Tujina

Čudež je trajal samo nekaj dni: novorojenčica iz Gaze je umrla

Rafa, 26. 04. 2024 13.29 | Posodobljeno pred 9 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novorojenčica Sabreen, ki so jo zdravstveni delavci v nedeljo ponoči rešili iz maternice ubite Palestinke, je umrla. Rodila se je v 30. tednu nosečnosti, tehtala je manj kot kilogram in pol in imela težave z dihanjem. Pokopali so jo poleg mame, očeta in triletne sestrice. Vsi so bili ubiti v napadu na stanovanjski kompleks, ki je za vedno izbrisal dve družini, med 20 ubitimi pa je bilo kar 16 otrok. Izraelska vojska trdi, da so napadli Hamasovo infrastrukturo.

Novorojenčica, ki so jo rešili iz maternice ubite nosečnice, je umrla.
Novorojenčica, ki so jo rešili iz maternice ubite nosečnice, je umrla. FOTO: AP

Svet je v nedeljo spoznal drobceno, komaj 1,4 kilograma težko Sabreen Al Sakani. Novorojenčica se je rodila prezgodaj, s carskim rezom. V naglici so ga opravili v porodnišnico v Rafi, ker je bila njena mama smrtno ranjena v izraelskem napadu. "Deklica bi morala zdaj rasti v maternici. Ta pravica ji je bila odvzeta," je takrat dejal vodja neonatalnega oddelka Mohamed Salama

Mala Sabreen je veljala za čudež, žal pa ta ni trajal dolgo. V četrtek je umrla, pokopali so jo poleg ostalih članov njene družine, ki jim ni bilo dano, da bi jo spoznali, poroča BBC.

"Neverjetno smo se navezali na to dete. Bog nam je veliko vzel, a nam je v zameno dal njo. Zdaj pa je vzel še njo. Družina mojega brata je izbrisana. Za njimi ni ostala niti sled," je povedal užaloščen očetov brat. 

Napad je stanovanjski kompleks, kjer je družina živela, doletel malo po polnoči v noči s sobote na nedeljo. Izraelska vojska trdi, da so ciljali na Hamasovo infrastrukturo, v resnici pa so izbrisali dve družini. Med ubitimi je bilo kar 16 otrok, Sabreen je poleg mame in očeta izgubila tudi triletno sestrico Malak, ki je težko pričakovala prihod dojenčice. Njen stric je povedal, da jo je želela poimenovati Rouh, kar v arabščini pomeni duh. To je postalo njeno drugo ime, prvo so ji nadeli po pokojni mami. 

Od začetka napadov je bilo na območju Gaze po zadnjih podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje ubitih 34.356 ljudi, med njimi daleč največ žensk in otrok. Več tisoč tistih, ki jih med ruševinami nikoli niso našli, ni vštetih. 77.368 je bilo ranjenih. 

Skoraj milijon in pol ljudi se zdaj stiska na 64 kvadratnih kilometrov velikem območju Rafe, kamor so se pred napadi umaknili s severa. A morali bodo spet bežati, saj Izrael načrtuje kopensko ofenzivo na Rafo.  

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja