Tujina

Iskanje šestletnega dečka ni obrodilo sadov, policija prehaja na plan B

Elm, 29. 04. 2024 19.17 | Posodobljeno pred 16 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po tednu intenzivnega iskanja na severu Nemčije pogrešanega avtističnega dečka še niso našli. Obsežno iskalno akcijo, v kateri je sodelovalo okoli 1200 policistov, vojakov, gasilcev in prostovoljcev, bodo s torkom ustavili. Policija bo zdaj prešla na plan B, kar pomeni, da bodo pod drobnogled vzeli vse možne teorije dečkovega izginotja.

"Dežuram že od ponedeljka zvečer od 20.30. To je neverjetno zahtevno," je po poročanju nemškega Merkur.de dejal Christian Baack iz prostovoljne gasilske enote, ki s pomočjo drona išče pogrešanega dečka. "V preteklih dneh smo zaznali nekaj, kar je imelo obliko človeka. Nato so se na lokacije odpravile enote," je pojasnil. A se je izkazalo, da ni šlo za dečka. 

Že sedem dni šestletnega Ariana iščejo pripadniki policije, vojske, gasilcev, civilne zaščite in številni prostovoljci. V obsežno iskalno akcijo je bilo doslej vključenih okoli 1200 ljudi. Iskali so ga z droni, helikopterji, čolni, potapljači, termovizijskimi kamerami. Ker je deček avtist in se ne odziva na klice, so uporabili tudi nekatere posebne metode, da bi pritegnili dečkovo pozornost. V upanju, da bo prišel do njih, je policija uporabila pisane balone, v različnih oblikah in z različnimi motivi, sladkarije ter svetlobne žaromete. 

Tudi danes je na terenu okoli 200 policistov, ki iščejo dečka. "Čez vikend smo spet našli nekaj stopinj," so sporočili. Te morda pripadajo pogrešanemu Arianu. Policija ga je skušala izslediti tudi s psi, a neuspešno. 

"Po vsem tem smo ostali praznih rok," je povedal tiskovni predstavnik policije. Iskanje Ariana doslej ni obrodilo sadov, vsa območja, kjer bi lahko bil, so že večkrat preiskali. Policija je zato sporočila, da bodo s torkom obsežno iskalno akcijo na terenu ustavili. Čas je za plan B oziroma drugačno strategijo iskanja. Namesto vsesplošnega iskanja na terenu bodo zdaj bolj temeljito preverjali konkretne namige in teorije o izginotju dečka. 

Nemška policija je sicer v ponedeljek ustanovila posebno preiskovalno skupino, v kateri so tudi strokovnjaki za primere pogrešanih oseb. 

Po navedbah predstavnika policije sicer ni nobenih dokazov, da bi šlo za kaznivo dejanje. Dečka so nazadnje videli v ponedeljek okoli 19.30, preden je odšel od doma. Nadzorne kamere v soseski so ga posnele v času, ko je zapustil svoj dom in sam odšel proti bližnjemu gozdu. Oblečen je bil v oranžno majico z dolgimi rokavi, črno trenirko z vzorcem zmaja in nogavice. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Svnski
30. 04. 2024 08.42
+1
Po slikah sodeč stojijo v vrsti in čakajo da bo pritekel k njim. Kakšno iskanje je to ko so ljudje na 1 meter. Če bi se bolj razkropili bi lahko pokrili večje območje z enakim številom ljudi.
UtisanBimbambom
30. 04. 2024 09.13
+4
NeMoresVerjet
30. 04. 2024 08.18
+2
Obvezno uvest gensko testiranje zarodka pa uzakonit obvezen splav ob vseh takih napakah. Se zivali imajo vcasih vecjo mero inteligence kot clovek, ki v imenu custev dopusca da zrastejo cisto vse mozne napake in ob tem unicijo zivljenje otroka, starsev in vseh ostalih clanov druzine. Imamo enega takega v soseski, mama se smili vsem. Se dere kot zival za cisto brezveze in ga pez minut nr sme pustiti samega, uboga rrva bo morala zanj skrbeti celo zivljenje, namesto da bi opravila en test ko je bil se cas. Tukaj se debatira o prepovedi splava, med tem ko bi se ga moralo za take primere povecati za faktor 500.
G. Papež
30. 04. 2024 08.56
+1
Gospod .
30. 04. 2024 09.07
+3
Saj se delajo testi. Pač nekateri hočejo takega otroka na koncu. Se pa ne zavedajo, koliko dela to prinaša. Že zdrav otrok ti vzame čas in denar, kaj šele bolan.
Psyche
30. 04. 2024 09.45
+6
Iz vasega komentarja se odraza pomanjkljivo poznavanje avtizma. Taksno genetsko testiranje ne obstaja. Avtizem je kompleksna razvojna motnja, ki bo terjala se kar nekaj raziskav, da jo bodo/bomo povsem razumeli. Ni tako “enostavno”, kot npr. Downov sindrom, ki je genetska napaka. Problem je v sistemu, ki prepozno diagnosticira in ne nudi starsem in otrokom toliko podpore, kot bi je potrebovali. Z zgodnjim odkrivanjem se da zelo veliko narediti, najvec in najhitreje do tretjega leta, ko so mozgani najbolj plasticni. Seveda pa vsak stars ni psihicno opremljen za izzive ki jih ta diagnoza prinese, kar pa ne pomeni, da bi bil zato bolj prikladen splav, temvec vecja sistemska pomoc. Avtizem ni enolicna diagnoza, je spekter od funkcionalnih do manj funkcionalnih. Starsi morajo veliko delati na sebi, sprejeti diagnozo in se o njej dobro izobraziti. Seveda bo stars taksnega otroka bolj obremenjen in bo zahtevalo vec njegove pozornosti kot pri tipicnem otroku, zato je toliko bolj pomembno, da ima vir razbremenitve. Govorite o sosedi in njenem otroku… ampak kar se slisi je vasa sebicna stiska, ki ne odraza empatije kot take. Si “upate” iti pred njo in ji reci, da bi bilo za vse boljse, ce njenega otroka ne bi bilo na svetu? Veste mamina ljubezen do otroka je brezpogojna.. in pomembno je, da ji okolica nudi pomoc, ce jo potrebuje… v svojih zmoznostih seveda… vcasih je dovolj samo vprasati: kako si?
Zmaga Ukrajini ...
30. 04. 2024 09.56
+1
Pa ti 🤡 si res en pacient. Očitno si tudi sam napaka narave. IZBIRA je tista, ki je bistvena. Ja, ne boš verjel, nekatere matere iz teh ali onih razlogov NIKOLI ne bi opravile splava, pa če bi se tebi zdel še tako nujen. Zakaj je temu tako, pa sam razmišljaj. Samo ne vsiljuj svojega bebavega "prav" drugim. To je popolnoma isto kot pri evtanaziji. Tudi tu mora obstajati svobodna volja, torej IZBIRA, ne pa prisila, kot bi jo očitno rad uvedel ti.
Ramzess
30. 04. 2024 09.56
-2
Otroci se ne rodijo bolni, naredijo jih bolne. Avtizem pa ni za vse enak, vanj se umikajo tudi otroci, za katere je ta svet pregrob. To som otroci z višjo zavestjo in frekvenco, otroci nove dobe. Sicer je preveč avtizma posledica cepiv ipd.
Zmaga Ukrajini ...
30. 04. 2024 10.03
+0
Psyche
30. 04. 2024 10.40
+2
Ni raziskave, ki bi potrdila cepivo kot vzrok avtizma. Je bolj kot kaj druga mit. Je bilo pa veliko raziskav narejenih, da so ovrgli to “idejo”. Razumem pa tendenco k temu, saj se v casu obveznih cepljenj lahko zacnejo kazati prvi znaki avtizma.
Jimi1
30. 04. 2024 08.00
+3
Verjetno podobna zgodba kot v Srbiji...
Andrejsoft
29. 04. 2024 21.43
+1
Kaj pa Hamburg? 24ur , zakaj ne poročate o tem?!?
Covid 19
29. 04. 2024 21.22
-9
Čuvanje namesto iskanje.. A kdo ve koliko palestinskih otrok so že našli pod ruševinami... zaradi idiotov, ki jih podpira tudi nemčija???
Ramzess
30. 04. 2024 10.01
+2
Vedno imej v mislih., da ni vse res kar pokažejo mediji. Otroci so žrtve tudi zato, ker so starši zelo neskrbni do njih, kar se varnosti tiče, in se mularija igra zunaj, potem pa jok stok. Veliko posnetkov smo videli, ki so si podobni. Videli smo tudi posnetke, kjer so odrasle i n otroke pripravljali na snemanje takih posnetkov. Ni nujno vse res kar vam pokažejo msm mediji, nenazadnje lahko gre posnetke iz drugih dogodkov, ki jih prikazujejo kot da so iz tega. CGI je pogodsto v uporabi, to smo vdieli tudi v primerih iz Ukrajine, kjer so posnetke jemali celo iz drugih vojn, filmov, itd. Mislijo da ljudje ne opazijo prevar.
Podlesničar
29. 04. 2024 19.40
+10
Plan B ali srbski scenarij...
Ramzess
29. 04. 2024 21.14
-4
Delajo ravno obratno, ali napak. Res sledijo nekemu obrazcu, in ne pameti in logiki.
Kimberley Echo
30. 04. 2024 08.19
+5
Ramzes, torej po tvoje so Nemci nesposobni, ker ne delajo po tvojem načrtu. Ker tebe je pa sama pamet in logika. Imaš izkušnje na tem področju, kajne. Gotovo te bodo veseli, če se jim pridružiš, da ne bodo za brezveze izgubljali čas.
Ramzess
30. 04. 2024 09.54
Res ne opaziš, da se iskanja vedno izvajajo enako, kot po nekem vnaprej napisanem obrazcu, namestu sledenju in iskanju sledi. Tako kot počnejo uničijo morebitne sledi. Šele sadj bo začeli s tim kar bi morali že na začetku, za moje pojme res čuden pristop.