Slovenija

Predvolilne obljube: Konec dopolnilnega zavarovanja, 'dvoživk', zdravniki zasebniki naj vrnejo stroške študija

Ljubljana, 01. 07. 2014 08.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
548

Politika obljublja, da bo v novem mandatu rešila zdravstvo. Obljub v programih je veliko in presenetljivo (ali pa tudi ne), so si precej podobne. Opravili bi z 'dvoživkami', zasebnimi zavarovalnicami, korupcijo in čakalnimi dobami.

Zdravstvo
Zdravstvo FOTO: Thinkstock
Slovensko zdravstvo se utaplja v težavah – pa naj gre za prazno zdravstveno blagajno, milijonske dolgove bolnišnic, očitke o korupciji pri gradnji in naročilih v zdravstvu, dolge čakalne dobe, ali celo za vprašljive strokovne odločitve in na smrt sprte zdravnike, ki se – namesto, da bi pomagali pacientom – zapletajo v petelinje boje.

Takšna situacij se seveda ni zgodila čez noč, a doslej ga ni bilo junaka, ki bi se lotil reševanja. Pravzaprav za kaj takšnega ni bilo politične volje. Tudi zato, ker naj bi takšno stanje ustrezalo tudi politiki in njenim prijateljem.

V četrtek bodo v predvolilni oddaji ob 20.00 na POP TV gostje Maje Sodja predstavniki strank, ki jim po javnomnenjskih anketah kaže najbolje.
„Junakov“, ki so poskušali reševati slovensko zdravstvo, smo sicer pri nas imeli že kar nekaj. Da bi kdo končal mandat pa je bila prej velika izjema kot kakšno pravilo – navsezadnje smo v 24 letih našteli 13 ministrov za zdravje. Zdravstveni resor so namreč doslej že vodili Katja Boh (17. 5. 1990 - 15. 1. 1992), Božidar Voljč (16. 1. 1992 - 27. 2. 1997), Marjan Jereb (28. 2. 1997 - 7. 6.2000), Andrej Bručan (8. 6. 2000 - 30. 11. 2000), Dušan Keber (1. 12. 2000 - 2. 12. 2004), Andrej Bručan (3. 12. 2004 - 11. 9. 2007), Zofija Mazej Kukovič (12. 9. 2007 - 21. 11. 2008), Borut Miklavčič (22. 11. 2008 - 7. 4. 2010), Dorijan Marušič (7. 4. 2010 - 10. 2. 2012), Tomaž Gantar (11. 2. 2012 - 11. 12. 2013), potem je zunanji minister Karl Erjavec začasno prevzel še zdravstveni resor (11. 12. 2014 - 24. 2. 2014), naslednja „prava“ ministrica je bila Alenka Trop Skaza (24. 2. 2014 – 15.4.2014), po njenem hitrem odhodu pa začasno „ministruje“ kar premierka Alenka Bratušek.

Ministri so si medtem upali bolj ali manj na glas povedati, da morajo biti pri svojem delu poslušni lobijem. Farmacevtskim, zdravniškim, najbrž tudi gradbenim, a kaj, ko imen niso želeli razkriti.

A odslej – torej od volitev dalje – bo vse drugače, obljublja politika. Glede na to, da vsi po vrsti trdijo, da je rešitev zdravstva in še česa v trdni politični volji, prav tako pa vsi trdijo, da to voljo imajo, bi torej morali v nekaj letih žeti velike rezultate sprememb.

Ali pa tudi ne? Ideje namreč niso posebej nove, še vedno se torej išče junaka, ki se bo uprl vsem vplivom in ob „politični volji“ izvedel zastavljeno.

Rentgenska slika
Rentgenska slika FOTO: Thinkstock

Stranke sicer pravijo, da so problemu zdravstva posvetile veliko časa, ko so nastajali volilni programi. Kaj torej ponujajo?

Stranke se zavzemajo za čim prejšnje sprejetje zdravstvene reforme. Ideja, ki jo podpira tudi javnost, a doslej se je še vedno zapletlo pri izvedbi. Na področju zdravstva imamo namreč večinoma 20 let staro zakonodajo, poleg tega pa  reformo zdravstvenega sistema sprejemamo že slabo desetletje – le epiloga ni nikoli.

Večina strank bi tudi prepovedala „dvoživke“ - zdravstvene delavce, ki delajo v javnem in zasebnem zdravstvu, očitajo jim, da delo v javnem zdravstvu izkoriščajo za oglaševanje zasebnega. Reformirali bi tudi način polnjenja zdravstvene blagajne, pogosto z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Ker pa v Sloveniji pogosto nič ne pomagajo niti zakoni, ker jih večina pač krši, bi nekatere stranke uvedle še poseben nadzorni organ, ki bi bdel nad koriščenjem milijonov, namenjenih zdravstvu.

Politične stranke smo prosili, naj navedejo pet ključnih ukrepov za rešitev težav zdravstva. Tukaj so njihovi odgovori.

SMCSDSSDDeSUSNSiSLS
Denarja za javno zdravstvo je dovolj, najprej je treba prečistiti odhodkovne postavke ZZZS.Vpeljava skupnih javnih naročil s čimer bi se znižala cena in povečala transparentnost.Ukinitev dopolnilnega zavarovanja in uvedbo obvezne zdravstvene dajatve, namenjene zdravstvu, ne zavarovalnicam.V boju proti korupciji v zdravstvu je treba loviti „velike ribe“.Odprava monopola ZZZS, tako da se odpre trg obveznega zdravstvenega zavarovanja in vzpostavi konkurenca ter trši mehanizmi.Sprejetje zdravstvene reforme.
Urediti pravice in obveznosti iz obveznega zdravstvenega zavarovanja (OZZ) v enem zakonu, ukiniti prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje in prenesti njegove premije na OZZ.Vzpostavitev elektronskega čakalnega seznama.Vzpostavitev javne zdravstvene mreže na vseh ravneh in skupna javna naročila za manjše stroške.Ukiniti je potrebno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ker prinaša dobiček zasebnim zavarovalnicam in izgubo javni.Ustanovitev agencije za nadzor in regulacijo zavarovalnic, ki ponujajo obvezno zdravstveno zavarovanje in vzpostavitev strokovne kontrole pri nabavi medicinskih pripomočkov in opreme. Ukinitev dopolnilnega zavarovanja in razširitev osnovnega zavarovanja.
Potegniti jasno razmejitev med izvajanjem javnih in zasebnih zdravstvenih storitev.Vodstvu javnih zdravstvenih zavodov bi omogočili večjo vodstveno samostojnost in odgovornost.Posodobitev košarice zdravstvenih storitev.Čakalne dobe morajo biti primerljive z evropskimi. Uvedba upravljanja in nadzora v bolnišnicah po vzoru gospodarskih družb z jasno opredelitvijo odgovornosti. Prepoved hkratnega opravljanja storitev v javnem in zasebnem zdravstvu.
Postopna uvedba vavčerskega sistema za izboljšanje kvalitete zdravstvenih storitev.Motiviranje zaposlenih, zaradi česar bi bilo manj konfliktov.Ločitev izvajanja javne in zasebne zdravstvene dejavnosti.Urediti sistem dolgotrajne oskrbe, ki bo zmanjševal stroške bolnišničnega zdravljenja, oskrbovancem pa omogočil, da so oskrbovani v domačem okolju.Uvedba enotnega bolnišničnega informacijskega sistema za vse slovenske bolnišnice in zdravstvene domove. Ustanovili bi zavod ali agencijo, ki bi nadzirala tako javni kot zasebni zdravstveni sistem.
 Preglednejši sistem financiranja, ki bi temeljil na plačevanju posameznih zdravstvenih storitev (t.i. storitveni sistem).Učinkovitejše upravljanje javnih zavodov in informatizacija sistema.Urediti sistem podeljevanja koncesij in delovanja zdravstvenega osebja, ki hkrati deluje v privatnih in javnih ustanovah in potegniti jasno mejo med privatnim in javnim.Ukinitev koncesionarskega sistema lekarniške dejavnosti oz. popolna liberalizacija tega trga in preglednejši postopki javnega naročanja.Pod eno streho bi združili javna naročila in investicijsko dejavnost v zdravstvu.

 

PSZaABVERJAMEMDLSNS

ZDRUŽENA

LEVICA

Kompetentno vodstvo zdravstvenih ustanov.Temeljita reforma zdravstva.Povečanje dostopnosti in strokovne učinkovitosti javnega zdravstva in skrajšanje čakalnih vrst.Reforma zdravstva po zgledih iz tujine, npr. Nizozemske .Minister za zdravje ne sme biti iz medicinske ali farmacevtske stroke, ampak menedžer, kar velja tudi za direktorje bolnišnic in zdravstvenih zavodov.Popolna ločitev javnega in zasebnega zdravstva.
 Jasna ločitev med zasebnim in javnim zdravstvom in ureditev zaposlovanja mladih zdravnikov.Poenoten sistem javnih naročil, ki bo razbil privilegije posrednikov in zatrl korupcijo v zdravstvu.Racionalizacija javnih naročil, lista referenčnih cen za zdravila in medicinsko opremo, standardizacija medicinske opreme ter protokoli postopkov naročanja blaga in storitev v zdravstvu.Zavarovalnica/zavarovalnice morajo postati aktiven kupec zdravstvenih storitev v imenu zavarovanca in s tem spodbujati konkurenco in učinkovitost med izvajalci.Vsa naročila se vodijo preko enega organa v okviru ministrstva za zdravje.Postopna odprava koncesij v javnem zdravstvu.
Zagotoviti finančno vzdržnost in večjo preglednost financiranja v zdravstvu.Postopno zmanjševanje števila samoplačniških ambulant, ki so posledica nedopustnih čakalnih dob.Ureditev poslovanja javnih zdravstvenih institucij, zlasti sistema dobave zdravil in medicinskih pripomočkov.Ločiti je treba zasebno in javno zdravstvo.Študente medicine, ki študij končajo, država razporedi na delovna mesta, po lastnem premisleku, za določen čas, prav tako tudi ministrstvo razpisuje potrebne specializacije.Odprava dodatnega zdravstvenega zavarovanja oziroma njegova vključitev v obvezno zavarovanje glede na višino prihodkov.
Ponovno določiti vsebino košarice pravic.Preoblikovanje košarice pravic in redefiniranje financiranja.Mrežo zdravstvenega varstva tesno povezati s socialnim varstvom, določitev mreže zdravstvenih zavodov na primarni, sekundarni in terciarni ravni.Zdravstvena zavarovalna polica mora jasno definirati storitve, ki jih zavarovanje prinaša.Študentje, ki po zaključenem študiju vstopajo v zasebni sektor, morajo državi v določnem času vrniti vložek v njihov študij. Prepovedano je uporabljati javna sredstva in aparate za izvajanje privatnih dejavnosti, v kolikor za to ni sklenjena pogodba o uporabi oziroma najemu.Ureditev sistema naročanja, tako da bo poenoteno na ravni pristojnega  ministrstva, ki se neposredno pogaja s proizvajalci.
Zmanjšati neenakosti med različnimi skupinami prebivalstva kot tudi med regijami ter krepiti preventivne dejavnosti.Zmanjševanje čakalnih dob z učinkovitejšim upravljanjem zdravstvenih zavodov.Oblikovanje centrov za promocije zdravja.Uvedli bi konkurenco med zdravstvenimi zavarovalnicami, ki bi lahko ponujale tudi osnovno zavarovanje, med seboj pa tekmovale predvsem v kvaliteti in obsegu storitev.1,5 -odstotka iz DDV obvezno direktno nameniti v zdravstveno blagajno. Osnova za plačilo zaposlenih v zdravstvu uspešnost dela.Vsi posli morajo biti pod neposrednim nadzorom javnosti in sicer naključno izvoljenih državljanov v komisijo, ki nadzoruje naročanje ter poroča javnosti.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (548)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

medo357
05. 07. 2014 08.53
+1
Moja rešitev je privatno zdravstvo na primarnem nivoju in seveda ustrezen nadzor. Ravno v sredo sem klical osebno zdravnico, (ne zame), a jo nisem dobil, ker je do 28.7. na dopustu, ko sem jo klical spomladi, je bila na bolniški, pozimi je bila spet na dopustu, izobraževanju... Kdo v realnem sektorju si lahko privošči mesec dni dopusta? Problemček pa je, kje najti 200 milijonov evrov izpada, če upokojenci ne bodo plačevali dodatnega zavarovanja.
felix58
04. 07. 2014 22.19
+0
no jaz bom počakal do druge nedelje, da vidim, kdo vse še bo samovoljno odšel v arest...in tisto kar bo ostalo, bom obkrožo
KRena3
04. 07. 2014 00.52
+8
In ljudje bomo ponovno pokazali, kako kratkotrajen spomin imamo...itak, ponovno vsi po vrsti obljubljajo tisto, kar ljudje želijo slišati...Če bi v vseh teh letih, odkar so le-ti politiki že v parlamentu, delali tisto kar so in še vedno obljubljajo -govorijo, bi bilo v Sloveniji že bistveno boljše za vse, ne le za izbrane. Vse stranke želijo delati dobro za ljudi...koliko je v tem resnice doživljamo že dolga leta na lastni koži...ampak narod očitno pozablja...narod bo spet nasedel tistim, ki lepše obljublja...Mene zanima kako in na kakšen način bodo izpolnili svoje obljube! Od kje bodo jemali denar za vse,, če ne bo novih davkov, če ne bo ukinitev socialne države, če... Narod, kdaj bomo dali veljavo dejanjem in ne lepo zvenečim obljubam, ki pa jih kasneje niso v stanju realizirat, za kar pa krivijo vse druge....
Ivan Vaupoti?
03. 07. 2014 00.56
+7
Koliko let že to poslušamo obljube pa je kdo kaj uresničil? Ne še v večjo luknjo so na pahnili!
JanezNovakJohn
02. 07. 2014 15.34
-3
Danes ne ukazuje človek ampak denar. Denar vlada. Bog, naš oče, je dal nalogo varovati zemljo ne denarju, ampak nam. Mi imamo to nalogo!! Toda možje in žene so žrtvovani malikom dobička in potrošnje:to je kultura škarta. (zanima me, koliko desnih bo dalo minus). Papež, Splošna evdienca 3. Junija 2013 Ludmilca jo pa maha v smeri kapitala. Le kdo jo je kupil.
JanezNovakJohn
02. 07. 2014 15.32
-1
Ma ne ga lomit. To da ti nekdo rošce sadi še ne pomeni da je domoljub ali da ni koruptiven . Recimo ludmilca bi vse privatizirala. Čisti neoliberalizem ki ga papež črti. Ker je pa ludmilci tako jj rekel je pa to bolj papežko
JanezNovakJohn
02. 07. 2014 15.29
+1
Če bo nova vlada v prvem tednu ukinila dopolnilno zavarovanje je zmagala, sicer bodo tirnice iste.
HolyRomanEmpire
02. 07. 2014 08.16
+2
Jaoo, komu se da to brat? Konec bo tako ali tako isti....
kommy
02. 07. 2014 07.58
+1
Zdravstvo bi imelo največ od enotne shrambe podatkov. Zdravnik, ki ima nekaj prostega časa, ne more pomagati ostalim pacientom, ker preprosto ne pride do njihovih zdravstvenih podatkov, ker so gesla na računalnikih iz sobe do sobe drugačna (to vem iz prve roke zdravnikov na UKC). Torej, dostop do podatkov pacientov morajo imeti vsi zdravniki, zato, da ti lahko pomaga kdorkoli in s tem ni mrtvega časa. Nujno je treba imeti enotno bazo podatkov tudi glede naročanja, zato, da ti ta sistem takoj našteje pet opcij,kjer je najmanj za čakati, ne glede na kraj bolnišnice. Tako ali tako se ljudje sedaj sami naročajo recimo iz LJ v Mursko Soboto, ker pridejo prej na vrsto. To pomeni, da je delo neenakomerno porazdeljeno, posledično so zato ponekod neskončne čakalne vrste. Privat zdravstvo bi bilo treba ukiniti, a hkrati poskrbeti za dostojna plačila zdravnikov. Imamo najboljšo šolo za zdravnike v Mariboru,ki pa je zasedena le 10% ker ni denarja......to pove marsikaj!Lahko bi uvozili tudi zdravnike iz Kube, a imamo že tu dovolj zdravnikov,ki čakajo na specializacijo ali na službo
Darko32
02. 07. 2014 08.36
+6
Tukaj je prvo potrebno odpraviti korupcijo in prepovedati delo zdravnikov kjer so redno zaposleni v javnih zavodih in v istem času še delajo v zasebnih ambulantah. Ne odgovoarjajo pa za svoje malomarno delo. To vidim iz prakse, da celo prikrivajo malomarno delo na vse viže mile.
br.0001s
01. 07. 2014 21.16
+3
politiki nas bodo rešili. hvala vam za vaše požrtvovanje za nas navadne državljane. fajn nam je in veseli smo da smo gnes prva švicerland.
br.0001s
01. 07. 2014 21.18
+3
dudek si ti, dudek sn jes dudeki smo mi vsi
lnterReflections
01. 07. 2014 20.54
+2
Tuji in domači analitiki pravijo, da je SMC desno-sredinska stranka, ki podpira ekonomski liberalizem, in da bo šla naslednje volitve v koalicijo z ostalimi desno-sredinskimi strankami (SDS. SLS, NSi). Vprašljivo je samo sodelovanje z SDS, ni pa vprašljivo za SLS in NSi. Tudi med prvim soočenjem na POP-tv-ju je Majer z roko pokril mikrofon, da ne bi slišali, kako se dogovarjata za koalicijo. Pa ne pozabite, da je Cerar veren katolik. Celo po gostilnah se ljudje pogovarjajo o tej koaliciji. To bo nedvomno peljalo v smer privatizacije zdravstva. Samo še par naivnežev verjame, da bo SMC šla v koalicijo z SD in ZAB. Miro Cerar je Janez Drnovšek 2 ali Gregor Virant 2. Pa če ste opazili, tudi SDS-ovci ne udrihajo več toliko po Ceraju. To pove dovolj.
Darko32
01. 07. 2014 20.45
+0
SAm vidim v zdravstvu največji problem pri zdravnikih, ki so zapolseni za nedoločen čas v javnem zavodu, sočasno pa še delajo privat v zasebni ambulanti največkrat v delovnem času, k i je vštet v pogodbo o zaposlitvi. TEm članom ni v interesu kvalitetno opravljanje zdravstvenih storitev, ker bi si sami sebi odžirali zalužek v privat ambulantah. TAko jim tudi ni v interesu pošteno in nepristranko dajnje navodil, ker bi si sami sebi odžirali zaslužek v zasebnih ambulantah. ČE gledamo samo primer NEKREP vidimo, da sploh ne moremo reči, da je zdravniška zbornica verodostojna za odločanje v sporih med pacienti in zdravniki, saj delajo raje v škodo pacinetov in zagovarjajo kriminal v zdravstvu. ZAto menim, da je potrebno odvzeti licence vsem zdravnikom, k idelajo na dveh mestih in jim dati pogoje, da se odločijo kje bodo delali. Z plačilom izobraževanja nebodo rešili popolnoma nič, ker bodo kriminal še naprej pustili, da se počenja. Iz zgoraj navedenega je najboljši predlog prav NSI, saj je usmerjen k dobrobiti bolnikov. V zdravstvu nemoreš predvidevati koliko boš imel recimo v letu 2015 bolnikov z težavami z srcem ali drugimi. TAko nemoreš predvideti naprej ne zaposlitve ljudi in tudi ne kapacitet prostorov. ZAto bi bilo rimerno, da se uvede informacijski sistem , ki bo vključil vse bolnice in ostale ustanove, da bodo lahko aktivno in celovito sodelovale pri zdravljenju ljudi. ZAto pa je potrebno malo dobre volje in dober pretok informacij.
Netajkun
01. 07. 2014 19.39
-2
Vse kar lahko rečem je to : dlje se bo odlašalo , bolj bo bolelo . To je kot nezdravljena bolezen , ko zaboli , je v glavnem že prepozno . Kriva bo pa vsekakor vlada 2004 - 2008 , a ni tako . . . .
br.0001s
01. 07. 2014 21.20
+4
vse bivše vladnike polovit za 20 let za nazaj. jih pohapsit ter .....
andreaa
01. 07. 2014 19.28
-4
samo, da se znebimo AB, zasrala je, kar je le mogla, ko izgine s političnega parketa, bo šlo samo navzgor
Bud spencer
01. 07. 2014 19.17
+2
Če mene kdo vpraša najbolše ideje imata SD in Združena levica pa tudi DeSUS pametno razmišlja....
Netajkun
01. 07. 2014 19.36
-3
Seveda , oni so rešitelji Slovenije . Mogoče se njihove ideje razširijo v EU in pozneje na cel svet . Samo nas takrat že 300 let ne bo več . . . . .
Darko32
02. 07. 2014 08.33
+2
Bud spencer Lepo so pokazali kako bi ljudi prevarali in goljufije in malomarno delo uradnikov prekrili taKo, da bi zvalili vse na breme ljudi. Sočasno pa plače ti postopači še naprej vlekli. No ali je že KOREL pojasnil kako so sodelovali pri goljufiji za pridobitev koncesij v ŽElezniškem zdravstvenem domu, kjer je njihov vidni član sodeloval. MAr ni to desna roka KORLA.
prašekk
01. 07. 2014 18.37
+9
Kot prvo in prvo je treba urediti sodstvo ! Sprejeti nekaj novih zakonov ; o ne zastaranju določenih kaznivih dejanj, o zaplembi premoženja , ........ etc.
lnterReflections
01. 07. 2014 18.39
-3
To bo uredila koalicija SMC in SDS, kjer bosta Cerar in Černač sestavila koalicijo.
dugi159
01. 07. 2014 18.46
+0
Netajkun
01. 07. 2014 19.32
+3
hmm , edino na referendumu . Sami tega ne bodo sprejeli . Sicer pa tudi referenduma ne bi hoteli razpisati . Mogoče bi pomagala splošna stavka , vedno bolj kaže na nekaj takega . Počakajmo volitve , rezultate , novo vlado , jesen , zimo , spomladi pa . . . . .
Ka pa mislis
01. 07. 2014 18.19
-2
Jansa je bil nezakonito na prostosti 1988-2014. Sramota za drzavo.
andreaa
01. 07. 2014 19.25
-2
sramota je obsodba brez dokazov...želim ti, da si ti naslednji!
Pika Mika
01. 07. 2014 18.17
-1
V glavnem, če se razmere v zdravstvu ne umirijo, jaz verjamem, da bodo prišli ven poimenski seznami vpletenih... Dovolj!
Ka pa mislis
01. 07. 2014 18.08
+5
Ma brezveze vse obljube, saj se jih noben ne drzi, niti jih ne poskusajo uresniciti. Lazejo iz mesca v mesec do naslednjih volitev.
Jezus Kristus
01. 07. 2014 18.04
+15
Odvzem nezakonito pridobljenega premoženja! Eden glavnih razlogov za globino krize v Sloveniji je bila požrešnost posameznikov, ki so se želeli okoristiti na račun drugih. V trenutku, ko moramo davkoplačevalci že nositi stroške sanacije javnega in bančnega sektorja, je nedopustno, da se v posmeh pravni državi nekateri izogibajo sodnim procesom, njihovo premoženje pa ostaja nedotaknjeno, kvečjemu prepisano na najbližje svojce. S spremembo zakonodaje smo že postavili temelje za hitrejši in učinkovitejši odvzem protipravno pridobljenega premoženja in onemogočili nekatere zlorabe s skrivanjem premoženja. A ker so tožilski in sodni postopki dolgotrajni, se moramo še bolj usmerili na učinkovito obdavčenje neprijavljenega premoženja. Poleg že vpeljanih mehanizmov moramo začeti z avtomatiziranim zajemanjem podatkov o premoženju, ki – na osnovi obstoječih in dostopnih podatkov! – omogoča, da se takoj odkrije razkorak med legalnimi viri dohodkov in dejanskim življenjskim stilom in premoženjem, ne glede na to, kje je to premoženje! Ne bo milosti ne za sistemsko korupcijo ne za izigravanje osnovnega družbenega fair-playa. - AB.
Jezus Kristus
01. 07. 2014 18.05
+8
Tega v Cerarjevem, Zokijevem in Janezovem programu nisem zasledil....... seveda ne - lopovi si pa res ne mislijo samim sebi premoženja jemat!
dugi159
01. 07. 2014 18.13
Ja cudn ane majo usi prste umes tocno bi se dal ugotovit zakaj so odobril tajkunske
andreaa
01. 07. 2014 19.27
-2
Bratuskova je beda od bede na političnem prizorišču, v vseh pogledih deluje kot cenena branjevka, argumentov nima pa za nič, kar tvezi vseprek
dugi159
01. 07. 2014 19.44