Volitve

Predčasno je glas za predsednika oddalo 1,65 odstotka volivcev

Ljubljana, 20. 10. 2017 06.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred nedeljskimi predsedniškimi volitvami je predčasno glasoval 28.201 volivec oziroma 1,65 odstotka vseh volilnih upravičencev, kar je nekoliko več kot leta 2012. Čas za predsedniško predvolilno kampanjo se sicer izteka, volilni molk bo začel veljati opolnoči. V času kampanje, ki se je začela 22. septembra, jih je sicer večina stavila na družbena omrežja in neposreden stik z volivci.

Pred nedeljskimi predsedniškimi volitvami je predčasno glasoval 28.201 volivec oziroma 1,65 odstotka vseh volilnih upravičencev. To je nekoliko več kot na zadnjih volitvah leta 2012, ko je glas predčasno oddalo 23.350 oziroma 1,36 odstotka volivcev.

Predčasno glasovanje je potekalo med torkom in četrtkom na sedežih okrajnih volilnih komisij.

Izid predčasnega glasovanja bo Državna volilna komisija (DVK) javno objavila v nedeljo po zaprtju volišč po 19. uri. Nato bo začela sproti objavljati delne neuradne izide nedeljskega glasovanja.

Uradni izid glasovanja, pri katerem bodo upoštevali tudi glasovnice, prispele po pošti, pa bodo na DVK ugotavljali pozneje. V skladu z rokovnikom za izvedbo volilnih opravil bodo poročilo o izidu pripravili do 3. novembra in razpisali tudi morebitno ponovno glasovanje v drugem krogu. To je predvideno za 12. november.

Kandidati imajo še nekaj ur, da prepričajo volivce.
Kandidati imajo še nekaj ur, da prepričajo volivce. FOTO: iStock

Čas za prepričevanje volivcev le še do polnoči

Volilna kampanja pred nedeljskimi predsedniškimi volitvami se izteka, deveterica kandidatov ima le še danes čas za prepričevanje volivcev, naj glas namenijo prav njim. Opolnoči pa bo začel veljati volilni molk, ko bo vsakršno nagovarjanje volivcev prepovedano.

Kandidati lahko današnji dan izkoristijo za to, da prepričajo še neopredeljene volivce oziroma svoje simpatizerje privabijo na volišča. Tako se bodo še danes srečevali z volivci, zvečer pa se bodo vsi udeležili še zadnjega televizijskega soočenja.

V času kampanje, ki se je začela 22. septembra, jih je sicer večina stavila na družbena omrežja in neposreden stik z volivci. Nekateri so se med njih podali peš ali z vozili in se z njimi družili na različne načine.

Tokratna kampanja je potekala bolj ali manj mirno, brez odmevnejših akcij. V zadnjem tednu pa je bil tarča kritik predvsem aktualni predsednik Borut Pahor, ki se s podporo volivcev poteguje za nov mandat in mu javnomnenjske raziskave napovedujejo ponovno izvolitev.

Poleg Pahorja se za predsedniški stolček potegujejo še Marjan Šarec, ki kandidira s podporo svoje liste, Romana Tomc (SDS), Ljudmila Novak (NSi), Maja Makovec Brenčič (SMC), Boris Popovič (Slovenija za vedno), Angelca Likovič (Za otroke!), Andrej Šiško (Zedinjena Slovenija) in Suzana Lara Krause (SLS).

Kršitve volilnega molka bo preverjala dežurna služba

Vsi kandidati lahko volivce nagovarjajo le še do polnoči, ko bo nastopil volilni molk. Tega bo treba spoštovati do nedelje do 19. ure, ko se bodo zaprla volišča po državi. V tem času je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala k takšnemu ali drugačnemu glasovanju.

Na ministrstvu za notranje zadeve bo v času volilnega molka delovala dežurna služba, kamor bodo lahko državljani sporočali podatke o domnevnih kršitvah. Od sobote od polnoči do 7. ure ter od sobote od 19. ure do nedelje do 7. ure lahko državljani morebitne kršitve sporočajo na telefonsko številko 080 12 00. Preko dneva, torej v soboto in nedeljo od 7. do 19. ure, pa bo kršitve volilnega molka mogoče sporočati na telefonsko številko 080 21 13.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

muholovka
20. 10. 2017 18.41
+1
Samo eden je, ki ni govoril floskul in se ni trudil biti všečen, ki ni le govoril o problemih, ampak je tudi povedal, kako jih rešiti - ni obljubljal, da lahko to stori sam, ker logično tega ne more v tem morju morskih psov, ampak lahko pa - s podporo ljudi, za ljudi. Številka 5.
Razumnež
20. 10. 2017 11.05
+1
Juhuhu... Jutri je pa volilni molk. KONČNO !!!!
violeta12
20. 10. 2017 08.18
-4
kralj ljudskih src zmaga Borut,vso srečo v njegovem Božanskem poslanstvu

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.