Tujina

Britansko 'uničevanje' vina

London, 20. 04. 2024 07.00 | Posodobljeno pred 13 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Melita Stolnik
Komentarji
8

Veste, katera je najljubša pijača v Veliki Britaniji? Ni čaj, ker gre za napitek. Verjeli ali ne, tudi pivo ni, ampak vino. Se pa žlahtni kapljici na Otoku ne piše dobro. So pri koncu zgodbe o kakovostnem vinu? Britanska vlada je namreč predstavila paket novih predpisov o pijačah, ki bo imel največji vpliv prav na proizvodnjo in trgovino z vinom. Če bo načrt vlade potrdil parlament, se bodo pijače z nizko vsebnostjo alkohola in brezalkoholne pijače namreč smele deklarirati kot vino, dovoljeno bo tudi mešanje in sladkanje različnih uvoženih vin.

Po zdaj veljavni zakonodaji mora biti vino vsebovati vsaj 4,5 odstotka alkohola. Po novem se bodo vino lahko imenovale pijače z nizko vsebnostjo ali nič alkohola. Nekateri člani angleškega vinskega kluba iz Brightona so ogorčeni, kaj vse bi se lahko po novem nalivalo v vinske kozarce.

"Nikoli ne boste dobili enakega okusa z nečim, kar je brez ali malo alkohola." "Če želite ustvariti drugačno pijačo, potem v redu. To so že počeli z alkoholnimi pijačami in podobnim. To ni po mojem okusu, ampak, ja. To ni vino," pravijo vinski navdušenci. 

Spet drugi poznavalci žlahtne kapljice v vladnem načrtu vidijo odpiranje trga. "Mislim, da je vse, kar deregulira vinsko industrijo, dobro. Mislim, da ponuja več izbire," je eno od predlogu naklonjenih mnenj.

Vlada tudi predlaga odpravo prepovedi iz časov članstva v Evropski uniji, in sicer mešanja in slajenja uvoženih vin. To pa bi lahko povzročilo zmedo glede izvora vina, pravijo otoški vinarji. "Mislim, da mora biti pri označevanju vin zelo jasno, od kje prihaja to grozdje. Torej, če je bilo uvoženo, potem bi moralo biti povsem jasno, iz katere države je to grozdje. Na etiketah se ne bi smelo sklicevati na Anglijo ali Veliko Britanijo," je prepričana izvršna direktorica Ridgeview Estate Tamara Roberts

Britanski minister za okolje, hrano in podeželje Steve Barclay zanika, da bo sprememba povzročila zmedo pri potrošnikih, ravno nasprotno, zatrjuje. "Današnja objava se nanaša na označevanje britanskega vina, kar bo potrošniku olajšalo nakup britanskega vina," napoveduje.

A tudi z novimi predpisi se za člane britonskega vinskega kluba ne bodo kaj dosti spremenilo. Vztrajali bodo in ostali zvesti tistemu, kar dobro poznajo in obožujejo – pravem alkoholnem vinu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

the kop
20. 04. 2024 17.41
-1
vino je itak samo za v wc!!
ap100
20. 04. 2024 11.18
+2
vino je pijača iz fermentiranega grozdnega soka, vse drugo ni vino
Sixten Malmerfelt
20. 04. 2024 10.44
+1
Bodo pa s cukrom imeli britansko sangrio
NeXadileC
20. 04. 2024 10.11
+2
Svet postavljajo na glavo, pa ne symo z vini, z definicijami bolezni, cepiv, sovražnega govora, dezinformacij,... tudi.
Banion
20. 04. 2024 08.42
+1
česa vsega še niso angleži pokvarili?
NeXadileC
20. 04. 2024 10.12
+0
zmerni pesimist
20. 04. 2024 08.32
+6
Vino brez alkohola ni vino kot pivo brez alkohola ni pivo
proofreader
20. 04. 2024 08.15
+8
Jabolčni sok, ki se identificira kot vino.