Tujina

ZDA začele graditi pomol za dostavo pomoči v Gazo

New York, 25. 04. 2024 07.37 | Posodobljeno pred 8 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Humanitarnih dejavnosti ne moremo soditi po štetju tovornjakov, je v sredo na vnovičnem zasedanju Varnostnega sveta ZN o humanitarnem položaju v Gazi dejala višja koordinatorka za humanitarne zadeve in obnovo Gaze Sigrid Kaag in pozvala k spremembi paradigme, da se res dostavi pomoč v skladu s potrebami. V začetku maja naj bi sicer odprli pomol za dostavo pomoči v Gazo. Graditi ga je začela ameriška vojska, po njem pa bodo povečali dostavo humanitarne pomoči prebivalcem opustošene Gaze, je potrdil tiskovni predstavnik Pentagona.

"Lahko potrdim, da so ameriška vojaška plovila začela graditi začetne faze začasnega pomola in nasipa na morju," je novinarjem povedal tiskovni predstavnik Pentagona generalmajor Pat Ryder.

Načrte za izgradnjo platforme na morju za prenos pomoči z večjih na manjša plovila in pomola za dostavo pomoči na kopno so ZDA prvič napovedale v začetku marca. Ameriški predsednik ZDA Joe Biden je takrat zagotovil, da to ne pomeni ameriških vojakov na tleh v Gazi, ampak bodo za varnost pomola in okolice skrbele izraelske sile.

Varnostni svet ZN o katastrofalnem humanitarnem položaju v Gazi

Kaagova je med drugim poročala o uničeni zdravstveni infrastrukturi, kjer bolnišnice komajda še delajo zaradi pomanjkanja potrebščin in izpadov elektrike. Opozorila je, da s poletjem prihajajo tudi nalezljive bolezni, otroci pa najbolj trpijo, ker nimajo hrane, zaščite in izobraževanja. Agencijo za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) je označila kot ključno za zagotavljanje humanitarne pomoči in nujnih socialnih storitev Palestincem, zato ji morajo omogočiti nadaljevanje dela. Izrael je sprejel nekaj ukrepov za povečanje obsega pomoči, vendar to še ni dovolj, je dejala.

Samuel Žbogar je spomnil, da resolucija 2720 iz leta 2023 od vseh strani v spopadih zahteva, da omogočijo nemoteno dostavo humanitarne pomoči v skladu s potrebami. "Ljudje v Gazi umirajo zaradi podhranjenosti in dehidracije. To ni dostava v skladu s potrebami. Ljudje umirajo, ko pobirajo pomoč. Umirajo, ko se jim zanika pomoč zaradi dvojne uporabe potrebščin," je med drugim dejal Žbogar.

Gaza
Gaza FOTO: AP

Ponovno je pozval k odstranitvi vseh ovir za dostavo pomoči in izrazil zaskrbljenost zaradi grožnje vojaških operacij v Gazi. Izrael je pozval, naj v celoti spoštuje mednarodno pravo. Na koncu je kolegom položil na dušo, da jih bodo podobe trpljenja iz Gaze preganjale vse življenje.

Predstavnik ZDA je zatrdil, da njegova vlada nenehno poziva Izrael, naj sprejme vrsto konkretnih ukrepov za soočenje s hudo humanitarno krizo. Izrael jih je nekaj sprejel, vendar po mnenju ZDA ne dovolj. "Izrael mora takoj odpreti dodatne mejne prehode za pomoč na sever Gaze," je dejal namestnik veleposlanice Robert Wood in pozval k odgovornosti za ubite humanitarne delavce.

Ruski predstavnik je spomnil, da se je njegova država vzdržala glasovanja o resoluciji 2720, ker ta ni zahtevala prekinitve ognja, ki je nujna za neovirano dostavo pomoči. Moskva je takrat opozarjala, da si bo Izrael dvoumno besedilo resolucije razlagal kot zeleno luč za nadaljevanje vojaških operacij s podporo ZDA, je dejal.

Biden podprl pravico ameriških študentov do protesta

Predsednik ZDA Joe Biden podpira svobodo izražanja na ameriških univerzah, je v sredo sporočila Bela hiša, medtem ko vse več univerzitetnih študentov po vsej državi protestira proti izraelski vojni v Gazi. Obenem pa Biden obsoja tudi antisemitizem, je dejala tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre.

Protesti, ki potekajo na newyorški univerzi Columbia in na številnih drugih univerzah, med katerimi so tudi Yale, MIT, UC Berkeley, Univerza v Michiganu, Harvard in Brown, so v zadnjem času vzbudili veliko pozornost medijev in politikov.

Demonstracije so v sredo izbruhnile na Univerzi v Južni Kaliforniji (USC) in v Teksasu, kjer je prišlo do spopadov med študenti in policijo, pri čemer je bilo skupno pridržanih več deset ljudi. Do aretacij več kot 200 študentov je v preteklih dneh prišlo tudi na drugih univerzah po državi.

Študentje izražajo solidarnost s Palestinci in ogorčenje zaradi neukrepanja ZDA ob naraščajočem številu smrtnih žrtev izraelske ofenzive v Gazi, ki je po podatkih tamkajšnjih oblasti preseglo 34.200, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Predsednik verjame, da so svoboda govora, razprava in nediskriminacija na univerzitetnih kampusih pomembni," je povedala Jean-Pierrova. "Verjamemo, da se ljudje lahko izražajo na miren način. Ko pa govorimo o sovražni retoriki, ko govorimo o nasilju, moramo na to opozoriti," je dodala.

Zagovorniki Izraela in drugi, ki jih skrbi varnost v kampusih, namreč opozarjajo na domnevne antisemitske incidente. Na proteste opozarjajo predvsem republikanski politiki, ki se postavljajo na stran Izraela.

Joe Biden
Joe Biden FOTO: AP

Predsednik predstavniškega doma zveznega kongresa Mike Johnson je v sredo obiskal univerzo Columbia in naletel na jezne študente, ki mu niso pustili do besede. Vzklikali so slogane v podporo Palestini in Johnsona med drugim označili za bedaka, proti njemu pa so letele še veliko hujše besede.

Johnson se je srečal z vodstvom univerze in pri tem zahteval odstop rektorja Minoucheja Shafika, če ne bodo uspeli obvladati – kot je dejal – virusa antisemitizma. Pri tem je celo grozil s posredovanjem nacionalne garde, čeprav sam za kaj takega nima pooblastil, poročajo newyorški mediji.

Demokrati ga obtožujejo nepotrebne politizacije, guvernerka New Yorka Kathy Hochul pa je ob njegovem obisku univerze dejala, da bo to le še okrepilo delitve.

Ameriški študenti so od izbruha vojne v Gazi gonilna sila protestov, ki zahtevajo konec spopadov, vendar pa ameriški mediji temu doslej niso posvečali veliko pozornosti, dokler se niso začela poročila o domnevnih antisemitskih grožnjah judovskim študentom. Demonstranti, med katerimi so tudi številni judovski študenti, medtem odločno zanikajo obtožbe o antisemitizmu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sickk 2
26. 04. 2024 10.27
+1
A to lahko kdo razume? Gradijo pomoc za gazo a istocasno daje izraelu 30 miljard za orozje??
Boskica
25. 04. 2024 15.14
Biden podpira Izrael z orožjem in ne študente.
komarec
25. 04. 2024 14.43
+1
Varnostni svet je katastrofalen, ker se ne ve čemu je namenjen.
masai mara
25. 04. 2024 10.46
+1
Kakšna hinavščina ZDA ko izraelu pošiljajo za milijarde orožja , Palestincem pa humanitarno pomoč. Če bi resnično želeli zaključit to morijo nedolžnih ljudi bi napotili svoje sile v Gazo in ustvarili neko demilitirizirano cono, ki je Izrael ne bi upal napasti in ogrožati.
Sickk 2
26. 04. 2024 10.30
+1
Te k so ti dal minuse bi js uzeu pod drobnogled s strani policije al jih pa direkt odpelu u gazo do mrtvih razkosanih otrok in zensk..najvecja hovna tega clovestva..
masai mara
25. 04. 2024 10.38
+0
Izrael izvaja genocid, vojne zločine brez primere nad nedolžnimi prebivalci Palestine, naša ministrica pa ni sposobna poklicat Izraelskega veleposlanika na zagovor, kaj šele sprejeti kaksne sankcije proti izraelskemu zločinskemu režimu. Res žalostno da sodelujemo pri teh zločinih. Hinavščina zahoda je neizmerna.
LuxVeritas
25. 04. 2024 09.08
-3
ah same ptipagandne lazi k9t tisto o odkritju trupel v mnozicnem grobiscu v katerega so prav tisti ki so ga odkrili tudi pokopavali ljudi, sevalda ni slo btez jihad propagande in obtozb izraela.
visoki
25. 04. 2024 12.35
-1
CenterDesno
25. 04. 2024 09.00
+1
Ma uzamte si te palestince domov, narod teroristov, nobena musli pusli država na sveti jih ne more videt...opranci
masai mara
25. 04. 2024 10.41
-1
Izraelci že več kot 60 let izvajajo teror nad Palestinci in ne obratno. Zaplankanost je huda reč. Homofobija pa še večja.
visoki
25. 04. 2024 12.35
+0
CenterDesno
25. 04. 2024 14.34
+0
Banion
25. 04. 2024 08.55
+2
sedanja generacija judov ni bila v taboriščih da bi edela kaj je stradež in s palestinci počno podobno kot je dolfi z njimi.
Roadkill
25. 04. 2024 08.51
+4
že od oktobra samo govoričenje in 40.000 mrtvih palestincev
MucaNeGrize
25. 04. 2024 08.50
+0
sami nakladači...iz usa ...oborožujejo in filajo zločinsko kliko satanjahu...poleg krulijo o pomoči humanitarcev v Gazi...Enako vs ...eu koruptivni parlament vonderlajdre..itd ...To so te opevane zahodne vrednote , kultura, tradicija in demokracija...Banda kriminalna koruptivna lopovska lažniva zločinska
LuxVeritas
25. 04. 2024 09.13
+0
vsekakor zahodne vrednote niso podpora tistim ki hladnokrcno pobijajo civiliste, zenske otroke i dojencke in to z namenom, kar je zlocin prpti clovcestvu, niti ena islamka klerofasisticna drzava ni obtozila islamkih pobojev, ne v izraelu niti po svetu, pa jih ni malo.
Roadkill
25. 04. 2024 08.50
+2
bla bla bla bedniki
LuxVeritas
25. 04. 2024 08.26
+3
biden nabira politicne tocke, vedo ce pride trump na stolcek da bo hamas in hezbolah izbrisani iz oblicja.
visoki
25. 04. 2024 12.38
-1
in potem bo izrael napadel kakšno drugo sosednjo državo