Tujina

Ukrajina pritiska na Zahod: 'Dajte nam, kar potrebujemo, mi bomo opravili preostalo'

Kijev, 16. 04. 2024 13.01 | Posodobljeno pred 13 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Uspeh Izraela in njegovih zaveznikov, ki so v veliki meri uspeli preprečiti obsežen iranski raketni napad, kaže, da bi Ukrajina lahko enako dosegla proti ruskim zračnim napadom, a le če bi imela večjo podporo svojih partnerjev, je opozoril ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba. Nedavni zračni ruski napad je namreč povzročil veliko škodo ukrajinski energetski infrastrukturi, ukrajinski uradniki pa so zopet pozvali zahodne zaveznike, naj zagotovijo več sistemov zračne obrambe.

"Izraelski obrambni sistem je ob pomoči ZDA in Velike Britanije, držav, ki prav tako podpirata ukrajinska vojna prizadevanja, preprečil resno škodo in žrtve v napadu Irana," je opozoril Kuleba. "Dajte nam, kar potrebujemo, mi pa bomo opravili preostalo delo," je pozval zaveznike.

Po uspešni obrambi Izraela se je Ukrajina zamislila. Vedno več je slišati pozivov zahodnim zaveznicam, ki pa niso več tako radodarne, kot so bile včasih. Tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je že v nedeljo v zvezi z iranskim napadom izrazil enako stališče. "Ves svet vidi, kaj je prava obramba. Vidi, da je obramba izvedljiva," je zapisal na Telegramu.

Napadi v Odesi
Napadi v Odesi FOTO: AP

Rusija je prejšnji teden na Ukrajino izstrelila skoraj 130 eksplozivnih brezpilotnih letal, več kot 80 raket in skoraj 700 vodenih zračnih bomb, piše AP.

Vendar pa je Inštitut za preučevanje vojne opozoril, da obstajajo ključne razlike med izzivi, s katerimi se soočata Izrael in Ukrajina. "Ruske sile izstreljujejo brezpilotna letala in rakete s celotnega ozemlja okupirane Ukrajine in v neposredni bližini Ukrajine iz notranjosti Rusije, kar ukrajinskim letalskim branilcem omogoča le delček časa, ki so ga Izrael in njegovi zavezniki izkoristili za uspešno oviranje množičnega iranskega raketnega in brezpilotnega napada," je zapisal washingtonski think tank. 

A obseg ruskega napada je Ukrajince močno razburil. Pravijo, da imajo kremeljske sile zdaj boljše obveščevalne podatke in nove taktike v svoji kampanji za uničenje ukrajinskega električnega omrežja in uničenje gospodarstva. 

Ukrajina se prav tako spopada s pomanjkanjem streliva in vojakov. Kuleba je opozoril, da so se razmere na vzhodu v zadnjem času bistveno poslabšale. A ključna ovira za prejem več zalog zračne obrambe je zadrževanje odobritve paketa ameriške pomoči, ki vključuje približno 60 milijard dolarjev za Ukrajino. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3