Tujina

IS napovedal nove napade po vsem svetu

Damask, 29. 03. 2024 14.09 | Posodobljeno pred 28 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, N.V.
Komentarji
0

Skrajna skupina Islamska država je napovedala nove napade na jude in kristjane po vsem svetu med muslimanskim svetim mesecem ramazanom. Prav tako je privržence pozvala, naj napadejo taborišče al Hol v Siriji in izpustijo tamkajšnje ujetnike te skrajne skupine.

Tiskovni predstavnik IS Abu Hudajfa al Ansari je v 40-minutnem zvočnem posnetku, ki ga je objavil medij, povezan s skrajno skupino al Furqan, pozval privržence, naj v času ramazana izvajajo napade na kristjane in jude povsod po svetu, še zlasti v Evropi, ZDA in Izraelu.

Islamska država
Islamska država FOTO: Shutterstock

V svojem govoru je obeležil 10. obletnico razglasitve kalifata ter v luči tega pozval privržence v Siriji, naj napadejo taborišče al Hol in izpustijo ujetnike te skrajne skupine. Taborišče v Siriji je pod nadzorom kurdskih skupin, v njem pa je nastanjenih več tisoč ljudi, med njimi so tudi sorodniki pripadnikov IS ter številni tujci.

Al Ansari je prav tako pohvalil nedavni napad v koncertni dvorani Crocus v predmestju Moskve, v katerem je bilo ubitih najmanj 143 ljudi, 360 pa je bilo ranjenih.

IS, proti kateri se Moskva bori v Siriji, skupina pa je dejavna tudi na ruskem Kavkazu, je napade v Rusiji sicer izvajala že od konca leta 2010. Januarja pa je prevzela odgovornost še za samomorilski bombni napad na jugu Irana, v katerem je bilo ubitih več kot 80 ljudi.

Medtem ko sicer IS ostaja poražena v svojih glavnih oporiščih na Bližnjem vzhodu, je precej napredovala v Afriki in delih južne Azije ter pridobila številna ozemlja in vire, ki bi lahko služili kot izhodišče za novo kampanjo ekstremističnega nasilja, so dejali razni analitiki za Guardian. Številne evropske vlade so že prešle na najvišjo stopnjo pripravljenosti v zadnjih letih. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3