Tujina

Znova odkrili virus ebole pri že pozdravljeni medicinski sestri

London, 09. 10. 2015 09.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V londonsko bolnišnico so sprejeli 39-letno medicinsko sestro Pauline Cafferkey, ki se je decembra lani v Sierri Leone okužila z ebolo in se mesec dni zdravila na posebnem oddelku bolnišnice v Londonu. Pri Cafferkeyjevi, za katero so zdravniki menili, da je okužbo z ebolo prebolela, so zdravniki znova odkrili virus ebole.

Zadnji množičen izbruh ebole je terjal več kot 11.000 smrtnih žrtev v Zahodni Afriki.
Zadnji množičen izbruh ebole je terjal več kot 11.000 smrtnih žrtev v Zahodni Afriki. FOTO: Reuters

Britanski BBC je sporočil, da so pri škotski medicinski sestri Pauline Cafferkey, ki se je z ebolo okužila konec lanskega leta v Sierri Leone in se je dlje časa zdravila v londonski bolnišnici, znova odkrili okužbo z ebolo. Člani zdravstvenega odbora v Glasgowu so sporočili, da se je Cafferkeyjeva zadnje dni počutila slabše, zato so jo sprejeli v bolnišnico, kjer so potrdili, da so v njenem telesu odkrili virus ebole. Kot poudarjajo, ne gre za novo okužbo, pač pa je to ostanek virusa iz prvotne okužbe. Zdravniki so še sporočili, da Cafferkeyjeva ni kužna oziroma, da je nevarnost širjenja okužbe za javnost zelo majhna. Bodo pa zdravniki pregledali ožje družinske člane, s katerimi je bila Cafferkeyjeva pogosteje v stikih.

Okuženo sestro so v zgodnjih jutranjih urah preselili iz bolnišnice v Glasgowu v londonsko bolnišnico, kjer imajo posebno enoto oziroma oddelek za izolacijo. Kot so dejali v Londonu, so jo prestavili v London, ker se je njeno zdravstveno stanje poslabšalo.

Cafferkeyjeva je bila zaradi okužbe z ebolo kar mesec dni v izolaciji.
Cafferkeyjeva je bila zaradi okužbe z ebolo kar mesec dni v izolaciji. FOTO: Reuters

39-letna Pauline Cafferkey se je z ebolo okužila konec lanskega leta v Sierri Leone, kjer je delala za organizacijo Save the children. Škotska medicinska sestra je zbolela ob prihodu domov v Glasgow, že dan po prihodu pa so jo sprejeli v londonsko bolnišnico, kjer so začeli z zdravljenjem. Zdravili so jo z eksperimentalnim protivirusnim zdravilom in krvno plazmo tistih, ki so ebolo premagali, njeno zdravstveno stanje pa je bilo dlje časa zelo kritično. Cafferkeyjeva je bila na posebnem oddelku londonske bolnišnice kar mesec dni. 

A to ni prvi primer, da so virus ebole odkrili pri že ozdravljenem bolniku. Maja smo poročali, da so pri ameriškem zdravniku Ianu Croizeru septembra lani odkrili ebolo, s katero se je okužil v Sierri Leone. Zdravnik je oktobra lani zapustil bolnišnico, saj ebola ni bila več prisotna v njegovi krvi, se je pa po dveh mesecih pojavilo vnetje v očesu, zdravniki pa so ugotovili, da je gnojna tekočina vsebovala virus ebole.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

frako
09. 10. 2015 09.44
+2
Kul pa še odporna je ta ebola na ta protivirus zdej. Hitr panika, pa vse drzave pokupit zaloge tega protivirusa.