Tujina

20 let preživel v majhni kletki, rjavega medveda zdaj rešili iz ujetništva

Tirana, 07. 12. 2022 21.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Albaniji so rešili 24-letnega kosmatinca, ki je v ujetništvu preživel skoraj vse svoje življenje. V majhni kletki v restavraciji je namreč trpeča žival preživela kar 20 let. Zadnjega rjavega medveda, ki so ga ujeli v Albaniji, so zdaj rešili iz njegovega ujetništva, odpeljali ga bodo v zavetišče v Avstriji.

Tačke 24-letnega rjavega medveda Marka so začele pot v osvoboditev. "Če izmerimo njegov srčni utrip, sem prepričana, da bo ta pokazal, da je medved pod hudim stresom," je med transportom kosmatinca čez albansko mejo povedala vodilna veterinarka Julia Bohner. Čeprav je medved vajen bližine ljudi, so mu novinarske kamere tuje, je povedala za novinarje AP Newsa.

Kombi bo odraslega medveda, ki je v ujetništvu preživel kar dve desetletji, zdaj odpeljal v avstrijsko zatočišče Arbesbach. Mark je bil pred tem 20 let zaprt v kletki, ki je merila le 120 kvadratnih metrov. Ta je bila postavljena v restavraciji v albanski prestolnici. Organizacija, ki je kosmatinca rešila, je povedala, da so ga njegovi pazniki hranili z neprimerno hrano, zaradi česar je medved predebel, prav tako ima polomljenih več zob. "Tudi hodi ne pravilno," je dejala Magdalena Scherk-Trettin, koordinatorka organizacije Štiri tačke.

Zadovoljni so sicer, da so jim lastniki brez težav izročili medveda. "Rešili bomo zadnjega medveda, ki je živel v tako majhni kletki," je dodala. Mark bo imel zdaj v Avstriji na voljo naravno ogrado z grmovjem, drevesi, možnostjo zimskega spanja ter ustrezno hrano in zdravstveno oskrbo. Ograda bo merila kar 2500 kvadratnih metrov.

Vse od leta 2015 so v Albaniji rešili več kot 30 ujetih medvedov, ki so domovali v kletkah ob restavracijah in na drugih javnih mestih. Organizacija Štiri tačke jih je rešila 11. Pri reševanju kosmatincev pa so sodelovale tudi druge organizacije, ki so preostale ujetnike poslale v zatočišča ali živalske vrtove v Belgiji, Nemčiji, Italiji, Grčiji in Veliki Britaniji. Mark je bil zadnji ujeti medved v Albaniji, ki so ga rešili iz ujetništva.

Po albanski zakonodaji sta sicer odvzem in zadrževanje divjih živali prepovedana, če pa se medved ali velika mačka skotita v ujetništvu, jih lahko lastniki obdržijo. Organizacije za zaščito prostoživečih živali želijo, da albanske oblasti zaostrijo zakonodajo, a ob tem spremljajo nezakonito trgovino s prostoživečimi živalmi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marjan Podlogar 1
08. 12. 2022 21.08
+3
Spoštovanje ljudem, ki ne gledajo stran.
Borut iz Gorice
08. 12. 2022 08.35
-4
Medved, ki ga imamo mi v gostilni pri Abramu, živi še v 5x manjši kletki... Ma ne zgleda da bi mu blo kej hudga.