov. in nism mislna, da je zemlja dobesedno nek živ organizem kot ljudje, ampak ima svoje vibracije oz. jih ima vsak del nje. s tega vidika je nekako živa, ker vsaka stvar vibrira na določeni frekvenci. dokazov za to je ogromno, med drugim znan poskus kako se kristalizira voda, če ji oddajaš lepe ali grde misli. podobno se "obnaša" tudi rastlina. v alternativni medicini obstajajo ravno tako trdni dokazi kot v "znanstveno potrjenih" vedah. kaj mislš da se gredo neko "religijo" ki nima nobene osnove? in če je res ne moreš postavit ob bok fiziki, potem pa povej zakaj si z alternativo ljudje ozdravijo raka, z "znanstevno" medicino pa imajo še 3 mesece življenja?? ima kaj manj fizične posledice kot padec jabolka?
schutzstaffel
19. 11. 2010 07.37
LIBERALEC257 18.11.2010, 20:54 4 Uredništvu. dva citata, ki ste mi jih izbrisali se navezujeta na razlago besede "theory" v OED (Oxford English Dictionary).prva razlaga pove, kaj pomeni beseda teorija v besedni zvezi na primer Darwinova teorija evolucije, Einsteinova teorija, Newtnova gravitacijska teorija. pove, da je teorija v tem pomenu seznam oziorma sistem potjenih idej in izjav, hipoteza, ki je bila potrjena po skrbnem opazovanju in eksperimentiranju. Fante, mešaš jabolka, hruške in pa kolerabo. Nahitro si prepral 2-3 podatke in jih vrgel v mikser, prišlo pa je ven tole tvoje uriniranje proti vetru. Te straši morda silijo k verouku in te posiljujejo z evangeliji? Ampak za božič je pa kul, ko dobiš avto na daljinsko...
schutzstaffel
19. 11. 2010 07.22
LIBERALEC257 18.11.2010, 18:04 11 quantum 18.11.2010, 17:48 povej dokaz, da religija dopušča več možnosti za verjeti v nekaj? Pa človek, kaj je s teboj pa z dokazi. Si morda polocist, sodnik, odvetnik? Če že prebral 2 strani knjige " Zarota proti Jezusu", še ne pomeni, da si kompetenten za take izjave. Stavim, da ne veš, kdo so vsi ti ljudje, ki jih naštevaš spodaj v postu in po čem so zanani. Potrebuješ dokaz? Preberi svoj post od konca proti začetku!
orehov.burek
19. 11. 2010 01.53
in ko boste, pametne glave, dognale, da materije in antimaterije sploh ni, da je vse skupaj le energija, njeno delovanje in naše dojemanje le-te, potem boste začeli razmišljat v pravo smer...
orehov.burek
19. 11. 2010 01.43
občutek imamo, kaj vse že vemo, kaj vse smo že odkrili, kako razumemo nastanek in ustroj vsega. v resnici pa smo stopili šele na prvo stopničko razumevanja materije, njenega nastanka, delovanja, zakonitosti in zakonov... za antimaterijo pa smo šele spoznali, da obstaja. to je vse, kar vemo o njej. kot da bi o materiji vedeli le, da obstaja. vedeli ne bi - nič. tudi o antimateriji ne vemo - nič. o materiji pa nekaj malega. in ker je antimaterije točno toliko kot materije, je najbrž ravno tako pomembna za naš nastanek, obstoj, delovanje... se pravi o polovici nas in našega vesolja vemo nekaj malega, o drugi polovici pa nič. tako da naj NIHČE ne tule ne kjerkoli drugje ne razlaga, kako da ve, za kaj se gre, da vse razume... eno figo ve in razume. :)
PowRider
19. 11. 2010 00.03
Jules_Verne 18.11.2010, 23:48 Se podpišem pod tvoj komentar...
Jules_Verne
18. 11. 2010 23.48
@lia.ayla Lahko ugibam, da nimaš pojma o fiziki? Tudi ne formalne izobrazbe v tej smeri. Samo nekaj nesmislov, ki si jih napisala: 1. V fizičnem svetu veljajo Newtonovi zakoni kot tudi vsi ostali zakoni fizike ( vključno z kvantno fiziko), saj razen "fizičnega" v fiziki ni nobenega drugega sveta. 2. Vesoljska energija je samo nek konstrukt v tvoji glavi. 3. Ogromen del današnje tehnike temeji na zakonih kvantne fizike, tudi ti in tvoja babica jih dnevno uporabljata že sadaj :) 4. Teorijo o zemlji kot živem organizmu so že dolgo nazaj ovrgli. ... In potem še dalje pišeš nesmisle. Pa kako lahko v isti koš mečeš kvantno fiziko, ki je znanstveno potrjena in alternativno medicino ki to ni) in ne vem kaj še vse. Ti ne ločiš med znanostjo in psevdoznanostjo, ni nobene alternativne znanosti. Prosim ne operiraj s kvantno fiziko, če nimaš pojma o njej. Takoj ko mi nekdo omenja kvantno fiziko v povezavi z nekimi "alternativnimi" vedami, mi gredo lasje pokonci.
WikiX
18. 11. 2010 23.31
hiccup 18.11.2010, 22:13 Segan je še vedno kul, s svojimi hladnovojnimi pogledi o živjenju, vesolju in še marsičem, vendar se je ta čas še marsikdo s čim ukvarjal, poleg poenostavljene "uradne" znanosti. Danes so bolj popularni recimo David Sereda in njegovi pogledi na kvantno elektrodinamiko. Če predolgo bereš le enega avtorja in ne moreš prerasti idolov iz otroštva, čeprav so ti ravno to nemara hoteli sporočiti z demoni, se temu sčasoma reče pravljičarstvo. Najdi si na netu kaj od Ingo Swana, recimo o supermočeh človeškega biouma in si poglej poročilo o evoluciji Paul Smitha in Ed Damesa, saj se namreč prav v človeškem umu začnejo silna načela znanstvenega odrkivanja, dokazovanja, kritičnega razmišljanja itd... Z antimaterijo se igrajo danes skoraj že otroci, fenomenov človeškega uma pa si še vedno nihče ne upa niti omenjati, kaj še začeti resno raziskovati, vsaj javno ne. Si predstavljaš praktično neomejeno silo, ki deluje s hitrostjo misli, kako močno in hitro je pa to?
lila.ayla
18. 11. 2010 23.23
bolj kot hočete bit pametni, bolj kažete svojo omejenost. naj strnim odgovore/mnenja vsem spodnjim komentatorjem, tako "vernikom" kot "ateistom": 1. bog je. tudi alah je. tudi buda je. ubistvu mi je res vseeno kako imenujeto to vesoljsko energijo. zaradi mene je lahko tudi štefka. 2. tehologija se ne bo razvijala v nedogled, ker v fizičnem svetu veljajo newtnovi zakoni. lahko gremo hitreje, močneje in bolje, vendar nekje bodo meje. 3. razvila se bo drugačna tehnologija, ki bo temeljila na kvantni fiziki (ki je popolnoma drugačna od newtnove) in si je nekako še ne znamo predstavljat (tako kot si moja babi ni predstavljala LCD-ja in interneta) 4. ne, ni bilo adama in eve, bila je evolucija. edino vprašanje je, ali je bila naključje ali ne 5. tako kot živite in dihate vi, tako diha zemlja. svojih celic morda ne vidite, njene pa: to smo mi in vse kar živi. žal smo mi tudi virus... 6. einstein je vedel, kakšna bo vera prihodnosti... tukaj vas bom pustila ugibat :P 7. nehajte bit tako omejini in vrjet samo tistemu kar poznate in kar je 100% potrjeno in sprejemljivo v družbi. drznite si premakniti meje razuma, garantiram vam, da boste očarani ;) 8. začnite brat stvari, ki vas jih ne učijo na nobenem faksu, kaj šele v javnosti. s tem mislim predvsem vede, ki so na meji vrjetnega: bioenergetika, alternativna medicina, noetika, metafizika, metapsihologija, kvantan fizika... pa še kaj bi se našlo. začudeni bi bili, koliko nevrjetnih stvari je dejansko že odkritih, a nikoli javno predstavljenih. veste da se globalna kolektivna zavest dejansko meri že kakih 10 let? pa to ni še nič takega napram drugim odkritjem in še 9. ZBUDITE SE!! nehajte bit sebični materjalisti in začutite svet in soljudi. le to nas bo rašilo iz krize, kajti: takšno kot je povpraševanje, takšna je ponudba. VI ste povpraševanje in dokler boste vsak drugi dan jedli v McDonaldsu in kupovali D&G, toliko časa ne bo nič spremenilo.
WikiX
18. 11. 2010 23.09
Uh, o bistvu strukture atoma se ne smemo pogovarjati, NITI BESEDE!!! Prezgodaj je, človeštvo še ni razvilo zavesti , s katero bi ustvarilo take vezi z naravo, ki bi onemogočale masovna bogokletna dejanja. Treba je vedeti, da je atomska bomba zelo neučinkovito orožje, pri kateremu iz ogromne mase nestabilnega materiala dejansko razpade le drobna količina, pa še tu se sprosti le okoli 3% energije. Proti kozmičnim silam, ni to niti petarda, za našo civilizacijo pa je še vedno prekletstvo. Nimam pojma, kako dejansko to delajo, vendar se glede antimaterije sprašujem dvoje. Lastnost vsakega elektrona je tudi magnetno polje in bi pričakoval, da je pri antimateriji, v obeh primerih negativno, različno od obeh magnetnih polov. Pa očitno ni tako, če so jo ujeli v magnetno rešetko ali pa prav ta povzroči anihilacijo. Naboj elektrona je en elektron volt, druga stvar je prav energija, ki ostane po izničenju dveh enakih, a nasprotnih vrednosti. Kar ostane, je potem to znana materija, saj od elektromagnetnega potenciala ne bi smelo ostati ničesar. Tudi to bi lahko bil del odgovora, kaj se je zgodilo po anihilaciji v velikem poku, ostali so recimo protoni in negativni potencial, ki povzroča entropijo, sili protone v nevtrone, skriti deli EM vrtincev namesto Higgsovih bosonov ali kaj takega.
WikiX
18. 11. 2010 23.08
Vprašanje, kako je prepletena rešetka, verjetno kombinacija prepletenih magnetnih polov, kjer je eno polje bolj izraženo v neki prostornini. Bilo bi zanimivo videti, kako deluje Kašimirjev efekt, v taki rešetki. Problem je verjetno geometrija magnetov, ki morajo imeti določeno obliko in volumen, za neko moč. Tu bi bilo zanimivo uporabiti podobno rešetko, vendar iz metamagnetov, kjer je gostota polov fizično ločena z neprevodnim materialom in potopljena nad tekočo površino, iz superprevodnega materiala. Me res zanima, če bi tudi antielektron lebdel oziroma poniknil v tekočino, kaj bi nastalo v superfluidnem toku? Zanimivo bi bilo vedeti, če tudi antielektroni skačejo po stopnjah okoli antimaterije, kako se pa to vklaplja v teorijo Higgsovih bozonov? Antihigsi? Lahko bi spustili antivodik med dve magnetni črni luknji, bi kam poniknil ali bi se pojavil povsod v prostoru med njima? Škoda, da ne morejo izdelati antimaternega kristala in ustvariti dva prepletena antielektrona, kaj bi se zgodilo s Schrodingerjevo mačko, ko bi opazili enega? Obstaja še ena razlaga, kaj je antimaterija in zakaj jo je bilo včasih domnevno več. Odgovor se skriva v magnetni naravi delcev, kako se prepletajo oziroma stapljajo magnetne silnice. Določeni kvantni delci se ne pretvorijo simetrično, recimo magnetno polje se vedno ukrivlja v isto smer, glede na to kako teče elektrika. Tudi antimaterija je še vedno snovna stvar, zato lahko obstaja še drug del vesolja, ki ima v tem trenutku obrnjeno polariteto. Vesolje bi imelo potem obliko magnetnega polja in kadar naredijo špranjo v našem delu, pokuka na plano del potenciala iz drugega pola. Vesolje pač ni počilo in se ne bo razpršilo, temveč se prepleta z antimagnetom v prostor in materijo, pri čemer tvorita čas.
likarus
18. 11. 2010 22.33
Mah nekateri mate sprane možgane sam to loh rečem.... pa spet stvari ki so jih odkril znanstveniki pripisujete bogu... ka nima ta neč za delat... pejte u cerkev pa se nehite delat brihtne....
Jules_Verne
18. 11. 2010 22.26
Škoda, po komentarjih sodeč vidim, da se nikomur niti sanja ne o konkretni stvari. Samo neko brezvezno nabijanje, ki s samim eksperimentom nima nobene veze. Še en dokaz več, da se o znanosti ljudem še sanja ne, se pa čutijo kompetentne nabijati poste o njej. Smešno in žalostno hkrati.
Hiccup
18. 11. 2010 22.13
LIBERALEC257 - si edini tukaj, s katerim bi se še imel kaj za pomenit, ostalo je sama žalost. Za začetek, pa res, le začetek, predlagam naslednje branje: Carl Sagan: The Demon Haunted World - videli boste načela znanstvenega odrkivanja, dokazovanja, kritičnega razmišljanja itd. Morda se komu odpre novo poglavje v življenju. Slovenski naslov se glasi: Svet Demonov Pa prijetno branje vam želim!