Korona

Francija s soboto prepoveduje nenujna potovanja v Veliko Britanijo

Pariz, 16. 12. 2021 11.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Francija bo od sobote prepovedala nenujna potovanja tako v Veliko Britanijo kot iz te države. Ukrep je namenjen upočasnitvi širjenja različice novega koronavirusa omikron, ki povzroča rekordno število okužb na drugi strani Rokavskega preliva, je danes po poročanju francoske vlade sporočila vlada v Parizu. V Veliki Britaniji so v zadnjih 24 urah zabeležili 88.376 novih okužb s covidom-19, kar je že drugo dnevno rekordno število okužb v dveh dneh.

"Soočena z izjemno hitrim širjenjem različice omikron v Združenem kraljestvu, se je vlada odločila, da bo za potovanje iz in v Združeno kraljestvo znova potreben nujen razlog," je sporočila francoska vlada. V Parizu so ob tem dodali, da se bodo lahko francoski državljani oziroma državljani EU še vedno vrnili v Francijo iz Združenega kraljestva. Potniki bodo ob vrnitvi sicer potrebovali negativen test na okužbo z novim koronavirusom, ki ne bo starejši od 24 ur, napoteni bodo tudi v obvezno samoizolacijo.

Zaradi širjenja omikrona bo Francija prepovedala nenujna potovanja v in iz Velike Britanije.
Zaradi širjenja omikrona bo Francija prepovedala nenujna potovanja v in iz Velike Britanije. FOTO: AP

"Ljudje se bodo morali pred vrnitvijo registrirati v aplikaciji in se za sedem dni samoizolirati na kraju, ki ga bodo sami izbrali, kar bodo preverjale varnostne sile. Samoizolacija se bo lahko skrajšala na 48 ur, če bo negativen test opravljen v Franciji," je pojasnil tiskovni predstavnik francoske vlade Gabriel Attal."Vzpostavili bomo sistem nadzora, ki bo drastično strožji od tistega, ki ga že imamo," je za televizijo BFMTV še dejal Attal. Dodal je, da je cilj najnovejših ukrepov "zategniti mrežo", da bi kar se da upočasnili pojav različice omikrona v Franciji in pridobili čas za okrepitev kampanje za cepljenje proti covidu-19.

Velika Britanija je v sredo potrdila rekordnih 78.610 novih okužb z novim koronavirusom. Znanstveniki ob tem napovedujejo še nadaljnjo rast okužb, saj se različica omikron širi veliko hitreje od trenutno prevladujoče različice delta. Stroge omejitve potovanj Pariz uvaja v obdobju, ko je med Francijo in Veliko Britanijo po oceni analitikov načeto zaupanje med vladama obeh držav zaradi številnih odprtih vprašanj po brexitu, ki segajo vse od migrantov do ribištva.

V Veliki Britaniji znova zabeležili največ okužb od začetka pandemije

Po najnovejših podatkih se je skupno število okužb v času pandemije povzpelo na več kot 11 milijonov. V Združenem kraljestvu so zabeležili še 146 smrti covidnih bolnikov. Število smrtnih žrtev je tako naraslo na skoraj 147.000. Britanci so zaradi naraščajočega števila primerov odpovedali zabave in nekatere družabna druženja. Premier Boris Johnson medtem vztraja, da v Angliji ne zapirajo javnega življenja, poroča BBC.

V Veliki Britaniji znova zabeležili največ okužb od začetka pandemije
V Veliki Britaniji znova zabeležili največ okužb od začetka pandemije FOTO: Shutterstock

Vodja zdravstva v Angliji Chris Whitty je ljudi pozval, naj pred prazničnim obdobjem "dajo prednost temu, kar jim je zares pomembno, in zmanjšajo količino stvari, ki jim niso pomembne". Dodal je, da se morajo ljudje sami odločiti, ali se bodo udeležili prazničnega druženja.

Praznične načrte je spremenila tudi britanska kraljica Elizabeta II., ki je odpovedala tradicionalno predbožično družinsko kosilo, predvideno za prihodnji teden. Buckinghamska palača odpovedi še ni uradno potrdila, vendar so viri za več britanskih medijev povedali, da je bil vsakoletni dogodek že drugo leto zaradi pandemije odpovedan.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
16. 12. 2021 17.46
upočasnjevanje širjenja je v bistvu podaljševanje trajanja
scipio
16. 12. 2021 15.20
+1
Kje so cajti, ko sem se na londonskem Sv.Pankracu zvečer vsedel na vlak Eurostar in se po dobrih dveh urah vožnje (en del je bil po "evro"-tunelu pod Rokavskim prelivom, servirali so ti na vlaku prigrizke in pijačo, ti pa medtem surfal na internetu ali izven njega z gledanjem pod kožo...), znašel na bruseljski postaji, ki nosi ime po poldnevu, aka Gare Du Midi. Čez dan ali dva me je Adria po zraku odpeljala domov na brniškega Pučnika. Cajti? Manj let pred Brexitom in Covidom kot je prstov na eni roki. Hudič nam je v Evropi res odnesel nekaj najboljših šal. Tudi tistih, ki se tičejo zelo resnih stvari.
MUNGATUMBA
16. 12. 2021 14.50
Uk in F imata že zgodovinsko medsebojno "teoretično vojno"- UK_kejevci zmerjajo F-rancozarje: Žabarji
User1538643
16. 12. 2021 12.36
+0
Za to je že zdavnaj prepozno, če sploh bi delovalo. Nič ne govori v prid zapiranjem, da pomagajo.
MUNGATUMBA
16. 12. 2021 11.33
+4
V nekaterih evropskih državah so zagnali velik preplah zaradi trenutno najbolj »popularne« koronavirusne različice. - Zdravnica Angelique Coetzee, ki je prva opozorila oblasti na različico omikron, se čudi histeriji, ki jo zganjajo predvsem v Veliki Britaniji.
ttrree
16. 12. 2021 13.43
Tudi dr. Potrč, dr. Werner, akad. prof. dr. Troha se čudijo čemu panika?