Slovenija

Kako je bilo v Janševi vladi?

Ljubljana, 28. 10. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
759

Janez Janša je med mandatom govoril o kruhu v smeteh in letečih slonih, ponavljal je besede o svetilniku sveta. Prejel je položnice upokojencev in začel boj proti tajkunom. Med njegovo vladavino smo dobili Letališče Jožeta Pučnika in "šentviško nacionalno sramoto".

Po neuradnih rezultatih volitev 2004
Po neuradnih rezultatih volitev 2004 FOTO: Reuters
Janševa vlada je imela po volitvah 2004 skoraj 70-odstotno podporo. Na začetku je sprejela ljudem priljubljene ukrepe: ukinila je nalepke za registracijo vozil in znižala tarife notarjev.

Prvak SDS Janez Janša je po volitvah leta 2004 pred imenovanjem za mandatarja obljubljal blaginjo vseh, ki živijo v Sloveniji, ciljal je na visoko gospodarsko rast in z najbolj razvitimi evropskimi državami primerljiv bruto domači proizvod. Napovedal je učinkovito upravljanje, izboljšanje pogojev za razvoj podjetništva, nadaljevanje reforme šolstva, podvojitev vlaganj v raziskave in razvoj, zmanjšanje razlik v razvitosti med posameznimi regijami in decentralizacijo države. Med prioritetami je navedel skrb za okolje, razvoj kmetijstva, spoštovanje pravic manjšin in skrb za zdomce.

Za začetek je Janševa vlada uvedla nekaj pri ljudeh pozitivno sprejetih sprememb. Odpravili so avtomobilske nalepke, s katerimi naj bi posredno služili nekdanji oblastniki, in občutno znižali notarske tarife. Nato je prišla davčna reforma, ki jo je sicer pripravila prejšnja vlada, a je Janševa ni zaustavila. Med davkoplačevalci je povzročila nezadovoljstvo, ker je bila po njihovih ocenah nejasna, nerazumljiva in nespodbudna. Janševa vlada je medtem obljubljala višjo davčno olajšavo za zavezance z nižjimi dohodki.

Lovili so razvite evropske države. Na začetku se je nižala brezposelnost, bilo je manj revščine.

Študentje, ki so grozili s protesti, so dosegli neplačilo akontacije dohodnine, če bi na napotnico zaslužili manj kot 100.000 takratnih slovenskih tolarjev. Na finančnem ministrstvu so medtem pripravljali predloge celovite reforme, med katerimi bi bili namesto pet trije davčni razredi. Spremenilo naj bi se plačevanje davka na dodano vrednost in manj bi bile obdavčene plače. Kritiki so opozarjali, da reforma uvaja davčne ugodnosti za bogate in obdavčitev obresti vseh državljanov.

Anton Rop pri predaji poslov
Anton Rop pri predaji poslov FOTO: Dare Čekeliš

Poenostavili so upravne postopke

Niso rešili odprtih vprašanj s Hrvaško in zaprli poglavja o izbrisanih. Nameravali so zrušiti Metelkovo, ljubljanski župan Zoran Janković ni dobil denarja od države, za katerega je trdil, da mu pripada. Želeli so ukiniti protikorupcijsko komisijo, čeprav je raziskava javnega mnenja, ki jo je za leto 2006 naročila komisija, pokazala, da je bila vladavina premierja Janeza Janše zaznamovana z naglim upadanjem korupcije. Opozicijski Anton Rop je medtem opozarjal na politično kadrovanje, ki se je po njegovih besedah kazalo ob odstavitvah direktorjev najboljših podjetij in visokih uradnikov v upravi, na tožilstvu in policiji.

Vlada je obljubljala umik države iz gospodarstva. A po prodaji Mercatorjevih delnic se je govorilo o oškodovanju državnega premoženja. Da je bila prodaja "najboljšega soseda" napaka, je pozneje priznal tudi Janša. Govorili so o prodaji Telekoma, kar se ni zgodilo. Bilo je manj reform, kot so jih obljubljali, za kar je Janša večkrat krivil opozicijo in tudi medije: "Slovenijo pri razvoju ovirajo socialistična miselnost, politični nasprotniki vlade in mediji." Kljub obljubam o decentralizaciji jim ni uspelo ustanoviti pokrajin. Brniško letališče so preimenovali v Letališče Jožeta Pučnika, ustavljen je bil kazenski postopek zoper škofa Gregorija Rožmana, ki so ga nekateri zaradi domnevnega sodelovanja z okupatorjem označevali za narodnega izdajalca. Prvi vojaki so šli v Irak.

Gregor Virant ob Janezu Janši in Urški Bačovnik Janša
Gregor Virant ob Janezu Janši in Urški Bačovnik Janša FOTO: Damjan Žibert

Izredno aktiven je bil Gregor Virant. Med njegovim vodenjem ministrstva za javno upravo so odpravili krajevne pristojnosti v upravnih zadevah in poenostavili upravne postopke. Za reformo plačnega sistema v javni upravi nekateri pravijo, da je največja napaka Janševe vlade. Ukinili so privilegij 100-odstotnega bolniškega nadomestila za funkcionarje in pomemben del državne uprave. Uredili so sistem plač v javnem sektorju, vključno s funkcionarskimi in direktorskimi, s čimer so omejili plače slednjih. Mestni redarji so dobili več pooblastil, kršitelju lahko zdaj nadenejo lisice in uporabijo fizično silo. Bila je vstaja zaradi romske problematike, ki je z dogajanjem v Ambrusu dosegla vrelišče in še vedno ni rešena. 

Takratni finančni minister Andrej Bajuk dviguje prve evre iz bankomata.
Takratni finančni minister Andrej Bajuk dviguje prve evre iz bankomata. FOTO: POP TV
Zakonsko so preuredili RTV. Za las so dobili referendum, z obljubo o nižji naročnini.

Dobili smo evro, vstopili smo v schengensko območje. Predsedovali smo Ovse in Evropski uniji, pri čemer je vlada zanikala poročanje slovenskih medijev, da naj bi ZDA diktirale Sloveniji, kako naj vodi predsedovanje Uniji. Z Lukendo so se lotili odprave sodnih zaostankov, azbestni bolniki so dobili odškodnine. Spreminjali so šolske programe, zmanjšali čakalne vrste v zdravstvu in sprejeli zakon o registraciji istospolnih skupnosti. Sprejet je bil zakon o RTV, za katerega so v opoziciji trdili, da želi vlada z njim prevzeti nacionalne medije.

Poslali so mu položnice upokojencev

Tudi v Janševi vladi so bili stečaji in odpuščanja, brezposelnost pa se je v prvem letu znižala. Država se je precej zadolževala, bila je inflacija. Sindikalisti so opozarjali na povečevanje socialne neenakosti in na podražitve, pogrešali so socialni dialog. Janša je za draginjo krivil trgovce, prejel je položnice upokojencev, ki niso mogli preživeti s prenizkimi pokojninami. No, izpolnili so obljubo, da se bodo pokojnine usklajevale z rastjo plač, kar se je v poznejši krizi izkazalo za dokaj nepremišljeno potezo.

Aprila 2008 je Ljubljano preplavilo več kot 30.000 delavcev. Zahtevali so blaginjo za vse, "ne le za elite. Evropska unija je bodisi socialna ali pa je ni".
Aprila 2008 je Ljubljano preplavilo več kot 30.000 delavcev. Zahtevali so blaginjo za vse, "ne le za elite. Evropska unija je bodisi socialna ali pa je ni". FOTO: Damjan Žibert
Spodrsljaj je bil Janšev govor na proslavi 15. obletnice samostojnosti junija 2006, katerega deli so bili plagiat Blairovega govora iz leta 1997. Za besede, pri čemer omenja Slovenijo kot enega od svetilnikov 21. stoletja, je prejel celo nagrado bob leta.

Proti koncu mandata je bilo vse več revnih, kar je Janša težko priznal. Oktobra 2007 je izjavil: "In če zaenkrat to vpliva na letni ravni na nekih razmerah nekaj škatlic cigaret, potem to ni tako drastično in če iz vseh smetnjakov po mestih gledajo štruce kruha, tudi ne pomeni, da je zadeva zelo alarmantna." Zatem je trdil, da so bile njegove besede iztrgane iz konteksta, saj je mislil na dejstvo, da v Sloveniji letno zavržemo od 12 do 13.000 ton kruha, za kar porabimo tretjino pridelane pšenice v Sloveniji in zaradi česar je dražji kruh. Kmalu zatem je Urška Bačovnik napovedala poroko z Janšo: "Če bo vse šlo tako naprej, se bova poročila."

Brezplačniki in kritika sodnega sistema

Janša ni verjel nekaterim javnomnenjskim raziskavam, ki so med drugim kazale tudi nezadovoljstvo z demokracijo, zato je vlada včasih objavljala kar svoje. Zaradi besed, da je Ninamedia "hišna služba Gregorja Golobiča", se je znašel na sodišču, vendar agencija ni dobila tožbe.

V vladni brošuri "Slovenija včeraj, danes, jutri" so trdili, da se je izboljšala socialna varnost upokojencev, da mladi lažje pridejo do stanovanja, da so se skrajšale čakalne dobe v zdravstvu, da je lažji dostop do zaposlitve, da so pravičnejše plače in pokojnine ter da so se znižali davki. Poznejša javnomnenjska raziskava je pokazala, da se večina ne strinja s trditvami. Pred volitvami 2008 sta izšla tudi politično obarvana brezplačnika Slovenski tednik in Ekspres. Za njuno izdajo naj bi stala SDS, članki so bili nastrojeni proti političnim nasprotnikom.

Janša je kritiziral sodni sistem v primeru Mira Petka, ker so oprostili domnevne napadalce, in Mitje Ribičiča, ki so ga bremenili genocida, a je sodišče zavrnilo zahtevo tožilstva po uvedbi preiskave "zaradi pomanjkanja dokazov". Nekdanji vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Bojan Potočnik je sicer potrdil, da je objavo ovadbe zoper Ribičiča zaradi genocida osebno odredil takratni notranji minister Dragutin Mate, s čimer naj bi kršil predpise in zakon.

Za spodrsljaj je poskrbel Karl Erjavec, ki je kot obrambni minister predlagal, naj patrije poimenujejo šolarji.
Za spodrsljaj je poskrbel Karl Erjavec, ki je kot obrambni minister predlagal, naj patrije poimenujejo šolarji. FOTO: Miro Majcen

Mate je zanikal njegove navedbe, komentiral pa je policijsko preiskavo, ko je po aretaciji nekdanjega tožilca Boštjana Penka dejal, da sta se s prvim možem SCT Ivanom Zidarjem sestajala "v nekih zakotnih lokalih" in se "tajno dogovarjala za tajne sestanke". Mnogi so se spraševali, ali so kritike premierja in notranjega ministrstva res primerne, saj z njimi uničujeta ugled sodišč v očeh vseh državljanov. Ob napovedani stavki sodnikov je Janša poudaril, da ima sodstvo nižji ugled kot vojska, policija, celo politične stranke, "in s stavko si ga sodniki ne bodo popravili".

Začeli so boj proti tajkunom

Takratni predsednik Janez Drnovšek je kritiziral vlado, da se bolj ukvarja sama s sabo in z utrjevanjem svoje oblasti. "Od nikoder ni tolikokrat najavljenih gospodarskih reform, vlada ne rešuje in niti ne poizkuša reševati zapletenih odnosov s sosedi, veliko pa kadruje, v gospodarstvu, v medijih, povsod. Izgleda, da je pomembna predvsem lojalnost vladi oziroma stranki, ne pa kakovost ljudi." Z Janšo sta se javno sporekla glede imenovanja guvernerja Banke Slovenija in tudi zaradi drugih tem.

Vlada je v boju proti tajkunom sprejela tako imenovano protitajkunsko poročilo, uperjeno predvsem proti Pivovarni Laško, Merkurju in Istrabenzu.

Novembra 2007 se je po predsedniških volitvah, na katerih je Danilo Türk premagal Lojzeta Peterleta, govorilo o vladni krizi in predčasnih volitvah, a je vlada vendarle dobila zaupnico. Ob rasti podpore SD je Janša napovedal oster boj proti tajkunom. Nekaj mesecev pred parlamentarnimi volitvami 2008 je vlada predlagala zakon o prevzemih, s katerim bi preprečili tajkunske prevzeme, bila je tudi kriminalistična preiskava v zadevi Čista lopata.

Odprli so predor Trojane, ki naj bi ga močno preplačali. Šentviški tunel pa je prehitro po odprtju postal nacionalna sramota, potem ko je odpadla protipožarna zaščita, domnevno zaradi manjkajočega veznega sloja pod ometom. Janša je od ministrov Žerjava in Mateja zahteval poročilo. Žerjav je okrivil SCT in ponudil odstop, ki ga Janša ni sprejel. Precejšnja nepriljubljenost se je avgusta 2008 tudi javno pokazala, ko so Janšo izžvižgali na slavju ob vrnitvi zlatega olimpijca Primoža Kozmusa.

Afera Patria, Sova, fotokopiranje ...

Sojenje v zadevi Patria še ni končano.
Sojenje v zadevi Patria še ni končano. FOTO: Miro Majcen
Novembra 2007 so se s knjigo 'Branilci domovine II: Trgovci s smrtjo' obudili očitki o trgovini z orožjem med letoma 1991 in 1993, ki so do danes neraziskani. Hrvaški časniki so poročali, da je Janša prodajal orožje Hrvaški in BiH, za kar naj bi prejel okoli 300 milijonov takratnih nemških mark.

Pri nakupu patrij naj bi bile nepravilnosti in korupcija v samem političnem vrhu, kar so domnevno vpleteni, med njimi tudi Janša, vseskozi zanikali. Sodni postopki še tečejo. Pred volitvami 2008 so na finski televiziji YLE predvajali oddajo "Resnica o Patrii", v kateri je bilo rečeno, da je Janša pri nakupu oklepnikov prejel podkupnino, kar je sicer zanikal.

Janša je večkrat krivil medije. Za Dnevnikov objektiv je septembra 2008 po predvajanju "Resnice o Patrii" govoril o "letečih slonih", ker se ni strinjal z Dnevnikovim poročanjem o preiskavi o Patrii. Slovenska policija je "pozabila" odgovoriti finskim preiskovalcem, zato je novinarja zanimalo, ali bo kdo iz vlade odgovarjal. Janša ga je vprašal, ali bo njihov urednik odstopil zaradi naslova, da finska vlada zanika politično ozadje oddaje, kar po njegovem mnenju ne drži. Ko je novinar odgovoril, da Dnevnikovi zapisi držijo, je Janša dejal: "In sloni letijo po zraku." Besede je zatem razširil še: "Vse, kar ste napisali v vašem časopisu, je držalo in sloni imajo krila ter letijo po zraku." Celoten intervju se je zatem nadaljeval v podobnem stilu.

Janez Janša in nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader
Janez Janša in nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader FOTO: Damjan Žibert

Vlada je trdila, da ima podatke, da so se nekateri uslužbenci obveščevalne službe Sova nenamensko okoriščali iz tako imenovanega črnega fonda. Po izbruhu afere se je oglasil takratni predsednik Drnovšek, ki je Janšo zmerjal s poglavarjem zlobnežev. Na Sovi naj bi sicer posneli več pogovorov med takratnim hrvaškim premierjem Ivom Sanaderjem in Janšo, ko je bil še v vlogi opozicijskega šefa. Dogovarjala naj bi se o incidentih v Piranskem zalivu. Janša se je odzval z besedami: "Če bi to bilo res, bi to bil velik škandal." Sledila je tožba zoper takratnega predsednika LDS Antona Ropa, leta 2010 sta se poravnala, Rop je obžaloval, ker je zadeva prišla v javnost, in je dopuščal možnost, da je bil zaveden.

Pred odhodom Janševe vlade naj bi bilo tudi nezakonito fotokopiranih več kot 30.000 dokumentov, med njimi tudi osebne mape Milana Kučana. Takratni generalni sekretar  Božo Predalič je zatrdil, da o tem ne ve nič.

Zamenjali so šest ministrov

Kmetijska ministrica Marija Lukačič je po lastnih besedah razmišljala o odstopu zaradi zdravstvenih težav, medtem ko so ji očitali slabo črpanje evropskih sredstev, izogibanje nastopanja v medijih in srečanj s kolegi, nezakonito uničenje evidenc o kmetijskih subvencijah ter nepravilnosti na Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov. Kljub vsemu takrat ni odstopila, odstopno izjavo je dala šele januarja 2007. Nasledil jo je Iztok Jarc.

Minister za razvoj Jože P. Damijan je ob odstopu povedal: "Moji osebni pogledi na umik države iz gospodarstva se nekoliko razlikujejo od stališč nekaterih članov vlade. Zato izjave, da sem odstopil zaradi osebnih razlogov, ne morem spremeniti." Namige o odtekanju notranjih informacij v primeru privatizacije Telekoma so zavrnili tudi na ljubljanski borzi.

Minister za delo Janez Drobnič je grobo odrinil mikrofon novinarki Katji Šeruga, ki ga je vprašala, ali pričakuje razrešitev. Janša mu je predlagal, naj odstopi, domnevno zaradi nedoseganja rezultatov. Ker ni želel, so ga razrešili poslanci, zatem se je vrnil v poslanske klopi. Nasledila ga je Marjeta Cotman.

Janez Drobnič
Janez Drobnič FOTO: Dare Čekeliš

Septembra 2007 so odstopili ministri za zdravje Andrej Bručan, za promet Janez Božič in za visoko šolstvo Jure Zupan. Po Janševih besedah so sami odstopili, nekateri pa so ugibali, ali so bili "odstopljeni". Odšel je tudi direktor Sove Matjaž Šinkovec, o razlogih se takrat ni veliko javno govorilo. Nova zdravstvena ministrica je postala Zofija Mazej Kukovič, novi prometni minister Radovan Žerjav, nova ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo pa Mojca Kucler Dolinar.

Nekateri so odhajali, drugi ostajali. Računsko sodišče je predlagalo razrešitev okoljskega ministra Janeza Podobnika, ker naj bi na ministrstvu hudo kršili obveznost dobrega poslovanja pri zaračunavanju in porabi okoljskih dajatev v letih 2002–2005. Niso ga razrešili, iz vlade so sporočili, da na ministrstvu niso ravnali neustavno. Računsko sodišče je zatem izdalo še negativno mnenje pri izvajanju zakona o vodah in mnenje s pridržkom pri podeljevanju koncesij za izvajanje dimnikarske službe in njenem nadzoru, a Podobnik se je obdržal.

Z mesta predsednika strateškega sveta za gospodarstvo ter člana nadzornega sveta Petrola in skupščine KAD je odšel Mićo Mrkaić. Odstopil naj bi, ker ni verjel v liberalizem Janševe vlade. Zaradi afere s podnajemnico in domnevno ljubico, ob kateri se je med drugim izkazalo, da protikorupcijski komisiji ni posredoval podatkov o lastništvu dveh stanovanj, je s poslanske funkcije odstopil poslanec SDS in tržiški župan Pavel Rupar.

Vlado je zapustil Andrej Horvat, ki je vodil vladno službo za razvoj. Andrijana Starina Kosem, ki je odstopila z mesta sekretarke na gospodarskem ministrstvu, je Janšo obtožila, da dovoljuje razraščanje klientelizma in korupcije, kar je zavrnil. Zaposlila se je na Delu, Boško Šrot je trdil, da ga Janša sili v prodajo Dela. Svetoval naj bi mu daljše počitnice v tujini in mu celo grozil z aretacijo. Vlada je trditve označila kot ''nesramno laž''.

Novinarka Vala 202 je skoraj izgubila službo zaradi izjave, da je prvi zadetek s pasjo vsebino, če na YouTubu vtipkate Janša, protestno in v njeno podporo je želel odstopiti urednik.

Po mnenju nekaterih je bila nenavadna izbira geografa Milana Orožna Adamiča za novega slovenskega veleposlanika na Hrvaškem. Hrvaški Novi list je takrat objavil, da je "težko verjeti, da bi slovenski strokovnjak za potrese lahko izzval nov 'potres' ali premik v slovensko-hrvaških odnosih, zanesljivo pa bo zvest in zanesljiv uradnik Janeza Janše".

Čeprav so koalicijski partnerji včasih grozili, niso šli iz koalicije. DeSUS je napovedal odhod ob razmišljanju o enotni davčni stopnji. Ločeno mnenje so imeli pri vojnih zakonih, obstruirali so verski zakon. Janša ni miril, med drugim ga je zmotilo, ker je "mati naroda" Spomenka Hribar dejala, da je vlada bolj dostojna oziroma manj nora, ker je v vladi tudi DeSUS. Razrešitev Drobniča je povzročila trenja v koaliciji, saj je bil iz vrst NSi. Za koalicijske zdrahe je z občasnimi kritikami DeSUS in SLS poskrbel celo sam Janša.

Borut Pahor in Janez Janša na dan volitev leta 2008
Borut Pahor in Janez Janša na dan volitev leta 2008 FOTO: Damjan Žibert

Proti koncu Janševe vlade je rasla podpora Borutu Pahorju, ki je po volitvah leta 2008 postal premier. Ob razglasitvi neuradnih rezultatov je Janša trdil, da je Ljubljana premagala Slovenijo, čeprav je zadnja javnomnenjska raziskava Politbarometer pred volitvami pokazala, da jih je bilo 60 odstotkov proti njegovi vladi. Med vladanjem je bil tudi Pahor vse bolj nepriljubljen, po izhodu DeSUS in Zares iz koalicije je dobil nezaupnico, sledil je razpis prvih predčasnih volitev v zgodovini Slovenije.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (759)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Siniko2011
02. 11. 2011 12.49
+6
Gospoda Jansa je ze dokazal kolko je sposoben.Njegova sposobnost meji na trgvanje z orozjem, podpiranje tajkunov, druzenje z kriminalci ko t je senadara, veliko upiti kako je nedolzen in kako bo tozil celo Slovenijo. Super naj tozi s emene.. zelo bom vesel. Vlada Janeza Janse je preteklot, je del sence ki bo ugasnilo kot vecerno sonce. Nihce si en zeli trgovca z orozjem v Vladi, tisti ki si tega zelijo pa bi bilo dobro da malo pogledajo vase in se Vprasajo: Ali je zmano vse uredu?
KennyMcormick
02. 11. 2011 12.41
-5
Za časa Janše smo marskej nardil, to tud potrdi d ga spoštuje sam vrh Evropske Unije in vsi bi raj vidl d pride na oblast ena konstruktivna stranka ne pa destruktivne stranke k se sploh ne spozna na politiko, raj hodjo u šoping u Milano, natrpavajo pse, itd....tko d je marsikater pahorjevc lohk vesel d ni naslov članka "Kako je bilo v Pahorjevi vladi?" ki je pravi sinonim - KATASTROFALNO & KAOTIČNO.
alko82
02. 11. 2011 11.14
-1
Kaj vsi tolk jokcate zarad Janše. Sej človek niti ni mel priložnosti vladat.
butro
01. 11. 2011 12.09
+3
mlad3n Hmmm prvi tajkuni so začeli nastajati v Janševi vladi, In vsi tajkuni so v Janševi stranki in on jim je pomagal ker jih neizprosno ljubi. Daj že enkrat spreglej in ne kvasi neumnosti.
Vet63
12. 04. 2020 09.05
-1
Divje lastninjenje se je začelo s sprejetjem zakonov o lasninskem preoblikovanju podjetji in to je bilo v 90ih letih (pogooglaj si) v času Drnovškovih vlad. To dobro vem, ker se je tudi naša firma leta 1996 preoblikovala iz družbene v privatno in že takrat je bilo v modi, da je dotedanji direktor firmo čim bolj oslabil, potem so jo nizko ocenili nakar jo je s kreditom, ki ga je zavaroval z bodočimi delnicami, poceni kupil. To je bil osnovni model lastninjenja, ki se je začel v sredi 90ih.
mlad3n
01. 11. 2011 10.31
+4
Hmmm prvi tajkuni so začeli nastajati v Janševi vladi, da ne omenjam takrta so se začele prodaje Slo. firme drugam in so začele propadat firme. Dejmo Ivan pridi nazaj in nas pokončaj do konca.
bernardedwards
31. 10. 2011 21.43
+7
Kako je bilo v Janševi vladi? KATASTROFALNO & KAOTIČNO.
anonimni12
31. 10. 2011 18.03
-2
Vsaj tocno bi lahko navajal dejstva. 1.letaliscca noso preimenovali,ker nikoli no nosilo ime brnik,ki pa je se danes iradni mejni prehod. 2.kako blesarijo o skofi rozmanu pisejo. Sodisce je razveljavilo sodbo. Kazenski postopek je bil namrec koncan pred desetletji. Osyalo se mo niti ne ljubi vec brati,ker ocitno nekdo ne loci med reportazo in in kolumno in malo subjektovno oposuje dogodke
ina5785
31. 10. 2011 13.14
+4
JJ ne more in ne more izstopiti. Boji in bori se samo za svojo rit. Ko je prišel na oblast je finkcionarjem zvišal sejnine za 10 x, seveda to ni bilo najbolj vidno folku, on pa je nabiral z narodovimi financami nove pristaše. V vseh letih nič ni naredil, same zdrahe, tožbe, zahrbtnost, demagogija. . . . . . Naj gre stari ata domov in varva vsaj enega svojega otroka, če za prejšnja dva ni imel časa, ko je neumorno silil v politiko
ich123
31. 10. 2011 12.02
+6
Za nas navadne smrtnike se gospod JJ ni zmenil, pa čeprav je takrat gospodarstvo cvetelo, nam delavcem ni privoščil povišanja mimnimalne plače. Podjetja so poslovala z dobički mi pa smo morali garati za 480€, šele Pahorjeva vlada je dvignila minimalca, tako, da si tegale JJ ne želim več videti na premijejskem stolčku.
Musti
31. 10. 2011 11.16
+5
ima kar nekaj uspehov :: - ustvaril tajkune :: razlog? = ustvarjanje lastne elite - Patria - Depala vas - prisluskovanja - ponarejanje - povecal zunanji dolg - ko je kriza ze klestila po Evropi sta Janez in Vizjak lagala da krize pri nas ni in tudi ni indicev da bo sploh prisla do nas (beri :: nesposobnost - ni se lotil reform zaradi priljubljenosti - blokiral vse reforme zaradi politicnih apetitov - zloraba referendumov A res ne premoremo nic boljsega?
User771747
31. 10. 2011 11.10
nekaterim je blo prav fajn....tadrugim pa malo manj. žal
botjabotja
31. 10. 2011 08.45
-6
titovka 31.10.2011, 07:53 1.ustvaril tajkune...tajkune sta ustvarila Drnovšek in Rop, 2.tajkunski krediti...večino časa je NLB obvladovala LDS,tudi pod Janševo vlado, 3.zapufal...preveri koliko smo bili zadolženi ob koncu Janševega mandata in koliko smo danes, 4.prodajal srebrnino...edina napaka , ki jo naredil je, da ni prodal NLB, 5. Da, bomo ga izvolili
botjabotja
31. 10. 2011 08.40
+3
titovka 31.10.2011, 07:53 -1 v janševi vladi je bilo zelo slabo...ustvaril je tajkune, kriv je za tajkunske kredite, ker te dvi glavni svinjariji so se zgodila pod janševo vlado...in še v obdobju debelih krav nas je zapufal...enostavno je razmetaval naš davkoplačevalski denar...saj je lahko...saj je prodajal našo srebrnino...zato ga sedaj zopet izvolite, da svoje delo dokonča!!!!! Kaj od tega bi naj bila resnica?
Anton Benedik
31. 10. 2011 08.19
Ubogi volilci zopet bodo nasedli Jankovičevim in Kučanovim intrigam!!! Virant pa je čisto odkrito rečeno en tič firič ,brez kekršne koli vrednosti.Samo čaka ali bo izvoljen Janša,ali Jankovič,da bo vedel kateremu naj se pridruži.
robba
31. 10. 2011 00.03
afrika68 29.10.2011, 15:30 4 robba Vzem 2 Persena,pomaga pomiriti tvoje napete živčke.Tebi očitno ni jasno da v tej državi obstajata še kakšna druga stranka.Ker ne maram Janše še ne pomeni da sem podpornik levih strank.Tvoja mentalna omejenost res nima meja.Dovolj za danes.Prazniki so in ni lepo da politika uničuje lepe dneve.Ti pa ne pozabi PERSEN pomaga.:-)) čudn,ne maraš jj,in lepo tolčeš po njem. pa ne podpiraš levakov,sam nkol o njih ne rečeš žal besede.res je treba bit genij,da te človek razume. sam ti,zgleda da ti res živiš v afriki...
kiss-my-ass
30. 10. 2011 21.49
+1
Desnosučni, že švicate od strahu za svoje ri.ti?
majciiii
30. 10. 2011 21.05
kaj je blo ni važn, kr preteklosti se itak ne da spremenit, bolše bi blo, da bi se mediji in politična elita ozirala na prihodnost.
butro
30. 10. 2011 14.12
-1
Volitve 2008 je kupil JANKOVIČ, PREKO ODVETNIKOV. Janezi zakaj ste tako naivni. Dajte se zbudit.
Danger_Mouse
30. 10. 2011 13.23
Slovenčki, imate jajca za še eno izvolitev kaviar levice? Borat Borči, Ultra Gregec in Cocaine Positive so pripravljeni na novo haranje po Sloveniji, sedaj pa se jim je pridružil še šerif Nje, ki jim je doslej zgolj držal svečo. Se do 2015 potopimo kot Titanic in potem začnemo od začetka graditi kaviar socialistični raj na sončni strani Alp? Partija kot avantgarda proletariata v limuzinah, na jahtah in private jet-ih, raja pa na zadružnih njivah, v rudnikih težkih kovin, v livarnah, tovarnah azbesta in modre galice, na švercanju banan in kave iz Avstrije in Italije... Kaj pravite? Prava mala nebesa .
partizan71
30. 10. 2011 11.11
... z ustvarjanjem javnega mnenja !