Volitve

Cerar od Pahorja pričakuje 'tvorno sodelovanje v korist Slovenije', Brglez mu želi veliko poguma in modrosti

Ljubljana, 12. 11. 2017 20.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Premier Miro Cerar od Boruta Pahorja pričakuje "tvorno sodelovanje v korist Slovenije". Tudi prvak SDS Janez Janša je Pahorju čestital na družbenem omrežju Twitter. Ob tem pa je dodal, da je "udeležba sicer pod mejo legitimnosti, ki jo je sam postavil, a vsaj protikandidat ni bil v zaporu". Pahor se je dokončno profiliral kot kandidat desnice, pa menijo v Levici. Čestitke prihajajo tudi že iz tujine.

Borut Pahor je zmagovalec drugega kroga predsedniških volitev in je tako dobil novi petletni mandat. 

Za zmago mu je že čestital njegov protikandidat Marjan Šarec

Premier Miro Cerar se je s čestitko Pahorju oglasil na Twitterju. Kot je zapisal, pričakuje "tvorno sodelovanje v korist Slovenije".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi prvak SDS Janez Janša je Pahorju čestital na družbenem omrežju Twitter. Ob tem pa je dodal, da je "udeležba sicer pod mejo legitimnosti, ki jo je sam postavil, a vsaj protikandidat ni bil v zaporu".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"V njegovem drugem mandatu mu želim veliko poguma in vladarske modrosti ter skupnega dela z vsemi, v korist vseh nas - državljanov in državljank Slovenije," je zapisal predsednik DZ Milan Brglez. Brglez je za "dostojno predvolilno tekmo, pa tudi za pogum, da sta se v volilno tekmo za položaj predsednika republike sploh podala", čestital tako Pahorju kot njegovemu protikandidatu Šarcu.

Predsednik SD Dejan Židan je zadovoljen, da je zmagal kandidat, ki so ga podprli v SD. Ponovil je, da predsedniška tekma ni bila tekma med dvema kandidatoma, pač pa da je šlo za ocenjevanje dosedanjega dela predsednika republike Pahorja. Židan je znova pohvalil Pahorjevo povezovalno politiko in dejal, da gre za politiko, ki vključuje in ne izključuje.

Na vprašanje, ali se kaj boji morebitnega prihoda Pahorjevega protikandidata Marjana Šarca v državno politiko, je odgovoril, da je vesel, če v politiko prihajajo novi ljudje, saj to pomeni večjo udejstvovanje državljanov in boljše rešitve.

Borut Pahor - 4
Borut Pahor - 4 FOTO: Miro Majcen

Erjavec o novih obrazih

Predsednik DeSUS Karl Erjavec, ki je Pahorja vseskozi podpiral, je zadovoljen z rezultatom. Po njegovem Pahorjeva zmaga kaže, da ne potrebujemo novih obrazov. "Ti pridejo, zmagajo in a tudi hitro odidejo," je dejal.

"Potrebujemo politične izkušnje in politično kilometrino. Položaj v svetu ni tako prijazen, da bi se lahko igrali," je dejal Erjavec in se pohvalil, da je pravilno napovedal, da bo Pahor zmagovalec predsedniških volitev.

Za Pahorjevega protikandidata Erjavec upa, da bo zbral pogum in ustanovil stranko "in da gremo v soočenje" na parlamentarnih volitvah. Bo pa Šarec moral po njegovem mnenju precej zavihati rokave, če bo želel oblikovati močno in dobro organizirano stranko na državni ravni. Glede volilne kampanje je dejal, da del volivcev ni glasoval za Šarca, ampak proti Borutu Pahorju. "Vemo, da smo imeli pisma intelektualcev in še druge zgodbe, zato sem vesel, da je zmagal Borut Pahor," je ponovil.

Novakova glasovala za Pahorja

Za zmago na predsedniških volitvah so Pahorju na družbenem omrežju Twitter čestitali tudi v NSi. "V NSi želimo, da bo predsednik Slovenijo združeval, jo dostojno predstavljal doma in v svetu ter se zavedal svojega velikega poslanstva in odgovornosti do vseh državljanov Slovenije," so zapisali.

Pahor je sicer v svojem prvem odzivu v štabu dejal, da je zanj danes glasovala tudi predsednica NSi Ljudmila Novak, ki se ji je za podporo tudi zahvalil. Že pred volitvami ga je javno podprl tudi poslanec stranke Jožef Horvat.

Mesec: Pahor se je dokončno profiliral kot kandidat desnice

Po mnenju vodje poslanske skupine stranke Levica Luke Mesca se je Pahor "na teh volitvah dokončno profiliral kot kandidat desnice". V stranki jih skrbi, da bo nadaljeval s svojo desno politiko.

"Zagovarjal je privatizacijo in blagoslavljanje šol. Skrbi nas, da bo s tako politiko nadaljeval tudi po volitvah, čeprav je bil že v prvem mandatu zelo desni," je dejal Mesec.

Bratuškova želi ureditev razmer na KPK 

Pahorju je čestitala tudi poslanka Alenka Bratušek. Ob tem je izrazila razočaranje nad nizko volilno udeležbo. "Lahko pa se poistovetim z volivci, razumem ta njihov upor. Preveč je bilo neuresničenih obljub," je poudarila predsednica Stranke Alenke Bratušek. Od predsednika Bratuškova predvsem pričakuje ureditev razmer na Komisiji za preprečevanje korupcije, "saj ima samo na tem področju neposredne pristojnosti". Bratuškova je poudarila, da je funkcija predsednika republike sicer protokolarna in verjame, da bo Pahor tudi naprej dobro opravljal to delo.

Kumer: Volilna kampanja je bila naporna, ker je bila posebna

Vodja volilnega štaba Boruta Pahorja Dušan Kumer je ocenil, da je bila volilna kampanja naporna, saj je bila posebna. V njej je bilo namreč treba odgovarjati predvsem na vprašanja o politiki Boruta Pahorja za do 15 let nazaj, je dejal. Za kampanjo so sicer po njegovi oceni porabili od 40.000 do 50.000 evrov.

Po Kumrovi oceni v volilni kampanji ni šlo za klasično volilno kampanjo za izvolitev predsednika, "ampak je šlo za referendum o predsedniku republike". V kampanji so po njegovi oceni delovali dobro, tudi v zadnjih dneh, ko se je protikandidat Marjan Šarec začel nevarno približevati, po njegovih besedah niso postali panični.

Samo kampanjo ocenjuje kot skromno. "Glede na to, da sem v volilnih kampanjah od začetka 90. let naprej, lahko rečem, da je bila ta kampanja drastično cenejša od nekdanjih kampanj. Vsega tistega, kar veliko stane, kot so televizijski in radijski oglasi, jumbo plakati ipd., tega ni bilo. Ostala so le še socialna omrežja in tu in tam kakšno pismo kakšnemu podporniku," je dejal.

Na vprašanje, ali bo po njegovi oceni Pahorjev protikandidat Marjan Šarec prihodnje leto odšel na državnozborske volitve, je Kumer odgovoril, da tega ne ve. Bo pa zdaj težko stopil korak nazaj, je dejal.

Ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference Stanislav Zore je v imenu Katoliške cerkve v Sloveniji Pahorju čestital ob ponovni izvolitvi za predsednika republike. Slovenski škofje Pahorju želijo, da bi vedno delal za mir in skupno dobro ter se zavzemal za vse državljane, še posebej za uboge in izključene.

Čestitke tudi iz tujine

Aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju za zmago na predsedniških volitvah na družbenem omrežju Twitter čestitajo tudi iz sosednjih držav. Med njimi sta avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen in hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Kot je v medijskem središču v Cankarjevem domu povedal Pahor, sta se s hrvaško kolegico sicer že pogovarjala po telefonu. Njuno naslednje srečanje pa še ni dogovorjeno. Če bosta ocenila, da bo to potrebno, pa se bosta verjetno srečala še v njegovem iztekajočem se mandatu, je ocenil Pahor. Grabar-Kitarovićeva je v čestitki Pahorju izrazila prepričanje, da bosta skupaj nadaljevala krepitev odnosov med državama, ki sta pomembni partnerici v EU, Natu in Jugovzhodni Evropi. Kot so še sporočili iz urada hrvaške predsednice, je poudarila, da se lahko samo s sodelovanjem in pogovori rešijo odprta vprašanja v odnosih med državama.

Van der Bellen pa je na Twitterju zapisal, da se veseli nadaljnjega sodelovanja s Pahorjem.

Pahorju je na Twitterju sicer čestitala tudi nekdanja predsednica hrvaške vlade Jadranka Kosor, s katero sta tesno sodelovala v času sprejema arbitražnega sporazuma.

Pahorju je čestital predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Zapisal je, da bo Srbija ostala prijateljska in zanesljiva partnerica Slovenije. "Upam, da bodo naše dobre politične odnose spremljale še boljše gospodarske povezave in sodelovanje na vseh drugih področjih v dobro državljanov obeh držav," so sporočili iz Vučićevega urada.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113089
13. 11. 2017 12.30
+3
Kaj pa imata za pričakovati Cerar in Brglez od predsednika Pahorja!? Imela sta svojo kandidatko na predsedniških volitvah, a kaj ko je Brenčičeva dobila le glasove ožjih družinskih članov....
sinhron
13. 11. 2017 09.47
-2
Pirova zmaga in poraz podpornih strank Pahorja je kratek povzetek dogajanja po volitvah ! Šarec je brez podpore političnih strank dosegel odstotke , ki so ogrožali izvolitev Pahorja za predsednika , torej so deklarirane stranke SD , DESUS , NSI in ZL pogorele na teh volitvah , saj so skupaj zbrale le 6% več kot kandidat prostega sloga ! Kot pravi Pahor in tudi nekateri komentatorji , da je zmagal zaradi spravne politike ob tem se mora zavedati , da sprava ni enostransko dejanje ampak bodo morale sile kolaboracije ( SRKC in vse tri veje domobranstva ) stopiti pred javnost in se upravičiti Slovenskemu narodu !
korintos23
13. 11. 2017 10.49
mastaflash
13. 11. 2017 01.36
+8
kje je zdaj tistih n intelektualcev..bodo cestitali ocetu naroda? :)
vicente
12. 11. 2017 22.43
+5
danes nismo dobili predcednika ampak prvo damo
Enmajstr
12. 11. 2017 22.34
-2
Čestitke Borut, Marjan pa naprej v bitke
Sputnik
12. 11. 2017 22.12
+15
erjavec pravi da je dosti novih obrazov in da rabimo politike s kilometrino. ni pa povedal za kaj jih rabimo. rezultatov itak ni. mogoče bi lahko čistili pisarne in sekrete na sekretariatih. mogoče bo pa tam kak rezultat bolj opazen
heello
12. 11. 2017 21.33
+5
Janša, kot vedno v svojem slogu...... bruh !!!!!!!!!!
komarec
12. 11. 2017 21.56
+1
Enmajstr
12. 11. 2017 22.35
-2
Volilna udeležba bi bila večja, če bi jj kandidiral, ker bi ljudje glasovali proti njemu
luzarf@arcor.de
12. 11. 2017 21.32
+21
Rjavec pravi da nerabimo novih mladih Obrazov! seveda ne ker jih zdajšnji nesposobneži takoj na začetku uničijo, pa še tako propagando naredijo da mladina sploh negre volit starejše generacije pa so itak večina bivših komunistov z izpranimi glavami.
komarec
12. 11. 2017 21.43
+3
V cerkvi ti perejo glavo od kar si rojen pa še vedno ni čista.
NDM
12. 11. 2017 21.10
+20
Cerar in brglwz tiho bodita ker sta totalno nesposobna..
Jan088
12. 11. 2017 22.10
+11
Upam da kmalu oba na smetišču - deponiji politikov, ki so zasrali državo.
mastaflash
13. 11. 2017 01.38
+5
res prava dva modrujete v imenu naroda in delita nasvete gazdi pahiju