Slovenija

Kaj je izvolila Slovenija? 50 obljub, napovedi Mira Cerarja: davčne blagajne, preiskava bančne luknje, sistematizacija javne uprave ...

Ljubljana, 14. 07. 2014 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
1991

Takoj po razglasitvi visoke zmage Mira Cerarja nad tekmeci v volilni tekmi so ti hiteli razlagati, da so se o koaliciji pripravljeni pogajati, da pa čakajo, da Cerar končno razkrije svoj program. Mi smo strnili, kar je ponujal pred volitvami, čeprav je volivce bolj kot s programom prepričeval z lastno osebnostjo.

Miro Cerar - 6
Miro Cerar - 6 FOTO: Miro Majcen
Miro Cerar je na državnozborskih volitvah pometel s konkurenco. Analitiki ocenjujejo, da prav po zaslugi tistega, zaradi česar bo imel zdaj, ko se bo treba lotiti dela, težave. Meglenosti. Ker se ni do ničesar jasno opredeljeval, se seveda ni mogel nikomur zameriti. Po drugi strani pa - ker se ni do ničesar jasno opredeljeval, so volivci državo zaupali v roke kapitanu, ki še nima načrta plovbe, je bilo slišati včeraj po volitvah.

Tudi tisti, s katerimi bo zdaj moral sesti za pogajalsko mizo in se dogovarjati o koaliciji, so sinoči vsi po vrsti ponavljali - naj končno predstavi program, pa bomo videli, ali se sklada z našim.

Ko smo v štab Mira Cerarja pred volitvami poslali vprašanje, kaj dobijo volivci in Slovenija, če glas zaupajo SMC, so nam odgovorili naslednje: "Pravno državo in spoštovanje etičnih standardov ob hkratni opredelitvi dolgoročne strategije konstruktivnega in perspektivnega razvoja slovenske družbe." In dodali, da Miro Cerar pooseblja pravno državo, spoštovanje človekovega dostojanstva, družbeno odgovornost, inovativnost in trajnostni razvoj.

Kako jim bo vse to uspelo uresničiti v praksi, je seveda drugo vprašanje, da naloga ne bo najbolj lahka, pa se menda (vsaj do določene mere) zavedajo tudi sami. Ko smo jih vprašali, kaj je lahko največja napaka v njihovem kratkem delovanju, so odgovorili, da je "generalni problem, v katerem lahko prepoznajo skupke konkretnih problemov, strankina naivnost dojemanja in sprejemanja sedanjega političnega okolja v državi".

Miro Cerar - 7
Miro Cerar - 7 FOTO: Damjan Žibert

Kaj napoveduje Miro Cerar?

Resnici na ljubo, kot vse ostale stranke, je tudi SMC pred volitvami predstavila program. Računalniško predstavitev na 26 'prosojnicah'.

Predvidevamo sicer, da si njegova stranka vrstnega reda prioritet v državi ne postavlja po vrstnem redu 26 prosojnic. Začenjajo namreč z vzgojo in izobraževanjem, šport uvrščajo pred trg dela, gospodarstvo se je znašlo nekje pri sredini, javne finance pa v zadnjem delu.

Kakor koli - nekaj bolj ali manj konkretnih predlogov, kaj Miro Cerar želi narediti s Slovenijo, je v njihovem programu vendarle mogoče najti. Tukaj je 50 takšnih napovedi, idej, obljub ...
 

1. Sprejem celovite strategije razvoja države do leta 2030.

2. Optimizacija števila ministrstev in podrejenih organov.

3. Vzpostavitev možnosti elektronskega glasovanja (e-volitve) in pobuda za proporcionalni volilni sistem s preferenčnim glasom.

4. Razmejitev med javnim in zasebnim na področju zdravstva ter izvajanjem višješolske in visokošolske dejavnosti.

5. „Sposobni ljudje na prava mesta“ - sistematizacija in razporejanje delovnih mest v javni upravi.

6. Jasni in transparentni kriteriji odgovornosti in napredovanja v javni upravi.

7. Ciljno usposabljanje javnih uslužbencev (še zlasti za črpanje EU sredstev).

8. Vitka in transparentna javna uprava.

9. Centralni sistem javnega naročanja, ki pri posameznih naročilih projektno vključuje področne strokovnjake ter omogoča večjo transparentnost in nadzor.

10. Skupna agencija za vsa javna naročila, izdelava metodologije za ocenjevanje ekonomike projektov s strani države.

11. Reforma plačnega sistema v javnem sektorju v smeri nagrajevanja zaposlenih glede na uspešnost, učinkovitost in kakovost pri delu.

12. Davčne blagajne za zajezitev sive ekonomije.

13. Vse na enem mestu (VEM): Opravljanje administrativnih opravil na enem mestu, karierni inkubator za aktivno vključevanje mladih na trg dela, centri za socialno delo kot vstopna točka za vse vrste pomoči ...

14. Nadzorovana privatizacija (ključna infrastruktura ostane v lasti države) in pobuda za razdelitev privatizacijske kupnine za zmanjševanje zadolženosti in financiranje strateških razvojnih projektov.

15. Izboljšati upravljanje z državnim premoženjem skozi učinkovito delovanje in upravljanje Slovenskega državnega holdinga (SDH) ter z jasno strategijo upravljanja kapitalskih naložb in kodeksa korporativnega upravljanja. Nadzor nad delovanjem DUTB in SDH.

16. Večja odgovornost SDH in Slabe banke (DUTB) pri prestrukturiranju podjetij.

17. Združitev finančnih nadzornih inštitucij (BS, ATVP, AZN) z namenom vzpostavitve enovitega in povezanega nadzora na slovenskem finančnem trgu.

18. Transparentni kriteriji za izbiro članov nadzornih svetov in uprav.

19. Preiskava bančne luknje z jasno opredelitvijo odgovornosti.

20. Spodbude za pretvorbo bančnih terjatev v lastniški kapital podjetij.

21. Projektno financiranje rešitev, ki temeljijo na problemskih izhodiščih gospodarstva in strategiji razvoja države.

22. Delna oprostitev plačila davka na dobiček ob reinvestiranju dobička v investicije za razvoj.

23. Pobuda za postopno plačevanje komunalnih prispevkov in nadomestil stavbnega zemljišča za investicije v prvih treh letih delovanja.

24. Sprememba zakonodaje za skrajšanje dolgotrajnih insolventnih in sodnih postopkov v gospodarskih sporih (javna obravnava trajnih neplačnikov, država kot vzoren plačnik).

25. Projekt kreativne industrije in raziskav za povezovanje kulture, gospodarstva, znanosti in nevladnega sektorja.

26. Karierni inkubator za pomoč inovativnim mladim po končanem izobraževanju kot dopolnitev dejavnosti Zavoda RS za zaposlovanje.

27. Mladinska/študentska digitalna delovna knjižica za beleženje neformalnih delovnih izkušenj.

28. Portal za svetovanje pri izbiri izobraževanja v povezavi z možnostjo zaposlitve in spodbujanja izobraževanja za deficitarne poklice.

29. Mreža inovativnih idej za medsebojno povezovanje domačih obrtnikov, karierni centri za razvoj regionalnega gospodarstva.

30. Šola mojstrstva in obrti v sodelovanju z Obrtnimi zbornicami in razvojnimi agencijami (dualni sistem).

31. Subvencije za nove zaposlitve v negi in skrbi za starejše.
32. Povečan in poostren (inšpekcijski) nadzor nad zlorabami delovnopravne zakonodaje.

33. Postopno poenotenje obdavčitev vseh vrst dela (avtorskega, podjemnega, iz delovnega razmerja).

34. Ukinitev prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in prenos njegovih premij na obvezno zdravstveno zavarovanje.

35. Združitev javnih zdravstvenih zavodov.

36. Cenovno dostopnejši vrtci za mlade.

37. Vavčerski sistem za opravljanje obveznega pripravništva in praks.

38. Neodvisna revizija projekta TEŠ 6.

39. Izgradnja verige hidroelektrarn na Savi.

40. Posvetovalni referendum o izgradnji 2. bloka NEK.

41. Energetska sanacija stavb v državni, občinski in privatni lasti za zagon gradbeništva in kreditnega potenciala bank (ob koriščenju EU sredstev).

42. Stanovanjske zadruge.

43. Ugodni krediti za nakup ali obnovo starejših hiš na podeželju in prevzemanje kmetij za mlade, javna dela za brezposelne mlade na podeželju z namenom oživljanja kmetij in kulturne dediščine.

44. Krepitev podpore mladim prevzemnikom kmetij.

45. Vzajemna kmetijska zavarovalnica za postopno odpravo državnih pomoči zaradi vremenskih razmer in naravnih nesreč (zavarovanje kot pogoj za prejem subvencij).

46. Sofinanciranje razvoja in/ali ustanavljanja zadrug in regionalnih mrež za samooskrbo (npr. hrana, energija).

47. Zelena proračunska reforma za postopno ukinitev okolju škodljivih subvencij in preusmeritev sredstev v projekte pametne specializacije.

48. Protipoplavni ukrepi na celotnem področju države.

49. Pospešitev razvoja širokopasovnih omrežij na območju celotne Slovenije.

50. Spodbuda ekološkim športnim prireditvam.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1991)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mabreg
15. 07. 2014 12.08
+2
Upamo, da bo čimveč točk iz programa uresničenih.
ironi
15. 07. 2014 10.12
+4
Človek ne more razumeti človeka, kaj bi rad/hoče?! To kar smo imeli nazadnje, tega zagotovo nočemo, kar smo potrdili na volitvah! Zamenjali smo dve tretjini poslancev, in dobili smo (domnevamo) tudi novega kar se da razgledanega in poštenega premierja! Nadajmo se, da bo res tako, čeprav mu bodo razni lobisti hoteli brez enekcij puliti zobe. DR. CERAR VZDRŽATI BO TREBA MARSIKAKO HINAVČINO!!!!!!!!! A ko človek prebira komaj dva dni stare komentarje, ti gre na jok, ker ne moreš razumeti, kaj bi ljudje (laiki in nelaiki) sploh hoteli imeti, da ne bi navzgraužno ugovarjali. Vsi pa vemo, da Slovenija želi ponovno zaposlovanje in finančno "disciplino" in predpisano "odgovornost", da se ne bi več igrali z delanjem škode. Zatorej dr. Cerar, podarjamo Vam (državljani) vso podporo za maksimalno "vzdržnost" in izvajanje poštenega in korektnega prava!!!!!!!!! Delajte na tem, da nam mladi izobraženci ne bodo odhajali v tujino, a mi smo jih s svojim denarjem vzgojili, a ne???!!!
zvit kot presta
15. 07. 2014 15.16
+0
Cerarju še najmanj hudega grozi od nas tukaj na forumu, od levičarjev ali od nas normalnih. Bati so mora politikov iz mesa in krvi, ki ga bodo za svoje dobro živega požrli. Levica nikoli ne izgubi!
pogoj
15. 07. 2014 07.12
+1
Že bežimo pred odgovornostjo in iščemo težave v opoziciji. A bomo spet rabili čas in posojilo? Isti šmorn kot do zdaj, samo še globlje se potapljamo.
skywalker22222
15. 07. 2014 02.18
+3
DOŽIVEL SEM EREKCIJO NAD TAKO DOBRIM PROGRAMOM. CERAR = CAR. Noro, to smo čakali vse od leta 45. Švica je usrane za ta naša plemena.
KisloZelje333
14. 07. 2014 23.00
+20
Dragi moji sodržavljani, zakaj toliko sovraštva v večini vas? Čemu? Ne podpiram SDSa in Janše, se strinjam, da se včasih obnašajo hujše kot otroci v vrtcu, samo dejte se malce pozanimat o ozadju, ne verjet vsega kar vam Kučanovi mediji servirajo madona no. Volitve, dobro vemo, da če bi kar koli spremenile, bi bile prepovedane. Sicer mi Mesec iz Združene levice deluje dokaj pošteno, vendar nevem spet kdo je zadaj. Tudi Cerar kolikor mi je znano, je nekako nastavljen spet od gospoda iz Murgelj pa bivših LDSovih Golobiča, gospe Kresalove. Nevem takšno je nekako moje mnenje, se morda motim? Glede Janše pa dajte se malo umirit, poznam ljudi, ki so dokaj blizu vsemu dogajanju na sodišču okoli Patrije itd itd, človeka želijo samo medijsko uničit, vi pa ne morte spat, ker je Janša za vas takšna baraba. Dajte na stvari pogledat še iz kakšnega drugega vidika, pa mimogrede, uredite si svoje življenje sami kolikor se le da, če boste čakali na politiko, boste večno le čakali. Politika že dolgo časa dela samo za svoj žep, mislim sej to bi moglo bit povprečnemu slovencu jasno, vendar kaj vse mu še ni. Sej po eni strani si zaslužimo, da nas še bolj oberejo, glede na to kakšne ovce smo! Lp
kaverna
14. 07. 2014 23.11
+3
to si zelo dobro povedal,samo da zdaj bodo pa dobesedno vključene v politiko še gledališke igre katerih ne bo malo.pa vsem nam bo fino dokler se ne bomo zbudili iz ne vem koliko miljardnega pufa.potem je pa to,to,naprej se bodo pa itak drugi sekiral,jaz sigurno ne.
Uti caput meum
14. 07. 2014 23.16
+1
Mogoče pa ne. Pustimo jim da se dokažejo.....slabše pač že ne more biti.
emilzapata
15. 07. 2014 15.36
+1
Uti caput meum
14. 07. 2014 21.27
+20
Vedno znova in znova......prebral sem polovico komentarjev in podkomentarjev....v 90% je omenjen janša.....od tega 80% pljuvanja čez njega....pa kaj ste normalni? Dejte ga že enkrat pozabiti....dec je na dobu in to je to.....pravite da podpihuje in pljuva.....ja pa saj vi to tudi delate že 1 mesec v vsaki novici ki jo ta portal objavi. Toliko sovraštva ki ga premore ta narod je res neverjetno. Fanatiki ste in eni in drugi. Namesto da bi tekla razprava o tem kaj bo ta vlada naredila, se pričkate med sabo in pljuvate vse povprek. Jaz ga tudi ne maram, mi je antipatičen in vem da si zasluži biti tam kjer je. Pošteno bi bilo edino to da bi ga obsodili, tako kot je treba in ne tako da bomo za to še plačevali. Da ne bo pomote, maslo imajo na glavi vsi. Samo zaradi tega ni treba izvajati takega sovraštva. Že 20 let premlevate ena in iste zadeve, zato se tudi nikamor ne premaknemo. Stremite v prihodnost in pozabite na sovraštvo eden do drugega.
Uti caput meum
14. 07. 2014 21.32
+5
kaverna
14. 07. 2014 23.18
-2
poslušaj če so nekateri omejeni so pač omejeni.mogoče niso sami krivi da so tako nastrojeni,mogoče jim je pa jj res kaj takega naredil.Kar naj se izpovejo,jim bo lažje.Če pa ne bodo pač celo življenje taki kot so in take moramo tudi sprejeti saj so ravno tako ljudje.
Ost1234
14. 07. 2014 21.22
-1
Nekam čudno .... SDS propagandisti so umolknili ... Me res zanima, kaj spet skup limajo ...
Ost1234
14. 07. 2014 21.16
+1
V SDS SE OBNAŠAJO KOT UŽALJENI OTROČIČKI, KI NISO DOBIL PRIČAKOVANE IGRAČKE...
Komunyereadio
14. 07. 2014 21.14
+1
sledi pocestna prost1tuciya, ko bo celotna komunystična levica planila na stran pozicije in v hipu bodo zamenjali predvolilne floskule s plemiškimi fotelji
don_samo
14. 07. 2014 20.28
+3
Miro pojdi po poti katero si začrtal! Ne razočaraj nas kot so ostali razočarali Slovenijo! Loti se se projektov natančno in hitro! SDS če imate čisto vest ga podprite, če pa kaj skrivate se iz politike umaknite! PS enako velja tudi za vas, umazano perilo raje pokažite, ne skrivajte ga, sledite sloganu POŠTENO!
Komunyereadio
14. 07. 2014 21.16
+1
hahahaha, ti si verjetno eden tistih, ki so volili Kresalovo, nato rotili Zokija in kasneje ustoličili še Mojškro, če ne bo ta, bo pa naslednji, a de
Ost1234
14. 07. 2014 21.17
+1
VSE JE TREBA PROBAT... VSE JE BOLJŠ, KOT SDS ...
pajn1900
14. 07. 2014 20.28
+4
CERNJAC HAHAHAHAH DA SO SLUVCAJNO ONI ZMAGAL POTEM BI BLE VOLITVE LEGITIMNE HOHOOHOOH
RusijavsrcuJJheroj9
14. 07. 2014 20.21
+3
stari ldsovci so za vas novi obrazi in rešitev??? pa to loh samo norc izjav!! cela familija cerar je bla povezano ztko al pa drgač z ldsom! zdj pa mamo u parlamentu še uno k je sinhronizirala snežka snežaka ja res briljatnna zasedba!
povemvsem
14. 07. 2014 20.24
+0
pajn1900
14. 07. 2014 20.30
-1
KJE JE PA STRES IN RODE LOPOVI TUDI GLAVAN BO DOBO NOGU IZ SLO KMALI OHOHHO
transs
14. 07. 2014 20.31
-1
SDV,motiš se...Blair je sinhroniziral JJ.....
mogerad
14. 07. 2014 20.10
+7
če nima cerar programa si ga bo sposodu od SDSa tako kot bratuškova
srebrnibreg
14. 07. 2014 20.16
+3
Nekaj je laž. Zakaj ste potem pljuvali po Alenki, če je imela program od SDS?
pajn1900
14. 07. 2014 20.19
+3
ja sds so pac taki ker ni lopov na oblasti
povemvsem
14. 07. 2014 20.19
+3
sds si lahko svoj program zatlači tja kamor je vse prejšnje!!!!
snowfly007
14. 07. 2014 20.20
+5
Ker je vzela kramp pol je pa po kamnu tolkla, zarad tega smo lajal če njo.
povemvsem
14. 07. 2014 20.21
+1
EU je že precej pred volitvami poslala program z devetimi smernicami.
soba666
14. 07. 2014 22.39
+1
snowfly007 - ta je dobra, sem se prav iz srca nasmejala, ha, ha
zajfa
14. 07. 2014 20.09
+1
Prodam volilni program stranke "Vse bomo zrihtal v 24 urah" najboljšemu ponudniku. Predsednik vlade - št. 1. Ministri: 0, sekretarji: 0 podsekretarji: 0, varnostniki: 1000.
pajn1900
14. 07. 2014 20.27
+0
CERNJAC JE ODL+ETO PA TUDI JEROVSEK IN TOTA A. JERAJ KAJ JE JANSO LOPOVA PRIMILA V MISELOVKO Z JANKOVICEM HOOHOHOHO
RusijavsrcuJJheroj9
14. 07. 2014 20.09
+3
leeeevaki zakva pa niste dal kej več glasov bratuškuri??? a niste govorl koko je oh in sploh a komi je u parlament pršla! evo tle se vid vaša dvoličnost in predrznost! sistem: po uporabi zavrzi!
srebrnibreg
14. 07. 2014 20.15
+0
Dobila je toliko kolikor je rabila. V nasprotnem primeru bi se lahko zgodilo, da bi obsojenec slavil, čeprav brez slavja.
transs
14. 07. 2014 20.33
+2
Ko se desni obremenjujejo z glasovi na levi...pometite pred svojim pragom...
snowfly007
14. 07. 2014 20.09
+11
Cel program temelji na JU in nadzoru. Se pravi začel bo pobirat pri ljudeh, pol pa ko bo zmanjkal bo pa mogoče naredu kej na gospodarstvu. Aja sej ljudje smo gospodarstvo dokler lahko delamo in dajemo bomo, ko pa tega ne bo več, pol si bodo pa pač dal novega šarmerja z starim ozadjem, ki bo spet vse prepričal, da rabimo sedaj stopit skupaj pozabit na nesoglasja, vrgel vam bo par všečnih in boste spet kot muhe na drek. Prou žalostno je gledat tako apatijo in željo po nečem novem. Ljudem lahko prodaš vse, tut policijsko državo.
zajfa
14. 07. 2014 20.06
+0
Nov minister za zdravje bo Varnostnik Džuro s prijatelji. Plan dela: Bomo zrihtal. Čas dela: 24ur.
pajn1900
14. 07. 2014 20.20
-1
jansevci se norite ja konc je z lopovi hohoohhoh
mario2007
14. 07. 2014 20.04
+7
Hvala bogu, da jaz in brata ne živimo več v Sloveniji........mi pa je hudo za starša, katera sta ostala tam nekje kjer ni nobene prihodnosti.........uživajte Hlapci, ponovno ste si jamo skopali, izgleda kot da se iz preteklosti še niste nič naučili ali pa vam je popolnoma vseeno kaj se dogaja........ Lp
snowfly007
14. 07. 2014 20.12
+1
Še zmer jih lahko sabo vzameš, jest vem, da bi jih na tvojem mestu, ker tale republika banana bo šla v maloro, z evropskim blagoslovom.
povemvsem
14. 07. 2014 20.16
+1
kaj bo pa tvoj gospodar rekel na to da enrgijo trošiš tukaj na komentarje namesto da bi se bolj angažiral v službi in mu prinašal večji dobiček?novo jahto rabi. a ne veš???
mogerad
14. 07. 2014 20.01
-5
ZL mora v vlado saj violeta bo odlična ministrica saj ima dosti iskušenj v gledališču je dostikrat igrala ministrico
bb5a
14. 07. 2014 20.03
+1
zajfa
14. 07. 2014 20.04
+2
Pa dostikrat je na Brniku, veliko potuje, ker je socialno visoko usmerjena in razume malega človeka na zemlji.
zajfa
14. 07. 2014 20.00
+0
Kako veš, da Cerar ni fake? Bratovškova je proti in iz ekranov se oglasi Milan. Pa da vidimo...
pajn1900
14. 07. 2014 20.35
-2
SDS KOT COSTA CONKORDA NA SMETLISCE ZGODOVINE HAHAAHAHAAHH