Tujina

Tanja Fajon: Čas je za žalovanje

Ljubljana, 22. 05. 2024 15.47 | Posodobljeno pred 24 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
300

Slovenska zunanja ministrica je v intervjuju za izraelsko medijsko hišo Kann News med drugim dejala, da je smrt iranskega predsednika Ebrahima Raisija "šokantna novica za ves svet", ter na vprašanje, ali je vredno žalovati za nekom, ki je odgovoren za tisoče smrti, odgovorila, da je v tem trenutku čas za žalovanje. Predvsem slednja izjava je sprožila ogorčenje v delu javnosti. Oglasil se je tudi prvi človek slovenske opozicije Janez Janša, ki je dejal, da je izjava Fajonove "sramota za Slovenijo".

Tanja Fajon
Tanja Fajon FOTO: AP

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je umrl v strmoglavljenju helikopterja v nedeljo. Na njegovo smrt so se odzvali skoraj vsi svetovni voditelj in predstavniki vlad. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel ter visoki zunanje politični predstavnik EU Josep Borrell sta izrekla "iskreno sožalje" družinam in prizadetim državljanom ob smrti njihovega predsednika. Temu so na družbenih omrežjih sledile kritike in ogorčenje številnih uporabnikov in tudi nekaterih predstavnikov ljudstva. Kritike so na omrežju X označili s ključnikom #NotInMyName (ne v mojem imenu). V Michelovem kabinetu so povedali, da je sporočilo sožalja ob prezgodnji smrti del skupne mednarodne prakse dialoga tudi z državami z drugačnimi stališči ter da je dialog z Iranom ključen pri izogibanju regionalnega zaostrovanja in stabilnosti. 

Olje na ogenj razprav o etičnosti tovrstnih izrazov priliva tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon. Ta je v pogovoru za izraelski Kann News dejala, da je bila novica o smrti iranskega predsednika "šokantna za ves svet". "Celotna EU je poslala sožalje iranskemu ljudstvu in sožalje vsem družinam, ki so bile prizadete v tej grozni nesreči," je dejala. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na to je sledilo novinarjevo vprašanje: "To je oseba, ki je bila označena za 'Mesarja Teherana', odgovoren je za umore tisočih svojih ljudi v času islamske revolucije. Še do danes so dekleta, ki hodijo okrog z odkritimi lasmi, zaprta in tudi ubita v iranskih zaporih. Je to oseba za katero lahko žalujemo? Fajnova je na to odgovorila: "Mislim, da je čas za žalovanje in mislim, da je to pravilna stvar v tem trenutku."

Del slovenske javnosti je zaradi izjave Tanje Fajon ogorčen. Prvak SDS in trikratni predsednik vlade Janez Janša je poobjavil izsek intervjuja na družbenem omrežju in dodal pripis: "Kakšna sramota za našo Slovenijo" ter v enem od ključnikov - #FAJONhastoGO" pozval Fajonovo k odhodu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na zunanje ministrstvu poudarjajo, da so sožalje izrazili tudi drugi vodilni evropski politiki ter tudi generalni sekretar OZN Antonio Guterres. "Ministrica Fajon je podobno kot visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Borrell izrazila sožalje, namenjeno ljudstvu, ki ima pravico žalovati, če tako samo čuti." 

Ob tem poudarjajo, da izraz sožalja ne pomeni, da Slovenija v čemerkoli spreminja odnose z Iranom. "Slovenska diplomacija namreč še naprej trdno utrjuje prizadevanja za človekove pravice in temeljne svoboščine, demokracije in pravne države. To so sporočila, ki jih je ministrica jasno prenesla pokojnemu zunanjemu ministru Amirabdolahianu ob njunih dvostranskih srečanjih septembra 2022 ob robu zasedanja Generalne skupščine OZN v New Yorku – neposredno po smrti Mahse Amini – in januarja 2024  ob robu Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu. Slovenija ta stališča redno zastopa tudi v EU in predvsem v mednarodnih forumih, pristojnih za vprašanja zaščite človekovih pravic, s poudarkom na Svetu za človekove pravice OZN," zatrjujejo.

Dodajajo, da stališče ministrstva in ministrice se ne spreminja tudi nedavnih napadov Irana na Izrael, ki ga je ministrica ostro obsodila. "Izraz sožalja ob izgubi predsednika države, s katero ima Slovenija vzpostavljene diplomatske odnose in ima v njej tudi svoje diplomatsko predstavništvo, je del diplomatske prakse in izraz pietete," so še zapisal v odgovoru na naše vprašanje. 

KPV: Verjamemo, da je izjava zgolj izraz pietete

Za odziv na izjave zunanje ministrice so zaprosili kabinet predsednika vlade ter urad predsednice republike. V kabinetu predsednika vlade verjamejo, da je izjava Fajonove zgolj izraz pietete do umrlega iranskega predsednika. "Pietete pa seveda ni primerno povezovati s kakršnokoli podporo iranskemu režimu in še manj dediščini človeka, ki je odgovoren za najhujša kršenja človekovih pravic, še prav posebej pravic žensk, in za številne umore in smrtne obsodbe njegovih političnih nasprotnikov."

Iz urada Nataše Pirc Musar so sporočili, da so njena stališča glede politike Raisija jasna. "Stališča EU do politik Irana so jasna in nedvoumna. Slovenija ta stališča podpira in hkrati podpira tudi uvedene sankcije EU proti tej državi." Poudarili so, da je predsednica velika zagovornica človekovih pravic in predvsem enakopravnosti žensk in se zato nikakor ni strinjala s politiko preminulega predsednika Islamske republike. "Vendar pa diplomatska praksa veleva, da se ob podobnih tragičnih nesrečah državi in prebivalcem izreče sožalje." 

Fajonova je sicer v preostalem delu pogovora za Kann News govorila predvsem o priznanju Palestine, trpljenju civilnega prebivalstva, domnevnih kršitvah mednarodnega in humanitarnega prava in potrebi po takojšnji prekinitvi spopadov v Gazi. "Vse počnemo, da vse stvari pozivamo, da zaustavijo sovražnosti v Gazi. Slovenska vlada je pred dnevi sprožila postopek za priznanje Palestine in želimo si videti učinke na terenu in konec vojne."

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni