Tujina

Demokratska nacionalna konvencija v ZDA prvič poteka virtualno

Milwaukee , 17. 08. 2020 20.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Neža Pušnik, STA
Komentarji
13

V ZDA se je začela demokratska konvencija, ki bo trajala štiri dni. Demokrati so se zaradi novega koronavirusa odločili, da bo tokrat virtualna, demokratske predsedniške nominacije pa Joe Biden prav tako ne bo sprejel v živo v Milwaukeeju. V štirih dneh se bodo na konvenciji zvrstili številni govorci, med drugim Bernie Sanders, Alexandria Ocasio-Cortez, Michelle in Barack Obama, pa tudi velika glasbena imena, kot so Billie Eilish, John Legend in The Chicks.

Štiridnevna demokratska nacionalna konvencija v Milwaukeeju bo vključevala govore številnih politikov in glasbene nastope svetovnih zvezdnikov. Na konvenciji, ki bo zaradi pandemije novega koronavirusa potekala virtualno, bodo potrdili tudi predsedniško kandidaturo Josepha Bidna za volitve, ki bodo potekale 3. novembra. 

Za prvi dan konvencije so v načrtu najbolj odmevni govorci. Govoril bo dvakratni predsedniški kandidat Bernie Sanders, ki poudarja, da je najpomembnejša naloga demokratov na volitvah, da »premagajo najnevarnejšega predsednika v zgodovini ZDA«. Guverner New Yorka Andrew Cuomo bo govoril o odzivu na pandemijo, ki je njegovo zvezno državo najhuje prizadela, nekdanja direktorica Hewlett Packarda Meg Whitman pa je zaradi menjave strani tokrat prav tako med govorci na demokratski, ne republikanski konvenciji. Govor bo imela tudi senatorka slovenskega rodu Amy Klobuchar iz Minnesote, vse nastope pa bo "kronala" nekdanja prva dama ZDA Michelle Obama. V sredo bo govor imel še nekdanji predsednik Barack Obama

Glasbeniki, ki se bodo zvrstili na konvenciji, so med drugim Leon Bridges, Billie Eilish, Jennifer Hudson, John Legend, Maggie Rogers, Prince Royce, The Chicks in raper Common. Ameriško himno bodo izvedli mladi iz pevskih zborov vseh zveznih držav. 

Predsedniški kandidat Biden nominacije ne bo sprejel v Milwaukeeju, temveč v domačem mestu Wilmington, kjer bosta s podpredsedniško kandidatko Kamalo Harris nagovorila ljudi. 

V sodobni ameriški zgodovini si demokrati in republikanci niso skakali v zelje v času konvencije ene ali druge stranke. Demokrati so pustili žaromete za teden dni republikancem in obratno. Tokrat bo drugače, saj namerava Trump čez teden obračati pozornost medijev nase. Drevi bo imel nastopa v Minnesoti in Wisconsinu.

Oba bosta v letaliških hangarjih pred do največ 3000 podporniki. Trump bo govoril o svojih gospodarskih uspehih in odgovoru na koronavirus ter slikal podobo demokratov kot socialističnih anarhistov, ki bodo uničili ZDA, če zmagajo. V torek bo vajo ponovil v Arizoni, v četrtek pa v Bidnovem rojstnem mestu Scranton v Pensilvaniji v času, ko bo imel Biden svoj govor na konvenciji. Čaka ga tudi pogreb mlajšega brata Roberta, ki je umrl v nedeljo. 

Republikanska konvencija bo najverjetneje prav tako potekala virtualno iz Washingtona. Sprva bi sicer morala biti v Severni Karolini, potem pa si je Trump premislil in dodal Jacksonville na Floridi. 

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Razumnež
18. 08. 2020 14.04
+2
Kako nagravžno je to, da je Biden za podpredsednico namestil Harrisovo. Kao, glejte delam z žensko in to nebelko... jaz sem strpen in nisem šovinist. Fuj in fej. Nagravžno do konca. Trump vsaj ni tako osladen in si postavlja za pomočnike ljudi, ki jim zaupa in to neglede na barvo kože ali spol. To delajo zgolj osladni demokrati.
nikhrast
18. 08. 2020 16.33
-3
Brilijantna poteza Bidna, Harrisova je prava izbira. Pa je Trump še normalen, ga poslušaš, prav otročji je, saj še precej republikancev ne verjame da so dobili tako primitivnega predsednika. Po Trumpu bo konec populizma, folk ne bo še enkrat nasedel.
nikhrast
18. 08. 2020 18.30
-1
Poglej koliko jih je odstopilo v njegovi administraciji, pa kaj govorijo o njemu, pa koliko njegovih fixerjev je bilo obsojenih, pa kako si z donacijam nekateri pridobijo pomembne službe, kot ambasadorji.
MrKritik77 .
18. 08. 2020 11.12
+1
O, "plačanci" spodaj že na delu. Podatki javnomnenjskih raziskav zadnje tri dni: CNN Biden +4, ABC Biden +10, CBS Biden +10, NBC Biden +9, FOX Biden +7, PBS Biden +11. Torej, še najbolje kaže Trumpu pri "fake news" CNN, ampak tudi pri njih izgublja za več, kot lahko znaša statistična napaka. Ampak občudujem "plačance" spodaj, saj se zares potrudijo za svoj sendvič in sok. 😂
sonofabitch
18. 08. 2020 11.42
+0
Ima skoraj toliko prednosti kot jo je imela Hillary🤭
pa dobr no
18. 08. 2020 14.46
+0
in skoraj vsi plačanci levih medijev so napovedali zmago hillary in dajali lepe prednosti v povsem vseh anketah. Ko pa realnost pride - pa v jok. haha. Bi rekel, da bodo spet jokali in protestirali.
Samo gasssss...
18. 08. 2020 10.15
+5
Trump jih bo zgazijo, tako kot je našo zemljakinjo.🤣🤣🤣
A3umf
18. 08. 2020 10.06
+2
Nic ni tako slabega, da ne bi lahko bilo se slabse! M. T.
Sokril
18. 08. 2020 09.51
+3
"Woke" progresivci že trdijo, da je kakršnokoli kritiziranje Kamale sovražni govor. Od nominacije pa ni minil niti teden.
pa dobr no
18. 08. 2020 09.03
+9
In kje so omenjeni kazenski postopki proti demokratom, ki so pravkar priznali krivo pričanje v ruski aferi? Nikjer? Le kako to?
nikhrast
18. 08. 2020 16.26
-2
Ti misliš o Trumpu, spet si vse pomešal. Poglej koliko Trumpovih fixerjev je že bilo obsojenih.
Generacija56
17. 08. 2020 21.26
+6
Čim dalje od Trumpa.... Trump tega revčka pomalca za zajtrk... Vmes je potrebnih nekaj sekund, da izbrišejo njegove butalizme in kup reklam, hahahahaha...
Balki30
17. 08. 2020 21.13
+7
Normalno..lewi.demokrati se bojijo prave publike..pa to