Volitve

Kaj pa šolstvo? Politiki se radi pohvalijo z uspehi, glede težav pa so tiho

Ljubljana, 24. 05. 2018 14.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Z dosežki učencev in dijakov se politiki radi pohvalijo, ne komentirajo pa nezadovoljstva učencev, učiteljev in staršev s šolo, tega, da je naš šolski sistem en od tistih v Evropi, ki so najmanj socialno pravični, pa tudi tega ne, da naraščajo psihične težave med otroki in mladimi. S peticijo zdaj šolniki pozivajo kandidate, naj se vendarle opredelijo do odprtih izzivov slovenskega šolstva.

Ena od tem, o kateri v letošnji volilni kampanji ni veliko govora, je zagotovo šolstvo. Kot pravi namestnik predsednika Strokovnega sveta RS za splošno izobraževanje in predsednik Komisije za učence s posebnimi potrebami Kristijan Musek Lešnik, so ravno zato objavili poziv politiki in politikom, da se opredelijo do odprtih izzivov slovenskega šolstva. Poziv najdete na spletni strani, v pozivu z naslovom Kaj pa šolstvo? pa opozarjajo, da je izobraževanje eno od najpomembnejših področij za prihodnost naše države in naših otrok.

Izobraževanje je eno od najpomembnejših področij za prihodnost naše države in naših otrok.
Izobraževanje je eno od najpomembnejših področij za prihodnost naše države in naših otrok. FOTO: iStock

V vrtce je vključenih več kot 85.000 otrok, v osnovne šole več kot 175.000 učencev, v srednje šole pa več kot 74.000 dijakov. Izobraževanje tako neposredno zadeva več kot 400.000 staršev.

"Kot starša, šolnika in strokovnjaka, vpetega v šolstvo me ta tišina moti. Verjamem, da je ravno od šolstva v veliki meri odvisna prihodnost Slovenije, kakovost življenja njenih državljanov in prihodnost naših otrok – kot je nekdo zapisal, je šolstvo najbolj daljnosežen projekt države," opozarja Musek Lešnik, ki poziva politične stranke in kandidate za poslance, naj predstavijo svoja stališča in odgovorijo na vprašanja, povezana s šolstvom in prihodnostjo slovenske družbe.

Peticija že kroži po Sloveniji med učitelji, starši, ravnatelji in drugimi, ki jim ni vseeno za šolstvo, opozarjajo avtorji, ki pa računajo na to, da bodo na v peticiji zastavljena vprašanja odgovorili predstavniki strank in kandidati za poslance in s tem pokazali, kakšen je njihov odnos do izobraževanja in šolstva.

Tisto, česar politika ne komentira, je visoka stopnja zadovoljstva učencev, učiteljev in staršev s šolo, opozarjajo avtorji peticije.
Tisto, česar politika ne komentira, je visoka stopnja zadovoljstva učencev, učiteljev in staršev s šolo, opozarjajo avtorji peticije. FOTO: iStock

Žal je tako, da se politika o šolstvu oglaša, ko se pohvali z dosežki učencev v mednarodnih raziskavah znanja, opozarja Musek Lešnik in dodaja: "Je pa popolnoma tiho o tem, da je naš šolski sistem en od tistih v Evropi, ki so najmanj socialno pravični; tiho je glede naraščanja psihičnih težav med otroki in mladimi; nič ne naredi za sistemsko reševanje problemov z nasiljem v šolah; tiha je ob opozorilih, da prenatrpani učni načrti dušijo avtonomijo učiteljev in znižujejo kakovost učnega procesa; slovenski šolarji ne marajo šole, učitelji izgorevajo, starši so nezadovoljni – politika je pa tiho."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DarjoL
24. 05. 2018 16.49
+4
Vsi vidijo da nekaj ne štima z našim šolstvom, pa še kar naprej nič iz tega da bi prišlo do kakšnih sprememb. Res narobe svet... smeh...
Bitktamp
24. 05. 2018 16.33
-7
šolstvo prenovit in uvesti registracijo časa vsem zaposlenim ter 8h prisotnost, dopust pa omejit na minimum!
PeterLoncic
24. 05. 2018 16.11
+4
Dokler bodo razni požrešni Štruklji z ideološkimi motiviranimi ideji levice uničevali slovenski javno šolstvo in celoten javni sektor, bo tak kot je. Sindikalist, ki se aktivira samo takrat, ko je potrebno očrnit določeno politično opcijo. Da pa bi se ta sindikalist boril za izboljšanje razmer v šolskem sistemu, za kvalitetnejši šolski sistem in odpravo slabosti, pa do takrat lahko samo sanjamo. Levaki bodo uničili vse stebre države.
Madeni
24. 05. 2018 16.32
+1
ŠTRUKELJ z AKTIVISTI in ostalimi LEVIMI LENUHI čaka, da bo udaril politično..po VOLITVAH...((( iz ZASEDE...zraven pa JUGO KULTURNIKI in ostali prejemniki BORČEVSKIH jugo privilegijev..
ROMELS
24. 05. 2018 15.44
+4
pri nas je v prvem razredu 26 učencev, dva razreda sta dislocirana od matice v kateri je 14 učencev. In ti trije razredi imajo 6 (šest) učiteljic ??????????????????
Madeni
24. 05. 2018 15.15
+2
To dosega izjemne uspehe, vsako leto se vpisuje tisoč študentov več kot je bila rodna generacija, vsako leto na desetine novih programov, študirajo umrli in tist,i ki se še rodili niso od letos pa tudi program Borec NOB, partizanski Kuhar in pomočnik narodnega HEROJA..ŠTUDENTI V šparu na blagajni študirajo, in študirajo do 45 leta..mladi študenti..Slovenija edina DRŽAVA na svetu kjer študira več študentov kot se rodi OTROK..To je sistem kjer profesorji, doktorji rastejo kot gobe po dežju niso pa sposobni na trgu dela preživeti sebe in zaslužiti za BUREK..To je TOVARNA socialcev, kadra za zavod..in večnih davčnih odvisnikov..
Desnica boli
24. 05. 2018 15.12
+15
Za šolske teme moraš biti šolan, kar ni isto kot kupiti spričevalo. Zato se jih izogibajo.
upornik19
24. 05. 2018 15.09
+3
kupljene diplome pripisana iz virov to znam tudi jst
avehar
24. 05. 2018 15.07
+12
Umetno ustvarjena Štrukljeva stavka, ki je bila samo promocija levih strank, kar se vidi po tem ko naj bi šolniki stavkali proti vladi pri čemer jih na stavki nagovarjajo prav poslanci iz koalicije. Narobe svet!