Slovenija

FOTO in VIDEO: Kdo v 'koalicijo levice'?

Ljubljana, 21. 09. 2008 18.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela Zupan/Igor Adamič
Komentarji
689

V parlamentu bo verjetno 12 poslank in samo dva zdajšnja ministra. Najverjetnejši mandatar je Borut Pahor (SD), kdo pa bo v koaliciji? Prvak DeSUSa Karl Erjavec pričakuje tri ministrska mesta.

Pahorjeva SD naj bi dobila 29, Janševa SDS pa 28 poslanskih glasov. V štabu SD so se veselili, vzdušje v prostorih SDS pa je bilo bolj klavrno. Predsednik Janša je objavi vzporednih in prvih neuradnih izidov pričakal v spodnjih prostorih, daleč od oči javnosti. Čez nekaj časa je podal kratko izjavo za medije, nato pa se je spet umaknil. Okoli 23. ure je osebno čestital Pahorju.
Pahorjeva SD naj bi dobila 29, Janševa SDS pa 28 poslanskih glasov. V štabu SD so se veselili, vzdušje v prostorih SDS pa je bilo bolj klavrno. Predsednik Janša je objavi vzporednih in prvih neuradnih izidov pričakal v spodnjih prostorih, daleč od oči javnosti. Čez nekaj časa je podal kratko izjavo za medije, nato pa se je spet umaknil. Okoli 23. ure je osebno čestital Pahorju. FOTO: Damjan Žibert
Na volitvah leta 2004 je SDS prejela 29,08, LDS 22,80, ZLSD 10,17, NSi 9,09, SLS 6,82, SNS 6,27 in DeSUS 4,04 odstotka glasov.

Po neuradnih izidih glasovanja (preštetih je bilo 99,97 odstotka glasov) je zmagovalka parlamentarnih volitev SD Boruta Pahorja, ki je dobila 30,5 odstotka glasov. Tesno za njo je SDS Janeza Janše z 29,32 odstotka. Tretja je Zares Gregorja Golobiča z 9,4 odstotka glasov, četrta pa DeSUS Karla Erjavca, ki je dobila 7,45 odstotka glasov. V parlament jim s 5,46 odstotka sledijo SNS Zmaga Jelinčiča, SLS+SMS Bojana Šrota in Darka Krajnca s 5,24 in LDS Katarine Kresal s 5,19 odstotka glasov. Lipa Saša Pečeta in NSi Andreja Bajuka naj ne bi dosegli praga za vstop v državni zbor.

Kakšna bo sestava državnega zbora?

SD bo po neuradnih izidih zasedla 29, SDS 28, Zares devet, DeSUS sedem, LDS, SNS in SLS+SMS vsaka po pet poslanskih sedežev. Dve mesti v državnem zboru sta namenjeni poslancema narodnih skupnosti.

'Leva koalicija'?
'Leva koalicija'? FOTO: Damjan Žibert
Uradni dokončni izidi volitev v državni zbor naj bi bili znani 1. oktobra.

Po neuradnih podatkih naj bi v parlament prišlo 12 žensk, prej jih je bilo 11. Poslanke ostajajo Eva Irgl, Alenka Jeraj, Breda Pečan, Darja Lavtižar Bebler, Majda Potrata in Majda Širca Ravnikar. Pridružile se jim bodo Katarina Kresal, Andreja Črnak Meglič, Janja Klasinc, Andreja Rihter, Melita Župevc in Renata Brunskole. V državni zbor niso prišle Maria Pozsonec, Marjetka Uhan, Cvetka Zalokar Oražem, Majda Zupan in Barbara Žgajner Tavš. Od ministrov vlade Janeza Janše naj bi se v državni zbor prebila zgolj zdajšnja minister za gospodarstvo Andrej Vizjak in minister za promet Radovan Žerjav. Po štirih mandatih se je zgodila tudi sprememba pri predstavniku madžarske narodne skupnosti. Marijo Pozsonec bo v tokratnem mandatu zamenjal doktor zgodovinskih znanosti Laszlo Göncz.

Nova sestava državnega zbora:

SD: SAMO BEVK, ALEKSANDER RAVNIKAR, DARJA LAVTIŽAR BEBLER, TOMAŽ TOM MENCINGER, BORUT PAHOR, MIRKO BRULC, LUKA JURI, BREDA PEČAN, PATRICK VLAČIČ, FRANC KRIŽANIČ, DUŠAN KUMER, ANTON ROP, MIRAN POTRČ, ANDREJA ČRNAK MEGLIČ, IGOR LUKŠIČ, ANTON COLARIČ, JANJA KLASINC, JANKO VEBER, ALAN BUKOVNIK, BOJAN KONTIČ, ANDREJA RIHTER, MELITA ŽUPEVC, MATJAŽ HAN, RENATA BRUNSKOLE, MATEVŽ FRANGEŽ, BOGDAN ČEPIČ, MAJDA POTRATA, DEJAN LEVANIČ, ANTON KAMPUŠ

Poslanski sedeži po neuradnih izidih.
Poslanski sedeži po neuradnih izidih. FOTO: 24ur.com
V novem sklicu državnega zbora bo po delnih neuradnih izidih DVK po 99,97 odstotka preštetih glasov vnovičen mandat imelo 41 poslancev.

SDS: RADO LIKAR, MILAN ČADEŽ, MILENKO ZIHERL, BRANKO GRIMS, EVA IRGL, ZVONKO ČERNAČ, DANIJEL KRIVEC, ALENKA JERAJ, FRANCE CUKJATI, PETER VERLIČ, ROBERT HROVAT, ALEKSANDER ZORN, JANEZ JANŠA, JOŽE TANKO, MIRO PETEK, DARKO MENIH, IZTOK PODKRIŽNIK, ŠTEFAN TISEL, ANDREJ VIZJAK, SILVO MESOJEDEC, IVAN GRILL, RUDOLF PETAN, JOŽEF JEROVŠEK, VINKO GORENAK, BRANKO MARINIČ, FRANC PUKŠIČ, MARIJAN POJBIČ, MARJAN BEZJAK

Zares: DAMIJAN PERNE, FRANCO JURI, MAJDA ŠIRCA RAVNIKAR, PAVEL GANTAR, GREGOR GOLOBIČ, MATEJ LAHOVNIK, FRANCI KEK, IVO VAJGL, VILI TROFENIK

DeSUS: ANTON URH, VASJA KLAVORA, JOŠKO GODEC, MATJAŽ ZANOŠKAR, FRANC ŽNIDARŠIČ, VILI REZMAN, FRANC JURŠA

SNS: SREČKO PRIJATELJ, ZMAGO JELINČIČ PLEMENITI, BOGDAN BAROVIČ, SILVEN MAJHENIČ, MIRAN GYÖREK

LDS: BORUT SAJOVIC, KATARINA KRESAL, MIRAN JERIČ, LJUBO GERMIČ, MILAN GUMZAR

SLS + SMS: GVIDO KRES, JAKOB PRESEČNIK, FRANC BOGOVIČ, JANEZ RIBIČ, RADOVAN ŽERJAV

MADŽARSKA MANJŠINA: LASZLO GÖNCZ

ITALIJANSKA MANJŠINA: ROBERTO BATTELLI.

Delni neuradni rezultati
Delni neuradni rezultati FOTO: 24ur.com


Kdo bo v koaliciji?

Pred volitvami so si politično zvestobo obljubljale levosredinske SD, Zares in LDS. Po neuradnih izidih so v parlamentu dobile 43 sedežev, kar pa ni dovolj za večino. Tako bo morala tako imenovana 'leva trojica' v koalicijo povabiti še nekoga, in sicer sta najverjetnejši DeSUS ali SLS+SMS.

Prvak SD Pahor je sicer poudaril, da si želi koalicijo programsko sorodnih strank. Pri vprašanju, ali je bolj pomembna politična širina ali pa programska homogenost, se Pahor bolj nagiba k slednji. Če bo uspel dobiti mandat in mu bo uspelo sestaviti vlado, se Pahor zaveda, da bo moral izpolniti pričakovanja ne samo ljudi, ki so mu zaupali, ampak tudi tistih, ki mu niso. "Oni so ravno tako državljani te države, pred očmi moram imeti interese vseh ljudi," je poudaril. Podporo sta mu izrazila tudi Golobič in Kresalova, ki je še obljubila, da ''bodo lahko skupaj s kolegi iz SD in Zares sestavili novo, dobro vlado''.

"Ali mislite, da lahko kdor koli sestavi kakovostno vlado brez DeSUS?" je samozavesten Karl Erjavec.
"Ali mislite, da lahko kdor koli sestavi kakovostno vlado brez DeSUS?" je samozavesten Karl Erjavec. FOTO: Damjan Žibert

Sodelovanje v vladi pričakuje tudi prvak DeSUSa Erjavec, po njegovih besedah pa bi stranki pripadala tri ministrska mesta. Na vprašanje, ali si želi še naprej voditi obrambno ministrstvo je odgovoril, da si tega niti ne želi, ''bi pa rad končal nekatere zgodbe, med njimi bi najraje zaprl poglavje z oklepniki''. Šrot je po drugi strani dejal, da ga v koalicijo niso povabili, povabila pa v bistvu sploh ne pričakuje.

Mandatarja bo v vsakem primeru predlagal predsednik države Danilo Türk. V Sloveniji sicer velja nenapisano pravilo, da dobi priložnost za sestavo vlade relativni zmagovalec volitev, je pa Türk že napovedal, da bo mandat podelil na podlagi posvetovanj s poslanskimi skupinami tistemu, ki mu bo uspelo zagotoviti dovolj trdno podporo v državnem zboru za oblikovanje stabilne vlade.

Mandati po listah
Mandati po volilnih enotah

KOMENTARJI (689)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CezDrnInStrn
23. 09. 2008 17.27
# coanda 22.09.2008, 21:30 Janša je Zona somraka. Kar počne(jo) pripisuje drugim, ni zmožen niti najmanjše samokritike...podn. Na žalost se ga ne bomo nikol\' znebil, ampak krivec za \"polariziranje\" Slovenije je samo Mr. JJ. To ne morš verjet. ROTFLOL! Kučan je pa angelček!
Lahka konjenica
23. 09. 2008 16.59
472129 Kod je volil levico, tgisti, ki ste iemli IQ kar jsotalo nam pod 90procenti. Toliko. Vaš IQ je zelo zelo nizek, od šefov vaših strank na levici dalje.
Lahka konjenica
23. 09. 2008 16.58
Politk 70 in prašek in killy 123 in Prvo Borec:: Vam trem iskrene čestitke, ker ste zmagali, a ta zmaga če bo je pirova, a vsdeeno iskrene čestitke že vnaprej, da nec bo prepozno. Ampak prave čestitike bomo talali šele v ponedeljek. Voideli pa bomo kdo komu? Vi nam ali mi vam? Bomo še videli. 29.9. se približuje in šetje listkov tudi.
472129
23. 09. 2008 16.00
Ko berem te komentarje mi je jasno samo nekaj. Če imaš pod 90 IQ voliš desnico
sunsun123
23. 09. 2008 15.49
točno tako frajla10!! Ta stranka je delala dobro..kaj bo pa s to pa se je za vprašat!! Tudi gospodiča Kresal je že rekla, da ne gre vse takoj ampak da gre vse na dolgi rok;) sevdea, da na dolgi rok, najprej sebi v žep, pol pa s5 nove volitve :)
Prvo Borec
23. 09. 2008 14.37
frajla10 Ali si blond ?? Potem te razumem !! Rajši imam realno sliko, kot pa slone, ki letijo in da se mi \"neki\" lider laže v obraz, kako ni ideološki in medtem zapravlja denar, ko išče pasje kosti !! Kakšno je bilo vladanje LDS, če pa so bile v vladi same stranke, ki so gledale nase in ne na nas !! Cerkev lastnica in to priznanih 2,5% Slovenije in to priznanih, kaj šele skritih !!
frajla10
23. 09. 2008 11.55
Prvo borec mislim da je sds v 4 letih naredil največ od vseh strank doslej....ampak zgleda ste jim fovš...Fraza \"sloni letijo po zraku\": a tega res nihče ne razume al kaj, pa za take pametnjakoviče se imate...Mogoče premalo spremljaš politiko zato pač nisi seznanjem z dejstvi ali pa si zaveden...Markusu 26 pa bi rekla takole: če misliš da je cerkev v ozadju sds, kaj boš rekel na to da je pri sd v ozadju \"Jankovič ki ki obljublja neumešavanje v politiko\", Kučan etc...????Smešno se mi zdi da vsi mislite da če voliš sds si pod vplivom cerkve.. HALO....To je bilo včasih, sedaj pa smo leta 2008...Jst sem antikrist pa sem volila sds ampak samo zato ker sem mnenja da so se dobro lotili zadeve, poleg tega pa so imeli odličen program ki so ga tudi uresničevali...Se pa bojim da bo sd slabo delal, ker dejansko je bilo veliko veliko obljub za katere ljudje pričakujejo da jih bodo uresničili v čim krajšem času, poleg tega pa vse obljube že jemljejo nazaj. Torej, to je za vas dobra stranka al kaj??
Prvo Borec
23. 09. 2008 11.25
Rajši imam realno sliko, kot pa slone, ki letijo in da se mi \"neki\" lider laže v obraz, kako ni ideološki in medtem zapravlja denar, ko išče pasje kosti !! Kakšno je bilo vladanje LDS, če pa so bile v vladi same stranke, ki so gledale nase in ne na nas !! Cerkev lastnica in to priznanih 2,5% Slovenije in to priznanih, kaj šele skritih !!
galerijaa
23. 09. 2008 00.32
Dragi moji, res ste smešni! Bolj ko berem vaše komentarje bolj sem razočaran nad našo državo! Če še po 20 letih samostojnosti niste opazili da so na oblasti isti ljudje kot leta1945 vam enostavno skoraj ni pomoči.Razlika je le ta da smo iz socialističnega komunizma prešli v komunistični kapitalizem.
coanda
22. 09. 2008 21.30
Janša je Zona somraka. Kar počne(jo) pripisuje drugim, ni zmožen niti najmanjše samokritike...podn. Na žalost se ga ne bomo nikol\' znebil, ampak krivec za \"polariziranje\" Slovenije je samo Mr. JJ. To ne morš verjet.
Marko Knez 1
22. 09. 2008 19.19
Ob prebiranju vseh komentarjev ne vem ali bi se jokal ali pa smejal. Kajti takega negativizma še nisem zasledil. Pa ljudje dajte že pozabit na razne AVNOJ-e, rdeče in bele..in še bi lahko našteval. To je bilo včasih, sedaj je treba gledati na prihodnost. Najprej moram povedat da mi je čisto vseeno katera stranka je na vrhu-meni je važno da bom sam boljše živel kot sem prej. Poskušal bom biti kritičen do obeh prejšnjih vlad. Do tiste ki je vladala prvih 12. let in tudi sedaj že \'bivše\' vlade. Kradlo se je v obeh vladah. Zmotilo me je edino to, da v Janševi bivši vladi se je delalo tako očitno- isto velja za zamenjave v nadzornih svetih. Itak so tja postavljeni ljudje blizu politike. A prosim, ne tako očitno ! Da ne bom izpadel kot antijanševec- so naredili tudi nekaj dobrih stvari. Tako kot se to naredi v vsaki vladi, ne glede na to kdo je na vrhu. Sej je inflacija na vrhuncu, plače slabe ampak to je pač specifika naše države. Najbolj me je zmotilo povezovanje države in pa Cerkve. Ja priznam, sem antikrist. In gre mi na k****, da je Cerkev udeležena v vsakem večjem javnem in zasebnem podjetju z svojimi kapitalskimi vložki. Čudno, ni kaj. V prvih 12. letih tako očitne povezave med državo in cerkvijo ni bilo, čeprav so obstajale.Pričakujem vaše napade, a glede sedaj že bivše vlade naj povem stavek moje dobre prijateljice, ki je zaprisežena kristjanka : JJ je v opoziciji najboljši, ampak vladati ne zna. Enako se je letos pokazalo za t.i. \'trojček\'. Kje je že bila letos opozicija? NI JE BILO! Tukaj leti ostra kritika na verjetno bodočo vlado. Upam, da bodo kot pozicija bolj uspešni. Pa prosim ne govort, da so isti ljudje na vrhu kot pred 8 leti. Ni res, poglejte kje je sedaj LDS???? Na repu strank. Stranke se bodo združevale, šle narazen. Zapomnite si, SDS bo kmalu šla po poti mnogih strank. Sej to je naravni proces. Kljub vsemu napisanemu mi je pa najbolj smešen a hkrati najbolj žalosten dogodek JJ, ko je izjavil, da sloni letijo. Lepo prosim!!! Take izjave si ne sme privoščiti nihče! In še čisto za konec. Ja mediji so v rokah politike, so bili in bodo. Včasih malo bolj, včasih malo manj. Na nas pa je, komu in če sploh naj verjamemo.
Moichyrable
22. 09. 2008 19.18
Na hrvaški nacionalni televiziji so najprej poudarili, da je bil Borut Pahor član Komunistične partije, da je bivši maneken in da mu pravijo \"Barbika\". Že Hrvati se delajo norca. SD nima konkretnega programa, ki bi spremenil razmere v Sloveniji na bolje. Od njih sem slišala le vzpostavitev konsenza in homogenost programa. Tole že vrabci čivkajo. Samo zaradi zmerne politike Slovenija ne bo uspešna, niti ne bo odpravljena revščina. SD je preveč sanjal. Ko bodo stopili na realna tla, bo padec hud. Lepe besede so premalo. Slovenija se je obarvala rdeče. Žal. Prihodnost slovenske politike bo obarvana rdeče. In to ne le štiri leta. Ko komunisti vladajo, ne vladajo le en mandat. Pa ne zaradi dobrega dela, zaradi dobrega programa, ampak preprosto zato, ker so se zažrli v slovensko politiko, kot pijavke. Še žal vam bo. Zdaj je, kar je.
sulicaj
22. 09. 2008 18.20
Pa bodo žabarji in srbin požrli še več denarja kot so ga do sedaj,plačali bodo izbrisane in zgradili đamijo,namesto parlamenta pa bo 3 zasedanje AVNOJ a
polonafink
22. 09. 2008 17.11
Kakršne so bile kampanje takšen je rezultat volitev. Upam da bodo mediji v naslednji predvolilno kampanji bolj demokratični in ne bodo preferirali le parlamentarnih strank. Mi pa se bomo potrudili in naredili več v tem štiriletnem obdobju. Vsem ki ste glasovali za Zelene Slovenije se zahvaljujem za glasove. Polonca
vrt007
22. 09. 2008 16.38
BAJUK GO HOME!
jelcin@email.si
22. 09. 2008 16.16
Mislim, da je skrajni čas da desni spoznate da je leto 2008 in da komunistov oziroma KP ni več od 1991, saj bi po vaši logiki potem bili desni fašisti ... Res že najedate!
frotist
22. 09. 2008 15.46
Danes zvečer imamo proslavo in to v čast Argentinčka,ki je končno uvidel,da je v Sloveniji nepotreben in nezaželjen. Po mojem je sramota za katoliško cerkev na slovenskem,da ima za frontmana takega butla in povzpetnika,tako,da mu tudi ElRode ne pomaga!
frotist
22. 09. 2008 15.15
Danes zvečer imamo proslavo in to v čast Argentinčka,ki je končno uvidel,da je v Sloveniji nepotreben in nezaželjen. Po mojem je sramota za katoliško cerkev na slovenskem,da ima za frontmana takega butla in povzpetnika,tako,da mu tudi ElRode ne pomaga!
resslovenka
22. 09. 2008 13.58
Dajte,dajte desničarji. Pravilen rezultat bi bil po vaši logiki samo v primeru vaše zmage, četudi bi jo potvorili. Ja dobili ste večino v 5 volilnih enotah, z minimalno prednostjo. To je pravzaprav neuspeh, ker ste napovedovali zmago z veliko razliko. Raje se pripravite na fair play, da boste na naslednjih volitvah pridobili še kak glas, v nasprotnem primeru boste šli v zgodovino z negativnim predznakom.
radovednaV
22. 09. 2008 12.20
volilna umazanija je bila pri glasovanju ponarejena,umazanci so zopet naredili svoje upam,da se bo ponovno štelo glasovanje.