Tujina

Poplave in kaos v puščavskem Dubaju: je krivo sejanje oblakov?

Dubaj, 18. 04. 2024 08.31 | Posodobljeno pred 12 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po zabeleženi največji količini padavin v zadnjih 75 letih v Združenih arabskih emiratih še vedno odpravljajo posledice hude ujme, ki je močno presenetila tamkajšnje prebivalce in povzročila vsesplošni kaos. Na dubajskem letališču, ki velja za enega največjih in najprometnejših na svetu, so bili primorani odpovedati številne lete, potniki pa poročajo o "razpadu sistema". Medtem se je na družbenih omrežjih razplamtela debata o tem, ali je močno deževje povzročilo t. i. sejanje oblakov, ki je sicer pogosta praksa v ZAE.

V sredo je bilo po podatkih Flight Aware odpovedanih približno 300 letov na in z mednarodnega letališča v Dubaju, ki velja za glavno vozlišče za povezovalne lete z vsemi celinami. Predstavniki letališča, ki je lani sprejelo več kot 80 milijonov potnikov, so opozorili, da bo okrevanje trajalo "kar nekaj časa". 

Letalska družba Emirates s sedežem v Dubaju je do danes zjutraj onemogočila prijavo potnikov na odhodne lete. Britanska potnika Kate in Andrew Golding sta za 12 ur obtičala na letališču. "Sistem znotraj letališča je popolnoma razpadel in Emirates, za katerega menim, da je ena najboljših letalskih družb na svetu, je brez osebja, brez informacij, brez koordinacije, brez profesionalnosti ... To je čudno, velika podjetja so običajno pripravljena na takšne dogodke," je za BBC povedal Andrew. 

Dodala sta še, da na letališču vlada popoln kaos in da ljudje spijo na tleh. Britanka Anne Wing je s svojim možem in tremi otroki zaman čakala na let v London. "Od 8. ure zjutraj nismo govorili z nikomer iz družbe Emirates. Potniki so kričali, osebja ni bilo videti. To je grozljivo, stlačeni smo kot živali to je nevarno in nehumano," je dejala. 

Zaradi močne nevihte, ki se je začela v torek zjutraj in je trajala večji del dneva, je bilo letališče prisiljeno za 25 minut prekiniti promet in preusmeriti več letal. Posnetki, objavljeni na družbenih omrežjih, so prikazovali letala, ki so se premikala po poplavljenih stezah. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izvršni direktor dubajskega letališča Paul Griffiths je za lokalno radijsko postajo Dubai Eye povedal: "Mislim, da še nihče ni videl takih vremenskih razmer." 

Združeni arabski emirati so v torek zabeležili največjo količino padavin od začetka zbiranja podatkov pred 75 leti. Državna meteorološka služba je sporočila, da je v regiji al-Ain v manj kot 24 urah padlo 254,8 milimetra dežja. V celotni državi povprečno na leto pade od 140 do 200 mm padavin, medtem ko jih v Dubaju zabeležijo še manj – okoli 97 mm. Mesečno povprečje za april znaša komaj 8 mm. 

Močno deževje je zato presenetilo tamkajšnje prebivalce, številni so s svojimi vozili ostali ujeti na poplavljenih cestah. Oblasti so vladnim uslužbencem odredile delo od doma, zaprte so bile tudi šole. 

Je krivo sejanje oblakov?

Po močnih padavinah in poplavah so se na družbenih omrežjih pojavila ugibanja, ali je za tako hud vremenski pojav krivo t. i. sejanje oblakov, ki je pogosta praksa v ZAE. Oblasti namreč umetno spodbujajo oblake, da bi proizvedli padavine z izstreljevanjem kristalov srebrovega jodida v nebo. Ti v oblake vnesejo drobna ledena jedra, ki nato povzročijo dež. 

Vendar strokovnjaki pravijo, da sejanje oblakov ne more povzročiti tako močnega deževja, vse špekulacije so zavrnili tudi v nacionalnem meteorološkem centru, ki nadzira operacije sejanja oblakov v državi. Dejali so namreč, da niso izvajali nobenih tovrstnih operacij. "Eno od osnovnih načel sejanja oblakov je, da morate ciljati na oblake v zgodnji fazi, še preden začne deževati, če že imate hudo nevihto, je za sejanje prepozno," je Omar Al Jazidi, namestnik generalnega direktorja NCM, dejal za CNBC. 

"ZAE imajo delujoč program za sejanje oblakov za povečanje količine padavin v tem sušnem delu sveta, vendar ne obstaja nobena tehnologija, ki bi lahko ustvarila takšno količino padavin," je za BBC dejal profesor Maarten Ambaum z univerze v Readingu. 

Tudi BBC meteorolog Matt Taylor je opozoril, da je bila nevihta napovedana."To je bilo že napovedano kot hud vremenski dogodek. Pred tem so računalniški modeli, ki ne upoštevajo možnih učinkov sejanja oblakov, že napovedovali več kot enoletno količino dežja, ki bo padla v približno 24 urah," je pojasnil. 

Močno deževje v Dubaju
Močno deževje v Dubaju FOTO: AP

Dodal je, da so hude poplave prizadele tudi druge zalivske države. "Za ta del sveta so značilna dolga obdobja brez dežja in nato neredne, močne padavine, a kljub temu je bil to zelo redek pojav," je dodal Ambaum. "Intenzivnost dežja je bila rekordna, vendar je to skladno s segrevanjem podnebja, z večjo količino vlage, ki je na voljo za spodbujanje neviht, zaradi česar so padavine in s tem povezane poplave vse močnejše," razlaga Richard Allan, profesor podnebnih znanosti na univerzi Reading. 

Kot poroča BBC, je nedavna študija pokazala, da bi se lahko letna količina padavin v ZAE zaradi podnebnih sprememb povečala za 30 odstotkov do konca stoletja. "Če bodo ljudje še naprej kurili nafto, plin in premog, se bo podnebje še naprej segrevalo, padavine bodo vedno močnejše in ljudje bodo še naprej umirali v poplavah," opozarja klimatologinja in profesorica na Imperial College London Friederike Otto. 

Da bi preprečili smrtonosne poplave, so nujni učinkoviti ukrepi za spopadanje z nenadnimi intenzivnimi padavinami. Dubaj je seveda močno urbaniziran, zelenih površin, ki bi absorbirale vlago, je malo, drenažni sistemi pa ne prenesejo tako velikih količin padavin. "Potrebne so strategije in ukrepi za prilagajanje tej novi realnosti. Prilagoditi je treba infrastrukturo cest in objektov, zgraditi rezervoarje za shranjevanje spomladanskega deževja," razlaga profesorica Diana Francis z univerze Khalifa v Abu Dabiju. 

Januarja je sicer Uprava ZAE za ceste in promet ustanovila novo enoto za pomoč pri obvladovanju poplav v Dubaju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (116)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Komentator aligator
18. 04. 2024 21.25
+3
Dobili smo pesek,dali smo vodo.
Betuul
18. 04. 2024 20.12
To je “apokalipsa “ ki je in bo prizadela ves svet! In nehajte s temi vojnami in nenormalnim orožjem!in raziskavami v vesolje! To je to
exdetektiv
18. 04. 2024 18.45
+2
Filmska sci-fi scena se je začela uresničevati. Ali bodo v bližnji prihodnosti začela izginjati tudi cela mesta ?
Kollerik
18. 04. 2024 20.12
janez Kovač 1
18. 04. 2024 17.44
+4
Naj posejejo oblake še nad saharo in nad drugimi puščavami,da bodo ozelenele!
Slavko Badič
18. 04. 2024 17.57
+0
…lahko uredimo, vprašanje je samo, kdo bo to plačal. Mi tega ne delamo zastonj. Pa nehajte že s tem sejanjem, to se vse ureja z daljincem. Kaj bi pa vi sejali po nebu…? Saj ti je jasno, da vse pade na tla, a ne?
Zanesenjak
18. 04. 2024 16.05
+2
Če je krivo sejanje, potem je to nekaj dobrega za puščavski del sveta. Samo še malo izpiliti morajo proizvodnjo, da ne bo dnevnih viškov.
Slavko Badič
18. 04. 2024 17.39
-1
…seveda je dobro. Najprej poseješ, potem zaliješ, malo počakaš in potem požanješ.
periot22
18. 04. 2024 15.24
+1
Poseg v vreme to pokvarjenci delajo že leta in leta z letali nam pa lažejo o podnebnih spremembah!!!!!!!!!!!!!!
Justice4all
18. 04. 2024 14.32
+5
Take ekstremne pojave takoj izkoristijo ekologi..tokrat Friederike Otto. Torej je kriva poraba fosilnih goriv in nikakor povečanje aktivnosti sonca in prekomerne pozidave planeta...ajoj kaj nas futrajo ...Tudi,če jutri izginejo vsi ljudje se planet spreminja in se tudi bo...
Zmajevo gnezdo
18. 04. 2024 13.09
-3
""Če bodo ljudje še naprej kurili nafto, plin in premog, se bo podnebje še naprej segrevalo, padavine bodo vedno močnejše in ljudje bodo še naprej umirali v poplavah," opozarja klimatologinja in profesorica na Imperial College London Friederike Otto. "" TO JE ENA VELIKA PROPAGANDNA LAAAAŽ....
Slavko Badič
18. 04. 2024 13.37
+4
…itak. To se vse upravlja z daljincem. Jaz tudi nisem verjel, dokler mi kolega ni rekel, da mi lahko zaliva vrt, ko sem na dopustu. Potem je sicer malo pretiraval, ampak o tem kdaj drugič…
prince of persia
18. 04. 2024 13.49
+3
Slavko Badič
18. 04. 2024 13.50
+4
...moja draga nima vrta, ima vedno pokošeno do nule.
Slavko Badič
18. 04. 2024 13.58
+3
…lahko bi rekli, da je bolj podobno puščavi.
UtisanBimbambom
18. 04. 2024 14.03
Slavko Hvala. Tvoji komentarji mi polepsajo dan. 😂😂😂🙋
Zmajevo gnezdo
18. 04. 2024 15.17
Slavko jaz in članek, ki sem ga prilepil, ne govori o umetnem ustvarjanju dežja, govori o globalnem segrevanju, ma kaj ljudje ste vsi tako nepismeni.
avgust.
18. 04. 2024 15.53
Slavko ima kar prav, peta generacija je imela samo delno in uradno namen povečanja zmogljivosti interneta, dodatek, ki je upravičil vso dezinformiranje in siljenje v to, se vidi na nebu.
Slavko Badič
18. 04. 2024 17.35
…ajde zmajček ne sanjaj. Jaz sem ti povedal tako kot je. Moj kolega ima daljinc, s katerim upravlja te zadeve, vi pa sanjate o nekem sejanju. Seje se po njivi, ne pa po nebu.
Wolfman
18. 04. 2024 12.21
+2
Povsem normalno, da kdor se z naravo igra bo občutil najhujše.
VelikoVedro
18. 04. 2024 12.15
+0
Eni res mislijo, da je edino naravno vreme sonček in ptički ...
vicente
18. 04. 2024 12.07
-3
Alah Akbar konec ramadana oz bajram, mektub
petka5
18. 04. 2024 11.56
+0
seveda da je krivo... igračkali so se, zdaj so pa dobili... narava ne pusti,da se igračkaš z njo.
R.F.K.Jr.
18. 04. 2024 11.42
-9
Neprecenljivo bi bilo videt izraze ljudi cez par let, ko bo znano kako zelo je vse zlagano, nastavljeno in sprogramirano, predvsem obraze tistih, ki ne verjamejo v chemtrailse in haarp. Dinozavri niso obstajali, obstajali so zmaji, ki so omenjeni tudi v Bibliji in niso obstajali milijone let nazaj ampak zgolj nekaj tisoc. Obstajali so tudi ljudje velikani, visoki tudi 10m in vec. V mnogih templjih so nasli zibelke, katerih velikost se sklada z otroki velikanov, zato tudi tako velika vrata na katedralah in stadodavnih stavbah. Obstajala je Velika Tartarija, ki je bila locena od Kitajske s kotajskim zidom. Arheologi na dnu oceanov ne smejo raziskovati, saj se tam skriva vecina dokazov. Google mud flood, tako so izbrisali vecino dokazov. Le kako mislite, da so nastale piramide in "stare" velicastne stavbe? Nekoc so ljudje znali crpati zastonj energijo iz etra itd itd.
fljfo
18. 04. 2024 11.57
+12
Kako so pa tebi jasne vse te tajne sveta? Posvečenec? Nezemljan?
VelikoVedro
18. 04. 2024 12.15
+11
Teh 'čez par let' čakam že 30 let, odkar na internetu berem o chemtrailih. Sam še malo! Še par let!
Slavko Badič
18. 04. 2024 12.49
+5
...Hermanii, vse drži kar si zapisal. Hobiti in Mordor so tudi resnične osebe in kraj, vsi pa mislijo, da je to le nek roman oz. film. Res ne vem, kako lahko ljudje mislijo, da je to vse izmišljeno. Velikani pa še danes živijo.
PomisliNaSonce
18. 04. 2024 11.18
+5
Tisto, kar smo fasali lani...je bila mala malica, kar sedaj prihaja nad nas iz juga proti severu
Slavko Badič
18. 04. 2024 11.25
+7
...ne drži, moj kolega z daljincem, ki ima čez Slovenijo in še nekaj okoliških držav, nima trenutno ničesar v načrtu.
PomisliNaSonce
18. 04. 2024 11.26
-1
Slavko Badič
18. 04. 2024 12.12
+2
…seveda obstaja načrt. Kako pa misliš, da poteka vremenska napoved za 14 dni vnaprej? Kaj misliš, da so vremenarji jasnovidni, al kaj?
lokson
18. 04. 2024 11.15
+1
Dajte mi teoretiki povedat, zakaj bi šel nekdo zalivati ravno Dubaj. Res ste nori. Če bi imeli tak sistem, kot trdite, bi bil danes Dubaj z širšo okolico zelena oaza sredi puščave. Sisteme so poskušali napraviti in tudi imajo nek sistem, kateri naj bi teoretičo lahko stisnil kakšno kapljo iz neba in to ne zelo ozkem območju. Dvigovanje temperature s katero bi povzročali večje izhlapevanje, zaradi vročega podnebja, ne pride v poštev. Iz kje bi lahko dobili toliko potrebne vlage za takšno količino padavin, kot so jo bili deležni minule dni. Kam je vsa pamet šla, se sprašujem.
PomisliNaSonce
18. 04. 2024 11.25
+0
Ga ni junaka na tem svetu, ki lahko predvidi tak podor hladnega zraka iz višjih nadmorskih točno nad to mesto...to pa vsa taka veeelika mesta sprojektirana, da energijsko podrejajo širšo okolico. Z vso energijo, tako usmerjeno, kot odpadno in prosto do teh mest v obliki umetnih sonc stežka pride taka motnja, a če jo potegne noter...je hudo. Saj ni Dubaj edini, ki ga je zalilo v preteklih letih...Ljubljano je parkrat, Valencio tud...drugje poplavi energijsko podrejeno bližnjo okolico teh velikih mest. Vse je sprojektirano tako, da "deluje"...dokler deluje. Sj tako je povsod v življenju. 100x suh, enkrst fino moker..vsaj
Slavko Badič
18. 04. 2024 12.07
+7
beware1
18. 04. 2024 11.14
+10
Potrebno se je zavedati, da prihaja do globalni vremenskih razmer pri katerih, so raznorazna blodenja o Haarpu in porabi fosilnih goriv, neumestna. Odkar obstaj Zemlja, to je nekaj milijarde let, so se dogajale, se in se bodo vremenske spremebe. Sedaj smo ravno v obdobju 12 do 15000 let in se je pričelo počasi, a vztrajno. Spomnimo se zadnje ledene dobe!! Sedaj počasi prihaja ponovno. Najprej otoplitev, zamenjava morskih tokov in smo tam. Nič, kar tako
PomisliNaSonce
18. 04. 2024 11.19
+1
Svet in posledično vsa "mašinerija" znotrej planeta zemlje v posledično v atmosferi proti vesolju je tako enormno velika, da ena človeška glava niti približno ne more tega dojet
Čombe
18. 04. 2024 11.11
-4
Muslimanska verzija vesoljnega potopa, ali kako se reče tistim pravljicam v svetem pismu
Slavko Badič
18. 04. 2024 13.44
+2
Čombe
19. 04. 2024 11.02
jaz sem tisti, ki ne klečeplazi pred navideznimi bogovi v nedeljo...
Animal_Pump
18. 04. 2024 11.06
+3
Pa sej to se dela ze od leta 1940...nič takega. Sej to sejanje ima tudi pozitivne učinke...razbiješ točo, prekines sušo itd. Edino vsake toliko pa malo uide iz nadzora. Sicer pa to ni nobena tipla voda odkrita...je že stara praksa.
Animal_Pump
18. 04. 2024 11.10
+3
Sicer se pa tudi že umetne strele dela(ogromno strel naenkrat)...DARPA project NIMBUS...za vojaske namene seveda. Nic takega.
Slavko Badič
18. 04. 2024 13.47
+2
...ja, ko te DARPA drapne, pa res ni več heca.
Watcherman
18. 04. 2024 11.00
+5
Je spet vse umetno ustvarjeno ne naravno kajne hiiihihi?.
PomisliNaSonce
18. 04. 2024 10.54
+1
V preteklem obdobju, ko je vladalo oceansko segrevanje El Nino...je večina padavin padlo nad morjem. Sedaj pa naj bi bili že v vmesi fazi, proti pojavu La Nina. Celinsko segrevanje...in ohlajanje morij, in več kot očitno so prva na vrsti večja umetna sonca v obliki velikih mesti od juga počasi proti severu...
lokson
18. 04. 2024 11.01
-2
Watcherman
18. 04. 2024 11.06
+0
PomisliNaSonce
18. 04. 2024 11.14
+1
Razlog je tam, in nikjer drugje. Tudi če nimajo cevi, so ustvarili ogono umetnih padcev zračnega tlaka preko vseh stolpnic in ostale urbanizacije na zelo občutljivem mestum in šponajo 24h/365 zunje kompresorje klim notranjih prostorov...kaj misliš, da lahko s tem vedno premagajo vso širšo okolico, z vso to odpadbo toploto. Enkrat se ne izzide..
lokson
18. 04. 2024 11.23
+1
Watcher, mislim da sončka nisi razumel. Ogromna mesta, akumulirajo ogromno toplote, vsaj tako sem ga razumel. Ogromno steklenih površin, katera ustvarjajo leča efekt.
PomisliNaSonce
18. 04. 2024 11.31
+1
Tako je. Energija je v velikih mestih enormna. Tako tusta usmerjena proti tem mestom po žicah in tudi v kontra smer, kot odpadna in tudi vsa prosta ki je podrejena vsemu teme. To podreja širšo okolico, dokler jo....ko pa je vsega preveč, pa pade ravno tja in to tako kot je v Valenciji večkrat že, tudi v naši Ljubljani...New Yorku...vsepovsod se zgodi naliv. Niso samo mesta, tudi večji kraji. Nalivi so tipičen primer, ko se kotnja nekako prerine na samo mesto nakopičene energije in se ne sprosti po okoliških vaseh in hribih