Slovenija

Židan zagovarja zaplembo zasluženega na črno, Šoltes bi obudil SDK, Cerar izenačil vrste dela

Ljubljana, 09. 07. 2014 09.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
398

Politične stranke odgovarjajo na vprašanje, kako bi uredile vse bolj kaotične razmere na trgu dela in okrepile delo nadzornih služb, da bi bile te bolj učinkovite pri preganjanju delodajalcev, ki izigravajo zakonodajo.

Avtoličar
Avtoličar FOTO: Thinkstock
Biti del delovno aktivne slovenske populacije je v aktualnih časih lahko precejšen izziv. Števec na spletni strani zavoda za zaposlovanje pravi, da imamo danes v državi 117.352 iskalcev dela (in 1030 prostih delovnih mest). Potem pa so tukaj še tisti, ki delajo, a zaslužijo toliko, da živijo pod robom revščine, delavci, ki mesece ne dobivajo plače, delavci, ki ugotavljajo, da so jim delodajalci leta lagali o tem, da plačujejo njihove prispevke, delavci, katerih delodajalci podjetja odpirajo po tekočem traku, za seboj pa puščajo neplačane račune in vse več delavcev, ki delajo v delovnih razmerjih, ki bi jim težko rekli zaposlitev in vrsto odvisnih s.p.-jevcev, ki so "samostojni podjetniki" le zato, da lahko delajo pri delodajalcu, ki jih ne želi zaposliti (ker se jih tako med drugim tudi lažje znebi), čeprav ima njihovo delo vse elemente delovnega razmerja.

Jutri bo na POP TV ob 20.00 na sporedu še zadnje veliko soočenje predsednikov strank pred nedeljskimi volitvami.
Medtem ko so delodajalci naredili svojo domačo nalogo, ko gre za iskanje lukenj v zakonodaji in izigravanje zakonov in delavcev, politika ni storila prav veliko, da bi te luknje zakrpala, svojega dela pa po mnenju mnogih ne opravljajo niti inšpektorji, ki odgovornost preganjajo eden na drugega ali celo mižijo na eno ali obe očesi.

Kako bi uredili trg dela, da bi ta še vedno omogočal konkurenčno gospodarstvo na eni in ne bi teptal temeljnih človekovih pravic in dostojanstva na drugi strani, smo vprašali stranke, ki se bodo v nedeljo potegovale za naklonjenost volivcev. Odgovarjale so tudi na vprašanje, kako bi povečale učinkovitost inšpekcijskih služb.

’Imamo preveč vrst zaposlitev’

V stranki Mira Cerarja pravijo, da bi postopno izenačili vse vrste dela v enotno zaposlitev za nedoločen čas z nekoliko olajšano možnostjo odpuščanja v začetnih obdobjih zaposlitve. "Prekerne in ostale oblike dela, ki temeljijo na delu izven uradne zaposlitve (različni s.p.-ji, delo prek avtorskih, podjemnih pogodb) v večini primerov izpolnjujejo elemente delovnega razmerja iz zakonodaje, zato tovrstne oblike povečini pomenijo izigravanje zakonodaje s strani delodajalcev. Delavcem, ki trajno opravljajo neko delo v obliki negotovih oblik dela, ki izpolnjuje vse elemente delovnega razmerja je potrebno priznati polno varstvo po delovnopravni zakonodaji," pravijo.

Da imamo v Sloveniji preveč različnih oblik dela, ki imajo povsem različne davčne pogoje in iz njih izhajajo povsem različne pravice delavcev, menijo tudi v SLS, kjer bi ukinili delo za določen čas, hkrati pa težili k temu, da bi bile tudi ostale oblike dela tako po obveznostih delodajalcev kot tudi po pravicah delavcev čim bolj izenačene. Ob tem v SLS tudi menijo, da je treba trg dela urediti tako, da se delodajalci ne bodo bali zaposlovati temveč bodo lahko svojo delovno silo fleksibilno prilagajali potrebam na trgu, medtem ko bo država poskrbela za delavce, ki bodo začasno ostali brez zaposlitve in jim aktivno pomagala pri iskanju nove. Zato bi preoblikovali Zavod za zaposlovanje v Agencijo za delo, ki bi postala tudi začasni delodajalec.

Delo
Delo FOTO: Thinkstock

V SDS pravijo, da bi nadaljevali z reformo trga dela v smeri manjše administrativne in finančne obremenitve delodajalcev. Ob tem pa bi za večjo varnost delavcev poskrbeli z uvedbo odpravninskega sklada ter tudi s podaljšanjem časa prejemanja denarnega nadomestila, vendar ob sočasni obvezni aktivaciji v različne oblike zaposlitve. "Različne vrste zaposlitve morajo biti pregledne, stroškovno primerljive in stimulativne," pravijo.

V SD izpostavljajo veliko razliko med pogodbami za določen in pogodbami za nedoločen čas, ko gre za varnost zaposlitve, zato podpirajo čim več zaposlitev za nedoločen čas. Kot uspeh vidijo Zakon o delovnih razmerjih, ki je po njihovem nekoliko olajšal stisko agencijskih delavcev in uredil definicijo ekonomsko odvisne osebe in tako osebi, ki dela v odvisnem ekonomskem razmerju, omogoča pravno pot, da lahko zahteva od naročnika vsaj v nekaterih elementih delovno pravno varstvo.

Stranka DeSUS bi v primeru, da s.p. dela samo za enega delodajalca, časovno omejil takšno delovno-pravno razmerje po zgledu zaposlitev iz določenega časa v nedoločen čas. Menijo tudi, da bi morali takoj realizirati strategijo zaposlovanja mladih in starejših od 50 let.

V NSi pa pravijo, da zagovarjajo fleksibilen trg dela in delovno-pravno zakonodajo, ki bi podjetjem omogočala, da bi delavce zaposlila tudi za krajše obdobje oziroma za določene projekte. "Zagovarjamo enostavnejše postopke redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi brez razloga in brez odpovednega roka pod pogojem, da delodajalec delavcu plača odpravnino v enaki višini, kot velja za odpoved iz poslovnega razloga. Delavci, ki bi na ta način izgubili delo, imajo pravico do nadomestila za brezposelnost pod enakimi pogoji kot v primeru odpovedi iz poslovnega razloga, vendar največ dvakrat v katerem koli obdobju 5 koledarskih let," predlagajo.

V Pozitivni Sloveniji vira težav ne vidijo v oblikah zaposlitve, ampak delovanju podjetij, ki da bi morala več pozornosti posvečati družbeni odgovornosti, to pomeni vlaganju v zaposlene, vključevanju zaposlenih pri odločanju, pri delitvi dobička in podobno. Menijo, da je trenutna spremenjena zakonodaja dobra, in da je pripomogla k več zaposlovanja za nedoločen čas.

Sestavljanje omare
Sestavljanje omare FOTO: Thinkstock

V Zavezništvu Alenke Bratušek menijo, da je prekernost na dolgi rok nevzdržna in jo je treba nadomestiti z različnimi oblikami stalne zaposlitve. Kot pravijo, lahko država v zasebnem sektorju le odpravlja nepotrebne administrativne ovire, v javnem pa bi razmere izboljšali z boljšim sistemom nagrajevanja uspešnih. Odpravili bi tudi razkorak med izobraževalnim sistemom in potrebami trga dela.

V stranki Verjamem menijo, da mora za vse vrste dela obstajati pogodba o zaposlitvi: "Država pa je dolžna poskrbeti, da bo za vsako opravljeno delo zagotovljena socialna varnost v obliki zdravstvenega ter invalidskega in pokojninskega zavarovanja."

V SNS bi ukinili Zavod za zaposlovanje, uvedli prost internetni portal ponudbe in povpraševanja, ostale funkcije zavoda pa naj prevzamejo centri za socialno delo. Uvedli bi enoten register iskalcev in ponudnikov dela in pri vseh začasnih delih do določenega nivoja zahtevnosti uvedli pavšalno obdavčitev. "Uvesti načelo "vsaka ura šteje" - torej ne glede na to, za koliko časa delodajalec delavca potrebuje od njegovega plačila tudi odvede vse potrebne prispevke. Birokratizacijo zmanjšati na minimum," pravijo.

V Združeni levici menijo, da je treba ukiniti "nove oblike dela" in delovna razmerja opredeliti kot delo za nedoločen čas in delo za določen čas. Zavzemajo se tudi za splošno skrajšanje delovnega časa na 6 ur dnevno, saj bi tak ukrep bistveno pripomogel k odpravi brezposelnosti. Pogojno bi uvedli tudi univerzalni temeljni dohodek.

Piratska stranka pa podpira uzakonitev minimalne urne postavke za prekerne delavce, sicer pa bi spodbujali zaposlitve za nedoločen čas.

Inšpektorjem več pristojnosti in odgovornosti

Glede kakovosti dela delovnih inšpektorjev v stranki Mira Cerarja menijo, da ob upoštevanju njihovega premajhnega števila in dejstva, da je zaradi krize več kršitev delovnopravne zakonodaje, njihovo delo ustreza pričakovanjem. Da pa je treba začeti dosledno izvajati zakonodajo, med drugim pred kratkim sprejeti Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. Kratkoročno zato zakonodaje na tem področju ne bi spreminjali.

V SDS menijo, da delo inšpektorjev pogosto ovira neustrezna normativna ureditev področja nadzora, v nekaterih primerih tudi preozka zakonska pooblastila, ki onemogočajo pravočasno intervencijo. Predlagajo zmanjšanje administrativnih in drugih ovir za delodajalce, s čimer naj bi jih odvrnili od iskanja lukenj v zakonih. Menijo tudi, da so kazni za najhujše zlorabe delovne zakonodaje prenizke in bi jih kazalo zvišati.

V SD menijo, da je bilo v času odhajajoče vlade sprejetih več pozitivnih ukrepov, med drugim prenos pristojnost za nadzor nad zaposlovanjem na črno na carinsko upravo, s čimer prihaja do razbremenitve inšpektorjev. "Pomembno za preprečevanje dela in zaposlovanja na črno je tudi zvišanje glob in možnost odvzema premoženjske koristi pridobljene z delom na črno," pravijo.

Delo
Delo FOTO: Thinkstock

V stranki DeSUS bi povečali pooblastila in hkrati odgovornost inšpektorjev. "V primeru, da inšpektor ne opravlja svojega dela v skladu s pooblastili, mora tudi kazensko odgovarjati," pravijo.

Da bi lahko inšpektorji delali bolje, menijo tudi v NSi, kjer sicer predlagajo nekaj zakonskih popravkov - uvedli bi višje kazni za tiste delodajalce, ki ne plačujejo prispevkov in odgovornim za pet let prepovedali ustanavljanje podjetij. Poudarjajo pa, da so najbolj učinkovita borba proti delu na črno in sivi ekonomiji nižji davki, da se podjetnikom ne izplača goljufati.

V SLS menijo, da inšpektorjem manjka učinkovitosti – ukvarjajo se z birokratskimi malenkostmi, prave kršitve pa gredo mimo njih, saj se po navadi različni inšpektorati izgovarjajo na pristojnost drugega. Predlog SLS je, da bi vse inšpekcijske službe združili v enotno inšpekcijsko službo, ki bo omogočala celovit pristop k inšpekcijskemu nadzoru brez dvomov o pristojnosti. Enotna inšpekcijska služba bi bila organizirana regionalno na ravni statističnih regij in bi preprečevala odvisnost inšpektorjev pri izrekanju inšpekcijskih ukrepov od domačega lokalnega okolja.

V PS menijo, da se razmere na tem področju izboljšujejo, da pa sta etika in morala tisti, ki bi morali vsakega delodajalca voditi pri njegovemu delu. "Sledenje pravni državi je tako odvisno od vsakega posameznika in ne zgolj od višine predpisanih glob," menijo.

Da se učinkovitost inšpekcijskih služb povečuje, menijo tudi v Zavezništvu Alenke Bratušek. Kjer pa menijo, da so inšpekcijske službe "potrebne ustrezne kadrovske popolnitve, nove organiziranosti za koordinirane in usmerjene akcije. Zagotoviti bo potrebno boljšo informacijsko podporo, na sploh pa je potrebno povečati prepoznavnost in dostopnost inšpekcijskih služb, ki naj se usmerijo tudi v nudenje pomoči prizadetim, delavcem, kot tudi sodelovanje z delodajalcev v luči njihovega osveščanja".

V stranki Verjamem menijo, da dela delovnih inšpektorjev ne gre komentirati, vsekakor pa dosedanje prakse nadzora kršitev delovnih razmerij odpirajo velik vprašaj tudi v povezavi z izplačili plač, regresov ... Konkreten predlog stranke pa je ponovna oživitev podobne institucije kot je bila SDK, zaradi kontrole plačilne discipline.

Orodje
Orodje FOTO: Thinkstock

V SNS o delu inšpektorjev nimajo dobrega mnenja. Po njihovem delujejo po principu oseb in priimkov, ter ne izpeljejo določenih postopkov do konca. Predlagajo, da bi uvedli finančno in kazensko odgovornost inšpektorjev.

V Združeni levici menijo, da težava niso inšpektorji, ampak kapitalizem, v katerem inšpektorji kršitve težko nadzirajo. "V podjetjih zato nujno rabimo nadzor “od spodaj”, s strani zaposlenih. Uvesti je potrebno politiko odprtih knjig, da bo vsak zaposleni imel dostop do podatkov o poslovanju podjetja. Poleg tega je treba uvesti delavsko-soupravljanje in solastništvo, da zaposleni dobijo nadzor nad podjetjem in da bodo lahko sodelovali pri odločanju. Na državni ravni pa za zagotavljanje transparentnosti predlagamo ponovno uvedbo institucije po zgledu Službe družbenega knjigovodstva, ki bi nadzorovala plačila socialnih prispevkov," pravijo.

V Piratski stranki pa težavo vidijo v zakonskih luknjah, saj za te kazni pač ni mogoče izreči. Inšpekcijske službe bi okrepili z združevanjem posameznih inšpektoratov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (398)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

info@mencinger.si
10. 07. 2014 00.43
-5
Ne razumem, zakaj ta program ni opažen kot si zasluži, mi kdo zna to pojasnit? POLITIČNI STRANKI NAPREJ SLOVENIJA (NPS) IN ENAKOPRAVNI DEŽELANI (SED), BIOS in SOL Slovenija VAS OBVEŠČATA : 1) Vsem državljanom Slovenije je zajamčeno dostojno življenje, v kolikor posameznik tudi sam prispeva k temu po svojih sposobnostih. Dostojno življenje je določeno z izrekom urada Slovenskega varuha človekovih pravic, ki se preimenuje v Porotno sodišče za povrnitev človekovih pravic (11. članov tega sodišča se izvoli ob volitvah v DZ, za štirileten mandat). Sodba tega sodišča naloži kršitelju človekovih pravic (sodniku, tožilcu, policistu, državnemu uradniku...) izplačilo materialnega in nematerialnega oškodovanja osebi, ki so ji bile kršene človekove ustavne ali zakonske pravice .Če sodnik krivično sodi, se ga takoj suspendira in obsodi na doživljenski zapor in se mu odvzamejo vse pravice do pokojnine iz sodne službe, isto velja za tožilce. 2) Vsem državljanom država jamči enakopraven dostop do dela, upokojitve, varnost pokojnin, do šolanja in prešolanja za zaposljive poklice, do zdravstvenih storitev in pravne varnosti, ... 3) Najmanj 10% letno povečanje prehranske samooskrbe z ekološko pridelanimi živili. Najmanj 5% letno zmanjšanje porabe energije za ogrevanje bivalnih in pisarniških prostorov, najmanj 2% letni prirastek oskrbe iz obnovljivih virov energije, znižanje stroškov delovanja države za 10% BDP. Najmanj 10 % povečanje izdatkov za uvajanje sodobnih izobraževalnih tehnologij, revizija lastninjenja in privatizacije državne in družbene lastnine. Takojšnja vrnitev vsega nakradenega ali prigoljufanega premoženja in primerna zaporna kazen za vse, ki so Slovenijo bankrotirali, to je doživljenski zapor. 4) - Za vse veljajo enaki zakoni, glede ravnanj in socialnih pravic. Ustava in zakoni se takoj uredijo tako, da so plačna razmerja vseh osebnih izplačil iz javnih sredstev v razmerju največ 1:5 (obstoj le 8 plačilnih razredov), - regionalizacija in decentralizacija Slovenije z obveznim referendumom po zgodovinskih regijah, prepolovitev poslancev, Državni svet se preuredi v prostor civilne družbe ter regij, - funkcije predsednika države se prenese na predsednika vlade, ki ga izvoli državni zbor, - ukinitev oderuških taks, prispevkov, davkov, kazni za prekrške, - podržavljene enakopravne, svobodne in neposredne volitve le v enem krogu z ukinitvijo 4% praga za vstop v parlament, podržavljenje volitev in enakopravna medijska volilna predstavitev vseh udeleženih kandidatov - uzakonitev pravice volivca do postopka odpoklica neprimernega politika pred računalniško izbrano 11 člansko poroto volivcev politika (vsak volivec na volitvah dobi kopijo volilne odločitve), - uveljavitev pravice do razveljavitvenega in zakonodajnega referenduma, referenduma za spremembo Ustave, do predčasnih volitev, civilnega nadzora: depolitizacija in demonopolizacija sodne veje oblasti in zato neposredna izvolitev na državno zborskih volitvah 9 članov sodnega sveta in 9 članov tožilskega sveta, ki nadzirata, imenujeta in razrešujeta sodnike in tožilce, ukinitev opravljanja več voljenih političnih funkcij, - nezdružljivost nadzorne in politične funkcije (ali imenovane funkcije), 5) Odpiranje novih delovnih mest v proizvodnem in storitvenem področju podjetništva in gospodarstva za izvoz, zaposlitev- letno najmanj 5 % brezposelnih dobi delovna mesta - izvajanje ohranitve obdelovalnih površin, ustrezna podpora države (eko)turizmu, - oživitev kulture namenjene ljudstvu., nujna psihiatrična pomoč prizadetim zaradi desetletij dolgih psihičnih mučenj, ker so sedaj ljudje nesposobni za delo - država zagotovi tehniškim, tehnološkim in družboslovnim inovatorjem ustrezen razvojni sklad, saj se Enakopravni Deželani - Naprej Slovenija zavedamo njihovega izjemnega pomena pri dolgoročnem razvoju gospodarstva in družbe . – nadaljnji razvoj rekreativnega športa in zdrave prehrane za vse... Enakopravni deželani –Naprej Slovenija
bbbccc
10. 07. 2014 01.44
-1
RED_line
09. 07. 2014 23.27
+4
ja, zaplenili bi nam državljanom in ne tistim ki bi morali. ma va....
nekdotamneki
09. 07. 2014 23.17
+1
Kaj pa pirati ? Ko pravite: "da sej koga naj pa volim saj ni nobenega pametnega pa bom Cerarja". Dejte volit Piratsko stranko, ker so v njej sami mladi ljudje, ki po mojem mnenju želijo spremeniti stvari na bolje in ki niso že kakorkoli drugače vpleteni v politiko in že skorumpirano kakor ti ko jim kaže najbolje(Cerar,jankovič,janša,bratuškova,....)Pirati so mladi ljudje in poznajo probleme navadnih ljudi in ne probleme bogate elite v Sloveniji, kateri problem je le kako čim prej in čim bolj, čim več pokrasti in spreminajati zakone v svojo korist da bojo imeli polne žepe. VOLITE PIRATE !!!!!!
Ope?enka
09. 07. 2014 23.19
+3
artus
09. 07. 2014 23.05
+5
Evo, Soltes, izjava o vrnitvi SDK je prava. Dokler je funkcionirala, smo vedeli, da je delodajalec placeval prispevke, ker drugace ni bilo place. Stari dobri casi.
.jest
09. 07. 2014 23.38
+4
Tistega, ki je ukinil SDK bi morali zapreti za vedno. Z ukinitvijo je bil načrtno onemogočen vpogled v kraje, lastninjenja in neplačevanja obveznosti. In kriminalna oziroma nezakonita dejanja politike in njenih prijateljev so se lahko začela na veliko.
resort
10. 07. 2014 16.53
Tisti, ki ga je ukinil, je že dobro vedel zakaj. Sicer pa, se ve kdo. Le zapreti ga je treba.
Ope?enka
09. 07. 2014 23.04
+3
Od zadnjih 5let, sta bla SD in DESUS 4 leta v vladah in razen velikega pufa niso naredili prav ničesar, zdaj pa spet obljubljajo, ne verjamemo vam nič, na odpad z vami.
mrdezan
10. 07. 2014 00.00
+1
resort
10. 07. 2014 16.54
Eki
09. 07. 2014 23.02
+7
Kdaj bo upostevana volja volilcev ?? 70-80 % ljudi se ne udelezi raznih volitev ! To ni zaradi tega , ker nimamo casa , ampak zaradi enih te istih lopovov , ki cez vikend delijo dobicke !!!! Lahko se kregate kolikor hocete , ampak te nasi politiki so vsi enaki :) samo gledajo kako bojo napolnili racune v tujini . Se enkrat ljudstvo je proti vam in upam ,da se zakonodaja na tem podrocju pocasi spremeni ker drugace smo gotovi :)
resort
10. 07. 2014 16.55
Ne kar počez, saj eni sploh nimajo prihrankov
ForwardThinking
09. 07. 2014 22.33
+7
kako to zgleda: oni BI to, BI ono, BI tisto, spet un BI to... oni "BI"... a nihče ničesar v dobro nas ne naredi. Volitve so upam, da ste dovolj zbrani, da ne boste padli na lepe besede SPET!
soba666
10. 07. 2014 00.07
FailNation
09. 07. 2014 22.13
+2
Kje mate pa kej jelenčiča, sm ta SDS vrtite a? Kuk vam dajo 24ur da tole skus vrtite...SDS partija bravo
Tanja Bor
09. 07. 2014 21.42
+8
Očitno so leve stranke našle formulo večne oblasti. Ko zafuraš, pripelješ nov obraz s staro vsebino: ohranjanje privilegijev in zadolževanje.
ForwardThinking
09. 07. 2014 22.34
+1
Točno to! Vesel sem, da se še najde kak človk z odprtimi očmi in nekaj intiligence!
SonyGirl
09. 07. 2014 23.34
+0
Ko pa slučajno kdaj tadesni pridejo na oblast, je pa ogenj v strehi.
izlet29
09. 07. 2014 21.31
+0
Poloviti tiste, ki ne odvajajo davkov, zajeziti delo na črno, izvrševati več kontrol glede izdajanja računov, pa za božjo voljo, uvesti davčne kontrole. Malo si vzemite za zgled sosednjo Hrvaško. Davke pobirajo na veliko, mi pa ne znamo, ne ne bolje, nočemo. No, nočejo nekateri na vrhu, saj zdrava kmečka logika pove, da je to edina rešitev. Pa davek od vsega, tudi tisti, ki doma prodajajo vino in druge zadeve ... npr. da ima nekdo 10.000 l vina, vsega ali pa večino proda na črno, brez računa ... ja, a vidite kaj to pomeni ...
Leonardo09
09. 07. 2014 21.26
+3
kociprca podpira razbremenitev gospodarstva,po mojem sploh ne ve ,kaj je gospodarstvo
Leonardo09
09. 07. 2014 21.25
+2
volite alenko ali židana na veliko obljubljajo višje in nove davke
Sartre
09. 07. 2014 21.17
+2
Ne vem, če je kdo od vas spremljal prizadevanja ZL v zadnjem letu, če pa ste pa veste da le teh ne boste volili. Tako neizvedljivega programa v Sloveniji še ni bilo. Jasno je da živijo v pravljici. Ideja o univerzalnem temeljnem dohodku pa je najbolj neumna ideja vseh časov. Upam da ne pridejo v parlament.
kapetan09
09. 07. 2014 21.16
+1
In Slovenija naj bi bila resna država ?
pkorosec
09. 07. 2014 21.12
+2
Vidim Twitter objave pa me stisneta Masa Kociper iz hinavko Frangez, kjer nakladata o dvigu konkurenčnosti in davcni razbremenitvi dela. Pa kaj dejansko res obstajajo tako neumni ljudje, da te gnile fige kupijo? Delanju norca iz navadnih drzavljanov ni in ni videti konca.
Leonardo09
09. 07. 2014 21.17
+7
od teh obljub že cel dan kozlam in to še eni kar podpirajo
pkorosec
09. 07. 2014 21.32
+0
Pa dvomim da to dejansko verjamejo. Mislim da pac hocejo verjeti. Dejansko ljudje ne gredo volit ker mislijo da je ta program ali ta program dober oz. iskren. Ljudje zadnjih 20 let gredo volit iz ena in istega razloga. Zaradi enega zapornika na Dobu. Apriori proti ali apriori za. Dajmo ga ze pozabit in vrect na smetisce zgodovine. Sam sem se cela studentska leta in zacetna delovne leta volil leve stranke, sedaj bom pa NSi, to pa zato, ker se mi njihov program se zdi najbolj gospodarno dober tako za domaco gospodarstvo, kot tudi za delavske migrante, ki so si morali delo poiskati v tujini. Dejstvo je, da tale levica ki jo imamo, da ta drzavo res vodi v propad, racun pa na koncu dobimo le drzavljani, medtem ko oni zivijo kot najvecji kapitalisticni izkoriscevalci, a dejanko niso rabli niti en dan dejansko delat. Hvala lepa za tako levico. Dajem priloznost desnici, ki ve, da bomo naslednjega aprila morali dajat dohodnino za leto 2014. Takrat ne bodo mogli imet abstraktnih izgovor za abstranktne obljube. Kar se tice levice, nas je ta ze izdala po celi crti in to veckrat. Sploh lord Frangez.
el.prezidente
09. 07. 2014 21.07
+8
vsaka stranka ki vodi vlado bi morala imeti na banki 10.000.000,00 € in napisano in ovrednoteno imetje njenih članov ko prevzamejo vladanje se to imetje zamrzne za cas njenega vladanja ali do izteka mandata. na koncu se izvede stroškovnik in če je vladajoča stranka naredila škodo ali brezpotrebno investicijo se ji odvzame del ali celota imetja. kar navaden človek zafura 99% tudi drago plača zakaj torej nebi še oni. gospodje v vladi imajo mesečno redno plačo če delajo minus ali plus me zelo zanima če je tako tudi z d.o.o.-ji in s.p.-ji
el.prezidente
09. 07. 2014 20.58
+7
opravljal sem delo za podjetje v državni lasti in je bil rok plačila 30 dni po 60 dnevih me je durs dal na izvržbo zaradi neplačanega davka ddv, še vedno čakam na plačilo računa.
el.prezidente
09. 07. 2014 20.55
+8
uvest plačilno disciplino ki se je mora prva držati država potem delodajalec pa bo država do konca leta na konju, ne pa zakone pa kazni pa inšpektorje pa ostala sranja politiki vse uvajajo sam da čim dle sedijo v parlamentu, nijh ne zanima narod te volitve so njihova borba za plače
el.prezidente
09. 07. 2014 20.49
+5
vsaj en da je omenu SDK
tali?ni tom
09. 07. 2014 20.45
+2
spopdaj chuku , vsi imajo po malem prav in če se združijo , zmaga slovenija čez par let! kar se partijskih penzij tiče , te neizogibno izgubljajo boj z leti! še malo pa ne bo nikogar več in pravv zanima me kdo pa bo pol glavni krivec!?
nelevinedesni
09. 07. 2014 21.11
+2
sej glih to je problem...ker dobivajo te penzije otroci, vnuki itd...tiste ki so se 91tega borili za Slovenijo, pa se kar pozablja...