Tujina

Zračni prometni zamašek na Marsu

Stockholm, 18. 03. 2010 07.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Znanstveniki pravijo, da so za pojav izginjajoče atmosfere na Marsu krivi vetrovni dvojni solarni supervalovi. Ti se namreč zabijajo in kotalijo ter tako odpihnejo Marsovo atmosfero.

Mars
Mars FOTO: Reuters

Atmosfera na Marsu je problematična, kar ni nič novega, a analiza najnovejših podatkov z vesoljskega plovila Mars Express je dodobra osvetlila vzrok teh problemov.

Znanstveniki so namreč s prstom pokazali na vetrovne dvojne solarne supervalove. Tak superval namreč  "odpihne“ zrak z Marsa in njegovo atmosfero ohranja tanko in neprimerno za morebitno človeško obiskovanje ali celo naselitev tega planeta. Podatke o izginjajoči atmosferi na Marsu so znanstveniki primerjali s podatki o dvojnih valih radiacije iz let 2007 in 2008, ki jih je zabeležil Advanced Composition Explorer.

Kot je razložil Niklas Edberg iz švedskega inštituta za vesoljsko fiziko, valovi nastanejo, ko en tok solarnega vetra potuje z eno hitrostjo, vanj pa se zabije drugi tok solarnega vetra, ki pa ima večjo hitrost. Oba vala se tako valita v enem super nabitem dvojnem solarnem vetru. Slikovito so znanstveniki to opisali, kot da nastane leteči prometni zamašek. Edberg je razložil, da dve različni hitrosti solarnega vetra nastaneta, ker prideta z različnih koncev Sonca.

Edberg sicer pravi, da za razliko od Zemlje, Mars nima magnetnega polja, ki bi odbilo solarno radiacijo, in tako vetrovi enostavno odpihnejo Marsovo atmosfero. Mars sicer ima ostanke magnetnega polja na svojih polih, a to ni dovolj.

Površina Marsa
Površina Marsa FOTO: Reuters

In kako potem Mars, ki redno izgublja nekaj atmosfere, še vedno sploh ima atmosfero? Kot so razložili znanstveniki, se Mars zanaša na komete, ki zadenejo planet, polarni suhi led in morebiti tudi na podzemeljsko vodo, ki tvorijo atmosfero. Da bi lahko na Marsu živeli tudi ljudje, bi potrebovali izjemno velik podzemni generator zraka, a za to bi bila potrebna tehnologija, ki je človek še nima.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jez_jezen
18. 03. 2010 12.24
Kr neki... Naše tovarne pa propadajo...
littleSister
18. 03. 2010 11.50
Sej je gor že generator ... a niste gledali filma "Total Recal" ? :==)
Nad.oblaki
18. 03. 2010 11.32
Nevem od kod ste povzeli tale članek, ampak NASA ima do podtankosti že izdelan načrt poleta na Mars s človeško posadko in krajšim bivanjem na njem. Edina ovira je financiranje tega projekta, kateri bi bil v primerjavo z invazijo na Irak za polovico manjši. Stephen Hawking: "Kolonizirajte vesolje ali pa izumrite."
Synchro
18. 03. 2010 10.14
Lažejo tako, da sami sebi verjamejo. Dokler imamo na svetu tako veliko čredo "dinozavrov" ki so na položajih državnih voditeljev, resnice nikoli ne bomo izvedeli.
siFBI
18. 03. 2010 09.59
Če ni krivo globalno segrevanje. Preveč CO2.
darolim1938
18. 03. 2010 09.58
Vse zakonitosti vesolja veljajo enako za naš planet. Torej, sleherni spremembi na našem planetu se imamo zahvaliti dogajanjem v vesolju. Tudi v najbolj oddaljenih galaksijah. Tudi, ko človeka še ni bilo na tem planetu, so se na njem dogajale enake ali koraj enake spremembe po sistemu "vroče-mrzlo." Človek lahko zadevo le pospeši ali jo celo vpočasni. Dvomim pa, da lahko bistveno vpliva.
beeblbrox
18. 03. 2010 09.02
Kaj te moti OBAMA saj to je že znano, da sončni veter odpihuje atmosfere s panetov brez dovolj velikega magnetnega polja
HumanNOTsheep
18. 03. 2010 08.15
nehajte natvezat s temi lažnimi podatki brez veze ...... pa nej mi razloži nekdo to .... sonda ki je odkrila vodo na luni kako to da so samo simulacije in nič posnetkov .....