Volitve

KOMENTAR: V resnici si je predsednik želel postati le en

Ljubljana, 23. 10. 2017 07.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Denis Oštir
Komentarji
433

Glavna lekcija nedeljskega prvega kroga volitev je zagotovo, da ne glede na izide javnomenjskih raziskav, ki ti lahko že več mesecev naprej napovedujejo gladko zmago, na volilni dan odloča preveč faktorjev, da bi te odstotki in številke lahko zazibali v spanec. In da si je predsednik v resnici želel biti le en kandidat.

Volitve predsednika so bile boj vseh proti enemu. Boj osmih izzivalcev, ki si v resnici sploh ne želijo biti predsednik, temveč so se v boj najverjetneje spustili zaradi drugih razlogov, proti Borutu Pahorju, ki si je najbrž edini te funkcije resnično želel. Ne zato, ker bi to zanj predstavljalo izziv, temveč zato, ker bi si z njo kupil mir pred brodenjem v septični posodi, ki ji pravimo slovenska dnevna politika. A o tem ob koncu zapisa.

Še najbližje želji postati predsednik je bil Marjan Šarec, ki je konec tedna nekje v daljavi čutil veter sprememb, na katerega je stavil. A njegova vizija je jasna – zapolniti bo treba prostor, ki bo pred parlamentarnimi volitvami nastal na desni sredini. Prostor, ki bi ga namesto leva sredina lahko imenovali leva tretjina. Okoli 30 odstotkov volivnega telesa, ki bo vedno podprlo tisto stranko leve sredine, ki bi lahko zmagala na parlamentarnih volitvah, ne glede na to, kdo se znajde na njenem vrhu - Drnovšek, Golobič, Pahor, Janković, Bratušek, Cerar. Po tradiciji se namreč zmagovalka – in to se bo zgodilo tudi pred prihodnjimi volitvami – zadnje čase umakne v obskurnost enoštevilčne volivne podpore ali celo izpade iz parlamenta. In tu Šarec vidi svojo možnost. V letu dni se lahko izgradi v naravni satelit levice, ki bo gravitacijsko povlekel nase levo tretjino in zapolnil prostor, ki ga bo za sabo pustil Miro Cerar. Z uvrstitvijo v drugi krog mu je z eno nogo to že uspelo.

Marjan Šarec bolj kot na predsedniško palačo cilja na levo tretjino.
Marjan Šarec bolj kot na predsedniško palačo cilja na levo tretjino. FOTO: POP TV

Kandidatka največje opozicijske stranke Romana Tomc je kandidirala, ker je morala. SDS ni imela drugega kandidata. Milan Zver je enkrat že kandidiral in se odrezal razmeroma dobro, v drugo bi se morda lahko še bolje, a so v stranki odločili drugače. In Tomčeva je dokazala, da ima desnica tudi močne kandidatke. Na evropskem parketu je postala artikulirana in odločna, na soočenjih je briljirala, če bi uspela izstopiti iz slepega zagovarjanja strankarske linije in odmikov od tem, ki s predsedniškimi volitvami nimajo povezav, so pa pomembne za nagovarjanje baze njene politične stranke, bi morda lahko celo posegla po drugem krogu. Tomčeva je kandidirala, da zgradi osebnost, saj jih bo stranka na prihodnjih volitvah, kjer ji danes nakazuje celo zmago, potrebovala vlado prepoznavnih, profiliranih in pozicioniranih ljudi, ne samo predsednika Janeza Janšo.

Druga ženska politične desnice Ljudmila Novak je kandidirala iz preživetvenega nagona. Naskok, ki ga je na njen del političnega volivnega telesa nakazoval Aleš Primc, bi za stranko, ki se že desetletja sprehaja po robu parlamentarnega praga, lahko bil usoden. S predsedniško kandidaturo je konsolidirala globoko krščansko verno volivno telo, mu dokazala, da še vedno zmore, in se neposredno soočila z demonom Primčevega populizma.

Če bi Romana Tomc manj zagovarjala stališča stranke, bi se ji lahko zgodil celo drugi krog.
Če bi Romana Tomc manj zagovarjala stališča stranke, bi se ji lahko zgodil celo drugi krog. FOTO: Aljoša Kravanja

Andrej Šiško je uspešno vstopil na vlak nacionalizma, ki se po Evropi vozi od prestolnice do prestolnice. Njegova dobra dva odstotka sta zanj velik uspeh in dokaz, da lahko iz province vstopi na nacionalni parket. Testiral je teren in ga pripravljal na 2018, a njegov uspeh na državnozborskih volitvah ni odvisen od njega, temveč od ene same osebe – Zmaga Jelinčiča. Njuna nastopa sta identična, nagovarjata isto bazo in na koncu si bosta glasove nacionalističnega dela volivnega telesa razdelila. Ali bo šlo za 5 ali 7 ali morda celo 10 odstotkov, je odvisno predvsem od tega, kako daleč bo do konca mandata zabredla Cerarjeva vlada in koliko srda se bo do volivne nedelje nabralo v volivcih.

Koprski župan je, ne glede na njegove izjave o višjih ciljih, konsolidiral svojo lokalno bazo in testiral teren. V obeh koprskih volilnih okrajih je bil Boris Popovič drugi najmočnejši kandidat, nacionalnih ambicij pa niti približno ne skriva. Medtem ko je Zoran Janković po blamaži njegove stranke na državni ravni dognal, da to ni to in se je umaknil na trge, ulice in v občinski proračun prestolnice, Popovič ne bo odnehal. S stranko Slovenija je naša je že pogorel na državnozborskih in volitvah v evropski parlament, a očitno ima energijo, da na krilih uspeha hrvaškega Mosta tudi sam združi lokalne šerife naše države. Ključno je, ali mu bo po takšnem rezultatu sploh kdo sledil.

Maja Makovec Brenčič je s stranko SMC največja poraženka volitev, več glasov od nje je dobil celo Boris Popovič.
Maja Makovec Brenčič je s stranko SMC največja poraženka volitev, več glasov od nje je dobil celo Boris Popovič. FOTO: Aljoša Kravanja

Brez dvoma je največja osmoljenka volitev Maja Makovec Brenčič. Tudi ona, tako kot Romana Tomc, ni imela izbire. Ko je Cerarja na cedilu pustil Milan Brglez, druge možnosti, kot med svojim pretežno neprepoznavnim članstvom poiskati vsaj na pol prepoznavno ime, največja parlamentarna stranka ni imela. A izbira ministrice, ki smo si jo bolj kot po njenem delu zapomnili po njeni stalni pripravljenosti, je bila brca v temo. Pri predsedniških volitvah štejejo osebnosti in imena. Makovec Brenčičeva ni imela ne enega ne drugega.

Suzana Lara Krause je bila eksperiment. Stranka s poslancem v Evropskem parlamentu je na volitvah ocenila, da potrebuje svojega kandidata za predsednika države. In zdi se, da je Krausejeva dobila interni žreb, drugače njene kandidature ni mogoče pojasnjevati. Popolna neznanka ob boku predsednikov, županov, (sicer neprepoznavnih) ministric in starih političnih mačk. In pogorela. SLS je z njo potestirala teren in pripravljenost na “nove obraze”, a se bo morala v slogu Willeja kojota iz risanke Cestni dirkač vrniti k risalni deski. Če so to njeni aduti za vnovičen preboj v parlament, je usoda volivnega leta 2018 zanje zapečatena.

Z Angelco Likovič je Aleš Primc doživel hladen tuš.
Z Angelco Likovič je Aleš Primc doživel hladen tuš. FOTO: Aljoša Kravanja

Na realna tla pa je trdo, in to zelo trdo padel tudi Aleš Primc. Na krilih pojavljanja kjerkoli se je kakorkoli govorilo o kontroverznih temah, povezanih z otroki, je zagotovo pričakoval, da bo njegova kandidatka Angelca Likovič dosegla več. Njenih 4269 glasov je najslabši volivni rezultat v zgodovini predsedniških volitev v Sloveniji. Njegovi stranki posamezne javnomnenjske raziskave kažejo celo prehod preko parlamentarnega praga, njegova kandidatka na predsedniških volitvah pa je v vsej državi prepričala manj ljudi, kot jih stanuje v občini Štore, ki je po velikosti 119 občina v državi. Če lakmusov papir Likovič nakazuje na razmerja moči v državi, Primca čaka mnogo dela, da bi lahko upravičil velikopotezne nastope in napovedi pred prihodnjo jesenjo (ali morda celo že pomladjo).

Kot rečeno, Borut Pahor je bil v resnici edini, ki je v tekmo vstopal z željo postati predsednik. Želel si je drugi mandat in ga bo, če v drugem krogu res ne bo ekstremnih presenečenj, tudi dobil. A tudi njegovi razlogi za drugi predsedniški mandat niso iskreno predsedniški. Pahor se zelo zaveda, da ga na drugi strani zidu udobne predsedniške palače na Erjavčevi čakajo gumijasti škornji. Le z njimi je namreč mogoče ostati s suhimi nogami na mokrem in pogosto umazanem dnevnopolitičnem parketu, če se bo – kar je sicer malo verjetno – kadarkoli spet podal nanj. Ko ne bo več predsednik, bo znova v istem kotlu, iz katerega se je pred petimi leti poslovil. Namesto srečevanja z državniki in kralji se bo kralj Instagrama moral ukvarjati z reševanjem leve sredine, ki se že skoraj desetletje po propadu LDS išče in ne najde. Zaveda se, da je najbrž edini z dovolj karizme in kilometrine, da jo lahko konsolidira in stabilizira, a to za seboj potegne mnogo dela in odrekanja. Otožne selfije na stopniščih palač bi zamenjali sestanki s predsedniki strank, ki komaj prestopijo parlamentarni prag in pogajanja o podpori, pogojevana z izgradnjo lokalnih cest in cevovodov. Tega pa se mu (še) ne da. Zato si res želi (p)ostati predsednik. Ker v tem za razliko od resnega dnevnopolitičnega dela neizmerno uživa.

Je bil Pahor v resnici edini, ki je želel (p)ostati predsednik?
Je bil Pahor v resnici edini, ki je želel (p)ostati predsednik? FOTO: Aljoša Kravanja
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (433)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User792410
23. 10. 2017 18.43
Prispevek enega izmed portalov podaja zanimivo videnje razpleta prvega kroga predsedniških volitev: "V Kamniku je Šarec slavil s 59 odstotki glasov, Pahor jih je zbral le 24. Šarčev rezultat je primerljiv z županskimi volitvami pred tremi leti, ko je v prvem krogu med osmimi kandidati zbral skoraj 64 odstotkov glasov. Tudi v volilnih okrajih Domžale I in II je Šarec premagal Janšo, in sicer z rezultatoma 40:34 in 39:37."
deratizacija
23. 10. 2017 17.59
-3
Morda bi ne bilo slabo istočasno z drugim krogom izvesti še referendum za to, kdo je za ukinitev funkcije predsednika države.
deus volt
23. 10. 2017 17.52
+1
za otroke gre pa to !
johanca123
23. 10. 2017 17.39
+0
tISTI KI JE VOLIL TEGA pAHORJA JE PA RES VOL IN NE VOLILEC
srebrnibreg
23. 10. 2017 17.47
+3
Kaj naj pa potem povemo za volivca Šiška?
korintos23
23. 10. 2017 18.09
+4
Skalinada
23. 10. 2017 16.50
+1
Ni važno, kdo voli in koga. Pomembno je, kdo glasove šteje.
rimska5
23. 10. 2017 16.38
-5
Navkljub modrosti mnogih politikov in ne nazadnje medijskih hiš in komentatorjev , se dvojec Pahor - Tomc nahaja v resni preizkušnji v drugem krogu. Veliko nas je slovencev, ki ne maramo dokazanih lažnivcev.
walter2
23. 10. 2017 17.12
+4
CyberWorm90
23. 10. 2017 16.15
+0
cmerobaba je wrjetn spet čist ponosen na swoje ministre : ))) še restant šiško jo je prehitu : )))
prašek
23. 10. 2017 15.30
+5
etul ....... Če smem , bom malo skeptičen ! Dvomim namreč, da Milki uspe kaj izboljšati rezultat, pa čeprav ji lahko čestitam, ker se je znebila Ivanovega vpliva ! No ja, saj volitve niso več daleč, počakajmo in vse bo jasno !
prašek
23. 10. 2017 15.31
+0
Mi je pa kar žal, da Pahor ni zmagal že v prvem krogu !
srebrnibreg
23. 10. 2017 15.32
+5
Pozdravljen prašek. Mislim, da se ga je tako dolgo znebila dokler eden drugega ne bosta rabila. Še vedno je pokleknila pred njim, če je rabila njegovo pomoč in on pred njo tudi, če jo je rabil.
prašek
23. 10. 2017 15.33
+1
In pa, sramujem se☺, ker te nisem niti pozdravil. Zatorej, lepo pozdravljen !
prašek
23. 10. 2017 15.33
+2
srebrni ..... Tudi tebi prav lep pozdrav !
srebrnibreg
23. 10. 2017 15.34
+2
Meni pa je kar tako v redu, ker se bodo sedaj morali svečkarji spet ponižati in voliti tistega katerega so v zadnjem času na vso moč pljuvali. To pa pomeni, da so sebi v obraz pljuvali.
prašek
23. 10. 2017 15.37
+2
mobi7
23. 10. 2017 16.29
+1
Že sam naslov članka pove, da si je Borči želel biti edini kandidat...ja...potem bi zmagal v prvem krogu, pa teb medo nebi bilo žal....
etul
23. 10. 2017 16.49
+1
Praško zna bit da imaš prav,sam imam že dolgo razjasnjene pojme da v naši ljubi deželici ena krščansko konzervativna stranka tipa CDU nima veliko možnosti,pač je tako če jo nasprotn
etul
23. 10. 2017 15.01
-4
Tako kot sem pred časom napovedal, v prvem krogu bomo podprli vsak svojega, v drugem krogu pa Boruta,še enkrat ,Milka rezultat je zelo soliden, sedaj pa mirne priprave na državnozborske tam se pa zopet vidimo, pa da malo izboljšamo rezultat izpred treh let,počasi se daleč pride.
1airbus
23. 10. 2017 15.06
+4
prašek
23. 10. 2017 15.28
+1
Strinjam se, Šarec bo ............. ..... kar lepo ostal v Kamniku !
opazovalec_
23. 10. 2017 14.43
+9
Narcisist neučinkovit, ki služi samo svojemu obstoju bo zgleda spet zmagal!!!
korintos23
23. 10. 2017 14.29
-1
Pahor je spet faj s pobožnjaki pošlihto!
krtofl
23. 10. 2017 14.36
+5
he he...pahorja so jim podtaknili že na prejšnjih volitvah....
Verbena
23. 10. 2017 14.10
+1
Sicer pa , Pahor naj bo , mu vsaj ne bo treba na Zavod za zaposlovanje ..aja, ta se bo menda počasi tako ukinil , ker se kaže menda taka potreba po delu , da bodo vsi prijavljeni tam , samo še preteklost ...samo , kam bodo odšli pa potem zaposleni svetovalci tam, pa tudi ne vem ..Pahor bi pa tudi pogrnil , če bi se znašel na trgu dela , on je vajen samo politike , samo tega posla !!! ...ampak , kaj bi pa počel po drugem mandatu ....bo še vseeno premlad za v pokoj ? ...ah , nekam ga bi že stranka zrinila , da dočaka ..."zasluženo " pokojnino !!!!
korintos23
23. 10. 2017 14.25
-1
Verbena
23. 10. 2017 14.42
+1
...korintos..., a bi ti že 1x nehal s svojimi neumnimi vprašanji ? ...samo vprašam ..
Verbena
23. 10. 2017 14.45
+2
...da dopolnem ..ni ti pomoči ....zaplankanec pač ostane zaplankanec !!!
Verbena
23. 10. 2017 14.53
+0
...u, super , vidim , da se je vrnil moj prvotni vzdevek ...zdej pa res ne razumem več teh popovih nastavitev ...1x ga zbriše in ga je nemogoče ponovno napisati ...hvala , da sem lahko zopet Verbena !!!
1airbus
23. 10. 2017 15.10
-3
kuritus ima po fotru penziju,kak je važn v tisti toyoti
1airbus
23. 10. 2017 15.12
-1
a si tega tipa prleškega tudi pogruntala,samo svinjarijo dela tu gor.
srebrnibreg
23. 10. 2017 15.18
+0
Zakaj se nevolivci obremenjujejo z volitvami in stanjem v državi?
prašek
23. 10. 2017 15.35
-1
Verbena .... kori je zelo lepo vprašal, kar ga je zanimalo. Zakaj se pa ti huduješ ? sam prašam
Verbena
23. 10. 2017 15.54
+2
..prašek , dej ne sprenevedaj se še ti ...tako vprašanje ni lepo , je prej eno norčevanje iz sogovornika in žalitev ... kar nekaj nabija brezveze , čeprav sploh nima pojma s čim se nekdo ukvarja ...ti srebrni pa ...seveda se obremenjujemo in vidimo realne probleme , ki jih ti in tebi podobni ne zaznavate , ker ste preveč opredeljeni !!!....mi nevolivci pa želimo samo RED ....vsa dosedanja garnitura ga ni sposobna narediti !!! ..zato kritike in zato nevoljenje takih osebkov !!!
prašek
23. 10. 2017 16.06
-1
Jaz se nič ne sprenevedam, korija je zanimalo in prav lepo je vprašal. Ne vem kje ti vidiš žalitev ???☺☺
Verbena
23. 10. 2017 16.18
+1
..za nekoga, ki se preživlja z delom svojih rok in glave , to vsekakor je žalitev !!! ....njegovo vprašanje pove samo to , da me je porinil kar med prejemnike soc. pomoči , k čemur napeljuje tudi njegovo vprašanje ...če sem zadovoljna s socialcem ?... ni šlo za neko retorično vprašanje ...zato prašek , ne sprenevedaj se še ti !!! ...
Svalbard
23. 10. 2017 14.05
+7
Ubogi narod opran iz vseh strani pa še skregan povrh. Spet ste volili burkeža, ki se ne spomne kako so šle miljarde VAŠEGA denarja v NJIHOVE žepe. Čestitke, ker ste taki MINIONI. Pustite si prati mozak prostovoljno. Čakam sam na bolnike, da mi Janšo obesjo na tale zapis.
prašek
23. 10. 2017 14.08
+2
Nobene škode ne bi bilo, če bi ga že pred 25 leti !
Bassettt
23. 10. 2017 14.19
-3
korintos23
23. 10. 2017 14.26
+3
srebrnibreg
23. 10. 2017 15.25
+8
Svalb- kdor ne hodi na volitve naj pusti volivce in izvoljene pri miru. Pa tudi stanje v državi ga naj ne bremeni. Tako kot mu je vseeno v času volitev tako mu naj bo po volitvah.
mijavci
23. 10. 2017 14.02
-3
Ostala sta še Kučan št1, in Kučan št2, razlika med njima je edino to da je Pahor že povzročil ogromno škode za državo, Šarec jo pa še bo, približno tako kot da imaš izbiro a te ustrelijo z pištolo ali z puško v obeh primerih si mrtev. Slovencem pač ni pomoči mogoče bo prvič ljudem bolj jasno ko prvega v mesecu ne bo nakazane penzije, takrat se bodo mogoče zavedali koga so volili. Če vsaj malo pogledaš po sosednjih državah vidiš kam gre trend razvoja pri nas pa nazaj v socijalizem in vse bližje Grškemu scenariju. Do takrat pa uživajte časa ni več veliko.
prašek
23. 10. 2017 14.06
+4
Tebi se vedno dogajajo same strašne krivice. A ni čudno, da mene pa prav nič ne skrbi ?
mijavci
23. 10. 2017 14.15
-2
Tudi ti še prideš na vrsto nč bat, še prej kot sam misliš.
prašek
23. 10. 2017 14.18
+4
Na kakšno vrsto namiguješ ????? Sicer sem ti pa lepo , slovensko povedal , da mene NIČ ne skrbi!!!!!!!
prašek
23. 10. 2017 14.21
+5
Pa tudi bojim se nič, ker nikakor nisem desnosučen !
korintos23
23. 10. 2017 14.27
+1
Sosednje države, A vstrijo in Nemčijo misliš? Lep drek imajo tam v parlamentu.
1airbus
23. 10. 2017 15.45
+0
1airbus
23. 10. 2017 15.46
-1
prašek
23. 10. 2017 14.01
+3
Škoda ker je Pahorju zmanjkalo tiste 3% da bi zmagal v prvem krogu ! Prihranili bi denar za še kakšen brezpredmeten referendum iz strani SDS-a !!!
prašek
23. 10. 2017 14.03
-1
Sicer pa je meni bil daleč boljši predsednik Türk
etul
23. 10. 2017 15.06
+3
Bogdaj praško, men pa tud Borut ni napačen, sedaj k nimamo na desnem polu kaj za obkrožit ga bom z mirno vestjo podprl.Danilo mi pa ni nikoli sedel, pač je tak robotski.
1airbus
23. 10. 2017 15.48
+0
prqsnik, saj se ti vidi po pisanju,si mu obljubil randi?
murkecc
23. 10. 2017 13.53
+3
Bravo Angleca, več mam js 'frendov' na facebooku, kot ti glasov. Zdaj pa spokaj.
veronqa
23. 10. 2017 13.48
+2
Vse je bilo kot predvideno. Ni bilo zadovoljujočega kandidata a vseeno bi bilo bolje, da bi Pahor zmagal v prvem krogu, da bi ne bili razni prispevki tako prisotni okrog nas. Hm in Cerar, le kaj je mislil s to kandidatko, da bo kdo še bolj nasedel na prazno govoreč instagram profil?
1airbus
23. 10. 2017 15.50
kaj ti joža,delat bo treba ne pa tu gor skozi čepet.
Jožajoža
23. 10. 2017 16.08
imam več državnih transferje, kot ti plače. živimo v državi, v kateri je delo sramota,barabija,lenoba ,ležanje pa bogato nagrajeno .baje je to vse zaradi nekih kršenj človekovih pravic.
Jožajoža
23. 10. 2017 13.45
+2
ljudje,ne poslušat janšeja, ki bo pahorja podprl.dajte obračunat s starimi plenilci slovenije, ki so jo leta 91 prodali v imenu neke demokracije, in sedaj so oni bogati,imajo službe brez dela, narod pa strada,dasiravno opravlja najbol umazana dela za 500 evrov na mesec, seveda, če ima srečo, da jih dobi. .mir v državi umetno držijo preko socialnih transferjev in subvencij kmetom.glavnino subvencij pa poberejo slamnati tuji investitorji,ZA KATERE LOBIRAJO politiki,ki bi morali delat za narod, kot je bil todorič,TEŠ 6 in danes neka mAGNA.
NiVzdevka76
23. 10. 2017 13.29
+5
Drugi krog! :)
korintos23
23. 10. 2017 14.28
+1
kor22
23. 10. 2017 13.29
+6
včeraj sem ču kak ste govorli da ma slo predsednik samo 1/3 plače avstrijskega ali italjanskega pa da bi si zaslužo večjo plačo. Kaj mi delavci pa si nebi zaslužli večje?, jaz mam tud samo 1/3 plače avstrijskega delavca na enakem položaju...