Tujina

Žrtvi 'narkovojne' sta tokrat voditelj kartela in policist

Ciudad de México, 03. 09. 2011 10.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Mehiki so v bližini mejnega prehoda z Združenimi državami Amerike našli truplo enega glavnih voditeljev zloglasnega in brutalnega zalivskega narkokartela. Po podatkih mehiške vlade so ga morilci večkrat ustrelili.

V Mehiki je predsednik z vso močjo udaril po narkokartelih.
V Mehiki je predsednik z vso močjo udaril po narkokartelih. FOTO: Reuters

Samuela Floresa Borrega, znanega tudi kot "Metro 3", ki je bil eden glavnih voditeljev brutalnega zalivskega kartela v Mehiki, so našli mrtvega v bližini mehiško-ameriške meje. Zraven njegovega trupla so našli še truplo policista.

Obe trupli sta bili v vozilu na avtocesti med obmejnim mestom Reynosa in Monterreyem. "Prvi dokazi kažejo, da bi lahko bila to posledica obračunov v kriminalni združbi," so sporočili iz pisarne državnega tožilstva.

ZDA so pred tem ponudile nagrado v višini 3,5 milijona evrov za podatke, ki bi pripeljale do prijetja omenjenega voditelja kartela. Kot so še sporočili, je bil Flores zadolžen za operacije na območju Reynose in na ameriški strani v McAllenu v Teksasu.

Zalivski kartel je vpleten v krvoločno vojno s tako imenovanim Zetasom, skupino, ki je bila nekoč del kartela. Borijo se zaradi monopola nad tihotapljenjem droge v ZDA.

Mehiški predsednik Felipe Calderon je ponovno okrepil državni boj proti narkokartelom. Pri tem se močno trudi, da bi v boju obdržal podporo javnosti. Razlog za to so tudi volitve, ki bodo prihodnje leto. V zadnjih petih letih, odkar se je nasilje povečalo, je na mehiških ulicah umrlo več kot 42.000 ljudi.

Varnostne sile pa so medtem ujele ali ubile številne vodilne preprodajalce. Calderon je ob smrti Floresa dejal, da je to dobro znamenje, saj spori znotraj kartela in med karteli zmanjšujejo njihovo moč in vpliv.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Peter Kralj 1
04. 09. 2011 14.30
partizan71 03.09.2011, 20:39 Vse kar moras narediti je odpeljati truplo in prevzeti nagrado . JA, SAMO UPATI SI MORAŠ IN PRI TEM ŠE PREŽIVETI TOLIKO ČASA, DA NAGRADO LAHKO PREVZAMEŠ.
jasamtaj
04. 09. 2011 12.27
clarionec03.09.2011, 20:47 mehičani so pravi izmečki, hujši kot balkanci, prave podgane Tvoje komentar je pokazal koliko si PAMETAN in RAZGLEDAN....sory
Macyy
03. 09. 2011 15.17
+1
Noben Kriminal ne cveti.. če vrha države na čelu ni..
Krimsky
03. 09. 2011 11.45
+1
Zavarovalnica te najbrž noče zavarovati, če kot poklic navedeš »vodja narkokartela«. Zaradi prevelikega poklicnega tveganja.