Tujina

Sanchezu v senci razdeljene Španije še en mandat na čelu vlade

Madrid, 16. 11. 2023 13.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pedro Sanchez je dobil podporo parlamenta v Madridu za še en mandat na čelu španske vlade. Zanj je glasovalo 179 poslancev, 171 jih je bilo proti. Nad njegovo izvolitvijo visi senca razdeljenosti države zaradi dogovora o amnestiji preganjanih katalonskih separatistov, ki je politiku iz vrst socialistov omogočil vnovično vodenje vlade.

Španija je novega premierja dobila po julijskih volitvah, ki niso dale jasnega zmagovalca. Največ glasov je sicer prejela konservativna Ljudska stranka (PP), a ne dovolj za oblikovanje vlade. Vodilni kandidat stranke Alberto Nunez Feijoo tako v parlamentu ni dobil zadostne podpore za premierski položaj.

Sanchezovi socialisti (PSOE) so dosegli drugi najboljši izid, da bi si zagotovili večino, pa so sklenili dogovore z levim zavezništvom Sumar, baskovsko stranko PNV, Katalonsko republikansko levico (ERC), stranko Skupaj za Katalonijo (Junts) ter nekaterimi drugimi regionalnimi strankami.

Ključna je bila podpora stranke Junts, ki pa je v zameno zahtevala amnestijo sodno preganjanih katalonskih politikov in aktivistov, zlasti zaradi vpletenosti v poskus odcepitve Katalonije. Sanchez je na to pristal in si s tem nakopal kritike ter jezo velikega dela španske javnosti. V zadnjih tednih so v mestih po državi potekali množični protesti.

Predstavniki PP so Sanchezu med drugim očitali, da je prodal Španijo, da bi ostal na oblasti, kupoval glasove v parlamentu z zagotavljanjem nekaznovanosti in popustil izsiljevanju separatistov.

Sanchez je v sredo v razpravi pred glasovanjem poudaril nujnost dialoga s katalonskimi separatisti in odpuščanja, da bi zacelili rane po neuspelem poskusu odcepitve Katalonije leta 2017. Predlog zakona o amnestiji, ki naj bi zajel več sto ljudi, je bil že v ponedeljek vložen v parlament.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pajo_36
16. 11. 2023 13.59
-3
Bravo Sanchez. Proti odcepitvam telih majhnih kneževin. Vprašanje je, če bi bil plebiscit sploh izglasovan za odcepitev. To samo elite hočejo večjo moč, navaden državljan nima nič od tega. Tako kot Jugoslavija. Scam.
Vegeta
16. 11. 2023 14.19
+3
Jugoslavija je bila federacija različnih narodov. Jugoslavija je bila tragedija za slovenski narod. Propadla je 50 let prepozno.
Pajo_36
16. 11. 2023 14.26
-1
Ja ja, Jugoslavija je bila trn v peti Nemčiji in Ameriki. Kako pa to, da ena Švica, ki je tudi skupnost narodov štima? za Janšo je bila fail, pa za Kučana in ostale k so zelo dobr zaslužil z razpadom, ostali smo pa v devetdesetih crkavali od brezposelnosti in kriz in boju za preživetje. Medtem ko je nova elita prodajala orožje, kradla banke in nas zastrupljala z nacionalizmom!
Vegeta
16. 11. 2023 14.35
+0
Švica je država že 400 let. Gre za svicarje, ki pač govorijo 3 različne jezike. Pred Jugoslavijo smo bili del Avstroogrske, ki je bila svetlobna leta boljse za Slovenijo.
mackon08
16. 11. 2023 16.24
Pasjo nimaš pojma Katalonija je molzna krava in sama bi bila dosti bolj uspešna kot je zdaj.
PoldeVeliki
16. 11. 2023 13.58
-1
Španija v propad...
trdovrat
17. 11. 2023 17.59
Zakaj bi pa Španija šla drugam, kot vsi evropski vazali murikancev?