Tujina

Župan proti prodaji Hitlerjeve rojstne hiše

Dunaj, 05. 11. 2009 13.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Lastnik hiše, kjer se je rodil Adolf Hitler, hoče nepremičnino dati na trg, lokalne oblasti v mestu Braunau am Inn pa želijo to na vsak način preprečiti.

Hitler
Hitler FOTO:

Lastnica hoče hišo, kjer se je rodil Adolf Hitler, prodati za več kot dva milijona evrov, vendar pa ji hočejo lokalne oblasti v avstrijskem mestu Braunau am Inn to na vsak način preprečiti. Bojijo se namreč, da bi nepremičnina lahko pristala v rokah neonacistov, ki bi firerjevo rojstno hišo spremenili v spomenik in zbirališče skrajnih desničarjev.

Župan mesta Gerhard Skiba je ob tem dejal, da bi bilo najbolj idealno, če bi jo odkupila občina in na ta način nadzorovala njeno usodo. Vendar pa mesto za to nima dovolj denarja, je pojasnil in dodal, da bo šel prosit vlado na Dunaju za sredstva, če se bo lastnica res odločila za prodajo.

Hiša je sicer še vedno v lasti družine, po kateri je gostilna Gasthof Zum Pommer v pritličju dobila ime. Hitler se je rodil v prvem nadstropju, kjer je živel od leta 1889 do 1892, ko se je družina preselila v Linz. Na čas, ko je bila hiša njegov dom, sicer ne spominja nič več. Edino, kar je ostalo iz časov nacizma, sta inicialki MB na vhodnih vratih. Ti spominjata na sekretarja Hitlerjeve stranke Martina Bormanna, ki je hišo razglasil za nacionalni spomenik, potem ko je Hitler leta 1938 prevzel oblast v Avstriji. Leta 1952 so jo Pommerjevi dobili nazaj in do leta 1965 je služila kot knjižnica, nato pa nekaj časa kot banka, šola, tehnični inštitut in končno center za hendikepirane ljudi.

Gelinde Pommer se je zdaj odločila za prodajo, ker se trenutni podnajemniki, hendikepirani ljudje, selijo na drugo lokacijo. Pommerjeva zato noče več skrbeti za hišo.

Skiba je ostro proti ideji, da bi tam ustanovili muzej, dopušča le možnost, da bi razstavili artefakte iz časa, ko je bil to Hitlerjev dom.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WikiX
05. 11. 2009 20.31
Kdo je bil največji zločinec vseh časov, Avstrijec Adolf Hitler, polbrat Aloisa, ki je imel gostilno v Berlinu, polsestre Angele, ki je skrbela za gospodinjstvo, sestre Paule, ki je bila zaročena s serijskim morilcem, je zelo skrivnostna zgodba. Počasi postaja jasno, da ni padel iz neba, je pa njegov "Moj boj" druga najbolj prodajana knjiga na svetu. Na prvem je še vedno biblija. V januarju 1944, je Hitlerjev sekretar Martin Bormann, našel nenavaden dokument. Vodja SS Heinrich Himmler je hranil obsežno gradivo o Hitlerjevih sorodnikih. Zato je poslal nekaj gestapovcev v Graz, da preverijo govorice. Govorilo se je namreč, da tam živi njegova družina, vendar so vsi duševni bolniki. Tako so odkrili, da je družina Veit v neposrednem sorodu s Hitlerjem in imajo zgodovino podedovane duševne bolezni. Njegova mrzla sestrična Aloisia Veit, je bila šizofrenik in so jo imeli 9 let zaprto, v psihiatrični bolnišnici, na Dunaju. V nacističnem programu evtanazije, je umrlo tisoče ljudi, ki jih je stroka spoznala za "nevredne življenja". Potem so jo prepeljali v Harthheimsko norišnico, kjer so nacisti pobili kakšnih 18.500 pacientov. Umrla je decembra 1940, ko so jo tam usmrtili s plinom. Glede na to, da je duševna bolezen spremljala družino skozi generacije je jasno, da se je Hitler trudil zakriti vse sledove, iz svoje preteklosti. Pri tem je pobijal tudi družino, ki bi lahko ogrozila njegovo javno podobo. Pa to še ni niti ptibližno vse, kar morajo vedeti oboževalci.
petdan
05. 11. 2009 17.11
Podreti do temeljev in zgraditi kakšno drugo; tako bi izkazali spoštovanje žrtvam tega "manjaka".
kotletix
05. 11. 2009 16.51
Lahko bi hišo preuredili v sinagogo.
Sweet_Cocaine
05. 11. 2009 15.09
Lahko bi nardli porodnisnico.
Kristina Kracun
05. 11. 2009 15.09
eden izmed zelo redkih člankov, ki je brez rdečih smotanih linkov in povezav...celo! Čestitke
123_Zoke_vec_ni
05. 11. 2009 14.36
Super!! Zdaj jo bo lahko kupil Janez Stanovnik, ki se mu samo še na omembo Dolfejevega imena dvigne... brk seveda.
jezek_MF_015
05. 11. 2009 14.30
Zdaj, kaj je res ne vem, nekoč sem prebral knjigo o Hitlerju, ki je v detajle opisovala njegovo življenje in vsa navedena dejstva so bila dokumentirana z opombami na koncu knjige. Med drugim je bilo tudi zapisano, da ko je prišel na oblast v Nemčiji, da je "zbrisal" kompletno vas kjer se je rodil s cerkvijo vred (kjer naj bi bili v arhivu zapisi, ki dokazujejo, da je bil deloma žid) in postavil vojaški poligon.
p0mijek
05. 11. 2009 13.46