Slovenija

VIDEO: Janković po hudem porazu: Za ta rezultat sem kriv jaz

Ljubljana, 13. 07. 2014 20.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Neda Došenović/Vesna Lambergar/STA
Komentarji
111

Velika zmagovalka prejšnjih parlamentarnih volitev je zdaj poražena. PS se namreč ni prebila v parlament, Janković pa je za slab volilni rezultat prevzel odgovornost. Poraženka volitev je tudi DL, SLS pa upa, da ga bodo rešile glasovnice iz tujine.

Pozitivna Slovenija, ki je na prejšnjih parlamentarnih volitvah dosegla najboljši rezultat, je zdaj dobila tako malo glasov, da se ji v parlament ni uspelo prebiti. Predsednik PS Zoran Janković je dejal, da je globoko razočaran. "Ampak to je čisto osebno čustvo," je povedal in dodal, da imajo volivci vedno prav. Zmagovalcu tokratnih volitev Miru Cerarju je Janković že čestital in mu zaželel vse dobro. Janković si želi, da bi Cerar izpeljal svoj program, ki ga bo "zdaj končno predstavil".

Glede na to, da se razprtije v stranki niso obrestovale, je Janković dejal, da je zdaj brez smisla razmišljati, kaj bi bilo, če bi bilo. "Ponosen sem na svoje sodelavke in sodelavce. Mi smo šli pošteno v to volilno tekmo, nikogar nismo blatili," je povedal. 

Na vprašanje, ali bo odstopil, je Janković odgovoril: "Najrajši bi to potrdil." A počakal bo, da se o tem pogovori s svojo ekipo, sodelavci. Pravi, da bi bil beg zanj najlažji in dodal: "Za ta rezultat sem kriv jaz."

Janković je povedal tudi, da so to njegove pete volitve, štiri pa je do zdaj dobil. Zato meni, da bodo Ljubljančani na lokalnih volitvah znali prepoznati uspehe, ki jih je po lastnih besedah dosegel v Ljubljani.

Zoran Janković - 3
Zoran Janković - 3 FOTO: Miro Majcen

V parlamentu ne bo več poslancev DL

Med poraženci volitev je tudi Državljanska lista (DL), njen predsednik pa je dejal, da so v stranki razočarani. "Pričakovali smo vsaj nekaj odstotkov več," je povedal. "Ne znamo si razložiti, zakaj takšen rezultat," je povedal Starman. Po njegovih besedah se zdi, da so "doživeli blokado tako na levi kot na desni". "Zgleda, da sredinske stranke pri nas ne pridejo do glasov. Pač pa moraš iti malo bolj ekstremistično in brez programov, potem je pa dobro," je dejal.

Ob vprašanju, ali bo zaradi slabšega rezultata od pričakovanega odstopil z mesta predsednika stranke, pravi, da bodo počakali na končne rezultate volitev. Po njegovih besedah se bo treba sprijazniti z doseženim rezultatom, potem pa bodo razmišljali, kako naprej.

V SLS z upanjem pričakujejo glasovnice iz tujine

Stranka SLS je po delnih neuradnih izidih dobila 3,98 odstotka glasov volivcev in je tako tik pod štiriodstotnim parlamentarnim pragom. Predsednik stranke Franc Bogovič je zato izrazil upanje, da jih bodo rešile glasovnice iz tujine in jih pripeljale v DZ. Že pred tem pa je dejal, da je v primeru, da bo stranka izpadla iz parlamenta, pripravljen odstopiti.

"Nekje od 100 do 150 glasov manjka SLS za vstop v parlament. Res obžalujemo teh 100 glasov in tako se bo zgodilo, da bomo ostali zunaj parlamenta. Tokrat nas še lahko reši tujina. Upam, da nas bo," je dejal Bogovič.

Predsednik stranke SLS je napovedal odstop, če stranki ne uspe preboj v parlament.
Predsednik stranke SLS je napovedal odstop, če stranki ne uspe preboj v parlament. FOTO: POP TV

Obžaluje sicer, da z "dobro ekipo in rezultati nismo prepričali Slovencev". Meni, da so očitno volivce prepričali tisti, ki so zelo malo povedali ali obljubljali nekaj, kar bo zelo težko uresničiti. Zatrdil je, da z današnjim dnem stranke ni konec, saj se bodo intenzivno lotili lokalnih volitev. Meni, da se v kampanji na žalost niso pogovarjali o programu zmagovalca, temveč o sodnem procesu, ki traja že šesto leto. "Mandatar bo moral končno razkriti, v kakšno smer bo popeljal Slovenijo," je še dejal Bogovič.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (111)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fika Armel
30. 07. 2014 01.31
Kaj se pri nas dogaja to je pa za butala Jankovič bo izgubil občinske volitve in direkno na dob v zapor k Janši a Janša nemore biti v parlamentu kje se pa to videli nekdo da je dvakratno obdolžen in da sedi v parlamentu če res pride Janša v parlament takrat bodo videle sosedne države in svet da v Sloveniji je tudi zapornik sedi v parlamentu in bodo nas imeli za čiste norce in da pri nas nič ne funksonira da smo daleč za Iraku in v črni celini ki zakoni ne veljajo ko je moral v zapor strankarski kolega PRIJATEL mu je vse prenehalo veljati a JANŠA bi pa kar iz zapora deloval,torej je marsikiremu zaporniku kršeno do javnega dela na prostosti in sedaj je kršeno zakon tistim ki so v oklonilnem zaporu ker nimajo pravice v povezavi z internetu z prostem svetu a JANŠI JE BILO VSE TO OMOGOČENO to kršijo dvoje postavljene zakone kaj naj kakšen tujec reče,nič nora politika ki zakoni za njih neveljajo še malo pa bo JANŠA lahko kar po vidio povezavi povezan z parlamentu joj joj joj joj kaj je to vse čisto noro kaj naj za navadne ljudi pa velja vsak zaporniški zakon če je vozil deset prehitro in ne plača bo v zaporu pristal brez pravice za zunaj povezavo interneta to je kršenje sloboda druženja preko interneta in to sedaj kršijo ker so v oklonilnem zaporu nimajo te pravice sram me je da sem vojni veteran za takše kršenje povezave z internetu izven zapora to se sedaj krši ta trenutek zabožjo voljo naša država kaj se ji godi krvavi in bo.srečno....---..
taklemamo01
15. 07. 2014 06.38
Zdaj ko so se strasti že malo pomirile je prav da vemo zakaj smo imeli te volitve. Če se kdo spomni kako je Kučan pred vsakimi volitvami spletkaril in celo pozival Boruta Pahorja k odstopu leta 2011(.Menda ne mislite da je tokrat z Zidarjem "tauhal" ježke ob dalmatinski obali). Takrat je Klan rekrutiral Jankoviča in to so storili javno. Ker ni znal sestaviti vlade in po poročilu KPK ja tudi ni mogel voditi vlado je dobila priložnost Bratuškova ,ki pa ni dovolila da se strici(vključno z Zokijem) vmešavajo v njeno vladanje. Kućan ni bil navdušen nad tem saj so oldbojsi v preteklosti lahko brez problemov hodil po podpis državnih kupčij (malo tebi v žep malo meni-oba zadovoljna) k pokojnemu Drnovšku, tudi Ropu, malo manj Pahorju, k Bratuškovi pa sploh ne(kljub temu pa je zaščitila tiste ki so podeljevali slabe kredite in kradli iz državnih podjetij). Janša je seveda k sebi sprejemal samo cerkvene in tiste lojalne stranki SDS. Tako so rekrutirali pohlevnega Cmerarja.. Tokrat ne javno , ampak tajno ker se mora Cmerar kazati v javnosti kot novi neodvisni človek v politiki, čeprav vsi vemo da gravitira k LDSu.
ULT0P40
14. 07. 2014 19.39
+1
Vsi ti liderji ala Janković,Virant odhajajo na smetišče zgodovine.Tudi župansko mesto si ne zasluži več.
razocarani
14. 07. 2014 16.21
-1
kje pa je jansa .a ni voscil sozalja jankovicu ..
razocarani
14. 07. 2014 16.21
-1
no lepo od njega da je priznal ..naprimer jansa tega ne bi storil ce bi ga rezali ..tip raje unici tako veliko stranko kot da bi pustil politiko ..seveda sedaj rabi imuniteto in vsa cuda ki mu jih prinese oblast ..nakradel si je res dovol a oblast mu prinese se zascito za njegove lumparije ..to gled epatrije ni tako cudno ..se jaz bi z veseljem vzel te cekine ..saj nisen neumen da bi jih zavrnil ..tezava pa je ker je to prislo na dan tu pa z pametjo nekaj ne stima ..bol me muci kako so potlacili orozarsko zadevo in kje je denar ..takrat so se drugim delili in zadeva je potonila seveda ker so imeli absolutno oblast ..a vedno ne gre tako lahko ..sedaj se spet bori za oblast cetudi z neverjetno podlimi prijemi ..in narod ga ima dost ..pa se ne neha .. se hudo bo z njim res zelo hudo ..cutim na vodi
Amethist
14. 07. 2014 12.34
+9
No... me veseli da je Jankovic, kljub temu da vemo da je lump, tud ta pravi dedec. Sprejme odgovornost in sportno cestita zmagovalcu. Bravo Zoki!
razocarani
14. 07. 2014 16.24
+0
no vsaj malo vec kulture pa ima od janse ..je pac lump visjega ranga jansa spada bol med zeparje ..saj ze fehta da mu placamo sodisca ..kako bolno ..pa teha se vedno tako fanaticno ljubjo ..ai jih placuje ..samo kaj ko cekinov ne bo vec ..
Naveli?anec
14. 07. 2014 11.49
-3
Ja, z sloganom *pošteno* res ne moreš zmagat, ko pa si pobral 3 milijone, spufal podjetnika ki je plačal milijon eurov za parkirplac ki je tuje lasti, si spreminjal namembnosti zemljišč itd.....če bi blo kaj pravice, takšen sploh kandidirat nebi smel za nobeno funkcijo....
Amethist
14. 07. 2014 12.38
+7
Tud zapornik ne bi smel. Legalno je ze, legitimno pa vsekakor ne!
razocarani
14. 07. 2014 16.25
no je pa vsaj posteno nategnil kar nekaj drzavljanov ..vsaj to je dobro izvedel
zvit kot presta
14. 07. 2014 11.02
+12
No to pa je nekaj. Nikoli si nisem mislil, da ga bom kdaj pohvalil, ampak tokrat ga pa moram. Bravo Zoki, tako se dela. Če si se vedno hvalil z uspehi, je prav da nase prevzameš tudi neuspeh. Čestitam.
Naveli?anec
14. 07. 2014 11.46
+0
Amethist
14. 07. 2014 12.39
+3
25letluzerjev
14. 07. 2014 10.19
+7
Edino veselje teh volitev je, da je Jankovič politično CRKNU. Upam, da se na županskih volitvah ta njegov uspeh ponovi. Hinavski nasmeh in sprenevedanje, neprestane laži in izmikanje dokazanim aferam je prineslo odličen rezultat.
razocarani
14. 07. 2014 16.28
+1
no da se svoj mehur spraznim --tudi tile kucanovi fantje so zelo pokadili ..pa jansa je tud zacel izgubljat lar precej volilcev ga je spregladalo ..tem pa jaz cestitam za pogum in spregledanje .. ne bote se mascevanja ..tip ki veliko grozi ne grize ..sicer pa si je ze kar dobro polomil zobke ..no veliko slabega nam bo se zakuhal to je pac njegova narava ..
maq1966
14. 07. 2014 19.14
In komu je grozil? Nic takega nisem zasledili. A se spet nekomu malo blede?
SlovenijamaTALENT
14. 07. 2014 07.47
+3
Ja Zoki jasno, Lider je vedno kriv....kdo pa drug.?
razocarani
14. 07. 2014 16.29
+0
ecnarf
14. 07. 2014 07.29
+7
Zoki včeraj si odpadu na državnih volitvah, v jeseni boš pa še na županjskih.Slovenci so te le spoznali da delaš samo zase.
razocarani
14. 07. 2014 16.29
+1
Fugu
14. 07. 2014 06.58
+21
janša je v riti, virant bo gledal parlament le iz zunanje strani, bogovič je na hitro vse zaj..., lopov od jankovića pa tudi tone... končno se premika na bolje.
Le vkup uboga gmajna
14. 07. 2014 05.32
+8
Mene bolj zanima kam za vraga je odšlo tistih 6% volilcev SDSa, ki so se v tem mandatu premislili!? In kako strašno maščevanje velikega vodja jih sedaj čaka!
Amethist
14. 07. 2014 12.41
+3
Eni so volili zadnjic sds da ne bi zoki zmagu, ta drugi (tistih nekaj k jih pamet ni zapustila) so volili nsi, sls al pa celo koga druzga.
razocarani
14. 07. 2014 16.35
+1
ostali so doma ..sram jih je da so bili tako zapeljani .. razocaranje zelo boli a cas bo ozdravil tudi to ..bodo pa zelo previdni in ne bodo vec slepo verjeli .. naslednje volitve bodo se bolj cudne ..cez generacijo dve ce bo drzava se obstajala pa bodo mogoce volitve postale normalne z normalnimi politiki ..no vsaj zacetek sprememb sem dozivem ..vse bolecine so me minile ..tudi malo upanja za mlade sem pridobil najvec uspeha zelim pa mladim .naj se naucijo teh vescin in zacno sebi krojiti usodo sami ..imate kar v rdu ucitelja v cerarju ..pomagajte mu da bo nekoc vse vase ..srecno....starcek z mladim srcem....
razocarani
14. 07. 2014 16.43
+1
amethist .nekako tako je slo kot si napisal..predvidevam pa da jih je vecina ostala doma da si zacelijo bolecine pa razocaranju ki jim ga je zadal jansa ..da nekdo tako razocara svoje volilce res boli ..to je storil tudi kucan ki je bil vedno na vrhu ..a izdaja se kaznuje delanje norca in volilcev jih zaliti to ne gre vec ..jansa zivi v cudni psihozi ..ima se za boga ..a to ne gre ..cetudi so pokvarjeni skofje ukazali vernikom da ga morajo volit so verniki sprevideli da se tako tudi z njimi ne sme poceti .. se papez je sprevidel pokvarjenost nasih verkih veljakov ..veseli me da je slovenski narod sprevidel kam pripelje sovrastvo ..a ni bilo ze med drugo vojno dovolj vsega in jansa ter njegovi si res zelijo se eno morijo ..e ne bo jim uspelo vec ..narod je koncno zacel misliti z svojo glavo tako kot tile crnobeli so tudi nekateri rdeci doziveli polom ... srecno vsem dobronamernim drzavljanom ..drugic se ostala polovica na volitve ..
ho?emVšolo
14. 07. 2014 03.39
-3
seveda je kriv, ker je sedel na začetku na dveh stolčkih potem pa na čelo postavil Alenčico. Tega mu nikoli ne odpustim, ta ženska je cvet slovenske pameti. Drgač pa Zoki ve kako se stvarem streže.
24uric
14. 07. 2014 05.25
+2
ja kaj je pa naredila zapufala nas je kot vse vlade prej nič novega za gospodarstvo ni naredila nič pa lp
razocarani
14. 07. 2014 16.48
+1
to je res a edina ki ima jajca --spravila je zokija iz politike .. ceprav nisem nikoli videl kaj dosti v njej bi ji cestital kdo je ustolicil zokija ..in kdo je spet podprl-stal za sd jem ..tudi temu je odzvonilo ..koliko glasov je dobil ko je kandidiral za predsednika ..?????'' .no tudi tu ima alencica nekaj prstkov .zraven .. nekaj ji pa lahko odpustimo .. malo --
dekra
14. 07. 2014 01.25
+22
drugače pa jankovič imaš nekaj mojega spoštovanja, čeprav sem čisti desničar ter se s teboj ne strinjam dobesedno v ničemer, vem da se za tvojim jockerskim lažnjivim obrazom skriva inteligentna in sposobna oseba. všeč mi je tvoje nastopanje in delovanje v smislu da vedno govoriš v svojem imenu in zelo redko napadaš ter kriviš druge, danes si tudi pokončno sprejel poraz. praktično si edina oseba na levici do katere imam vsaj malo spoštovanja, ker vem da stvari štekaš in se ti verjetno tvoji lastni kompanijoni ter šefi gnusijo še bolj kot nam desničarjem.
Branimir123
14. 07. 2014 02.39
+16
dobr si povedu. mene sploh jokanje sds-a moti, to da ne znajo sprejet poraza je preprosto otročje...
razocarani
14. 07. 2014 16.56
+2
dekra .. lepo posteno si tole napisal ..ne simpatiziram tako z desnimi kot levimi.. a tvoj komentar je to kar bi morali imeti vsi politiki katerekoli opcije .zakaj taki z takim nazorom ne vodijo desnih ali levih strank ..prvic sem prebral clanek nekoga ki je tako odktrit ..da bi sds vodi kdo tak kot ti ne bi bilo sovrastva ib bede v dezeli .. zelim ti veliko uspehov v osebnem zivljenju ...politika ti tega ne prinese pa naj bo katerakoli-------------
dekra
14. 07. 2014 01.16
+2
zoki je bil in ostal isti kot pred tremi leti, vse kar je razlike da so ga prej mediji povzdigovali tokrat pa blatili, 2011j je dobil 30% sedaj pa 3%, kar je dokaz da levičarji nimajo lastnih možganov ampak se vedno odločajo glede na to kar jim pravi kolektiv (to je tudi znanstveno dokazano). tokrat je veliki zmagovalec cerar, koliko % bo dobil na naslednjih volitvah, ter kako bo še priljubljen mislim da ne rabim izgubljat besed, in ne, motite se tiste ki mislite da bodo takrat ljudje spregledali, zopet bodo volili novega pajaca ki jim ga bodo predstavlili mediji
razocarani
14. 07. 2014 17.05
+2
dekra tokrat si pa zgresil .. glej kako so skofje nagovarjali vernike koga naj volijo ..pa kako so tardeci nagovarjali svoje ..da ne recem o pokvarjeni jansevi kampaniji .. zal mi je bogovica ki ni slab clovek ..a na moje veliko veselje so pogoreli tako kucanovi kot jansevi ..tu se vidi da ima nrod dovolj sovraznosti ..samo da je janseva veliko bolj podmukla pokvarjena ..veremi dokler bo on sef stranke bo propadala ..nsi pa rastla navlkjub skofom ..ki pa tudi ne bodo dolgo ..se papez se je ogradil od njih .zlo prinasa samo zlo .. tako levo kot desno ..saj smo vsi prebivalci te dezele in en narod tako majhen pa tako razdvojen.. ne zelim pa da dezela propade ..to je dezela mojih dedov ki so jo naredili in tudi moja in zelim da bi bila mojim ter nasim zanamcem ..saj ni vazno ali si veren desen lev ..vazno je da nismo hudobni ,pokvarjeni ,sivrazni ..tega pa je nasa sosedajnja politika zasejala ogromno ,,pa se malo zamisli ,,
Iniesta
14. 07. 2014 00.40
-15
Skoda za Zokija. Edini je, ki bi znal propadlo SLO gospodarstvo dvigniti, ostalim se se sanja ne ...
razocarani
14. 07. 2014 17.07
tako kot je merkator in sesar se je lotil ..z tujim denarjem je lahko razmetavati .. se svojih zadev ne zna voditi kako pa je tip zadolzen in denarja iz lunparij ne more oprati .. kako si tu zgresil ..
comment123
14. 07. 2014 00.22
+13
Še ne ve-kar seješ to žanješ! Te volitve so bile sad njegove žetve,ali kjer se prepirata dva....
razocarani
14. 07. 2014 17.08
+1
res to je to ..alencica mu je pokazala ni kaj punca ima muda
OFronta
14. 07. 2014 00.21
-5
Škoda za še eno zapravljeno priložnost, ki nam jo je Jankovič z volitvami ponudil. Birokratom je treba povedat, kaj morajo delat. Zdaj pa je nastalo čudno stanje, ko so zmagali birokrati! Ne vem kaj bo nastalo iz tega?! Najverjetneje reši se, kdor se more....
FCL
14. 07. 2014 00.14
+5
VO-DNAR
14. 07. 2014 01.43
+1
razocarani
14. 07. 2014 17.09
+1
se iz mestnega sveta ..tudi tu ni njegovo mest