Tujina

'Nemčija krši pogodbo o trgovini z orožjem, ženevsko konvencijo in konvencijo o genocidu'

Berlin, 12. 04. 2024 14.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nemčija se bo kmalu soočila z novim pozivom, naj prekliče vso prodajo orožja Izraelu. V tožbi na nemških nacionalnih sodiščih bodo sodniki od vlade zahtevali, naj nujno odredi preklic vseh dovoljenj za prodajo orožja, izdanih od 7. oktobra, ko je Hamas začel napad na Izrael. Nemčija namreč velja za drugo največjo izvoznico orožja v Izrael, takoj za ZDA.

Tožba, s katero se sooča Nemčija, le še povečuje pritisk na Berlin zaradi naraščajočega ogorčenja glede obsega smrti in uničenja v Gazi. Tožbo so izdale štiri skupine za človekove pravice v imenu petih Palestincev, ki trdijo, da se v Gazi bojijo za svoje življenje in da jih Izrael kolektivno kaznuje za Hamasov napad.

Tožba je usmerjena proti zveznemu ministrstvu za gospodarske zadeve in podnebne ukrepe, ki ga vodi stranka Zelenih, ki je sicer pristojna za izvozna dovoljenja v skladu z zakonom o nadzoru nad orožjem, poroča Guardian.

Izraelski vojak v Gazi
Izraelski vojak v Gazi FOTO: AP

"Upravičeno lahko domnevamo, da nemška vlada krši pogodbo o trgovini z orožjem, ženevske konvencije in svoje obveznosti iz konvencije o genocidu oziroma sporazume, ki jih je Nemčija ratificirala," je navedeno v izjavi enega od tožnikov, Evropskega centra za ustavne in človekove pravice (ECCHR). 

Med petimi Palestinci, ki jih tožniki zastopajo, so tisti, ki so v vojni izgubili sorodnike, domove in delovna mesta ter se štejejo za notranje razseljene osebe. "Vseh mojih pet otrok je bilo ubitih, ko je Izrael streljal na begunsko taborišče, v katerem smo bivali po begu s severa," je dejala ena od njih. "Nemčija mora prenehati pošiljati orožje, ki podžiga to vojno. Nobena mati ne bi smela utrpeti tako strašne izgube."

"Osnovni pogoj za nemško zunanjo politiko, ki temelji na pravilih in je usmerjena v človekove pravice, je spoštovanje prava. Nemčija ne more ostati zvesta svojim vrednotam, če izvaža orožje v vojno, kjer so očitne hude kršitve mednarodnega humanitarnega prava," je poudaril generalni sekretar ECCHR Wolgang Kaleck.

A čeprav Nemčija pošilja orožje, so v zadnjem času zadržki vidni tudi pri njih. Zunanja ministrica Annalena Baerbock je vse bolj kritična do Izraela, Gazo pa opisuje kot pekel. Vendar Nemčija iz zgodovinskih razlogov trdi, da je ohranjanje Izraela v središču njihove zunanje politike. 

Ta tožba, ki Nemčijo še čaka, je sicer ločena od primera, ki ga je sprožila Nikaragva, ki je še ta teden pred mednarodnim sodiščem v Haagu zatrdila, da Nemčija z nadaljnjo dobavo orožja Izraelu krši ženevsko konvencijo. A je nemška vlada sodišču obljubila, da so prejeli izraelska zagotovila o previdnostnih ukrepih in trenutno nimajo razloga, da bi vanje dvomili. 

Nemčija je oktobra 2023 v Izrael izvozila obrambno opremo v vrednosti 203 milijonov evrov, a marca so obseg drastično pomanjšali in izvozili opreme le za milijon evrov, piše Guardian.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1