Tujina

Kdo so bile žrtve? Italijan, ki je rešil svoje otroke, Američan slavil prvo obletnico poroke, 25-letnik umrl pred očmi zaročenke

Ljubljana, 21. 08. 2017 09.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V napadih v Barceloni in Cambrilsu so umrli otroci, ljubeči očetje in matere, bratje in sestre, možje in žene, skupno zdaj že 15 ljudi. Znanih je vedno več podrobnosti o njihovih življenjih in tudi zadnjih trenutkih.

Medtem ko policija nadaljuje lov za 22-letnim glavnim osumljencem za teroristične napade v Španiji Younesom Abouyaaqoubom, svet žaluje za žrtvami. V napadih v Barceloni in Cambrilsu je umrlo najmanj 15 ljudi, starih od 3 do 80 let. Policija je potrdila identiteto večine, bili so otroci, ljubeči očetje in matere, bratje in sestre, možje in žene. Nekateri so žrtvovali svoja življenja, da so rešili druge, nekateri so umrli pred očmi bližnjih. Znanih je več podrobnosti o njihovih življenjih in tudi zadnjih trenutkih.

Očeta, ki je dal življenje za otroka, v domačem kraju razglasili za junaka

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Počivaj v miru, Bruno. Varuj svoje ljubljene od zgoraj," so se od 35-letnega Italijana Bruna Gulotta poslovili bližnji. Pretekli teden je z ženo in dvema otrokoma v Barceloni preživljal dopust. Družina se je sprehajala po znameniti barcelonski aveniji La Rambla, ko je kombi nenadoma zapeljal med pešce in kosil vse pred seboj. Očka je hodil spredaj, za roko pa je vodil petletnega sina. Mama je za njima v nahrbtniku za otroke nosila komaj sedem mesecev staro hčerko. Ko se jim je približal kombi, sta mama in oče sina še pravi čas potisnila na varno. Kombi je ob tem Bruna zadel tako močno, da je zaradi hudih poškodb umrl na kraju dogodka.

V njegovem domačen kraju Legnano, v bližini Milana, so ga razglasili za junaka, ker je zaščitil in rešil svoje ljubljene s tem, da je izpostavil samega sebe.

25-letnik umrl ob zaročenki

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Druga smrtna žrtev, prav tako iz Italije, je 25-letni Luca Russo, ki je bil na počitnicah z zaročenko Marto Scomazzon. Ta je bila v napadu ranjena. Tako Luca kot Marta sta bila prostovoljca pri Rdečem križu. "Pogovarjala sva se, ko je nenadoma v naju zapeljal kombi," je po tragediji trenutke svoji družini opisovala Marta. Oglasili so se tudi predstavnike univerze v Padovi, kjer je Luca ravno končal študij. Kot so sporočili, so zelo prizadeti, saj je bil Luca izjemen študent, ki je študij končal z odliko.

Iz Italije prihaja 80-letna Carmen Lopardo, po poročanju pristojnih, najstarejša žrtev četrtkovega napada. Leta 1950 je iz Argentine imigrirala v Španijo, v Barcelono pa se je odpravila na nekajdnevni izlet.

Upanje, da se je sedemletnik le izgubil, ugasnilo. Julian je še ena od žrtev

Španska policija je včeraj potrdila, da je sedemletni deček Julian Cadman, ki ga je družina pogrešala vse od napada, ena izmed 14 žrtev terorističnega napada na barcelonski aveniji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sedemletni deček z dvojnim državljanstvom – avstralskim in britanskim – se je po aveniji La Rambla sprehajal z mamo Jumarie "Jom" Cadman, ko se je zgodil napad. V kaosu, ki je v trenutku zavladal na ulici, sta se mati in sin ločila. Jumarie so odpeljali v bolnišnico, saj je utrpela hude poškodbe, svojci pa so dečka iskali tudi s pomočjo družbenih omrežij. Policija jim je pozneje sporočila, da je deček še ena od smrtnih žrtev.

Po tragediji je oče Andrew Cadman Juliana opisal kot energičnega, zabavnega in navihanega otroka, ki je vsem izvabil nasmeh na obraz. "Zelo smo blagoslovljeni, da smo ga imeli v svojih življenjih, vedno se bomo spominjali njegovih nasmehov in spomin nanj hranili v svojih srcih," je dejal.

42-letni Kalifornijec v Barceloni slavil prvo obletnico poroke

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Jared Tucker, 42-letni Američan iz Kalifornije, je v Barcelono prispel z ženo Heidi, da bi tam proslavila svojo prvo obletnico poroke. Med napadom sta uživala ob posedanju v enem od lokalov. Jared je odšel na stranišče, ko se je začelo vpitje. "Potisnili so me v kiosk, ki je bil tam zraven. Tam sem se skrivala. Zunaj pa so ljudje bežali in kričali," je Heidi nekaj dni po napadu zaupala medijem. Policija je potrdila, da je ob hudih poškodbah umrl. Za sabo je pustil ženo in tri hčere.

Belgija žaluje za mamo dveh otrok

44-letna Elke Vanbockrijck je z možem in otrokoma v Barceloni preživljala počitnice.
44-letna Elke Vanbockrijck je z možem in otrokoma v Barceloni preživljala počitnice. FOTO: AP

Belgija medtem žaluje za 44-letno Elke Vanbockrijck, mamo dveh dečkov, ki je bila v Barceloni na počitnicah z možem in otrokoma. Sodeč po pričevanjih njenih znancev iz mesta Tongeren je bila zaposlena v banki, oboževala je nogomet in bila izjemno zabavna ženska. "Počivaj v miru, pogrešali te bomo – tako v službi kot pri nogometu," je zapisal njen sodelavec. "Superženska, izjemna mama, vse, kar si želiš v prijateljici in sodelavki. Pa so nam jo vzeli. Grozno! Vsem sodelavcem in družini želimo, da bodo močni!" pa je zapisal neki drug prijatelj.

Med žrtvami trije člani iste družine

Med žrtvami so tudi trije člani družine iz Granade v Španiji. Sorodniki so 57-letnega Francisca Lopeza Rodrigueza in še nekaj članov družine najprej iskali po bolnišnicah, nato pa so se po pomoč obrnili tudi na družbena omrežja. Pozneje se je izkazalo, da je 57-letnik umrl v terorističnem napadu. Poleg njega pa tudi njegov sin in ženina nečakinja, žena je huje poškodovana.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Še ena žrtev iz Španije je Pepita Codina, 75-letnica iz kraja Hipolit de Voltrega v bližini Barcelone.

V poznejšem napadu v kraju Cambrils je prav tako umrla španska državljanka, in sicer 61-letna Ana Maria Suarez iz kraja Zaragoza na severovzhodu Španije.

Španska kraljeva družina je vsem svojcem izrekla sožalje.

Med žrtvami tudi Kanadčan

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Med žrtvami četrtkovega napada je bil tudi Kanadčan Ian Moore Wilson. Njegova hči je v javnem sporočilu zapisala, da je bil njen oče "sočuten, velikodušen, pustolovski, vedno za živahno razpravo, dobro knjigo, raziskovanje novih krajev in veliko pivo". Opisala ga je kot dobrega partnerja, saj je z ženo Valerie preživel 53 skupnih let.

Žrtve iz 34 različnih držav

Med mrtvimi in več kot 100 ranjenimi so poleg Špancev še ljudje iz najmanj 34 različnih držav – Francije, Nemčije, Nizozemske, Argentine, Venezuele, Belgije, Avstralije, Peruja, Romunije, Irske, Grčije, Kube, Makedonije, Kitajske, Italije, Velike Britanije, Alžirije, ZDA, Pakistana, Tajvana, Kanade, Turčije, Filipinov in Ekvadorja.

Najmlajša žrtev je triletni otrok, ki je zaradi hudih poškodb umrl v bolnišnici San Pau. Med mrtvimi so tudi trije državljani Nemčije, državljanka Belgije in 74-letna Portugalka. Še vedno pa ne vedo, kaj se je zgodilo z njeno 20-letno vnukinjo, ki je bila z njo.

22-letni Younesa Abouyaaquouba je glavni osumljenec, ki ga španske oblasti mrzlično iščejo.
22-letni Younesa Abouyaaquouba je glavni osumljenec, ki ga španske oblasti mrzlično iščejo. FOTO: AP

Po terorističnih napadih policija z novo racijo v španskem Ripollu

Policija je v zgodnjih jutranjih urah preiskala še eno stanovanje v mestu Ripoll, severno od Barcelone, kjer je živelo več osumljencev za napada, ki sta pretekli teden terjala najmanj 15 življenj. Katalonski policisti so med drugim zasegli škatlo z gradivom in dve torbi.

Priče poročajo o precej obsežni policijski akciji, ki je vključevala tako policiste v uniformah kot civilu. V starem mestnem predelu je policija eno od ulic tudi zaprla za promet.

Španske oblasti trenutno v povezavi z napadoma iščejo 22-letnega Maročana Younesa Abouyaaquouba, ki prihaja iz Ripolla. Obstaja možnost, da je bil prav on voznik morilskega kombija.

Že v soboto je policija v Ripollu preiskala hišo imama Abdelbakija Es Satija, ki velja za morebitnega vodjo razbite teroristične celice. Do junija je pridigal v mošeji v tem mestu, ki leži približno 100 kilometrov severno od Barcelone.

Glede na nekatere domneve je sicer imam umrl v eksploziji, ki je v hiši v mestu Alcanar odjeknila preteklo sredo. Prav tam naj bi teroristi pripravljali napade, ki naj bi bili glede na njihove prvotne načrte še obsežnejši.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (75)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Al83
21. 08. 2017 20.39
+14
Najbolj pametni so Japonci, ki te ne spustijo v državo, če ne delaš za eno od njihovih firm. Edina druga možnost so turistične vize, ki pa so zelo omejene. Klanjanje na ulici je kaznjivo, mošej ni, muslimanski skupnosti pa njihova policija odprto prisluškuje. Sam pri Japoncih si Japonc ali pa nisi. Naturaliziranih državljanov ne poznajo, tudi Korejci ki žvijo na Nipponu že tri generacij in ne znajo več korejske besde, so še vedno smatrani kot na Japonskem živeči tujci. Rezultat pa je red, mir, varnost, kohezija med ljudmi in seveda niti enega terorističnega napada, čeprav imajo največja mesta na svetu. Japonci so živi dokaz, da ni moč v različnosti,ampak v homogenosti.
JbmTiMt
21. 08. 2017 20.26
pa kaj cm jst. oni imajo nas za teroriste tam dol,mi a njih tukaj. ena ena
Ciymbalta
21. 08. 2017 20.08
+1
Tam kjer so Američani je sranje
nevski
21. 08. 2017 19.35
+4
Rusi so učinkovito maščevali ta napad, ko so z letali uničili konvoj Islamske Države pri Deir Ezzoru in ubili preko 200 teroristov.
Sputnik
21. 08. 2017 17.17
+0
vlad je za take primere posekal cele gozdove da so jim drevje tja zadaj instalirali. ampak danes imamo človeške pravice in se konkvistadorje ščiti. pa ne pozabite na vse muslimane ki so umrli v napadih v Siriji Iraku Libiji Afganistanu....
superjezek
21. 08. 2017 15.57
+19
Kljub temu, da nismo za skupaj muslimani množično naseljujejo in se razmnožujejo krščanske države.. Le zakaj??!!!! Naši predniki so vedeli kako ukrepati tile naši voditelji pa prodajo lasno mater ali hčerko kaj šele ostalo prebivalstvo in ozemlje.. POLITIK je ZLO..
SAKITUMI
21. 08. 2017 13.55
+1
NAJBOLJ SMEŠNO JE, DA SI TALE PORTAL S TAKIMI OBJAVAMI DVIGUJE BRANOST....KJE STE BILI NOVINARJI PREDEN SO TE LJUDJE UMRLI? ZAKAJ NISTE PISALI O NJIH PREJ? HUJŠI STE KOT RUMENI TISK.... KAJ MA VEZE KDO JE KUHAR, ZDRAVNIK, PILOT, UČITELJ....ZDAJ SO VSI ŽRTVE, IN TO JE TISTO KAR JE ŽALOSTNO IN TRAGIČNO...VI PA O NJIHOVIH POKLICIH IN IZOBRAZBAH... A ČE BI BIL SMETAR, PA LAHKO UMRE? AL PA KAK PEK? DEJ MAL SE ZRESNITE, ČE ŽE HOČTE BIT KONKURENCA.... AJA, O ŽRTVAH BOMB IZVEN EU, VAS PA NE ZANIMAJO POKLICI, IZOBRAZBA, RAZMERJA...ITD...???? AL SO ONI MANJVREDNI OD TEH V EU? NA ŽALOST JE INTELIGENCA NEKATERIH BRALCEV ZELO NIZKA, DA BI DOJELI BISTVO, SLEPO SLEDIJO IN LAJAJO TAKO KOT VETER ZAPIHA....
hmhmhm
21. 08. 2017 21.25
Ronin SLO
21. 08. 2017 13.41
+12
Reconquista, dragi španci,..., vaši predniki so znali,..
Slovenec007
21. 08. 2017 12.10
+5
Dobrodošli begunci.
Slovenec007
21. 08. 2017 12.22
+9
HorstWiesel
21. 08. 2017 12.23
+1
maneno48
21. 08. 2017 12.31
+22
to so turški vpadi, okupacija Evrope. kar sulejmanu ni uspelo, je uspelo EU politikom-bedakom
LocoBlanco
21. 08. 2017 11.54
+6
Kje so zgodbe lačnih otrok, ki umirajo v Afriki!? Kje so zgodbe posiljenih zensk, ki jim nato odrezejo roke ali noge čani skupine Boko Haram!? Kje so zgodbe nazadnje umrlih ljudi v Sierra Leone, ko je zaradi poplav in plazov umrlo 400 ljudi, 600jih je pa še pogrešanih, da ne omenjam, da jih je 3000+ ostalo brez domov in koliko jih bo še trpelo zaradi raznih bolezni, ki se bodo razvile! Sožalje vsem, tudi tem v Kataloniji, ampak mediji ste res rak za ljudstvo!
Beopen
21. 08. 2017 11.58
+16
Bravoooo. Se popolnoma strinjam s teboj. Gre za sprevrženost modernega sveta, kjer le bogati ali pa dajmo razviti nekaj pomenijo, medtem ko revni niso vredni večje pozornosti oziroma se jim pripisuje zgolj manjši pomen.
biggbrader
21. 08. 2017 12.04
+13
Skoraj za vse gornje tegobe je kriva nasilna islamizacija Afrike.
maneno48
21. 08. 2017 12.36
+6
LocoBlanco, vse še pride s temi dr, ing. in ostalo gamadjo kakor koli se že ppredstavljajo
Morana7
21. 08. 2017 17.42
+0
Teh zgodb je kolikor imaš časa brat jaz ne vem od kje vam, da se o tem ne piše? .Res pa je da se še bolj intenzivno piše o tem, ko je na pohodu val beguncev v Evropo ker je treba prikimat vsem rojenim 1990 brez papirja iz držav kjer ni vojne itd. Kaj bi bilo drugače, če bi tule v ta članek povzeli vse skupaj? Bi se vi bolje počiutil? Ker drugega efekta od članka na popu pač ne bo...ali imate v mislih nasilen prevzem oblasti in uveljavitev mira? Ker na lep način tole ne gre nikamor...se enim preveč splača in vse kar so pripravljeni narest za zajezitev vojn na BV je to, da odprejo vrata v EU.
Beopen
21. 08. 2017 11.49
+7
Sočustvujem z vsemi, ki so izgubili prijatelje, znance, sorodnike itd. in ostro obsojam vsako vrsto terorizma ali drugih oblik neumnega ravnanja z ciljem ubiti nedolžne ljudi. A ob tem tudi dodajam: vsako izgubljeno življenje je zame vedno enako vredno, pa naj gre za terorizem, vojno, revščino....Kaj hočem povedati? Vsak dan recimo v Afriki zaradi revščine in lakote umre veliko otrok, pa se o tem ne piše vsak dan in se temu ne daje enake medijske pozornosti kot npr. bogatim v zahodno razvitih državah. Pošteno? Zagotovo ne in zato je to tudi krivično.
maneno48
21. 08. 2017 12.37
+2
kar od svojih prihodkov nekaj prispevaj, nihče ne brani
Generacija56
21. 08. 2017 11.45
+5
Isti dan, kot se je zgodil incident v Barceloni, so letala koalicije, kjer sodelujejo tako Španija, kot ZDA, ubile v pokrajini Deir el Zor 10 žensk in otrok. O njihovem življenju ni tukaj niti besedice. Tudi ne o pilotu, ki jim je vrgel bombo na glavo. Za njih ni nihče ugasnil luči na Eiflovem stolpu... Dokler ljudje ne bodo dojeli, da so sokrivi, da vlade teh držav pobijajo civiliste v tujih državah, ne bodo razumeli, zakaj so civilisti v Evropi žrtve.
proofreader
21. 08. 2017 11.49
-3
Zagotovo bodo zaradi tega dogodka sklicali izredno sejo varnostnega sveta OZN. Zadeva bo šla na mednarodno sodišče za vojne zločine in svet bo obsodil morilski režim v ZDA.
Ronin SLO
21. 08. 2017 13.42
+6
Ronin SLO
21. 08. 2017 13.42
+3
thetech
21. 08. 2017 19.13
@Generacija56 Prosim ne zavajaj! V vojni v Siriji, Španija NE sodeluje!!! Zakaj zavajaš? Kaj imaš od tega? Novico o zračnem napadu je razširil izključno ruski Sputnik, ki pač deluje v interesu Ruske vlade.. Prosim, da ne zavajaš!!!
thetech
21. 08. 2017 19.15
Sicer pa si še en bebček, ki ne ve, da z islamističnim terorizmom nima problemov zgolj Evropa, ampak tudi Azija in Afrika... ISIS namreč skoraj dnevno kolje po državah, ki niso članice NATO pakta - Švedska, Finska, Indonezija, Bangladeš, Filipini, Pakistan, Afganistan, Indija, Tunizija, Maroko, Alžirija, Egipt itd itd..... Kar 95% vseh terorističnih napadov se zgodi v muslimanskih državah, ki pa niso v NATO paktu! Pa je ne misliš, da se islamistični terorizem dogaja zgolj v Evropi?!? Samo v zadnjih dveh letih je bilo napadenih preko 60 držav, ki so pretežno muslimanske in niso članice NATO pakta! Prosim prični malo čitati, da boš vsaj približno razumel kaj se dogaja okoli tebe!
Generacija56
21. 08. 2017 21.59
-1
thetech. Res? No pa se pouči na theglobalcoalition.org.... Revčki, sploh ne veste kaj se dogaja...
thetech
21. 08. 2017 22.25
Ja res ja.. Španija je prisotna v Iraku, ne pa tudi v Siriji.. Gre za dve popolnoma različni državi. Poleg tega Španci v Iraku le trenirajo Iraško vojsko in nič drugega.. Bo šlo? Še vedno tvoja teorija ne pije vode. Namreč tako Švedska kot Finska nista v NATO paktu, pa sta imeli teroristični napad.. Si slišal za današnji napad ISISA na Filipinih v katerem je umrlo 9 ljudi? So tudi Filipini v NATO paktu?
Supervillain
21. 08. 2017 11.36
+4
In čudaki,ki komentirajo bodo spet obtoževali Ameriko.Lp
proofreader
21. 08. 2017 11.40
-1
Logično, če pa so ustanovili ISIS za boj proti Assadu.
Supervillain
21. 08. 2017 12.08
+6
NiVzdevka76
21. 08. 2017 11.22
+5
Počistimo smetišče, ki ubija v imenu namišljenega boga!
NiVzdevka76
21. 08. 2017 11.35
Otroci brez staršev in starši brez otrok. Smetišče!
Jožica2611
21. 08. 2017 11.21
+11
Kaj je cilj teroristov? Med drugim tudi to, da se o njih piše in tako njim dela reklama. Objavi se novica in to je to, ne pa da objavljate veno znova in znova novice in tako samo reklamirate njihovo početje!!!!
Redžepi
21. 08. 2017 11.19
+6
Čudi me zakaj se takšna dejanja ne dogajajo v Saudski Arabiji, Katarju, Kuvajtu in drugih zalivskih državah....
Apostol1
21. 08. 2017 11.20
+3
Degnar
21. 08. 2017 11.17
+42
Napadi gor ali dol. Zaprite meje. Slovenja migrantov ne potrebuje. Niti enega. Tukaj zivimo Slovenci in ziveti zelimo v miru na svoji zemlji in zo brez tujcev.
nekdonekje
21. 08. 2017 11.20
+13
Če bi to hotl, da se ne bi dogajal, bi že zdavni zaprl meje. oziroma sploh nebi nobenga že na začetku not spustil. tko pa je vse to namerno povzročeno, da se sesuje evropski socialni sistem in ostale svoboščine, ki jih evropa ima.
HorstWiesel
21. 08. 2017 11.13
+13
In kaj zdej mislil velecenjena EU, EK,... narediti, da se v bodoče to ne bo več dogajalo?
nekdonekje
21. 08. 2017 11.12
-1
Dej nehte že s tem emocionalnim nabijanjem brez konca. Sej vem, da je cilj strašit ljudi in sejat sovraštvo. Pa vem tut, da se to 90 posto ovc prime. V glavnem, kje so novice iz drugih delov sveta, kjer je blo več mrtvih v napadih, kjer ljudje bolj rabijo pomoč? Jih ni, ne. Plačani od enih, se ve katerih, pa se samo v njihov rog trobi.
birdslo
21. 08. 2017 11.20
+0
proofreader
21. 08. 2017 11.08
-4
Zanimivo da ob civilnih žrtvah ameriških dronov ni tako podrobnih člankov z imeni, slikami, nekrologi.
omega _v6
21. 08. 2017 11.10
+2
proofreader Kakšen "človek" pa si ko ihčeš alibije za ta gnusna dejanja?? Nikoli ne veš kje bo naslednjič mogoče ravno v tvoji bližini??
Apostol1
21. 08. 2017 11.23
+3
omega tule si se pa ponovil isto o alibijih si pisal ob mojem komentarju in ubijanje otrok z droni je ravno tako gnusno dejanje zato ti ne išči alibijev za Amerikance kakšen človek pa si.
proofreader
21. 08. 2017 11.31
+0
Omega_v6, ti podpiraš ameriško pobijanje nedolžnih otrok?
revolution17
21. 08. 2017 11.43
-1
Krete.ni vsak piše o svojih ljudeh... zakaj bi pisalo o tem koliko muslimanov je bilo ubitih če nima nikakršne veze z evropo ali ameriko?
proofreader
21. 08. 2017 11.50
Kako to misliš? Ubiti so bili z orožjem, kupljenim z denarjem evropskih in ameriških davkoplačevalcev.
Apostol1
21. 08. 2017 15.00
revolution17........Koliko je bilo ubitih muslimanov ,to nima nobene zveze z Evropo ampak sodeč po nedavnih dogodkih ima zvezo pa še veliko zvezo.