Ukrajina

So ruske sile v Ukrajini uničile prvi slovenski tank?

Svatovo, 14. 05. 2023 22.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na spletu se je pojavil video posnetek, ki naj bi prikazoval uničenje prvega slovenskega tanka M-55S v Ukrajini. Posnetek naj bi nastal na vzhodu Ukrajine, z njega pa je razvidno, da se je posadki uspelo rešiti. Slovenija je sicer oktobra lani Ukrajini poslala 28 tankov M-55S, ki so bili pred tem v rezervi Slovenske vojske.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Uporabnik družbenega omrežja je na spletu delil posnetek, ki naj bi prikazoval uničenje prvega slovenska tanka M-55S na vzhodu Ukrajine. Slovenski tank naj bi se pod težkim ognjem znašel med Svatovom in Kreminno. A kljub uničenju je s posnetka razvidno, da se je posadka uspela rešiti iz bojnega vozila.

Po tem, ko je Slovenija Ukrajini junija lani že poslala 35 oklepnih pehotno amfibijskih vozil BVP M80A, je oktobra sledila še druga pošiljka vojaških vozil. Takrat se je ukrajinskim silam pridružilo še 28 tankov M-55S. V zameno za donacijo pa je Slovenija od Nemčije decembra prejela 40 transportnih vozil.

Tanki M-55S so po podatkih Slovenske vojske bojna gosenična vozila z reaktivnim oklepom in močno oborožitvijo, namenjena uničevanju nasprotnikove žive sile, oklepnih in drugih bojnih vozil. Gre za nadgradnjo tanka T-55, ki so ga razvili po drugi svetovni vojni, služil pa je kot glavni bojni tank Sovjetske zveze. Tank je oborožen s topom kalibra 105 milimetrov, mitraljezom in sovprežnim mitraljezom. Poleg oborožitve pa je opremljen tudi s sistemom za vodenje ognja, protipožarnim sistemom, JRKB zaščito in sistemom za detekcijo laserskega obsevanja. M-55S je tudi prvi tank, ki je bil pri nas nadgrajen po Nato standardih. Tanki M-55S so bili sicer v rezervni sestavi SV. Slovenija je sicer modernizirala 30 tovrstnih tankov.

To pa sicer ni prvi posnetek naših vojaških vozil v Ukrajini, vendar pa so posnetki in fotografije do zdaj prikazovali le uničene slovenske oklepnike. Konec marca se je tako na spletu pojavil posnetek domnevnega uničenja slovenskega oklepnika, januarja pa tudi fotografije močno uničenega slovenskega oklepnika pri Bahmutu. Že septembra pa so enega od oklepnikov na ukrajinski fronti našli zapuščenega oziroma poškodovanega.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou