Tujina

'Svet se mora odločno odzvati na sodelovanje med režimoma pri širjenju terorja'

Kijev, 15. 04. 2024 06.18 | Posodobljeno pred 14 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.V., STA, T.H.
Komentarji
0

Dokler so vse oči sveta pozorne na razmere na Bližnjem vzhodu, pa civilisti v Ukrajini še vedno bijejo bitko s svojo sosedo. Vse več jih umira, opozarjajo mnogi, analitiki pa so dodali, da jih bo še več umrlo, če ameriška vojaška pomoč ne pride v Ukrajino. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem pozval k enotnemu globalnemu odgovoru na teror Moskve in Teherana.

V mestu Siversk na severu regije Doneck na vzhodu Ukrajine so bili v ruskem obstreljevanju ubiti najmanj štirje ljudje, je sporočil ukrajinski guverner regije Vadim Filaškin. Še dve smrtni žrtvi je zahtevala ruska letalska bomba v regiji Harkov, več ljudi je bilo ranjenih, šlo pa je za civiliste, je sporočil tamkajšnji guverner Oleg Sinegubov.

V obstreljevanju Siverska so bili ubiti štirje moški, stari od 36 do 86 let. Fliaškin je prebivalce pozval, naj zapustijo mesto, ki leži le okoli deset kilometrov od frontne črte, poroča ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform.

Rusija je regije Doneck, Lugansk, Zaporožje in Herson septembra 2022 enostransko razglasila za del svojega ozemlja, vendar ji nima povsem pod svojim nadzorom. V Siversku je sicer pred vojno živelo približno 11.000 ljudi.

Harkov, ki je pred začetkom ruske invazije štel 1,5 milijona prebivalcev, je v zadnjih tednih vse pogosteje tarča ruskih raket in napadov z dronov. Zaradi bližine meje z Rusijo in nezadostne zračne obrambe ukrajinske oblasti opozarjajo na vse težje razmere za tamkajšnje prebivalstvo.

Ruska vojska v Ukrajini
Ruska vojska v Ukrajini FOTO: AP

Vojna v Ukrajini traja že tretje leto, ameriški paket pomoči Kijevu pa je obtičal v kongresu, zato je v tem času Rusija okrepila napade na vzhodu Ukrajine. "Rusko vojaško poveljstvo verjetno ocenjuje, da se ukrajinske sile ne bodo mogle braniti pred sedanjimi in prihodnjimi ruskimi ofenzivnimi operacijami zaradi zamud ali dokončne prekinitve ameriške vojaške pomoči," je sporočil think tank, inštitut za preučevanje vojne. 

Tudi vodja ukrajinske vojske, general Oleksandr Sirski, je poudaril, da so se razmere na ukrajinskem vzhodu v zadnjih dneh znatno poslabšale. Sporočil je še, da so ruske sile v soboto aktivno napadale ukrajinske položaje v bližini mest Liman, Bahmut in Pokrovsk.

Zelenski poziva k enotnemu globalnemu odzivu na napade Irana in Rusije

Kot je Zelenski zapisal na družbenem omrežju X, dejanja Irana ogrožajo ves Bližnji vzhod in svet, prav tako kot dejanja Rusije grozijo, da bodo prerasla v večji konflikt.

Ob tem je poudaril, da se mora svet enotno in odločno odzvati na očitno sodelovanje med obema režimoma pri širjenju terorja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Omenil je tudi podobnost med iranskim napadom na Izrael in ruskimi napadi na Ukrajino. "V Ukrajini dobro poznamo grozoto podobnih napadov Rusije, ki uporablja enake drone in ruske rakete, enako taktiko množičnih zračnih napadov," je zapisal.

V Ukrajini je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP slišati očitke, da je bila zahodna podpora Izraelu ob iranskem napadu obsežnejša od podpore Ukrajini, saj je več držav sodelovalo pri prestrezanju raket in dronov.

Zelenski je dejal, da lahko rakete in brezpilotna letala ustavi le oprijemljiva pomoč, ob čemer je znova zaprosil ZDA, naj odobrijo vojaško pomoč Ukrajini, ki jo že dolgo blokira kongres. "Zelo pomembno je, da ameriški kongres sprejme potrebne odločitve za okrepitev zaveznikov ZDA v tem kritičnem času," je dejal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3